Инвитро/Икси на 40 (и) + Инвитро/Икси с НЯР/ИЯР - тема 23

• 44 941
  • 749
  •   1
Отговори
# 735
На 43г основното притеснение е качеството. Изследвани ли са били тези ембриони?

Тези реално не, предишният път ги изследвах имах един с чудесно качество и пак не стана и от чисто финансова гледна точка реших,че няма да ги изследвам сега. Ембриоложката също ми каза, че това е доста инвазивна процедура за един ембрион и говорехме с нея, че ако нещо се захване ще се направи вече изследване и по би имало смисъл.

Ясно е, че качеството е проблема, просто около мен на тази възраст не е като да не се е случвало, имам три познати на 44 и 45, родиха с техни яйцеклетки, просто не мога да повярвам колко яйцеклетки извадихме и как нито една не стана, започнали сме инвитрото от 40 - та му година... Sad
Аз също имам близка, която роди тази година с нейна яйцеклетка, но тя имаше добър резерв.
Въпреки това, във България се бяха отнесли много несериозно към нея и тя отиде във Барселона.
Там от първи опит, беше успешен.
Вярвам, че е възможно Yellow Heart

# 736
В коя клиника в Барселона ако може да питам ?

# 737
Среднощно Слънце, надявам се наистина този път да успеем, явно почти по едно време сме били на пункция с извадена една яйцеклетка! Желая ти искрено успех и на теб!
И аз тръпна сега ще се развие ли този ембрион. За ПИД още дори не го мисля, защото ние почти никога не стигаме до там.

По повод на казаното горе - и аз имам близка, на 47 със своя яйцеклетка роди. Случват се чудеса, но ако веднъж е вече ясно, че резерва е към края си, според мен шанса е много малък нещо да го възроди. Вече ако има все още резерв не знам по отношение на качеството какво да кажа вече. Изчетох какво ли не и изобщо не виждам как може да се разбере качеството какво е фактически. Според мен масово просто си се ползва една обща максима, че над 40 е лошо и това е. А дали е така?...
Ние питахме многократно защо загиват нашите ембриони на 6ти ден и до тук нищо конкретно не се казваше, все се намекваше че моите яйцеклетки са виновника.

Последна редакция: чт, 06 ное 2025, 19:11 от lovely

# 738
Че качеството на яйцеклетките е при по-млади жени е по-добро отколкото при по-възрастни, средно, е факт, а не догадка. Ако качеството беше едно и също щеше да има много повече естествени бременности, а и много повече успешни процедури и след 40 или 45 дори. Което не означава, че няма читави яйцеклетки, просто са значително по-малко на брой. Тоест ако хипотетично на 25 от 12 цикъла/овулации в годината имаш 10 качествени яйцеклетки, на 35 имаш примерно 7-8, то след 40 това число много рязко спада и са примерно вече 2. Комбинирано с намаляващия резерв и хормоналните проблеми е по-малко вероятно да се случи, но в никакъв случай не е невъзможно.

За съжаление никой няма как да каже с категоричност защо един ембрион не се е развил. Няма и какво да го мислим. Разбирам те, че искаш някой да ти даде обяснение, знам какво е чувството от горчив личен опит. Аз просто съм приела, че е комбинация от фактори - материала, методите на оплождане, човешкият фактор, звездите не са се били наредили, и гледам каквото мога да елиминирам или подобрявам. Повече от това никоя от нас не може да направи. За съжаление пред тези неща сме безсилни.

# 739
Към каквото каза Firebird добавям и факторът ембриолог и ембриология

# 740
Момичета, аз родих на 44г с моя яйцеклетка, а бях с АМХ на долна граница две години по-рано. Плюс това съм с автоимунно заболяване (Хашимото). Сега гушкам две месечно бебенце и все още недоумявам как стана така...изненада беше.
Моя близка приятелка също забременя естествено на 43, тя обаче го махна, защото не искаше второ дете.

Не всичко е до качество на яйцеклетката при неуспешни опити ..не забравяйте, че по пътя на всички процедури доктори вземат решения кое как и кога да се направи и много често причината е в действие предприето в неправилен момент..
Много често грешката е в техните решения, а накрая вие обвинявате себе си, изпитвате вина и разочарование...

# 741
Аз също смятам, че в повечето случаи грешките са в инвитро центровете. Допълнително с Пид се унищожават реални шансове за бебета и то здрави. Има си в днешно време качествени тестове при настъпила бременност. И за съжаление в социалните медии има премного случаи на деца с увреждания родени от майки под 35 год, които са забременели по естествен път.

# 742
Подкрепям, че репродуктивните са в огромна степен отговорни за неуспеха. Знам, че е много трудно да се уцели момента в който да се направи трансфер, чела съм че е важно да се следят часовете след овулация до  прогестеронова подкрепа и след това трансфер. Че имплантационния прозорец е много деликатна стъпка, която бива подценявана. Стимулацията също е важно да се проведе персонализирано, от нея също зависи колко зрели яйцеклетки ще излезнат.

# 743
Ако някой иска да пуска новата тема, ако никой не я пусне до утре, ще я направя аз

# 744
В коя клиника в Барселона ако може да питам ?
https://barcelonaivf.com/
Имам добри отзиви от колежка на сестра ми за другите клиники там. Като цяло нивото е виско от към техника, ембриология и отношение. Никой не се отнася с теб, зле само защото си на 43-45 г и искаш да имаш дете. И двете момичета са без партньор, т.е. ползвали са донор.
Едното момиче (моята близка) е лекар и въпреки това са се държали доста снизходително към възможностите и тук във България, само защото е над 40 г. Искала е първо тук да направи опит, но са и казали директно за донорска.
Ако се реша и аз и имам финансова възможност, ще избера именно Испания, предвид, че Турция е невъзможно без брак. Като пари, каза че е излязло колкото и тук, около 9000 евро, ако не се лъжа.

Последна редакция: пт, 07 ное 2025, 14:51 от Joana85

# 745
Нашият ембрион на 5 ден е с качество 3BC. Взеха биопсия за PGT. Чудя се какво да си поискам ако стигна до трансфер, за да сме 100% сигурни, че сме покрили всичко възможно. (Все пак от 4 пункции и 1 ембрион ми се иска да не играем на тото). Не съм била до сега при Михайлова за имунология. Планираме хистетоскопия, PRP на ендометриума и биопсия от матката. Също според вас на естествен цикъл или на стимулиран е по-добре?

# 746
Ако имаш редовна овулация, Слънце и нямаш драми с лигавицата логично е да избереш ЕЦ.

# 747
Нашият ембрион отново спря развитие на 6ти ден. Това е положението. Вероятно ще сменям клиниката, да опитам все пак с друга ембриология дали ще се случи нещо друго или пак ще е същия резултата.
Слънце, ако питаш за имунологията на Надежда, не съм очарована. Но мен ме консултираха за доста специфичен случай, така че сигурно има смисъл за трансфер въпроси. Направи каквото мислиш за най-добро. Желая ти успех с този ембрион и дано е добър и ПИД.

# 748
Съжалявам, lovely. Cry

# 749
Съжелявам , lovely. Защо го чакаха до 6- ти ден ?

Линк към новата тема:
https://bg-mam.ma/t/1828945

Общи условия

Активация на акаунт