Ще имам близнаци! Тема с продължение 41

• 11 395
  • 311
  •   1
Отговори
# 285
И при мен се наложи да ги извадят в 35 г.с. +1. Просто спряха да растат и нямаше как. Дадоха им още няколко дни като очакваха да са около 2 кг, но се оказа, че са много малки 1,8 и 1,6 кг. 1 месец бяха в кувьоз, беше си притеснително, но щом си ги взехме вкъщи, бързо качиха и наваксаха изоставането. Кошчета да количката не сме ползвали, зимни чувалчета само. С Бъгито бяхме.

# 286
Аз родих 37+1 гс , това беше целта за да се водят доносени. Ако бяха родени един ден по рано , щяха да се водят недоносени, така ми обясниха. Въпреки това едното (момичето) се роди с ниско тегло , само 1,860кг , не можеше да се храни самостоятелно, беше в кувиоз само едно денонощие и на венозно хранене около седмица. Корема и не беше достатъчно развит и се подуваше от млякото, спадна до 1,500кг в болницата. Беше 10 дни на термо легло.  Тя беше спряла развитие последния месец, но въпреки това за около 2 седмици направи 2кг и я изписаха. Другото се роди 2,690кг (момче) , хранеше се ,но и то беше на термо легло няколко дни и двете бяха на антибиотик с инфекция, което често се случва . Последните 10 дни от бременността прекарах в болница с постоянни контракции, всички лекари казваха ,че целта е 37+1 гс за да са им достатъчно развити органите. Следяха постоянно тоновете и кръвотока , заради бебето което беше спряло развитие, всичко беше в норма , дори плацентата беше добра.
 Биха ми два пъти през бременността кортикостероиди , за да са им готови дробчетата , ако излязат по рано. 35, 36 гс , не бих се съгласила , освен ако няма наистина наложаща причина или просто са си тръгнали сами да излизат и няма време да се спре процеса. Еднояйчните знам ,че се раждат по рано , мойте не са еднояйчни и това е от значение. И според мен колкото по дълго седят , толкова по добре и на мен са ми обяснявали това с ябълката. Мойте въпреки ,че им е добра седмицата , в която са родени , си носеха маркерите на недоносени и двамата. Правихме рехабилитация до пълно прохождане,всеки ден , заради проблем с мускулния тонус и при двамата. По голямото има лек сърдечен дефект , който се получава при недоносеност и го следим вече 3 години. След още 3 години вероятно ще се наложи сърдечна интервенция да му се прави. А другото родено с по ниско тегло пък започна да расте ,, наваксва,, прекалено бързо и не спря да расте , при нея следим хормони при ендокринолог.  Тя ми обясни ,че е често срещано при децата родени с ниско тегло. Та и аз подкрепям мнението на останалите , че колкото по дълго може да ги задържите в корема си , толкова е по добре после и за вас , като грижещи се за бебетата и за самите бебенцата. От болницата мен ме изписаха първа , имаше вариант да остана в болницата срещу заплащане ,но не ми даваха да виждам бебетата и нямаше смисъл да оставам. Та мен ме изписаха първа , след седмица момчето и след две седмици момичето , което беше по малкото бебе. Благодарение на темата бях напълно подготвена , че е възможно да се прибера без бебета в началото и го приех много леко. Ако не бях прочела тук ,че е възможно да се прибере майката без бебета в началото , щях да се депресирам супер много и да се сцепя от рев. Една майка от тук ме посъветва да работя за кърма докато съм сама вкъщи и само това правех цедях денонощно и замразявах за бебетата , като се приберат. Така успях и да спя първите дни като се прибраха малките , защото таткото нощем им даваше от замразената кърма. Не помня коя майка от групата ме посъветва това , но и благодаря, щом го помня след 3, 4години, беше топ съвет!  Успех , пожелавам доносени , пухкави и спокойни бебета!

Последна редакция: нд, 28 дек 2025, 20:36 от Lizi:) :)

# 287
В никакъв случай 35-36 седмица, ако няма показания. Много е рано.
Моите са родени в 35 (по коригирания термин), по реалния са в 34та и бяха интубирани 5 дни, общо 14 и 15 дни кислородзависими. Другите екстри ще ви ги спестя.

# 288
Доста е коментирано сигурно.
Да попитам.
От колко годишни е редно да ползват двуетажно легло?
Знам, че е до деца,но...

# 289
Да се включа и аз по темата се ранното раждане. Аз влезнах в болница с пропукан околаплоден мехур на единя близнак и изтичане на околоплодни води в 32 г.с +3 взеха всички адекватни мерки лекарите и ме следяха изкъсо успяха да добутаме до 34г.с+0 родиха се момчето 2340 и 43 см,а момичето с изтичащите околаплодни води 2000 кг и 41 см. Дишаха нормалто благодарение на кортекостероидната терапия за дробчетата. Бяха на термолегло. В неонатология седяха 23 дни за да могат да си върнат кг,тъй като много паднаха след раждането. В къщи на кърма растяща като гъби. Вече са на 11 м. Ако има медицинска причина се довери на лекарите. И не го мисли.

# 290
Да попитам.
Знам, че е до деца,но...
Ние сме с легло на Икеа, на което пише, че е за над 6 годишни деца. Моите бяха на 4 г 10 м като започнаха да го ползват. В градината пък всички легла са двуетажни, като на втория етаж спят по-големите деца от групата, но реално в първа група всички са 3 или 4 годишни.

# 291
Да попитам.
Знам, че е до деца,но...
И ние сме с леглото на ИКЕА, ползваме го от както бяха на 5 или малко преди това. Но горната му решетка е доста висока и съм спокойна. Разгледахме доста двуетажни и всички ми се видяха с много ниска преграда. Като сложиш матрака и остават едни 10 см.

# 292
Момчетата са на 3 и половина.
Но нямаме възможност за 2 легла в стаята и ще трябва диванче нещо да предвидя за мен.
В момента спят ня 60/120 и вече не им е удобно.
Единствено двуетажно ще стане ...

# 293
И нашата детска е много малка, няма място за две легла.
Джой, мои приятели взеха двуетажно + отдолу се изтегля още един трети матрак и аз мисля да вземем такова с 3 матрака. Мисля ,че от икеа го взеха , но не го намирам сега. Ей такъв тип е.

И аз тия дни мислех ,че трябва вече да сменим леглата, но малко ме страх на двуетажно, все още. А и те сега спят в различни стаи , въобще не знам как ще ги науча пак да спят в една стая, Яна заспива мега трудно и ще пречи на Сами .
Ти успя ли да ги събереш твойте в една стая?

# 294
Мен много ме е страх от двуетажните, първо защото моите стават до WC нощем в тъмного и като нищо да е паднал някой. Отделно у нас боя кой да е горе ще е голям и не си го причиних. Но вариант са сандвич леглата, хем е на ниско, хем през деня се прибира и не пречи.

# 295
1. Зависи какви са близнаците. Знам, че еднояйчните ги вадят малко по-рано. Моите са двуяйчни и с доктора се надяваме да "избутам" поне до началото на 37ма седмица. Иска ми се да се родят нормално, но това вече зависи от много неща и ще се доверя на преценката на лекаря.

2. Ние взехме количка тип "влакче" (едно зад друго). Чакаме бебетата през май - малко рано я взехме, но цената беше просто уникална. В магазина и на нас ни дадоха съвет, че щом са летни бебета и седалките имат пълно легнало положение, то няма нужда от кошовете за новородено. Обаче... говорим за близнаци, които обикновено са по-дребни от бебетата от едноплодна бременност, а в седалките ще трябгва задължително да са вързани с предпазните колани. Това ме кара да се замислям дали все пак да не купим и двете кошчета за новородено. Не само заради предпазните колани, а и заради удобството, че в количката ще могат да стоят не само по-гръб, а и на една страна. Мисля, че в тях ще им е доста по-комфортно, та в крайна сметка май ще следя за промоции и на кошовете. Така или иначе гледам, че втора употреба вървят почти толкова, колкото са на намаление по магазините и ще можем да ги продадем, когато излязат от употреба.

Здравейте мами, аз очаквам своите близнаци март месец и имам два въпроса на които търся мнение:

В коя седмица ви съветваха да родите? Моя лекар ми каза, че ще съм със секцио и сигурно 35-36та седмица ще ги изражда- и при вас ли бяха толкова рано или в по-късна седмица?

И втория ми въпрос е относно количките за близнаци (тъй като повечето не се предлагат с включени кошове за новородени), в магазин Дундьо ни посъветваха, че няма нужда да вземаме кошове за новородени и няма нужда от такива стига количката да има напълно легнало положение. Вие на какво мнение сте относно това? Вярно ли е, че реално няма да ни трябват кошове за новородено, ако количката има такава функция (и първите разходки ще са средата на Март или Април)

# 296
Лизи, ей това платихме на промоция миналата година 999лв
Има трети матрак най-долу.
Дано не се прибият....
https://aiko-bg.com/product-56761020004
Много се чудех за същото без 3-ти матрак от Мьомакс.
https://moemax.bg/product-56707030002
Баща им ще мисли допълнително прегради горе.
Ще дойде към края на месеца.

# 297
Аз точно това от Мьомакс съм го виждала на живо и е с много ниска преграда. Беше сложен на мострата и дебел матрак и дори мен би ме било страх да спя горе.

# 298
Hope90, на Айко е същото, но с гардероб.
Ще слагаме допълнително прегради.
Исках да има някакво рафче на вторият етаж, че качи се слез едва ли ще е приятно за горният и само това легло го има.
Разгледах сума ти сайтове.
Толкова паянтови легла за двойни цени и ако имаха що годе преграда, стълбичката беше неудобна.
И мен ме е страх за децата, че ся палави ...

# 299
Абсолютно, не само преградата им е проблема. Аз много държах да ги видя на живо, даже пътувахме от Пловдив до Стара Загора специално за 2 легла, че тук нямаха мостри. Точно паянтови са повечето, със смотани стълби. А ние сме и на квартира и някой ден ще трябва да се разглобява това легло и да се пренася. Мъжът ми каза, че разглоби ли го веднъж няма да става за ползване после. На Икея са грозни, не отричам, но имаме и у нас и при свекърва ми и са супер стабилни.

Общи условия

Активация на акаунт