Инвитро/Икси на 40 (и) + Инвитро/Икси с НЯР/ИЯР - тема 23

• 40 728
  • 673
  •   1
Отговори
# 510
Така е. 50-70% са много повече от 1-2 до 5%. Но 17 пункции страшно много а резултата е пак "само" 50-70, т.е. има не малка вероятност да трябват още едни 17 за да се доближим до някаква гаранция и пак, както казвате, няма гаранция. В крайна сметка няма универсално решение. Различни са решенията за всеки.

# 511
Зная, че инвитрото не е математика, но понеже прочетох по-горе статистиката за 44 години, знаете ли каква е за 40 години? Доколкото разбирам, приема се за нещо нормално на тази възраст голяма част от ембрионите да имат грешка?
Аз правих Ембрейс на 2 ембриона, единят от които 5АА - и двата се оказаха с липсващи хромозоми. Очаквах, че на тези години няма как всичко е перфектно, но и двата да не са ок, беше силен шамар. Доста се отчаях и не зная вече какво повече да направим. Няма нещо, което да не е изследвано, но имам и 4 неуспешни трансфера с неизследвани ембриони (кариотипи добри). Може би пункции докато не уцелим здравичък...

# 512
Кога се прави Ембрейс, в смисъл на кой ден след пункцията? На мен от Неовитро ми казаха че не вадят ембриона/те преди 5ти ден.

Аз сега се ориентирах реално, че при свеж трансфер няма как да има ПИД, защото той отнема време, дни или седмици. Преди си мислех че го правят задължително след 40 г.

# 513
Кога се прави Ембрейс, в смисъл на кой ден след пункцията? На мен от Неовитро ми казаха че не вадят ембриона/те преди 5ти ден.

Аз сега се ориентирах реално, че при свеж трансфер няма как да има ПИД, защото той отнема време, дни или седмици. Преди си мислех че го правят задължително след 40 г.
Не правят задължително след 40, но ако има предпоставки (както при мен - 4 неуспешни трансфера с визуално топ бластоцисти), е хубаво да се провери.
Иначе при ембрейс вадят ембриона на ден 3 от средата и го слагат в нова. Змразяват го на ден 6 и средата се праща за анализ. Срокът за резултат е около 7 дни (моят резултат получих на ден 13). Т.е. няма как да се направи свеж трансфер и ембрейс в един цикъл.
Аз лично за себе си реших, че повече ембрейс не бих правила и занапред бих се спряла на пид за повече информативност. Но не ангажирам никого с мнението си. Единственият плюс, който виждам за ембрейс, е че се води по-щадящ метод.

# 514
Аз съм на спонтанен цикъл и правя ПИД на всичко. Не, че ПИД дава сто процентова гаранция, но така или иначе малка част от ембрионите ни достигат пети ден, предпочитам да ги изследваме и да не правим трансфери на сляпо. Но това е въпрос на личен избор според мен. Страшно много жени забременяват и износват и без ПИД. Просто на мен преживяния аборта си ми остана травма (предполагам при всеки преживял го е така) и ПИД ми дава някакво ,,спокойствие".

# 515
Същото, Imblue. Мен ми трябваше някакъв филтър за преценка дали да правим ПИД или не, та основно психо-емоционалния фактор след аборт във втори триместър надделя.
Моя близка на 40, искаше да правят ПИД след 4 неуспешни трансфера, но докторът казал да не си дават парите, нямало смисъл и че тялото е най-добрата генетична лаборатория - каквото не било ок, организмът щял да отхвърли. Много хубаво, но тя няма никакви осъзнати загуби преди това, а аз си откарах с бременност, несъвместима с живота 20+ седмици.

# 516
Най-достоверната статистика която съм открила по научните статии за това какви са шансовете за еуплоиден ембрион спрямо възрастта на жената, е в това изследване (валидно за жени между 35 и 49г) https://www.binasss.sa.cr/oct24/39.pdf ,където се разглеждат над 2500 ПИД резултати. Статията дава модел, който твърдят, че е точен до 74%. Гледа се общ брой зрели яйцеклетки спрямо шансът да се получи еуплоиден ембрион. Аз го ползвам като ориентир за планиране, като ми е ясно, че не всичко е математика разбира се.

# 517
Момичета, а ако не се направи ПИД, но след евентуална бременност се пусне генетичен тест - дали може да бъдем спокойни, че всичко с ембриона е било наред или двете изследвания нямат нищо общо едно с друго?

# 518
Говориш за генетични изследвания на плода по време на бременност, нали? Има различни пакети, които покриват различни генетични заболявания, но като цяло генетичните тестове са много, много сигурни за това, което тестват, мисля, че бяха 99% верни. Има малка възможност да имаш грешен резултат, но това го има с ПИД също.

# 519
Говориш за генетични изследвания на плода по време на бременност, нали? Има различни пакети, които покриват различни генетични заболявания, но като цяло генетичните тестове са много, много сигурни за това, което тестват, мисля, че бяха 99% верни. Има малка възможност да имаш грешен резултат, но това го има с ПИД също.
Да, за тези изследвания на плода говоря. Защото чета, че има жени с късни аборти и се чудя, ако се направи възможно най-скоро такъв тест дали би дал някакво спокойствие.

# 520
  • Be realistic - plan for a miracle.
Разбира се, тези тестове дават спокойствие и са много точни. ПИД се прави главно по две причини: първо, да се избегне трансфер на ембриони, които не са здрави (и съответно трансферът вероятно ще е неуспешен) и второ, за да си спестят много жени болката от ранен или късен аборт след толкова много положени усилия. Реално ПИД се води, че минимизира тези опасности. Момичетата, които са много за ПИД са обикновено такива със загуби, които не искат да го преживяват пак и разбираемо… ❤🩹

# 521
Да, за тези изследвания на плода говоря. Защото чета, че има жени с късни аборти и се чудя, ако се направи възможно най-скоро такъв тест дали би дал някакво спокойствие.

Тези тестове не могат да се правят твърде рано, а се правят в определени седмици от бременността, като има разлика за точността им в коя фаза на развитието на плода ще се направят. В смисъл, да не си мислиш, че ще имаш позитивен тест за бременност и след две седмици ще пуснеш генетичен тест вместо ПИД. Когато се правят тестовете, бременността е вече напреднала, освен това резултатите не излизат веднага, тоест ако има генетична аномалия и искаш да прекъснеш бременността, това ще е със сигурност късен аборт. Освен това генетичните аномалии не са единствената причина за аборт, това със сигурност го знаеш,но във всеки случай ако тестът излезе без отклонения е изключително малка вероятността да е грешен резултатът.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 23:04 от Firebird26

# 522
Аз направих тест в 11та гс - не показа никакви отклонения, просто защото не може да засече въпросния проблем. Едва в 14та гс на фетална се видя и то в плацентата, не в бебето, съответно чакахме до 17та гс за амниоцентеза.

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 07:56 от hardcandy

# 523
Аз направих тест в 11та гс - не показа никакви отклонения, просто защото не може да засече въпросния проблем. Едва в 14та гс на фетална се видя и то в плацентата, не в бебето, съответно чакахме до 17та гс за амниоцентеза.
Много съжалявам 😞

# 524
Здравейте, момичета,

Знам чедоста от нас са пациентки на Неовитро. Някоя от вас вече била ли е в новата клиника? Как е?

Поздрави Ива

Общи условия

Активация на акаунт