Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 313
  • 831
  •   1
Отговори
# 750
Предварително е най-добре, да!

Ами днес е 15ти..да плаща за периода 19.03-19.04 и сряда да влиза.
Щом искал на 15то число да плаща...

# 751
Съответно прекратяването пак ще е на 19 то число, някъде в бъдещето, и няма да бъдете ощетени. Само плащането ще е 4 дни по-рано.

Това НЕ е ок. Ако не плати на 15ти...ще е живял месец без 4 дни безплатно. И върви гони Михаля...

Добре е плащането да е в първите дни на месеца..бил той календарен или от дата до дата...или предварително преди месеца да почне. За да може ако не плати..да не си набутан ти!
Аз ги пускам 4дни безплатно, няма да забогатея с тия пари, ако са  добри наематели разбира се, иначе и депозит няма да видят. Не ги занулявам на първо число.
За мен най- достоверно и правилно е да се плаща на седмица, а не месец. 52 седмици и така......по-лесно и справедливо се определя цена независимо от коя дата е нает имота, а и винаги можеш да кажеш от понеделник започва договора, а не "дай от първо число" -  един месец е 30, 31, 28, 29 дни.

# 752
Все още масовото е заплатата да се получава един път месечно .
Не съм съгласна с плащане на наем на седмица ?!??  Тъпо ми е даже...сори

# 753
Ужасно е! Ако получавам парите на ръка и давам 20ина имота ще трябва по цял ден да обикалям с кочана като касиер на паркинг.
Simple Smile
Затова и гаражите съм ги направил през 3 месеца.

Аз лично, практикувам, сключва се договора и тая дата става начална за плащане на наем. Сега, ако е 29ти, може да го закръглиш на 1ви, но не е задължително.
"Изравняването" има някаква логика, изкушавал съм се, но някак "по-чисто" ми е като си стои "датата на сключване" като отправна. И се знае кога се прави 1г и тн.

# 754
  • Бургас
Е той пак знае кога е една г., от първо число Simple Smile
Само гаражите ми са по средата на месеца. Не знам що така стана, май трябваше и тях да преизчисля.

# 755
  • Варна
На мен ми е най-удобно наемът да се счита за календарен месец. Ако се случи, ме сме подписали на 28мо число, винаги съм давала 2 - 3 дена гратис. Вече ако са от 5 нагоре дни, искам наем за тези дни и пълен наем за следващия месец.

# 756
  • в пералнята
Моите договори са на календарен месец. Наемът се плаща до 5 число за съответния месец.
Тоест предварително. Няколко пъти ме е спасявало от ситуации, в които наемателите не са си спазвали предизвестието и се изнасят, когато си решат. Поне не съм на минус с един наем.  Сметките също съм записала в договорите, че трябва да се плащат максимум 5 дни, след като пристигнат. Ако има нещо забравено, напомням.
Аз съм пак в такава ситуация в момента, едната наемателка ми съобщи, че се изнася. По договор има 2 месеца предизвестие, тя първоначално щеше да се изнася април, сега ми каза, че още на 31 март си тръгва.
Аз съм в чуденка дали да й върна депозита в такъв случай. Това от днес за утре ми връзва ръцете за реакция. Аз затова съм написала 2 месеца предизвестие, а не 2 дни...

# 757
Е от 16 до 31 не са 2 дни, а 15. А още повече, че ти е казала по-рано, щом първоначално е било за април изнасянето.
По принцип щом е 2 месеца предизвестието, да, имаш резон да й задържиш депозита.
Аз ако съм на нея, ще направя някой золум, ако решиш да не й го върнеш, а е била коректна в абсолютно всичко и остави жилището в добро състояние.
2 седмици е достатъчно време да се пусне обява и да се отдаде.
Вече ако има за ремонтиране, това е основната точка - щетите, а не самото предизвестие.

# 758
Имам 2 въпроса към Архинора...

1. Какво би правила по време на двата месеца предизвестие?
Ремонт не можеш защото наемателя си обитава...та?
2.Защо го пишете в договора - за предизвестието. А когато се случи...питате и се чудите? Просто не го пишете..щом савите вие нямате намерение да го спазвате...

# 759
По принцип е хитра точката с 2 месеца предизвестие, защото ти дава право да задържиш депозита лесно в случаи като моите, когато жилището е в ужасно състояние след наематели (мърляво, повредени неща), но наемателите оспорват всяко нещо "то така си беше". И вместо да се вади снимков материал, да се водят едни грозни диалози със снимки на мизерията и да трябва да търсиш майстори и чистачи, които са свободни сега и издават документ, просто се оповаваш на тази точка и край.

# 760
Ако го спазят обаче? Ти пак ще задържиш депозита, ако си решиш...

# 761
  • Варна

Аз ако съм на нея, ще направя някой золум, ако решиш да не й го върнеш, а е била коректна в абсолютно всичко и остави жилището в добро състояние.

Е браво, супер селско!
Тя коректностна е двустранна. Наемодателят също е бил коректен. От къде на къде ще правите золуми на човек, който просто иска да му се спази договора?!? Ако не ви е ок 2 месеца предизвестие, да не сте подписвали!

Че е била коректна и е върнала жилището в добро състояние, е нейно ЗАДЪЛЖЕНИЕ по договор. Не е някаква зверска услуга, която прави от сърце, по своя воля, че да очаква услуги насреща.

# 762
И аз изчислявам дневна наемна цена на наемателите, ако са застъпили на 12-то или на 28-мо число. И плащат наема до 5-то число на текущия месец. Имам и наематели, които плащат до 25-то число на предния месец. Така е в договора, но реално плащат на 28, 29-ти число. Което пак е добре.
Сега ще дам оферта за увеличаване на наема на новата дама. Ако приеме, ще трябва да доплати и разликата до депозита. Мисля от 500 да стане на 680-700 лв. Значи плюс 400 лв доплащане за депозита, както и наема.
Това го пиша за новите момичета, които сега се включват - не забравяйте да актуализирате И депозита.

# 763
Didi168, депозитът е гаранция за спазване на ВСИЧКИ условия по договор, но размерът му често не позволява наемодателят да удовлетвори всички нарушени клаузи от него. Селско или не - това е реалността.

# 764
  • Варна
Реалността е такава, каквато си я направиш. За щастие досега не съм случвала на такива идиоти.

Общи условия

Активация на акаунт