Инвитро/Икси на 40 (и) + Инвитро/Икси с НЯР/ИЯР - тема 23

• 40 610
  • 673
  •   1
Отговори
# 570
Тая простотия " отпусни се и ще стане" мисля да прокарам закон да я забранят. Кажете си, аз тогава отидох на почивка, вече ми беше писнало да го мисля, така се случи, че покрай хубавите моменти забравих, пък защо е станало Божа работа.! Това че сте били на почивка, че сте спрели да го мислите, няма никакво, ама никакво значение. Защото децата идват.....КОГАТО СИ ПОИСКАТ! Да, знам няколко случая на момичета забременели докато са в операции, тежки зъбни случай и рентген, лаймска болест, варицела, със счупен крак, забременели в процес на развод. Ако това ви се вижда " отпускане", да, явно са били много отпуснати Wink Всеки случай тук, в която жена или позната е забременяла е единстено и само ЧАСТЕН СЛУЧАЙ! На нея така и тогава й се е случило, нищо повече. Нека да не го правим общоприето правило. Чудно как точно няма да го мислиш като си " без тръби" или с "мъжки фактор" ( явно семепроводите на мъжа ти се влият от твоето мислене) или имаш " ендометриоза'...?
То затова сме инвитро, щото "много ни се иска"....

Последна редакция: ср, 06 авг 2025, 22:20 от Salsera

# 571
Когато си накарал дори и един човек да го заболи от твоите думи за мен е редно човек да се извини.Така че,лично аз се извинявам на всяка от вас,която моя разказ дори и с малко я е накарал да се почувства зле.Абсолютно друго имах за цел,да разведря обстановката,ако можех с моя опит да помогна на поне една жена да премине по-леко самия процес,защото аз по принцип съм много притеснителна и паникьосваща се.В никакъв случай не твърдя,че спокойствието е водещ фактор,особено при сериозни здравословни проблеми,просто исках да покажа и друга гледна точка за самия процес,защото за много жени е мъчителен от гледна точка на психика и трудно преминават.

# 572
Salsera, и аз това си помислих.. аз съм без тръби, колкото и да се отпускам .. 🤣 зарежи тоя филм 🤷
Но съм съгласна, че трябва да сме спокойни, въпросът е как? То не е две седмици всичко, както аз си го представях.. Колко да му е душата на човек? То спокойствие, спокойствие ама как?
Всички сме минали и минаваме оттам. На един огън се печем, както се казва. Да се подкрепяме и да се радваме за тези, които вече не следят темите тук 🙏❤️

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 18:11 от Si_mo_na

# 573
Момичета, недейте да се карате Simple Smile Всички сте прави по своему. Аз сега съм си дала почивка от моите опити за малко, но си идвам да ви чета доста често. Радвам се на всеки, който пише тук. Независимо дали е някой, който вече е успял и иска да сподели или друг, който е минал и през 9те кръга на ада и не е успял. Засега общо взето това е една от малкото теми в този форум, в която всички са били според мен добронамерени и са имали да споделят много важни факти и неща и където съм усещала, че и аз мога да си изплача неволите и неуспехите без да ме съдят. Ужасно е трудно като цяло на всички и за разнообразие ако някой разкаже за успех над 40 или с изчерпан резерв - според мен не е лошо. И без това се хващаме за всяка позитивна история като сламка -  аз поне съм така, което е и добре и зле. Иначе си има хора, които ползват фразата с "отпусни се и ще стане" като вид критика и да ти видят гневната реакция, буквално да те провокират и да покажат превъзходство. Струва ми се, че момичетата не са били от тези. Лично мнение.

# 574
Споделям и аз моя опит с успокояването.
Първата стимулация щях да получа инфаркт от притеснение, паник атаки, докато си смесвам лекарствата и си слагам инжекциите, неспане, неядене, отделно че заради ИР и глюкофаж бях се стопила, хормоните ми бяха леш. Най-грозните, които някога съм виждала. Месеците преди да започнем бяха много тегави.
Но - две яйцеклетки, два бластоциста, 1 балансиран. Казах си.. пф, че ние сме перфектни, бе?! Айде още 2-3 ще си направим да сме спокойни.
Следващите 2 стимулации бяха толкова джаста праста, измежду другото, щото знаех, че сме топ и си правим балансирани ембриони за ей тъй, но резултатите от тях  са по 1 останал бластоцист с тризомии.

Също съм на мнение, че просто идва или не идва. Руска рулетка ама с бебе. Също се едновременно се радвам за жени, забременели на 40-45+ спонтанно, но и се напрягам адски с историите, защото ми е доказано, че тоя късмет е за другите. Не знам за официална статистика на тема “жени, успокоили се и забременели”. То тогава масово репротата щяха да изписват транквиланти наред с другото. Нямаше да има ПИД, щото анамнезата за жената е “тя е спокойна”, тоест гаранция че ембрионът е балансиран.
 Най-близката случка до мен е снаха ми и брат ми. Имат две момичета, тя е на 41 с 1/2 яйчник, решават че искат все пак да пробват за трето бебе, може пък да стане и да е момче. Забременя моментално, с момче разбира се. Роди се съвършено дете. Обаче аз това няма как да го приложа към себе си и да се измервам с него, просто защото няма да е реално.

Истината е в биологията, в естественото на телата ни, в средата, в която стареят яйцеклетките, в математиката и статистиката ако щете на колко калпави яйцеклетки идва една хубава. За едни може да са 4, за други 800.

# 575
Чувствам се виновно, че от мен май тръгна тази дискусия когато написах, че размишлявам над един въпрос. Мисля, че бях разбрана грешно.
А по въпроса за успокоението, аз не вярвам, че е в това решението, да се успокоиш за някой и друг месец. Вярвам, че приемането на ситуацията може да доведе до промени понякога, но темата все пак е за борещи се жени и е противоречиво само по себе си да приемеш ситуацията.
Също както varna написа, хроничиният стрес нарушава хормоналният баланс и всичко се разбутва.
Жените във война пък най-малко искат да забременеят и може би затова им се случва.

# 576
Също както varna написа, хроничиният стрес нарушава хормоналният баланс и всичко се разбутва.
Жените във война пък най-малко искат да забременеят и може би затова им се случва.

По първото изказване за хормоните, вие след като сте в тая тема явно достатъчно често ги изследвате. Какво не ви е наред с хормоните, което да е породено от стрес? След като стреса разбутва хормоните, значи знаете кои хормони, следите ги, и взимате мерки? Аз сигурно имам латентен стрес, въобще не отричам, но хормоните си следя от години и са ми супер, единственото, което ми е било не в норма за възрастта досега е било ниско АМХ. Та не знам, стресът него ли намаля?

Приказват се тука някакви приказки наедро хормоните това, кортизола онова, ами като знаете какъв е проблемът защо не сте го решили? Лекарите ви като знаят какъв е проблемът - особено след като е толкова прозаичен - защо не го решават?

Аз лично вярвам, че обяснение защо не става има, това, че ние или лекарите не го знаем и намираме е съвсем отделен въпрос. И за медицината все още много неща са загадки.

И на мен ми е досадно да го слушам това със спокойствието, а дамата, която писа, че се е получило след много време, чудесно е това, ама моля ви се, не ви се е получило заради настройката и спокойствието. А това 5 години да не се открие инсулинова резистентност е просто безумно, качеството на лекарите явно е наистина дъно.

Колкото до изказването за жените във война, може би е опит за шега или ирония, така го приемам, защото ако е сериозно е отново пълна глупост.

Може би да се съгласим да не дискутираме темата, явно няма смисъл, но моля на всеки, дето ми обяснява как не забременявам от стрес след като му е ясен проблемът да ми даде и решението или поне медицинското обяснение. Не можете, нали?

# 577
Петя, не е тръгнало от теб. Едно е да се довериш на лекаря си, че ще те изследва и няма да си гледаш и тълкуваш сама хормоните и процеса на трансфер и стимулация ( и при мен беше така в Турция, просто там не те занимават теб с хормони, а ние тук сме свикнали всичко сами да си следим, може би защото лекарите допускат грешки и ни неглижират), но друго е да ти кажат ( не ти, една дама, няма да се връщам, има й поста) която изкара, че понеже отишли на почивка, зарязали детето, изкарали си хубаво и то взело, че станало след намсиколко години опити. Ми хубаво че е станало, просто тогава Господ е решил да им даде отново дете, то сякаш през тия години на други почивки не са ходили. Обаче едва ли не да се изтъква това като правило, че ако жената е в стрес и не ходи по почивки, сори, затова не е станало. Скъсах си г*за от почивки, в чужбина, в БГ, по съседните страни, ама още съм си инвитро. Явно мъжкия фактор или на моите Я не им дреме много за почивките. Както и да е, сигурно не е станало нарочно, но темата със стреса и почивките вече е изтъркана. Няма как да си инвитро и да искаш да имаш дете и нон стоп да се боцкаш, притесняваш, ходиш по клиники, пиеш хормони и да си спокоен и без стрес. Просто няма как, запомнете го. Ако някой си е починал, то е било за малко, покрай някое хубаво събитие и толкова. Точка. То все едно да имате дете,  което да се разболее, дори и от просто една настинка и ние тука да викаме, а бе не го мисли, ти сега защото се притесняваш и то затова не може да му мине. Успех да не се притесняваш и да не си под стрес. Защо го мислиш детето, а ми защото ти пука за него! Ние тук защо мислим за всичко и сме под стрес, защото ни пука и искаме деца.

# 578
Аз лично съм с Хашимото и имам цял живот проблем с хормоните, но примерно Габор Мате в книгато си "Когато тялото каже не" описва от научна гледна точка какво се случва при хроничен стрес.

# 579

По първото изказване за хормоните, вие след като сте в тая тема явно достатъчно често ги изследвате. Какво не ви е наред с хормоните, което да е породено от стрес? След като стреса разбутва хормоните, значи знаете кои хормони, следите ги, и взимате мерки? Аз сигурно имам латентен стрес, въобще не отричам, но хормоните си следя от години и са ми супер, единственото, което ми е било не в норма за възрастта досега е било ниско АМХ. Та не знам, стресът него ли намаля?

Приказват се тука някакви приказки наедро хормоните това, кортизола онова, ами като знаете какъв е проблемът защо не сте го решили? Лекарите ви като знаят какъв е проблемът - особено след като е толкова прозаичен - защо не го решават?

Аз лично вярвам, че обяснение защо не става има, това, че ние или лекарите не го знаем и намираме е съвсем отделен въпрос. И за медицината все още много неща са загадки.

И на мен ми е досадно да го слушам това със спокойствието, а дамата, която писа, че се е получило след много време, чудесно е това, ама моля ви се, не ви се е получило заради настройката и спокойствието. А това 5 години да не се открие инсулинова резистентност е просто безумно, качеството на лекарите явно е наистина дъно.

Колкото до изказването за жените във война, може би е опит за шега или ирония, така го приемам, защото ако е сериозно е отново пълна глупост.

Може би да се съгласим да не дискутираме темата, явно няма смисъл, но моля на всеки, дето ми обяснява как не забременявам от стрес след като му е ясен проблемът да ми даде и решението или поне медицинското обяснение. Не можете, нали?
Firebird26
Проблемите не са решени защото е комплексно, не е само един, а са много взаимосвързани нещата. Кога ще разберете че тялото не е математика. И ако е ок едно,друго може да е объркано.
Специално аз исках да обясня как стреса влияе на хормоните и ако следите хормони какво би било полезно да се гледа,защото лекарите явно ги мързи да мислят, ама то човек ако обясни нещо и почват нападки...ако знаеш що не си решил проблема....еми откакто сама си следя и анализирам нещата напреднах много и изчистих много неща и въпроси,но всичко да е под контрол винаги, в всеки момент не може. Исках да помогна и обясня за някой който се интересува,барим това дето 6 години се занимавах и учих и завърших помогне,но явно вие не искате да знаете или пък знаете повече. И не са приказки наедро, всичко го има написано в учебници по анатомия и химия. Сигурно и хората дето са учили и се занимават всеки ден с изследвания в репродуктивната област са глупави и си пишат празни приказки и си говорят по конференции колкото да не умрат от скука,а тея дето пишат учебниците по химия и анатомия и тн те вероятно фантастика пишат.
Тази тема беше полезна за информация,но става дъното вече с нападки. Трябваше да е за информация,знания,полезни съвети и все пак положителни истории.

# 580
“Не го мисли толкова.”
“Просто се отпусни и ще стане.”
“Ти сама си пречиш.” И т.н. Все  фрази, които се казват уж от загриженост, но реално звучат като упрек и създават повече напрежение.
Ако спокойствието правеше бебета, щяхме да имаме деца от медитации, а не от стимулации и хормони. Аз съм с хронично висок кортизол и вече не знам какво да изследвам и как да го смъквам. Пробвах какво ли не… освен да се изолирам някъде без интернет и да не работя, не ми остана сякаш друго.То на днешно време има ли някой да живее без никакъв стрес?

Последна редакция: чт, 07 авг 2025, 19:33 от •MERA•

# 581
Да поясня, че ни най-малко съм имала предвид, че понеже съм си "зарязала" детето и съм отишла на почивка съм забременяла..

Както споделих преди това имам автоимунно заболяване, което затруднява забременяването. За това споделих добавките, които приемах защото смятам, че те имат пряко отношение към състоянието на организма и появата на здрава яйцеклетка независимо от ниският ми АМХ и автоимунно заболяване.

Ако съм била полезна дори на една жена с моят пост, не съжалявам за него..

Желая здраве и сбъднати копнежи на всички в групата!

Последна редакция: пт, 08 авг 2025, 12:52 от Tatti

# 582
Дами, в БГ мама се държи на добрия тон и аргументираните мнения (с факти, които биха могли да проверят)
Да заровим томахавката викам!

# 583
Здравейте, на 42 съм с 8 опита, от които два успешни на 35 и 40 години, при успешните ми и неуспешни опити съм стимулирана с кломифем и летрозол, фостимон или мерионал и гарнилекс на по късен етап. Пробвала съм и дълъг и къс протокол, праея инвитроо опити от 2016, прочетох мненията в тези препарати затова обмислям и други варианти. Хормоните ми не са  перфектни, но тепърва ще започвам с носи серии добавки и тн. Виждам, че в групата има хора с много задълбочени познания, следите ли чуждестранни лекари, публикации, групи и тн, където се коментират нови практики и протоколи. Засега това, което ми прави впечатление, че някои лекари препоръчват по ранно вадене на яйцеклетката при по зрели пациентки, както и в зависимост от броя на ембрионите не препоръчват ПИД, знам, че например че в Турция е точно обратното. Не бих искала да разгарям нови полемики, просто се надявам да обменим опит, информация и източници. Благодаря

# 584
Протоколът за стимулация е строго индивидуален. Някои от факторите които влияят са брой антрални фоликули, възраст, нива на хормони.. На 42 и с добър резерв не би трябвало да е проблем да се стигне до здрави ембриони ако няма други фактори (ендометриоза, СПКЯ, Хашимото и т.н.). Протоколите за стимулация са много, при добър резерв това което се прилага не се е променило много - FSH плюс евентуално LH за стимулацията.

А подходът с ПИДа е строго индивидуален, имаше дискусия точно по този въпрос по-рано в темата (34-35 страница), може да прегледате различните мнения. За отношението към ПИДа в Турция сте права, че го предпочитат, даже съм чула за болници които го налагат, но в Мемориал (където съм аз) се предлага без да е задължителен.

Общи условия

Активация на акаунт