Ще бойкотирате ли днес?

• 7 163
  • 188
  •   1
Отговори
# 90
Не бойкотирах и няма да бойкотирам точно веригите. Цял живот бойкотирам малките магазинчета и ще продължа да го правя. А Мая не знае какво точно иска. Уж беше срещу високите цени, след протеста на 13 я чух да призовава за следващия протест, срещу веригите?! Да пазаруваме от малките магазинчета, родно производство?!
Няма да стане тази работа, от мен твърдо не, на прекупвачите.

# 91
Това беше само пример с някакъв продукт. Естествено, че ако ми се дояде шоколад, не търся непременно Лидл, за да си купя.
Добре - с поничките с пълнеж беше същата работа. От 69 стотинки станаха 1.09, сладоледите от 6 лева в момента са 9. Но шоколадът е увеличен със 100 процента! Искаш ли и други примери. Темата е за бойкота, а не за вкусът на шоколада.

А пък че нямам пари за шоколад, съвсем никъде не съм споделила. Като не си солидарна с мене за шоколада, не си солидарна и с тези, които бойкотират заради цената на хляба, брашното и олиото. И не ме подлагай на диета, ако обичаш. Ям шоколад, но ям и нар и авокадо.
Вие наистина не схващате идеята на тези протести.
Шоколадът навсякъде увеличи цената си заради ситуацията с какаото и тази тенденция ще се запази в бъдеще. Няма кой да произвежда какао - тази дейност е тежка, мръсна и нископлатена. Хората не желаят да работят на плантации и също мигрират от села към по-големи градове където децата им да имат достъп до училища и по-добро бъдеще. Големите бизнеси се опитват да наливат пари локално, но това не променя особено картинката. Много от хората, които гледат какаото никога не са опитвали шоколад, защото това е храна за белите - тоест много скъпа за тях. Паралелно с това, в световен мащаб има замогване на крайния потребител и оттам увеличена консумация на шоколадови изделия. Няма особен баланс между производство и потребление и ножицата ще се отваря, съответно цената ще расте.

# 92
Шоколадът, който в момента се продава и не се знае от кога се залежава по рафтовете, от какво какао е направен? Какаото, с което в момента се правят шоколади, кога е купено и на каква цена?

# 93
  • SF
Хайде да си пуснем отделна тема за шоколада, защото тази не е такава. Написах ли няколко пъти, че това е само пример, в случай че не е станало ясно от първия ми пост? Ако съм пропуснала, просто тази дума харесвам и я ползвах, но спокойно може да замените думата шоколад със сапун, прах за пране, Бреф за тоалетна, памук, авокадо, грозде, чери домати, сладолед, салфетки, хляб, олио, зехтин, сукуленти, а "Лидл" с Била, Фантастико, Кауфланд, Т-маркет и други, които не се сещам, или просто вече ще използвам Х и У.
Да, аз ям шоколади и не се оплаквам, ако чак пък толкова ви интересува с какво се тъпча.

Дева, аз също не пазарувам от малки магазинчета. Първо, че около нас няма, второ - много са ми скъпи и трето, обичам да се чудя какво искам, а обстановката в малките магазинчета не ме предразполага да го правя. Образувам опашки и почвам да се притеснявам. Не обичам и продавачката да е свидетел на чуденето ми. Свикнах с магазини на самообслужване и онлайн пазаруване. Там мога да си пълня кошницата и да си я празня, колкото пъти искам. Понякога влизам в магазина, оставам 20 минути, а си тръгвам с 1 ШОКОЛАД!

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 09:33 от Esmee

# 94
  • София
Иначе малки магазинчета, които наистина са прекупвачи и продават скъпо, но има и много, които зареждат директно от производители/доставчици или от борсите и цените им са много добри.

# 95
  • SF
Нямам наоколо. Имаме Аванти, но и те вече не са малки, а са верига. Бяха уж по-евтини, но и те си коригираха цените.
Преди ходех в доста далечен квартал, за да пазарувам от магазин на конкретна марка млечни продукти, май се казваше Фаворит или нещо такова. Много бяха вкусни, но никак не е удобно да ходя там, а и аз не купувам количества. За 2 парченца сирене не си струва.
До старата работа имаме един малък магазин, но не е фирмен. Мисля, че пак са верига. Горе-долу са нормални цените. Кисело мляко с 20 стотинки по-скъпо от останалите магазини, но там пазарувахме само за обяд в работата.

# 96
Шоколадът, който в момента се продава и не се знае от кога се залежава по рафтовете, от какво какао е направен? Какаото, с което в момента се правят шоколади, кога е купено и на каква цена?

Това е аргумент, но има и друг - след като продадат този шоколад,  избият си разходите и си приберат печалбата трябва да останат пари за нова партида шоколад, който пак да се продаде. И ако не вдигнат цените няма да могат да купят новата партида. Това го гледаме непрекъснато с нефта и бензина.

# 97
  • SF
Именно. Говорим за стокооборот. Сегашните стоки са произведени с по-малко разходи за суровини, но следващите трябва да се купят на актуализирани цени.
Същото става и с цените на услугите. Там пък никакви складови залежи не се ползват, но с парите, на които се предлага услугата днес, трябва да може да се живее утре.

# 98
Ако на някой не му е ясно ето пример - преди 10 години е купен двустаен за 1000 евро на квадрат и днес трябва да се продаде и да се купи нов на друго място. Мислите ли, че понеже е купен на 1000 трябва пак да се продаде на толкова, а не на 2500, колкото вървят сега? Нали ако случайно го направят ще вземат пари като за гарсониера и нищо няма да могат да купят с получените пари.

# 99
  • София
Обаче доставните цени на хранителните стоки не са се вдигнали баш толкова много, колкото крайните цени в магазините. Разбирам че има приходи, разходи, заплати, осигуровки, данъци и печалба, ама е очевидно че търговците на хранителни стоки се оливат с вдигането на цените!
То бива, бива ама по 1 лев нагоре всеки месец, не бива!

# 100
  • гр.София
Имахме малък магазин през няколко входа. Семейство го държеше 20 години, имат градини някъде и продаваха техни плодове. Покрай плод - зеленчука зареждаха и др продукти от-до,каквото ми потрябва. Първо цъфна Промаркет наблизо, после Била. И хората затвориха и се изнесоха.
Преди седмица бананите в Лидъл бяха 2 лв, тази са 4.  Да,после пак ще ги намалят, ама моят живот не се върти само около манджата и да ставам луда калинка да дебна в кой магазин трябва да пазарувам днес- Лидъл или Била. Очаквам предвидимост и да си спазвам бюджета. Не мога и да се презапасявам.
Бойкотирах - аз,майка ми, колежката ми...  Ясно ми е ,че обект на недоволството ни трябва да е друг, но това беше и най- лесната демонстрация,дето се вика от дивана протестирам, без никакво усилие.

# 101
  • SF
Бананите бяха 2 лева, сега са 4, за да ги пускат на промоция на 3,30.
Но както казаха в темата, кво ви пука за бананите. Яжте торти, като са ви скъпи бананите!

# 102
  • София
Оня ден реших да купя една малка торта, която преди купувах редовно. Ами от 8 е отишла на 16 лева!

# 103
Ако на някой не му е ясно ето пример - преди 10 години е купен двустаен за 1000 евро на квадрат и днес трябва да се продаде и да се купи нов на друго място. Мислите ли, че понеже е купен на 1000 трябва пак да се продаде на толкова, а не на 2500, колкото вървят сега? Нали ако случайно го направят ще вземат пари като за гарсониера и нищо няма да могат да купят с получените пари.

Примерът не е коректен. В единия случай имаш вече покачени цени, които не зависят от продавача, в другия - умишлено картелиране с оправдания за повишени цени на производство, които не са верни. Сигурна съм, че имат предостатъчно вече произведени шоколади + вече купена суровина за известно време. Освен това във всеки бизнес трябва да има възможност да се поемат и непредвидени разходи. Ако толкова не могат, значи не могат да развиват бизнес. Аз мога ли да си поискам предварително повишение на заплатата заради бъдеща иннфлация? Не.

# 104
Специално за шоколада не сте съвсем прави. От поне две години се говори за световна "какаова криза", която се дължи на климатичните промени в Африка. Например необичайни валежи през сухия сезон и суша през дъждовния. За съжаление какаовото растение е много чувствително към такива промени и реколтите от последните години са много слаби. Потреблението на шоколад обаче расте в световен мащаб, съответно и цените са нагоре. Тенденцията към поскъпване на шоколада и какаото най-вероятно ще продължи занапред. Не, че няма спекула и картели, но има и обективни причини.

Общи условия

Активация на акаунт