Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 309
  • 831
  •   1
Отговори
# 765
  • Пловдив
Има ли изобщо коректни наемодатели, които да връщат депозита?
По това, което чувам от познати, и което чета тук, май няма.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 07:51 от Джи

# 766
  • София
Досега не съм задържала депозит, освен частично, малка сума за професионално почистване, защото наемателите ми се изнесоха от апартамента към летището и нямаха възможност за финално почистване.

Ако наемателите са коректни и всичко е наред, няма причина за задържане на депозита.

# 767
Зависи какво е записано в договора. Винаги има сметки за доплащане след напускането на апартамента поне за последния месец. Ако има парно - изравнителната сметка излиза някъде през септември. Ако почистването е включено, но не е направено - не са само прозорци, може баня, тоалетна, гръб на плотове зад котлоните, ако е готвено, печка, котлон, пердета, килими ако има, рафтове в шкафове, чекмеджета. Ако аз съм го предала в изрядно състояние, така би следвало да го получа. И фирма за почистване да се вземе, те по шкафове не бъркат. Изобщо чистенето е широко понятие, но винаги е трудоемко+скъпо.

В момента на напускане, не може да се провери всичко за евентуални щети. При мен, след последните наематели не знам колко крушки съм купила за осветителни тела /моя грешка, че съм купила такива/ - на всяко - само по една крушка работеше. Изобщо, невинаги, невръщането на депозит е злонамерено. Разбира се, всичко е възможно.

# 768
  • Варна
Разбира се че има. Връщала съм каквото остане след плащане на последните сметки. Веднъж съм удържала за щета - залята стена с олио.
И от двете страни има коректни и некоректни.

# 769
99% връщам всичко.
Освен удържаните сметки, понякога и някакви дни наем, много рядко се случват някакви съвсем умишлени увреди. Дълбоки драскотини по стената, счупено стъкло, счупен стол (навсякъде имам свръх здрави, масивни столове)(на едно място имаше тръбни, не търсих нищо като се счупиха. Даже един изчезна, уж да го ремонтира бащата на наемателката, но така си остана без него).

Аз подхождам винаги с доверие към всеки нов наемател и очаквам същото.
Не бих могъл да си представя, че ще имам наематели, дето ще си мислят "той ще ми открадне депозита".

Има и случаи, където се изнасят без предизвестие и по своя воля не си търсят депозита, който покрива примерно половин неплатен наем, ток, вода, почистване и дребни повреди.

# 770
  • Бургас
Принципно депозитът се връща след като наемателят се изнесе и се предаде жилището, и след като се платят сметките, които излизат след месец. Така че няма опасност от притеснение да не направи золум, защото наемателят не знае каква сума от депозита ще му се върне.
Досега не ми се е случвало да върна цял депозит. В единия случай след 9-годишен наем депозитът беше 400 лв. За кое по-напред? Само за чистене не стигна, а имаше и липсващ диван, щото се повредил и решили да го изхвърлят. Без да ми кажат. Както и други дребни щети.  Нищо не върнах.
Във втория случай два депозита покриха щети - счупена с ритник врата, счупени огледала, полилей, чистене, крушки и разни дребни неща, сметки. Останаха към 20 лева, които върнах.

# 771
Трябвало е актуализирането на наема, да се актуализира и депозитът. Затова не е правилно да стоят наемателите на свръх нисък наем. Първо се губи от наема, после се рискува от неадекватния депозит. Щетата е двойна, макар на пръв поглед да не изглежда така.

# 772
  • Пловдив
.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 10:11 от Джи

# 773
Аз не очаквам да ни върнат депозита. Ще платя всички разходи, ще изчистя апартамента, но трудно ще спазя условието за 1 м.   предизвестие.  Появява се квартира и изчезва за часове. Намери ли сина ми нещо подходящо ще го наеме. Нямам много избор в ситуацията. Как да знам, че два дни преди изтичането на договора ще се появи нещо подходящо ?

# 774
Нали щеше да остава в тази..отказа ли се от този вариант?

# 775
  • Пловдив
То сигурно излиза скъпо за сам човек в голям апартамент. Като не намериха съквартирант, нормално ми звучи да се изнесе в по- малко и евтино жилище

# 776
Нали щеше да остава в тази..отказа ли се от този вариант?
Да, отказа се. Кандидат съквартирантите в повечето случаи бяха момичета и не се решиха на такова съжителство. Две момчета проявиха интерес с уговорката да плащат половина наем, но едното да спи на ъгъла в трапезарията. Агенцията нещо не ги хареса.
Сега си е уговорил оглед, но да видим какво ще стане. Предният оглед наемодателя  го отказа, макар, че искаше разговор с родител и говори с ММ. Пита защо сега търси квартира, къде учи и т.н.  Казахме, че дори и да не работи за момента наема и сметките ще се плащат навреме, както и досега. Синът ми е този, който се занимава с това, дори и като имаше съквартирант.
Джи да, и като наем и като квадратура е голям апартамента.

# 777
  • Пловдив
Димис, успех желая! Ще излезе нещо читаво, просто трябва да се следят обявите и да се реагира бързо.

# 778
Джи благодаря за подкрепата!

# 779
  • Варна
Аз се опитвам да ги подготвя, че най -вероятно няма да им го върнат, но те са оптимисти…
Защо така? Не ги учете да живеят с мисълта, че всички са некоректни и всеки ще гледа да ги прецака. Защо да приемат за нормално такъв тип поведение?

За почистването - зависи какво им пише в договора. Аз нямам клауза да професионално такова. Изисквам просто да е чисто. Без лекета, фъндъци, трохи, косми, мазни и лепкави повърхности. Даже не държа на излъскани прозорци, стига да не са целите в яйца и изпражнения примерно. Не мисля че искам много.

Аз не очаквам да ни върнат депозита. Ще платя всички разходи, ще изчистя апартамента, но трудно ще спазя условието за 1 м.   предизвестие.  Появява се квартира и изчезва за часове. Намери ли сина ми нещо подходящо ще го наеме. Нямам много избор в ситуацията. Как да знам, че два дни преди изтичането на договора ще се появи нещо подходящо ?

Ами затова нормалните хора първо си намират нов дом и чак след това пускат предизвестие, че освобождават стария. Не мисля че е сложно като ядрена физика. Наемодателят не следва да поема негативите от това, че на вас ви е трудно да си намерите ново жилище. Той поема достатъчно други рискове. Обратното е - животът под наем носи със себе си всички неудобства покрай преместването, включително и че може да има периоди, в които да ти се застъпят два наема.
Да пуснеш предизвестие по-рано е руска рулетка. И да си казал, че ще освободиш жилището след 30 дена, пък на 29тия да кажеш, че искаш още 15, е некоректно.

Общи условия

Активация на акаунт