Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 330
  • 831
  •   1
Отговори
# 810
Не казах това.
Казах 1.5 пъти за 10г и 2.3 пъти за 20г в Бургас.
Съотнесено с 6 пъти за 20г за София.

Т.е. Бургас/София имаш отношение 2.3/6
2-3-6, няма как дългосрочно да има такава дивергенция. Много смело правиш 20-годишни прогнози, но на практика нещата не могат да се предскажат.
Ако твоето съотношение беше вярно, какво трябваше да се е случило от падането на комунизма насам? Това беше таман преди 40 години горе-долу (36 по-точно).
Тогава цените бяха еднакви - един апартамент със същата площ струваше еднакво в София или Бургас (ако се вредиш да си го купиш).
За 40 години в София 6х6=36 пъти повишение. А в Бургас 2.3х2.3=5.3 пъти. Тоест, с един апартамент в София сега щеше да може да си купиш 6.8 подобни в Бургас. Което не е вярно. Следователно допускането ти не е вярно - дори за миналото, пък какво остава за бъдещето.

# 811
Е сега сме общо взето в свободен пазар. Ако никой не купува в София и цените няма да са високи. През онея време те разпределят някъде  и това е.

# 812
Имам въпрос… договорът за наем върви с приемно-предавателен протокол за апартамента където потвърждаваш, че всичко е прието в работещо състояние… Аз реално това няма как да го потвърдя и го попълвам на доверие.
Кога се попълва това протокол обичайно?
 И “ такса битови отпадъци от местните данъци и такси” от кого следва да се заплащат? За първи път го виждам да фигурира в договор за наем…

Относно ремонтите това стандартна практика ли е:
“ и да извършва за своя сметка всички текущи и основни ремонти и поправки на всички повреди в имота”

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 12:11 от JoySS

# 813
И “ такса битови отпадъци от местните данъци и такси” от кого следва да се заплащат? Обикновено от наемодателя или бъркам?
Като ги направят на брой живущи или на количество изхвърлени отпадъци (както се канят от години вече, ама все отлагат) - тогава би било редно да е от наемателя/ползвателя.
Засега обаче е процент от данъчната оценка на имота и се дължи независимо живееш/не живееш, така че според мен е редно да е от собственика, но знам, че някои наемодатели искат да го прехвърлят на ползвателя.
Тъй че вероятно отговорът е: както се договорите, а и сумите не са високи (засега) така че едва ли е от голямо значение.
През онея време те разпределят някъде  и това е.
Нали затова казвам - след комунизма. Започват от еднаква база, ако един град се покачва 6 пъти за 20 години, а друг 2.5 пъти, къде ще са сега? То ако в София стане още 6 пъти по-скъпо, следващият кол център къде мислиш ще го отворят (или ще преместят и съществуващите) - в София или в Бургас? И ето че работните места и заплатите ще идат там, което трябва да доведе до конвергенция - естествен процес, когато се е получила преди това значителна дивергенция.

# 814
Не казах това.
Казах 1.5 пъти за 10г и 2.3 пъти за 20г в Бургас.
Съотнесено с 6 пъти за 20г за София.

Т.е. Бургас/София имаш отношение 2.3/6
2-3-6, няма как дългосрочно да има такава дивергенция. Много смело правиш 20-годишни прогнози, но на практика нещата не могат да се предскажат.
Ако твоето съотношение беше вярно, какво трябваше да се е случило от падането на комунизма насам? Това беше таман преди 40 години горе-долу (36 по-точно).
Тогава цените бяха еднакви - един апартамент със същата площ струваше еднакво в София или Бургас (ако се вредиш да си го купиш).
За 40 години в София 6х6=36 пъти повишение. А в Бургас 2.3х2.3=5.3 пъти. Тоест, с един апартамент в София сега щеше да може да си купиш 6.8 подобни в Бургас. Което не е вярно. Следователно допускането ти не е вярно - дори за миналото, пък какво остава за бъдещето.
Ами какво трябваше да се е случило от падането на комунизма???
2004та Един 3ст апартамент в Бургас беше 20-25к $.
В София също беше точно толкова.
Сега (20г по-късно) е над 2 пъти разликата. А може и 3 пъти да е.
За 100-110к Е в Бургас можеш да намериш 3ст в приличен квартал, дори Лазур и Центъра.
За София ще ти трябват 300к евро.

https://www.imot.bg/pcgi/imot.cgi?act=5&adv=1c17080936641938 … k=btxww8&f1=1
85к Евро (преди пазарлъка)
Бургас, център, супер добра локация, 1000Еквм, завършен, тухла, обзаведен (калпаво обзавеждане, но не е като да е на цимент и да трябва да шпакловаш)
Намери ми такъв за 3 пъти повече пари в София.
А в София търсенето е зверско и няма да има никаква отстъпка от цената.
В Бургас няма кандидати и ще са склонни на отстъпки от тая цена.

След 20г според теб как ще е?

# 815
След 20г според теб как ще е?
Е, как да е - ти нали го каза вече Simple Smile
Сега ако продадеш един в София, ще си купиш 3 в Бургас.
След 20 години - 3х3 = 9 ще си купиш.
След още 20 - 9х3 = 27 ще си купиш в Бургас.
И така нататък. А Тинтина не вярва, че внуците ни ще могат като продадат един апартамент в София да си купят половината център на Бургас.

# 816
Големи фантазии обаче Simple Smile))

# 817
Е ти не знаеш ли, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му.
Значи след 20 години, каза Танграта, 1.2 милиона ще е апартамента в София, а пък тогава и в Тръмп Тауър ще са по толкова, понеже там падат и ако екстраполираш тренда (както правим за София) ще се увериш, че ще може с един продаден апартамент в София да си купиш в Тръмп Тауър.
Ето на този сайт например може да видите по колко вървят там:
https://www.cityrealty.com/nyc/midtown-east/trump-tower-721-fift … sing-history/3531
Адресът е 5то Авеню №721, Ню Йорк
Ето например това апартаментче №59B, двуспално, 150 кв.м. без общите части, се е продало миналата есен за 2.35 милиона:

Предишната му продажба е през 2012 за... 3.8 милиона:

Значи след 10-20 години ще е под милион и моите деца като продадат апартамента в София, ще могат да си го купят. Понеже тук се качват, а там падат, и този тренд ще продъжлава все така.

# 818
Има се предвид покачване за последните 50- 100 години, иначе винаги може да се появи страничен  фактор, който да обезцени даден имот, било то и на добро място. По време на ВСВ родителите на баба ми продават къщата си  (не някакво къще в някое село) за да купят лекарства и платят лечението на баба ми, болна от пневмония. Надали ще дойде време пак един апартамент да струва  няколко дози антибиотик, не че е невъзможно, да се надяваме да не се стига. Писах си наскоро с приятелка, доста са се вдигнали заплатите конкретно в София, говорим за 3000 - 5000 лв, колко да са цените на жилищата.

# 819
Крис, очевидно няма линейна формула, но тенденции има.
И, факт е, че софийските имоти се качват много по-скоростно, по-ликвидни са, по-търсени са за наем и изобщо.
Аз имам и от 2та вида.
Ако не бяха със сантиментална стойност, не-софийските да са изхвърчали още преди години.
А даването им под наем е ултра тегаво.

Единственият плюс, за който се сещам (освен да се ползва за "ваканционен имот" и "пенсионен имот"), това е, че цените скачат с една идея след софийските.
Имаше един период 2019та, софийските вече се бяха изстреляли, в Бургас още се намираха под 1000Еквм.

Но това е ако много прецизно уцелиш момента. После нишата се затваря и Бургаските догонват (на 1/2 от софийските)
(аз така купих магазин 2019та в Бургас. И май ще успея да го изплатя за 15г от наем, което не е лош рейт. До тук са минали около 6г)

Прочее, сегашното раздвижване Бургас и Варна се дължи изключително на войната в Украйна.
И в София има приходящи, но като общ % от населението и % наематели изобщо не могат да се мерят с Бургас и Варна.
Т.е. ние си говорим за отношения и %, но бизнес, работа, университети, пари продължава да няма, млади хора няма, переспектива също.
Това са градове на "изкуствено дишане", колкото и да изглеждат "нормални".
Не искам да съм лош пророк, надявам са бъдещите отношения да не са дори и по-зле в полза на София.

# 820
за таксата за отпадъци - не е вярно, че не можеш да се отървеш от нея  ия плащаш независимо дали има, или няма ползвател. Ако никой не живее - отиваш и подаваш декларация и не я плащаш.
Да, и аз така почвам да практикувам вече - наемателят да плаща таксата, освен ако наемът не е висок. Тогава аз ще я плащам.  В останалите случаи който цапа, той си и плаща.

# 821
  • Бургас
Имам въпрос…
Скрит текст:
договорът за наем върви с приемно-предавателен протокол за апартамента където потвърждаваш, че всичко е прието в работещо състояние… Аз реално това няма как да го потвърдя и го попълвам на доверие.
 И “ такса битови отпадъци от местните данъци и такси” от кого следва да се заплащат? За първи път го виждам да фигурира в договор за наем…

“ и да извършва за своя сметка всички текущи и основни ремонти и поправки на всички повреди в имота”

1. Имате право да проверите дали уредите работят. Аз като наемодател, когато приемам от наемател, вече пускам пералня, фурна и т.н., защото така пропуснах повредена съдомиялна.
2. Този протокол се попълва, когато подпишете договора за наем, при предаването на ключовете за имота. Идвате, оглеждате всичко детайлно, попълвате забележките си в протокола.
3. Такса битови отпадъци, щом са ви я вписали в договора, вероятно ще искат да я плащате вие. Няма обичайна практика. Едни наемодатели са я включили в наема, без да го разберете - т.е. влиза в стойността на наема, други я пишат отделно, защото имотът ще се ползва от наемателя. Според мен това е излишно затруднение и по-добре да се разхвърли в наема.
4. Относно ремонтите - не е стандартна практика и тук се опитват леко да ви хлъзнат. Какво значи "основен ремонт"? Утре може да искат дограмите да им смените и да изкъртите банята. Повредите в имота може да не са от вас, а поради други причини - 20-годишната пералня е спряла да работи, щото й е дошло времето. Нормалното е да искат да отстраните щетите, които вие сте причинили и да извършвате обичайни дребни ремонти, свързани с обитаването - смяна на крушка, подмяна на гумичка на батерия, разхлопан патрон и т.н.

dany
Скрит текст:
личи си, че си напуснал Бургас Simple Smile За 110-120 000 нищо читаво в център и "Лазур" не можеш да намериш. Това във "Възраждане", което показваш, е евтино заради последния етаж без асансьор. Като цяло във "Възраждане" е евтино, защото не е добър за живеене. Знам, че имаш там, но прекосиш ли Ботева, цените вече стават други. 

# 822
Имам въпрос… договорът за наем върви с приемно-предавателен протокол за апартамента където потвърждаваш, че всичко е прието в работещо състояние… Аз реално това няма как да го потвърдя и го попълвам на доверие.

Tintina, много подробно е обяснила и е точно така.
Мога да допълня, че при мен такса смет се плаща от наемателите. Сметната е на месец, така искаха в случай, че се изнесат по-рано от 1 година, за да не платят за нещо, което няма да ползват...
При мен пише, че дребни поправки са за сметка на наемателя. Посочена е и сума до 100 лв. Това са смяна на крушки, батерии на дистанционни, ако някое кранче прокапе и подобни.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 17:46 от drago_2008

# 823
Дори да оставим другите подробности настрана, това с основните ремонти просто не го подписвайте.
Нито е нормално, нито е разумно.

# 824
Такива клаузи се слагат на имоти със силно подпазарен наем, от наемодатели, които нямат време да се занимават.

Може и да реши да не ги подписва, но може и това да е 3ст за 800лв, при пазарна цена на подобен имот 2 пъти повече.
Имам един приятел, той дава такъв.

Общи условия

Активация на акаунт