Нашите кухни - тема 99

• 34 604
  • 741
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Кабелите се местят по-лесно от тръби.

Задължително, както написа second, ВиК и контактите не трябва да са зад миялната. А в някой шкаф.
При нас е Г-образна кухнята и имам на две стени ВиК и ток, като миялната и пералнята са от двете страни на шкафа ми с чекмеджетата и там е едното ВиК. Тук е леелинко тясно (и добре че мъжО е със скромни размери иначе би се заклещил Joy
При мивката ми пък са в съседния шкаф и не е много ОК.

Не бих сложила колоните до вратата, нещо не ми се струва добре.

# 646

Не знам от кога да се вика специалист е нещо, което е за подигравка 🙄
Ти можеш да правиш каквото си искаш в собствения си дом, но не омаловажавай труда на хората .
Ох, стига се заяждай, де😆
Кой труд омаловажавам? Напротив, много уважавам майсторите и те мен също, затова си къртя на воля, щото после не могат да ми откажат да поправят след мен, понякога идват от друг обект в обедната почивка😆
Къртенето не е за професори, не се изисква образование. Кабелите ги прекарвам, защото елтехникът може да идва само в неделя и няма време да прекарва, а само свързва. Той ми казва какъв кабел да взема, и аз прекарвам просто едно парче жица без да пипам тоци, замазвам с електричарски гипс, колкото да не мърда жицата и това е. После той ги свързва. Контакти съм слагала от келешлък под негов надзор.
И да, ако можех щях да си правя всичко аз за да не плащам, ама не мога, затова влизам само в ролята на общ работник.

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 23:10 от Чи лу

# 647
  • София
Течовете не винаги са проста работа, и тези с термокамерите почти никаква работа не вършат.
Пример 1 - правим баня 2011 г. Дали от незнание, дали тогава не е бил разпространен като материал, но майстора хидроизолация не е сложил. 2012 г, след голямото земетресение, комшийката отдолу започна да се оплаква, че й тече. При нас няма нищо видимо. Викнахме камера, те изкараха една картинка, че от целият под тече. В чудо се видяхме, как ще го разбиваме?! Добре, че брата на ММ ни даде следния акъл - при напълно суха баня пускаме слушалката на  душа да тече силно по едната стена. На другия ден - по другата. И така на третия установихме къде е, въпреки че видимо нямаше нарушена фуга. ММ направи дебела фуга отгоре с черен салам и проблем не е имало. Не ни и дразни, плочките са тюркоазени
Пример 2 - няколко теча сме откривали в блока, нали бях домоуправител. Капе от мръсния канал или от старите тръби примерно от 15-ти етаж, в шахтата. Три етажа по-надолу няма проблем, и всеки вика не е от мен,  но на 11-ти в шахтата има издаден зъб, капката отскача и отива на тавана на кухнята на 10-я. И така няколко случая. На всеки пет етажа имаше плоча и в шахтата, и след втория случай вече знаех как да ограничат търсенето. Simple Smile
Пример 3 - ВиК на къщата си го правихме ние естествено. На всички кръгове е правена водна проба. Мазилка, и след това източихме всичко за зимата. Напролет пускане водата, в едната баня забелязваме петно на стената. ММ кърти внимателно, почиства, пуска водата - цвърчинот отвор колкото връх на карфица. Каза, че такова нещо не е виждал и вероятно е някаква миниатюрна шупла в тръбата, която е пробила от ударното налягане. И ако е от замръзване, при тези тръби се получава малка цепнатина, няма как да стане такава дупчица

# 648
Оф, ами вярно малко си заяждам 🫣
Кабелите се пускат в гофра. Туй само за да се прави разлика от майстор до майстор.

# 649
Туй само за да се прави разлика от майстор до майстор.
Е, сега, защо ми омаловажаваш майстора?😂

# 650

Кабелите се пускат в гофра. Туй само за да се прави разлика от майстор до майстор.

Пък електротехниците и електроинженерите знаят и ограничението (правилото) - колко чупки в колко равнини максимум трябва да има от разпределителна кутия до крайна точка (контакт или ключ), за да може тръбата да си върши работата, т.е. да може да се смени само конкретна жица, през тръбата, без да се кърти.
Сега гледам по НС вече тръби не слагат, лепят с гипсови кюфтета по стени и тавани. Скапе ли се нещо, трябва яко да се кърти, почти на основен ремонт отива.

# 651
  • София
Кабелите са ок. За миялната има изваден ток отляво на мивката. За фурна и хладилник има от двете страни- в началото на стената 313 и в края на 180 до вратата.

Лейди, тези котлони са по-тесни, нали? Не са 60 на 60?

# 652
Lady, този котлон тройка верно много хитър. Аз съм си мислела за обръщане на двойка котлон в хоризонтално положение. Но не знам дали няма да е объркващо после с бутончетата.

# 653
Кабелите са ок. За миялната има изваден ток отляво на мивката. За фурна и хладилник има от двете страни- в началото на стената 313 и в края на 180 до вратата.

Ами, тогава не може да слагаш миялната отляво на мивката, щом там е контактът. За котлони, за аспиратор има ли кабели? Контактите над плота знаеш ли къде ще се паднат?

# 654
  • София
Контакти има доста. За аспиратор има на стената 180, там където Лейди е сложила тройката котлони.

# 655
  • Варна
Грета, последно. Котлони 60/60, кръгла маса Ф110 и диван Кивик Икеа триместен. Тесничко е. Мисли за някакви по-въздушни, олекотени мебели. Малко се престаравам, знам, не ми се подигравайте. InnocentStuck Out Tongue Closed Eyes Но съм се зомбирала в моята програма и не мога да се отлепя от лаптопа, а трябва. Отивам да си доизмисля мивките в баните и гардеробите.
Скрит текст:

Котлоните Тека са 40/80 см. Индукция са, но Вето не са го отбелязали.

# 656
Без да се меся на избора на плота, този на Тека навсякъде (не само във Вето, а и на страницата на производителя) е посочен като стъклокерамичен (лъчист), а не индукционен. Ако вече има оформени предпочитания между стъклокерамичен (лъчист) и индукционен, да го има предвид дамата. Което не значи, че не е добър - напротив, явно е, щом ще се повтаря покупката, просто не е индукционен.

# 657
  • София
Дамата държи на индукция.

Лейди, много ти благодаря. От известно време ми се върти точно кръгла маса в главата и се чудех дали ще има място. Но аз слагах дивана на отсрещната страна. За мой късмет имам контакти и на двете стени и мога да го мръдна.

# 658
  • Варна
Кубратова, мислех че е тяхна грешка, а може да се окаже, че са спрели да правят 80/40 см индукция. Ще трябва да съм по-внимателна с покупката. Моят е купуван преди 11 години и вече не се предлага. Помислих, че само са му променили дизайна на копчетата.
Това е от вкъщи.

# 659
Възможно е, просто видях модела и отбелязах, да не стане объркване. Иначе и аз мисля, че такова едноредово разположение на котлоните е много удобно и ако размерът на работния плот позволява, бих го предпочела. Сега този ефект (поне така го виждам аз като лаик и домакиня) се постига и с флекс зоните на по-съвременните модели и няма значение къде е разположен котлонът. Има значение само когато работи като самостоятелна зона.

Общи условия

Активация на акаунт