Инвитро/Икси на 40 (и) + Инвитро/Икси с НЯР/ИЯР - тема 23

• 46 099
  • 749
  •   1
Отговори
# 135
Аз до колкото четох се прави изследването след сливането на Я и сперматозоида.  Правят Molicular copynumber counting
Всяка Я има 4 копия на 23 хромозоми. След оплождането трябва да има само 1 затова отделя 2 в прървия polar body и още 1 във втория. Накрая има 1 хромозомен набор от Я и 1 идва от сперматозоида. Всичко което не е останало в Я е изхвърлено в тези 2 polar bodies. Т.е. примерно ако се намерят само 2 хромозоми номер 21 детето ще е с тризомия в 21 хромозома. Другата седмицаимам час в една клиника,  където я прилагат тази диагностика и ще разкажа след това. Ако се сещате нещо което бихте питали казвайте да записвам въпросите 😊

Ето тук има подробно видео, но е на немски:
https://youtu.be/TSsggqiTOU0?si=mOKA_eMqyi9et2Ab

Здравейте,

Аз съм с ИЯР. Нашите Я се оплождат, но на 3-4 ден забавят развитието си и не можем да достигнем дори до раздут/експандирал бластоцист, че да можем да направим ПИД и така все ни казват, че качеството на моите Я е лошо и затова не става бебето. Да ама то като не може да се изследва аз все се чудя дали наистина е само това или пък не пропускаме нещо. В търсене на метод, които да изследва качеството на Я попаднах на polar body diagnosis, което май не е точно изследване на Я, но мисля, че се прилага на по-ранно развитие веднага след сливането на Я и сперматозоида. Доколкото намирам информация се прави в Австрия, Германия и Швейцария, защото тук ПИД не е разрешен. Та има ли някой който е правил такава диагностика? Или някой нещо друго на вас предложил ли ви е, как може да се определи качеството на Я и дали няма нещо друго придружаващо?

В началото на април очаквам да ми дойде и съм пак при Сенкова. Някоя от вас ще стартира ли по това време също?

The major application of PBD is the detection of maternally derived chromosomal aneuploidies and translocations in oocytes. Което не е точно качество но ти казва че се случват хромозомни аномалии което пък никой не може да каже защо.Реално грешките в митозата  могат да се дължат на много неща,спонтанно,митохондриално и тн. Тоест да не я оплождат а преди това да видят дали има аномалии. Спестяват едно икси или пикси или класическо оплождане и хабене на сперматозоиди. Вариант е за да видиш дали има аномалии при разпределянето на хромозомите,но защо и какво и липсва на яйцеклетката пак няма да разбереш за да го подобриш евентуално. То това е качеството всъщност аномалии в митозата и хромозомното разпределение. Според някой учени това се  дължи на фоликулярната среда в която расте. В тая среда са например мелатонин,инозитол и разни други. С възрастта поради липса на много като митохондрии и разни други средата се променя и яйцеклетката не се развива като хората и от там и проблемите с фазите при зреенето.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 16:21 от ivinas

# 136
Моля вижте, отново ви писах на лично.

Писах ви на лично
ivinas, относно стимулация с Перговерис и Гонал. В Бахчеджи ми го приложиха това със 150 единици Перговерис + 75 Гонал. Не знам защо решиха, че ще експериментират върху мен, след като доказано реагирам отлично (в други болници) на стимулация само с Гонал без LH препарат. При мен има фактор възраст но аз съм с поликистоза и правя много фоликули, които най-вероятно от Перговериса ми вдигнаха Естрадиола на 8300 pg/mL (30,500 pmol/L). Най-лошата стимулация която съм имала.
Има жени обаче за които ЛХ-то има е повлияло много добре. Индивидуално е. Наскоро разбрах, че има тестове които се прилагат преди стимулацията за да се види жената как реагира на ЛХ и ФСХ хормоните и тогава чак се изписват съответните инжекции. Иначе стандартно е малко проба-грешка в масовите случаи.

За акупунктурата писах преди, че при мен много добре се отрази (правя повече и по-равни на размер фоликули и повече от тях стигат бластоцист). При др Еленкова ходя и мога да препоръчам. Задължително се почва от рано и колкото повече има да се работи, толкова по-дълго отнема да се балансира организма. Няма бързи решения с иглотерапията. Аз направих 14 посещения общо - 12 преди стимулацията и 2 по време. Всяко посещение до преди месец поне беше по 95 лв. та не е евтин вариант и това трябва да се вземе под предвид.

Другото нещо освен акупунктурата което промених преди последната стимулация бяха нивата ми на Витамин Д. От 22.33 ng/ml за два месеца ги вдигнах на 82.8 ng/ml Та и това е допринесло за по-добрите резултати предполагам.

Относно Поморийската луга, с мъжа ми сме големи фенове още преди да почнем с инвитрото и като не сме на кални бани ползваме пречистена луга от тук https://www.anchialo.bg/ Същият ефект има при нас поне като тази на калните бани и си я ползваме целогодишно, не само 2 седмици на море лятото/санаториум.

Относно задържани фоликули аз много ползвам локална апликация на рициново масло (маже се зоната на яйчници, матка и вътре в пъпа) но не съм и имала тежки проблеми със задържане на Ф за да се изкажа категорично. Също знам от старите форуми една жена беше дала друга терапия с масла тук https://www.bg-mamma.com/?topic=1358597.msg44486854#msg44486854 но пак да кажа, че не съм пробвала лично но може да е полезно на някой.

# 137
Аз до колкото четох се прави изследването след сливането на Я и сперматозоида.  Правят Molicular copynumber counting
Всяка Я има 4 копия на 23 хромозоми. След оплождането трябва да има само 1 затова отделя 2 в прървия polar body и още 1 във втория. Накрая има 1 хромозомен набор от Я и 1 идва от сперматозоида. Всичко което не е останало в Я е изхвърлено в тези 2 polar bodies. Т.е. примерно ако се намерят само 2 хромозоми номер 21 детето ще е с тризомия в 21 хромозома. Другата седмицаимам час в една клиника,  където я прилагат тази диагностика и ще разкажа след това. Ако се сещате нещо което бихте питали казвайте да записвам въпросите 😊

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Да този метод тя го е открила, но не разбрах само дали е разрешен да се ползва т.е.официално одобрен или е още в тест фаза, тя не каза дали е,на фолиата пише research  което ме навява че не е одобрено официално. Но доколкото разбрах преди става. Преди да се оплоди трябва да има 1 хромозомен набор и за да се отърве от излишните ги отделя именно в тея полярни телца за да има 1 когато се прибави мъжкия. Това е индикация и за зрялост тия полярни телца. така ембриолозите знаят дали е готова или е незряла когато я извадят ако има 2 телца.

До колко е безопасно обаче за яйцеклетката това бодене макар и в полярното телце?  Интересен метод определено,науката върви напред. Не съвсем нов понеже се ползва за други системи,тук за първи път при репродуктивната. Реално ако не се развие ембрион или има аборт ще се знае предварително защо или нещо като пид, но преди оплождане. Само че то трае доста време една пцр е около 3 до 5 часа и повече зависи колко материал има за реплициране ама 23 хромозоми си е мноожко,анализ още до 72 часа може да отиде, тая яйцеклетка ако не е оплодена още къде я държат, макар че до няколко часа даже и денонощие може да се държи в специална среда, замразяват я и после ако е ок я оплождат ли или я държат в такава среда? По скоро говори какво е и как става процеса и показва анализа ама много въпроси има. Верига от клиники е които имат и изследователска дейност, но един метод преди да се прави трябва да се одобри официално или  те са фаза 2 или 3 беше с тестване на определен брой преди да се одобри.

Последна редакция: вт, 18 мар 2025, 20:47 от varna2020

# 138
Здравейте,

Аз съм с неуспешна имплантация на 5дневен не раздул се бластоцист в Неовитро.

Пред голяма дилема съм дали да пробвам пак въобще (знам че много от вас имат супер мн опити), но аз дори само от един се смачках бая. Не че някой може да вземе това решение вместо мен. Вече всеки казва, 44 към 45 не е шега възраст за първо дете и да ме плашат, че е доста рисковано.

Може би бих пробвала навън, за да съм направила всичко възможно. В Бг са ми много съмнителни нещата и да ясно е, че е и късмет. Все пак много от вас казват, че навън са години напред от към ембриология и техника.

Просто някак си се чувствам в капан и безсилна.

Petya D, след първия неуспешен опит и аз бях в депресия. Но след втория, когато резултатите бяха по-лоши даже, някак си чувствам претръпнала. Изпитвам други емоции, но не са драматични като при първия неуспех. Също вече ходя на психолог, сигурно и това помага....

# 139
Варна, доколкотовидях университетската болница в Бон го използва от 1997год... а това видео е отпреди 9 години. Не мисляче е в тестови период още. В Германияса много стриктни в това отношение.  Примерно ПРП в Германиявсе още не се прави. Има експериментално към клиникатав Любек и там ставаш част от хората които са необходими, за да приемекато процедура в Германия... а в Крит не знам вече преди колко години саго открили и въвели като метод....

#ПетяД, първото разочарование е мисля най-голямото. Аз бях на 100% сигурна - правя тука едно бързо инвитро, забременявам, изтупвам си ръцете и готова работа. Да ама не... и сега вече съм с 5 опита зад гърба си. Но надеждата умира последна. Четеш и самата ти, защото лекарите са претоварени и забравят някой неща да ти предложат и се надяваш, че следващия път ще стане. Все пак при млади двойки без проблеми успеваемостта по естествен път е 20-30%. При нас, на нашите години си трябват някакво количество опити за да стигнем до тази качествена една Я която ни трябва. До колкото съм си писала с жини с ИЯР които са пробвали на ЕЦ са им били нужни над 10 опита, най често около 15. Затова се опитвам да се въоръжа с търпение и заедно с помощта на психоложката да ги издрапаме тези няколко години (при мен няколко годи защото всеки 2. цикъл съм със ЗФ)
Не падайки духом! Стани, оправи си коронката и продължи напред.
Всяка Я има 4 копия на 23 хромозоми. След оплождането трябва да има само 1 затова отделя 2 в прървия polar body и още 1 във втория. Накрая има 1 хромозомен набор от Я и 1 идва от сперматозоида. Всичко което не е останало в Я е изхвърлено в тези 2 polar bodies. Т.е. примерно ако се намерят само 2 хромозоми номер 21 детето ще е с тризомия в 21 хромозома. Другата седмицаимам час в една клиника,  където я прилагат тази диагностика и ще разкажа след това. Ако се сещате нещо което бихте питали казвайте да записвам въпросите 😊

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

Да този метод тя го е открила, но не разбрах само дали е разрешен да се ползва т.е.официално одобрен или е още в тест фаза, тя не каза дали е,на фолиата пише research  което ме навява че не е одобрено официално. Но доколкото разбрах преди става. Преди да се оплоди трябва да има 1 хромозомен набор и за да се отърве от излишните ги отделя именно в тея полярни телца за да има 1 когато се прибави мъжкия. Това е индикация и за зрялост тия полярни телца. така ембриолозите знаят дали е готова или е незряла когато я извадят ако има 2 телца.

До колко е безопасно обаче за яйцеклетката това бодене макар и в полярното телце?  Интересен метод определено,науката върви напред. Не съвсем нов понеже се ползва за други системи,тук за първи път при репродуктивната. Реално ако не се развие ембрион или има аборт ще се знае предварително защо или нещо като пид, но преди оплождане. Само че то трае доста време една пцр е около 3 до 5 часа и повече зависи колко материал има за реплициране ама 23 хромозоми си е мноожко,анализ още до 72 часа може да отиде, тая яйцеклетка ако не е оплодена още къде я държат, макар че до няколко часа даже и денонощие може да се държи в специална среда, замразяват я и после ако е ок я оплождат ли или я държат в такава среда? По скоро говори какво е и как става процеса и показва анализа ама много въпроси има. Верига от клиники е които имат и изследователска дейност, но един метод преди да се прави трябва да се одобри официално или  те са фаза 2 или 3 беше с тестване на определен брой преди да се одобри.

# 140
15 опита имате предвид 15 пункции нали, не трансфери? Аз вече съм на прага на 12-та пункция и имам само два трансфера..без успех. Ако става въпрос за брой пункции, много се надявам и аз да вляза в тази статистика на успеваемост 🫣🌞
Варна, доколкотовидях университетската болница в Бон го използва от 1997год... а това видео е отпреди 9 години. Не мисляче е в тестови период още. В Германияса много стриктни в това отношение.  Примерно ПРП в Германиявсе още не се прави. Има експериментално към клиникатав Любек и там ставаш част от хората които са необходими, за да приемекато процедура в Германия... а в Крит не знам вече преди колко години саго открили и въвели като метод....

#ПетяД, първото разочарование е мисля най-голямото. Аз бях на 100% сигурна - правя тука едно бързо инвитро, забременявам, изтупвам си ръцете и готова работа. Да ама не... и сега вече съм с 5 опита зад гърба си. Но надеждата умира последна. Четеш и самата ти, защото лекарите са претоварени и забравят някой неща да ти предложат и се надяваш, че следващия път ще стане. Все пак при млади двойки без проблеми успеваемостта по естествен път е 20-30%. При нас, на нашите години си трябват някакво количество опити за да стигнем до тази качествена една Я която ни трябва. До колкото съм си писала с жини с ИЯР които са пробвали на ЕЦ са им били нужни над 10 опита, най често около 15. Затова се опитвам да се въоръжа с търпение и заедно с помощта на психоложката да ги издрапаме тези няколко години (при мен няколко годи защото всеки 2. цикъл съм със ЗФ)
Аз до колкото четох се прави изследването след сливането на Я и сперматозоида.  Правят Molicular copynumber counting
Всяка Я има 4 копия на 23 хромозоми. След оплождането трябва да има само 1 затова отделя 2 в прървия polar body и още 1 във втория. Накрая има 1 хромозомен набор от Я и 1 идва от сперматозоида. Всичко което не е останало в Я е изхвърлено в тези 2 polar bodies. Т.е. примерно ако се намерят само 2 хромозоми номер 21 детето ще е с тризомия в 21 хромозома. Другата седмицаимам час в една клиника,  където я прилагат тази диагностика и ще разкажа след това. Ако се сещате нещо което бихте питали казвайте да записвам въпросите 😊

Да този метод тя го е открила, но не разбрах само дали е разрешен да се ползва т.е.официално одобрен или е още в тест фаза, тя не каза дали е,на фолиата пише research  което ме навява че не е одобрено официално. Но доколкото разбрах преди става. Преди да се оплоди трябва да има 1 хромозомен набор и за да се отърве от излишните ги отделя именно в тея полярни телца за да има 1 когато се прибави мъжкия. Това е индикация и за зрялост тия полярни телца. така ембриолозите знаят дали е готова или е незряла когато я извадят ако има 2 телца.

До колко е безопасно обаче за яйцеклетката това бодене макар и в полярното телце?  Интересен метод определено,науката върви напред. Не съвсем нов понеже се ползва за други системи,тук за първи път при репродуктивната. Реално ако не се развие ембрион или има аборт ще се знае предварително защо или нещо като пид, но преди оплождане. Само че то трае доста време една пцр е около 3 до 5 часа и повече зависи колко материал има за реплициране ама 23 хромозоми си е мноожко,анализ още до 72 часа може да отиде, тая яйцеклетка ако не е оплодена още къде я държат, макар че до няколко часа даже и денонощие може да се държи в специална среда, замразяват я и после ако е ок я оплождат ли или я държат в такава среда? По скоро говори какво е и как става процеса и показва анализа ама много въпроси има. Верига от клиники е които имат и изследователска дейност, но един метод преди да се прави трябва да се одобри официално или  те са фаза 2 или 3 беше с тестване на определен брой преди да се одобри.

Последна редакция: ср, 19 мар 2025, 19:19 от Imblue

# 141
Дами, макар да имам два броя инвитро досега, не съм хич наясно с терминологията. Какво ще рече пункция на естествен цикъл? Не се прави никаква стимулация с препарати и се изтегля едната доминантна Я, която си се произвежда? Или все пак се ползват някакви стимуланти, но просто се стартира след естествена менструация, а не такава докарана с медикаменти, най-често противозачатъчни

# 142
Уау Imblue, ти си герой! Да за пункции говорим. Една жена е имала успех на 14. Друга на 16. И още една на 20.

#Alira реално има и двете опции с много лека стимулация и без абсолютно никаква.
15 опита имате предвид 15 пункции нали, не трансфери? Аз вече съм на прага на 12-та пункция и имам само два трансфера..без успех. Ако става въпрос за брой пункции, много се надявам и аз да вляза в тази статистика на успеваемост 🫣🌞
Варна, доколкотовидях университетската болница в Бон го използва от 1997год... а това видео е отпреди 9 години. Не мисляче е в тестови период още. В Германияса много стриктни в това отношение.  Примерно ПРП в Германиявсе още не се прави. Има експериментално към клиникатав Любек и там ставаш част от хората които са необходими, за да приемекато процедура в Германия... а в Крит не знам вече преди колко години саго открили и въвели като метод....

Аз до колкото четох се прави изследването след сливането на Я и сперматозоида.  Правят Molicular copynumber counting

Да този метод тя го е открила, но не разбрах само дали е разрешен да се ползва т.е.официално одобрен или е още в тест фаза, тя не каза дали е,на фолиата пише research  което ме навява че не е одобрено официално. Но доколкото разбрах преди става. Преди да се оплоди трябва да има 1 хромозомен набор и за да се отърве от излишните ги отделя именно в тея полярни телца за да има 1 когато се прибави мъжкия. Това е индикация и за зрялост тия полярни телца. така ембриолозите знаят дали е готова или е незряла когато я извадят ако има 2 телца.

До колко е безопасно обаче за яйцеклетката това бодене макар и в полярното телце?  Интересен метод определено,науката върви напред. Не съвсем нов понеже се ползва за други системи,тук за първи път при репродуктивната. Реално ако не се развие ембрион или има аборт ще се знае предварително защо или нещо като пид, но преди оплождане. Само че то трае доста време една пцр е около 3 до 5 часа и повече зависи колко материал има за реплициране ама 23 хромозоми си е мноожко,анализ още до 72 часа може да отиде, тая яйцеклетка ако не е оплодена още къде я държат, макар че до няколко часа даже и денонощие може да се държи в специална среда, замразяват я и после ако е ок я оплождат ли или я държат в такава среда? По скоро говори какво е и как става процеса и показва анализа ама много въпроси има. Верига от клиники е които имат и изследователска дейност, но един метод преди да се прави трябва да се одобри официално или  те са фаза 2 или 3 беше с тестване на определен брой преди да се одобри.

# 143
Извинявам се ако коментара е неуместен, но какъв е този брой пункции 12-14-…20 Как се навиват лекарите, че и вие, все пак може да има сериозни последици за вашето здраве, а и как ги финансирате тези бройки …?

# 144
Inivas, благодаря!

Sunny+, тези бройки са направени в някакъв по-дълъг период. При мен в рамките на 2 години. Защо да не се навие лекаря, на него това му е работа. Относно последиците върху мен, мисля, 12 пункции на ЕЦ са далеч по щадящи от 2-3 силни стимулирани опита, може и да съм в грешка. Относно финансирането не е лесно, част от пункциите имаме по фонд, някой са самофинансирани и до тук сме дали пари за една чисто нова кола. Аз съм го казвала и в други теми във форума, благодарна съм, че работим, имаме добър доход и можем да си го позволим.
Извинявам се ако коментара е неуместен, но какъв е този брой пункции 12-14-…20 Как се навиват лекарите, че и вие, все пак може да има сериозни последици за вашето здраве, а и как ги финансирате тези бройки …?

# 145
Imblue, на естествен цикъл е различно, да. Аз си представих 12 стимулации…
Успех ти желая!

# 146
  • София
а какви са последиците за здравето?
аз имам и стимулации доста и пункции още повече.
засега не виждам някакви последици, освен едно дете, какво друго да очаквам?

# 147
Здравейте,

Аз съм с неуспешна имплантация на 5дневен не раздул се бластоцист в Неовитро.

Пред голяма дилема съм дали да пробвам пак въобще (знам че много от вас имат супер мн опити), но аз дори само от един се смачках бая. Не че някой може да вземе това решение вместо мен. Вече всеки казва, 44 към 45 не е шега възраст за първо дете и да ме плашат, че е доста рисковано.

Може би бих пробвала навън, за да съм направила всичко възможно. В Бг са ми много съмнителни нещата и да ясно е, че е и късмет. Все пак много от вас казват, че навън са години напред от към ембриология и техника.

Просто някак си се чувствам в капан и безсилна.

Труден въпрос. Някои хора се ориентират към ДЯ, други към осиновяване, някои пробват години наред. Когато човек е започнал, процесът го увлича и му се струва, че още малко и ще стане. Сигурна съм, че вътрешния ти глас ще те насочи към това, което отговаря на твоя живот. Успех

# 148
  • Be realistic - plan for a miracle.
Petya D, съжалявам за случилото се. ❤🩹
От опит знам, че моментното “край, не мога повече” отшумява и пак си готов за… нещо. Дали е инвитро на ЕЦ или с ДЯ или пък нещо друго е абсолютно лично решение.
Не пречи да се консултираш за чужбина, има как да се случи… и да идеш да преминеш първични прегледи.
Наясно съм колко тежка и трудна става всяка стъпка от един момент нататък.
Но относно възрастта… животът и дължината му са Божа работа и вече зависи как се чувстваш. А днес много хора в 40-те са като в 30-те и това го гледам всеки ден около мен. Всичко зависи как се чувстваш и как си здравословно ТИ. Другото е една цифра…
За момента съветът ми е да си дадеш време да отмине моментът с “не мога повече” и после знам, че ще се избистрят нещата.

# 149
Здравейте.

Ето как протича март при мен в инвитро план.

Закъснял цикъл с 2 седмици (за което лекарят ме беше предупредил, беше го видял още в началото на февруарския цикъл), ама като дойде пък.... припомни ми младините Simple Smile

Резултати на 2-ри ден от цикъла:
- LH  5.0   mU/mL LH         референтни стойности фоликуларна фаза   - 1.9   до  11.6
- прогестерон 1.0,            референтни стойности фоликуларна фаза 0.64 до 5.09
- естрадиол 592.5            референтни стойности фоликуларна фаза pmol/L 73.4 до 506.5

От трети ден на цикъл ми беше предписан перговерис 300IU заедно с летрозол х 1 сутрин и вечер за 3 дни.
На 6 ден фоликулите (4бр) не дават индикация за растеж.

От довечера  (6ти ден) ми е назначен Мериоферт 300IU отново съчетан с  летрозол х 1 сутрин и вечер за 3 дни.

Има ли някоя от вас, която да била със сходен протокол? Мога ли да помоля да сподели как се е повлияла и дали е мериоферта е 'подбудил'фоликулите след като перговерис не е успял?
Също, чета, че на някои от вас перговерис е изписван от 13ти-14ти ден на цикъл, което ме учуди - при мен винаги е от 2-ри ден. Може ли да разкажете как се повлиявате, ако започнете от 13-14-ти ден?
И ако някой може да напарви коментар на резултатите от хормоналните изследвания, също ще съм благодарна.

Ако това ще е от полза, споделям, че докторът ми се скара, че постя и каза се храня с много мазнини. Против волята ми и разбираниоята ми за здравословна диета са тези кюфтета, ям много авокадо, сурови и изкиснати ядки, яйца... Но, ОК, ще карам 3 дни на месо до следващия преглед. Да видим.

Щаслив уикенд ви желая Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт