Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 313
  • 831
  •   1
Отговори
# 735
Вие може да се договорите с наемателя и да ви боядисва косата всеки месец и да нямате разплащания. В крайна сметка каква е разликата, ако ви даде парите в брой, вие направите ремонт, вземете фактури на негово име и не плащате данъци?  Бартерните стоки/ услуги също са облагаеми.

Точно така, може и за това да се уговорим. Вместо да ми плаща наем, ще ми боядисва косата. И ще ми ползва помещението.
Бартерните стоки и услуги са облагаеми, когато са извършени между юридически лица.
При физическите лица нещата стоят малко по-различно.
Или искате да кажете, че ако лакирате приятелката си с новозакупения си комплект за маникюр, а тя ви се отблагодари с домашно направен кекс, и двете дължите данъци?

НАП има недвусмислено тълкуване какво е доход. Няма нужда да превръщаме темата в счетоводна кантора.

Ако е дейност по занятие- да.

Не се сърдете, исках да помогна, а пък вие си решавате какво и как да декларирате.

# 736
По мое мнение темата е полезна и с този вид информация. Искане и  получаване мнение и по въпросите свързани с деклариране на наемите и други фин. въпроси.

# 737
  • Бургас
V V
Да, разбирам, но според ЗДДФЛ доходът са реално получени пари, при това с възникнало данъчно задължение в момента на получаването им. А не хипотетични суми по договор. Защото представете си например месец, в който наемателят е финансово затруднен и вместо договорените 400, преведе 200 лв. А в друг месец съвсем не преведе. Вие колко ще декларирате - суми по договор, или реално получените суми?

Да ми даде наемателят пари на мен, аз да направя ремонт е едно, но наемателят да направи ремонт за своя сметка, а през това време да ползва имота и подобренията лично, е друго. Цял юридически труд има посветен на темата за подобренията, на който му се чете, пускам линк в скрит текст. Разностранни са човешките взаимоотношения и всеки случай следва да се тълкува индивидуално.

За да е чиста съвестта на деклараторите, има няколко варианта:
1. В договора се вписва, че наемателят извършва подобренията за своя сметка, като ползва безвъзмездно имота за еди колко си време. Например - купил е вещ, направил е ремонт за 1000 лв., наемът е 500 лв., вписва се, че два месеца ползва имота безвъзмездно.

2. За месеца, в който наемателят е купил вещ и искате да приспадате от наема, се пише анекс, че за месец еди кой си, наемът е еди колко си.

Изрично уточнявам, че говорим за договорености между физически лица.

ellll, 500 лв., защото те така са се разбрали. И аз получавам наем 800 лв., обаче съм помолила наемателя да ми плати задължения към ЕС за 600 лв., това не значи, че съм получила по-малък наем, а че той ми е направил услуга.
Ако в договора е вписано, че наемът е 450 лв., но наемателят се задължава да плаща и по 50 лв. разноски към ЕС, тогава се декларират 450 лв.

# 738
Облагаеми доходи

Чл. 12. (1) Облагаеми по този закон са доходите от всички източници, придобити от данъчно задълженото лице през данъчната година, с изключение на доходите, които са необлагаеми по силата на закон.
(2) Когато в този закон е предвидено приспадане на разходи, при определяне на облагаемия доход от съответния източник се вземат предвид разходите, определени по този закон.
От ЗДДФЛ
Във вашия случай, 10% НПР
Всичко друго са размишления и хипотези, които трудно се доказват в съда и всяка точка и запетая от договора за важни. Аз лично не бих наела адвокат за дребни суми.

# 739
Благодаря на всички за полезната дискусия! За себе си, реших как ще го оформя сега, а и занапред при нужда. Анекс с по-нисък наем в този месец и чиста работа. Нито ще описвам какви разходи са направени, нито защо наемът е по-нисък от договорения. Наемателят ще е наясно, така сме се разбрали и толкова.

# 740
Аз мисля, че всички договорки относно наема трябва да бъдат с документално оформени с простичък Анекс към договора. В него може да запишете, Днес...... между страните ....... се подписа настоящият Анекс към Договор за отдаване на имот под наем от дата.... Страните се споразумяха за следното......

Съобразно точки и параграфи на Договора се описва - Например за размера на наема - намалява се за м. /един, два, три - съответно датите от - до/ на толкова лева заради .......

През 2020 г. по време на пандемията аз намалих за 3 месеца наема с 50% с такъв анекс и в данъчните декларации си описвах сумата с намалението. След това се върнахме на нормалния размер на данъка и си отчитах пак сумата на стария наем по договора.

# 741
Реално получените суми се доказват с разписки или банково извлечение.
За НАП ви трябват реално колко сте получили, и доказателство за това получаване - тоест разписка или банково извлечение.

# 742
Здравейте, ако подпишем договор за наем на 19то число, кога следва да се заплати следващия наем? На 15 или 19число? Аз смятам, че е редно да е на 19то или съответно да се преизчисли наема за липсващите дни…  Наемодателя иска да е на 15, но така ме ощетява с няколко дни..

# 743
Може при подписването да искате плащане на дните от настоящия месец - от 19 до 30/31 число + наема за следващия месец. А след това да се плаща както е посочено в договора - или до 5-то число на месеца, за който е наема, или до 25-то число на месеца предшестваш следващия.

# 744
  • София
В периода 10 - 16 плаща за 1 месец, считано от 19 число. При мене е така, всеки е съгласен и сигурен.

# 745
  • Бургас
Да се преизчисли до края на месеца съобразно дните, а от следващия - от 1 до 5 число се плаща за текущ месец.
Така е при мен.

# 746
И при мен е така ката при Тинтина...плаща до края на месеца плюс депозита. Деля наема на 30 и така намирам наема за ден. Умножавам от 19ти до 31. 03...13 дни ли са.
После до 5то число за месеца...плаща цял наем
По-лесно е така да помним датите.

# 747
Не е уточнено, вероятно само плащането иска да е на 15то число, иначе щом договорът е на 19то, то си върви месец за месец. Съответно прекратяването пак ще е на 19 то число, някъде в бъдещето, и няма да бъдете ощетени. Само плащането ще е 4 дни по-рано.

Сигурно се притеснява, че 19то число може да се разтегли до 30то при плащане.
Докато 15 е по-кръгло число и трудно се бърка.

Аз винаги съм имал договори около 19ти (и още имам) където получавам наема към края на месеца. Но това е и обосновано, защото около 22ро число излиза новият ток и предпочитам да е включен в плащането.

# 748
Съответно прекратяването пак ще е на 19 то число, някъде в бъдещето, и няма да бъдете ощетени. Само плащането ще е 4 дни по-рано.

Това НЕ е ок. Ако не плати на 15ти...ще е живял месец без 4 дни безплатно. И върви гони Михаля...

Добре е плащането да е в първите дни на месеца..бил той календарен или от дата до дата...или предварително преди месеца да почне. За да може ако не плати..да не си набутан ти!

# 749
  • София
За мене е добре наема да се плати преди настъпване на периода.
Влязъл във владение на 19 - плаща между 10 - 15.
Дори и от 01 да зживее пак ще ми плати между 20 - 25 от предния месец.
От брокерката знам - наем се плаща преди периода, хотела е след ползване.

Общи условия

Активация на акаунт