Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 40

• 28 331
  • 831
  •   1
Отговори
# 795
  • Бургас
Само София, ако живееш в София. Ако си на 500 км, нещата не седят точно по същия начин. Менажиране си трябва.

И аз имах подобни опасения, но се справям с менажирането. А наемът на студио в София е колкото на тристаен в Бургас.

# 796
  • Варна
То и цената му на това студио сигурно е колкото на тристаен в Бургас. 😀

# 797
  • Бургас
Наполовина. Толкова беше, когато го купувах, към момента е на една трета. Просто тристайният е на много хубаво място, в добър квартал, близо до морето, затова е скъп. Но това не се отразява кой знае колко на наема.

# 798
  • София
Любопитна съм - колко е наемът на тристаен в Бургас?

# 799
  • Бургас
В кварталите, които се водят скъпи - център, "Лазур", психологическата граница е 1500 лв. В нови сгради, с хубави общи части, луксозно изпълнение. В по-зашморцаните - 1200 макс, обикновено 1000 лв. Моя го давам на 850 лв., трети етаж, без асансьор, малка сграда на четири етажа, добри съседи, но общите части имат нужда от ремонт. Тази година смятам да актуализирам на 900 лв.
В тези райони и предлагането е малко, защото голяма част от наемодателите предпочитат да отдават краткосрочно лятото.
В другите квартали - максимум 800-850 лв. Изключение прави "Славейков", който много се облагороди напоследък. Има там един нов квартал "Сентръл парк", с модерни ЕПК. Ами стоят обявите за по 1200-1500 лв., с месеци.

# 800
Темпото на качване в София е друго.
Ако сега един 1ст струва в София 100кЕ, 3ст в Бургас 200к Е,
то след 10г 1ст в София ще е 300кЕ, 3ст в Бургас 300к Е.
След 20г 1ст в София ще е 600кЕ, 3ст в Бургас 450к Е.

Числата са примерни, но гледах да са сравнително точни.
Т.е. 2бр 1ст в София са 200к Е, което се равнява на 1бр 3ст в Бургас.
Но след 20г 2бр 1ст в София ще са 1.2 млн Е, докато 3ст в Бургас ще си е 450к Е.
Отделно и с наемите прогнозата ще е същата.
В София вече са по 900лв 1ст.
В Бургас аз имам големи апартаменти 120квм, на 3мин от главната, срещу парк, с възможност за паркоместа, на 700-750-800лв.
И празни периоди за тоя наем. Поне 1/10. Също и по-чести комисионни и време.

# 801
Дано не ти работи добре кристалната топка, Дани.
Защо ли - нима аз не искам също да съм милионер? Имам и аз някой друг имотец, като станат по милион както предвиждаш няма ли и на мен да ми е хубаво?
На зимбабвийците не им ли е хубаво - те са даже милиардери всичките (в зимбабвийски долари):

# 802
2015 един 1ст се продаваше за 20-25к Е на зелено.
Сега е 4 пъти повече.

Аз съм заложил 2 пъти по-малък рейт от настоящия, последните 10г.

Ти гледай да е каквото аз предвиждам, а не х2 на това (каквото реално беше последните 10г), че тогава ще стане забавно.

# 803
Каквото и да е, едва ли е има такава дивергенция София-Бургас, защото ако заложиш същите проценти и още няколко десетки години, то всеки като продаде панелката в София ще може да си купи половината център на Бургас.

# 804
Каквото и да е, едва ли е има такава дивергенция София-Бургас, защото ако заложиш същите проценти и още няколко десетки години, то всеки като продаде панелката в София ще може да си купи половината център на Бургас.
Преди време имаше консенсус между съфорумците, че дори за различните квартали в София има различно темпо на растеж. И то не е пропорционално на наемите от съответните имоти.
Оттам нататък има хора, които наблягат на доход от наеми и по-малко от капиталово покачване;
и други, които основно наблягат на капиталово покачване и по-малко от наеми.

Дори не беше моя идеята, но я признавам и приемам за вярна.
Просто няма как да растат с едно темпо. Едно, че вече историята го показва, аз лично знам колко ми струваха моите апартаменти в Бургас и София за последните 10г;
Второ, логично е. В София "температурата" на имотния пазар непрекъснато се покачва.
Тясно е, няма свободно поле за растеж (в търсените квартали) и от там цените (ръстът) стават експоненциални.
В Бургас от друга страна няма никаква работа, ни университети, ни бизнес. (подобия има)
Минали са много кандидат наематели през ръцете ми, нямат някакъв ултра доходен бизнес в града, меко казано.
Дори и много богати хора, приодящи чужденци, пак не дават пари, защото няма конкуренция.

# 805
  • Бургас

В центъра на Бургас цените в момента са 2500-3000 евро на кв.м.
Панелките в София стигнаха толкова.
Така че една панелка в София = едно жилище в Бургас.
Но не и половината център Simple Smile

# 806
Аз не ти говоря за сега, а за в бъдеще според "прогнозите" на Дани:
Темпото на качване в София е друго.
...
2бр 1ст в София са 200к Е, което се равнява на 1бр 3ст в Бургас.
Но след 20г 2бр 1ст в София ще са 1.2 млн Е, докато 3ст в Бургас ще си е 450к Е.
След 20 години в София щели да се качат 6 пъти, а в Бургас само 1.5 пъти.
Е, при това темпо нашите внуци след няколко пъти по 20 години защо да не могат да си купят половината център на Бургас като продадат нещо в София?

П.С. Разбира се, за мен такива прогнози са безмислени, щом стъпват на това, че преди еди-колко си години апартамент в София бил 20к евро, пък сега бил 200. То по тази логика преди още толкова години значи трябва да е бил 2к целия апартамент?
@Дани - Софийското поле никак не е малко. Свободно място има бол. Един кмет с визия трябва, да зонира малко от пущинаците дори вътре в околовръстното и да пусне един булевард дотам, още по-добре и линия на метрото. От такси за вкарване в регулация и разрешения за строеж ще ги възвърне (ама трябва да се вдигнат, естествено). И тогава да видим както в другите градове строят за под 1000 е/кв.м. дали и в София не може по толкова.

# 807
Не казах това.
Казах 1.5 пъти за 10г и 2.3 пъти за 20г в Бургас.
Съотнесено с 6 пъти за 20г за София.

Т.е. Бургас/София имаш отношение 2.3/6

Ако ще и 5 булеварда да пуснеш, никой не ще да ходи по старопланинско, северно от северната тангента.
Виж, около Бургаската магистрала и южното околовръстно, ще има интерес.

Последна редакция: пн, 17 мар 2025, 18:35 от dany1

# 808

Ако ще и 5 булеварда да пуснеш, никой не ще да ходи по старопланинско, северно от северната тангента.

Това е адски тъпо като мнение на купувачите, не на Дани. Северно от северната тангента са южните склонове на Стара планина. Първо са южни, огрети от слънце много повече, отколкото северните склонове на Витоша. И второ, южните склонове на Стара планина са по-полегати, не толкова стръмни като северния склон на Витоша.
За пореден път ще кажа - гледам от висок етаж и към Витоша, и към Стара планина (от центъра). В хубаво време кварталите под и по южните склонове на Стара планина са по-слънчеви и с по-чист въздух (виждат се дори отделни къщи), отколкото смогът, който се стеле към Витоша. Дори през зимата, изключвам дните с безветрие и тежка мъгла.
Добра инфраструктура към северните райони около и след Околовръстното към Стара планина може да насочи инвеститорският интерес натам.
Имам познати с жилища в малки кооперации в Симеоново, примерно. Честно си казват, че е студено.

# 809
  • София
Абсолютно съгласна с последното мнение. Не само студено - в Бояна имам приятели, зимата не се диша от смог там. Много по-слънчево и хубаво е към Стара планина, но инфраструктурата е ужасна още.

Общи условия

Активация на акаунт