Августовски бебета 2024 - Тема 4

• 23 696
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
  • Пловдив
Вятър и мъгла, и това е идея, ще направя хляб /хлебопекарната де/ и с някоя супичка. Има два зъба, но не бих казала, че ги ползва.

# 556
Ще опитам и аз да се включа от колата.

Да са здрави дечица и майчета! 🍀🍀🍀

'Спелтата', това е диво жито, освен ако някой не го е изкилиферчил и махнал, глутена. Оригинално си има глутен, но самата култура е много по-здравословния вариант на обикновеното жито, защото не се модифицира генно, няма хибридни варианти, но дава много малко реколта, ако наистина си говорим за истинско диво жито. В последните години масово на всичко се слага етикет спелта, динкел и т.н.,но ако всички тези продукти наистина съдържаха диво жито, щяха да са солидно по-скъпи. Както казах, реколтата е много малка и не подлежи на никакви модификации. Така че на пазара най-вероятно е някаква вариация, която няма нищо общо или е откровена лъжа. Но глутен има.

Вики (редактирам се 😊), за аптечката от Бг за Г-я, аз бих сложила за мен си Аугментин (но си потърси по-дълъг срок на годност, защото на мен ми продават все такива, които имат макс още година годност. Евентуално заместител - има 1-2 алтернативни на този и може да са с по-дълъг срок на годност). За децата не мога да съм полезна много, защото твърде отдавна съм давала АБ на малко дете. Едно време беше Амоксицилин и Оспамокс мисля. Според мен основно АБ ти трябва. Повечето други неща ще ги вземеш без рецепта там, но не и АБ. Все пак, ако ти е разбран лл, можеш да се примолиш за теб. За децата едва ли. Аз съм го правила с моя лл в Нл, помолих се за АБ, защото се влачех без никакви сили 4 седмици и темп. от 37 гр. и пиех парацетамол на поразия. Едва работех. Изписа ми АБ и за седмица се оправих. Може би също да си вземеш за цистит, ако си рискова.

Моите лудетинки вече много трудно пътуват кротко в колата. По-подвижния си ходи навсякъде и няма смисъл от стола и коланчето. Мислех си, че скоро ще мога да се возя отпред, каъо спрат да се разревават за храна/сучене, защото си хапват стабилно, но и това май няма да се случи баш сега. Като че ли много пораснаха за кратко време. Дядо им ги вижда на две седмици и винаги са променени, пораснали.

По въпроса за съня нищо фрапиращо различно от вас, две или три дремки, в зависимост от това какви ангажименти съм имала и кога сме излязли, дали не сме чакали почти цял ден доставка от еконт и стоически седяли в къщи.

Чакаме горни зъби, и двамата имат удебеление и доста твърдо от едната страна. В някои дни им подгизва бодито до корема, в други почти няма и се редуват. Светослав се набира по кошарата, по шкафове, по масата... Чудим се с баща му какво да измислим за него. Явно е, че ще трябва да спортува, той има и широки раменца, макар че изглежда слабоват. Смелчага е голям и от известно време като се търкули и се удари леко, не го отчита хич. В колата би се претъркулил чак до баща си, ако го оставя. Давид е доста по-предпазлив и също така обича да привлича вниманието, като надава вой във всякакви ситуации. Иска внимание, помощ, съдействие, комуникация. Само чака да го разсмеем. Вчера отскочихме до Елена и до един манастир, хапнахме в ресторант. И двамата си похапнаха от ориза със спанак + вкуса на свински ребра. Много бяха смешни как отваряха усти.

Относно ваксините, още от есента си знам, че ще си им поставя ваксина за менингит. Големите ми деца имат Men C. Педиатърката тогава каза, че трябва да си купя сама ваксините и ще ги постави. Преди години се бях филмирала за големия, че именно менингит кара, когато нямахме лл и не го преглежда читав лекар. Беше на 4г.  и не бях виждала живо и енергично дете да изпосталее до кожа и кости, да спре да се храни и пие. Никога няма да разбера от какво беше болен, но си беше страшно. Още веднъж ще си кажа мнението. Аз предпочитам да сложа ваксина, защото аз не мога да поема отговорността, че мога да предпазя детето си от това коварно заболяване. Ако е за мен си, лягам и гладувам сух глад, и всичко се изпотрепва в организма ми от неприемането на течности, но малките деца не могат да правят такива екстремни неща.

Относно рибата, аз съм голям почитател, макар че като бременна ми се беше догадило и бях спряла да ям риба последните месеци. Малките си ядат и си ухаят яко на риба в тези дни. Давам им всякакви храни, да са захранени с всичко. В моя роден град Велико Търново има едно място, от където вече трета година си купуваме превъзходна печена скумрия. Дори мъжа ми я оцени, а не е по рибата. Не знам дали самата риба е нещо по-специална или приготвянето, но често си вземаме и за София.

Имах други планове, но сме се замислили за ясла наесен... Не знам дали се обсъжда тук темата. Изненадах се дори от себе си колко позитивно се настройвам. Ами малко ни принуждават към този избор. Реално ако ги отложим до 2026, те ще са на минимум 2г и 2м, при условие, че ги приемат. Осъзнахме, че много ни притеснява мисълта да не стане обратното и да не ги приемат, или в някога далечна ДГ/я.

Една снимчица как са си намерили да си стоят прави и дори да правят крачици.

Последна редакция: нд, 30 мар 2025, 23:36 от Mama2288

# 557
Мама, а кои ваксини за менингит ще слагаш и откъде ще ги купуваш? И на каква възраст? Аз като за начало искам Bexsero, срещу тип Б защото е най-разпространеният щам в Европа и България. Ще трябва да го поръчам от Гърция, а чувам, че и там в момента имат затруднения да задоволят търсенето от България..

Относно яслата, предполагам знаеш, че в момента вече е отворено кандидатстването за тази есен, т.н. голямо класиране. Срокът е до началото на май. Аз няма да пускам кандидатура защото не искам да ходи на ясла, поне за момента натам клоня. Чета експертни мнения по темата и общо взето са категорични, че до 3г бебетата нямат никаква нужда от “социализация” и оставянето в подобна институция носи много повече рискове и негативи за детето.

Днес забелязахме, че горните два зъба са пробили тази нощ.

# 558
  • Пловдив
С удоволствие бих го пуснала на ясла, но искам да е в градината на батко му, там имам възможност да го пусна с по-големия набор в първа група и две години да е първа група и да си спестя кандидатстване за градината. Така няма да сменяме сгради, ще се запознае и с неговите учителки по време на сборните. Та ще си изкарам майчинството две години.

# 559
Мама, мислех, че и в България вече АБ са само с рецепта. Тук, за мен, в практиката на личните, ако имам късмет да се падна при някой от двамата, на които реално е практиката, вече се убедих, че мислят и цялостната ситуация и са по-склонни да ми изпишат АБ, имат обаче един друг назначен, който не знам какво трябва да стане, за да изпише. За децата не знам какво трябва да се случи, че педиатрите да им изпишат АБ.

Лео в началото на август започва адаптация в яслената група при баткото. Тук има яслена група от 1 до 3г (на места предлагат и преди 1г, но в нашата градина е от 1г) и групи детска градина от 3 до 6г. Смесени са, децата са с малко повече разлика от в България. Има си и предимства и недостатъци според мен този вариант. По принцип планът при нас беше съвсем друг, този път трябваше да карам 2г майчинство, но сега от началото на декември ще се връщам на работа, та затова се наложи да го пусна по-рано, иначе трябваше и той да тръгне на 2гкато батко си. Познавам си госпожите, обстановката и всичко, нямам притеснения в това отношение, малко ми е мъчно, че вероятно ще пропусна някакви неща (в смисъл на първи крачки примерно) и малко се притеснявам за говоренето, но като цяло смятам, че всичко ще е наред.

# 560
  • Пловдив
Вики, баткото го пуснах на 13 месеца на ясла, не можеше да говори, изкара /почти/две години. Към края на втората година се появиха проблеми, но по-скоро започнаха под натиска на директорката, не от госпожите /предполагам това, защото едната леля, всеки път като ми "предаваше препоръка", завършваше с изречението: "но не се притеснявайте, детето си е нормално"/. Не бих казала, че съм пропуснала нещо, ако трябваше сега да направя избор за него, пак щях да го пусна рано, но нямаше да ангажирам връзки, да влезе в "реномирана ясла" поради този факт тогава, за да не злепоставя хората подали ми ръка, не вкарах камера в групата.

# 561
Герка, не съм в момента на тема ваксини, но със сигурност ще действам. Първо да минем плановите, мисля още месец. Ще пиша като имам какво да споделя.

За яслата, по принцип съм на мнение, че децата са най-добре в къщи при мама. Но темата при нас доста се измени от различни фактори и разсъждения. Нямам против да ги споделя. Искам да си ги гледам и не ми тежи, но те рано или късно ще трябва да минат през това, през градината. Аз не съм ходила до петгодишна. Тръгнах направо на предучилищна. Така си и останах немного социална. Едва наскоро животът ме поошлайфа, но винаги ми е било много трудно във всяко миниобщество. Фактите поне на мен, ми показват, че към днешна дата най-масово децата стартират на 2г. в ясла/дг. Т.е. моите деца, ако не се включат тогава, ще започнат някъде като аутсайдери. Дори мъжа ми си спомня като се преместил на градина във В. Т., че го наричали 'новия'. На 2г. може да не ги приемат в желаната от нас градина. Обадих се чисто информативно да разпитам и не можаха да ми кажат нищо конкретно какви ще са групите от септември 2026. Имаме още да го мислим, но клоним натам да кандидатстваме и ако ги приемат, да ги пуснем някъде октомври, не веднага, но и не чак ноември. Не на последно място, аз съм видяла как възпитанието на всеки един етап е важно. Може да си ги гледам 3г, но после да попаднат на кофти ДГ или кофти училище и положените грижи започват да се обезстойностяват в новата среда. Мдам, видяла съм го. Също така вече смятам, че едно от най-важните неща за децата е 'спойката' между мама и тати. Ако семейството е здраво и хубаво, нищо не може да бутне децата. Надявам се, че ще вземем правилното решение. Имаме весели деца, които се усмихват на минувачи, засега не плачат при раздяла. Получила съм много хубави отзиви за кварталната детска градина, която аз също си харесах на първо четене. Ще го мислим още...

# 562
Деси, аз не се изразих май много ясно. Притеснявам се по-скоро как ще е с научаването на български. Макси тръгна на 2г и няколко месеца и вече говореше доста на български. Госпожите идваха на домашно посещение (предлагат го преди адаптацията, за да се запознае детето с тях и да види, че родителите се чувстват комфортно с тях) и ми направиха коментар, че въпреки че не разбират какво говори, им звучи, че говори с цели изречения и то доста дълги, използва много думи и т.н. След това като тръгна, много лесно научи немски, което според мен само отчасти е от това, че децата учат лесно. Госпожата страшно много се занимаваше с него и му обръщаше страхотно внимание. Така че сега моето притеснение е по-скоро, че в един момент Лео ще започне да говори немски и ще разбира по-лесно немски, защото повече време слуша немски и в следващия момент аз ще започна от време на време за по-бързо да му говоря на немски, за да ме разбере веднага и фактически ще му затрудня ученето на български. Иначе уж вкъщи четем и пеем и говорим само на български, но при него се получава по-различно. Макси беше едно дете и се прилагаше лесно такова правило. Сега Макси ми е по-голям, събира се с други деца, ама аз няма как тогава да говоря само български, нали като говоря и на чуждите трябва все пак да разбират. Освен това, Макси сега за рд си поиска една интерактивна химикалка с книжки, но тя е с немско аудио. Т.е. Лео ще има и доста повече немски да чува и вкъщи. Не, че изобщо няма да научи български, но ми се струва, че ще му е по-трудно и по-вероятно да не го говори много хубаво. Докато колкото и нескромно да прозвучи, аз се гордея с изказа на Макси на български и като произношение и като речников запас.

# 563
Вики, сигурна съм, че баткото ще помогне с научаването на българския ! Heart
Относно ваксините - аз още се колебая, ще обсъдя с лл.
По колко плодове давате за целия ден?
Какво давате на закуска, тъй като искам вече и нея да изместя ?
Обяд и следобедна закуска сме изместили, но не знам,  след като следобяд давам плод/плодово пюре дали и сутрин мога ?

# 564
Вики, разбирам притесненията ти, аз бих имала същите. Както и Симбо казва, ако Макси му говори основно на български и комуникира повече с роднините от България може би ще се улесни процесът.

Относно ваксините, аз ще изчакам малко.

В голяма чуденка съм за яслата. Въпреки че се радвам, че синът ми е лятно бебе (предвид че аз и баща му сме зимни), за яслата не ми се струва добре темпорално. Докато бях бременна си бях навила на пръста, че ще се върна на работа много бързо и в първия удачен момент го пускам на ясла. Не го виждам вече по същия начин. Аз действително мисля да се върна почасово на работа преди да ми изтече майчинството, но не съм сигурна, че ще го пусна на ясла есента. За яслите съм и вярвам, че децата трябва да са с връстниците си по редица причини и ще кандидатствам. Но някак си година и два-три месеца ми се струват много малко.. Да чукна на дърво Лъчезар не е боледувал тежко и само при мисълта за бактериалния инкубатор ми настръхва косата. Яслите не са като градините, много по-малко ги изкарват, децата не могат да си кажат в масовия случай и не знам как ще го приеме.

Да не говорим, че с яденето на парчета сме под кривата круша, дави се, въобще не иска да дъвче. Нямам идея как ще го запиша на кухня след два-три месеца. Скоро обмислям да сваря моркови и да го мъча. Аз съм проговорила много късно и подобно на историята на Деси, са подозирали за аутизъм. При мен се досещам на какво се дължи и ще се опитам да не повтарям същите грешки с малкия. Поради което и възнамерявам да вкарам ударно твърда храна (не гладко пюрирана имам предвид). Поради всичко гореизложено, ако все още с баща му имаме опция да се редуваме на половин ден с работата да забавя тръгването на ясла, но ще видим.

Ако някоя майка има и впечатления от софийски ясли, ще се радвам да сподели, че нещо не намирам много по темата във форума.

Съжалявам за романа.

# 565
Благодаря за споделеното мнение и насоки за раница - ще разгледам и ще де задействам скоро да си избера.

За яслата/градина - аз ще го пусна на класиране пък да видим. При мен принципа е - когато детето е готово и от каквото има нужда. Каката тръгна на година и половина. Вървеше много напред и някак аз и омръзнах. Организирах какви ли не игри вкъщи, но не. Излизахме на площадки и само там се чувстваше ок, сред децата. Пуснахме я и дори не сме имали проблеми с адаптирането - единични случаи само.
С него пак така - ако преценим, че ще му е по-добре…пускам го. Ако ли не, ще се гледаме.
Факт е, че тогава ще е на година и месец, физически няма да е достатъчно готов, за да ми е спокойно. Така че и да го приемат имам 60дена да отлагам, пък след това ще видим.

# 566
Вики, сигурна съм, че баткото ще помогне с научаването на българския ! Heart
Относно ваксините - аз още се колебая, ще обсъдя с лл.
По колко плодове давате за целия ден?
Какво давате на закуска, тъй като искам вече и нея да изместя ?
Обяд и следобедна закуска сме изместили, но не знам,  след като следобяд давам плод/плодово пюре дали и сутрин мога ?
Аз мисля да оставя за за закуска попара, макаронени изделия, мляко с бисквити, мини палачинки за по нататък.

# 567
Lallzz, много ми харесва този подход да се водиш по детето! Наистина аз съм генерално настроена против яслата, но ако и моето дете има нужда от ранна социализация, сигурно ще си променя подхода. Не вярвам да е така защото генерално момченцата се развиват по-бавно в това отношение, но знае ли човек ☺

Мама, дали човек ще е интроверт или екстроверт си е до характер и това по никакъв начин не се влияе от средата. От 3г+ има страшно много време едно дете да се научи да се вписва в колектив и да общува. Всички експерти твърдят, че до 3г възраст децата не си играят заедно, не си кооперират, а си играят паралелно, тоест може да са рамо до рамо, но всяко си играе само за себе си. Със сигурност тази възраст е ориентировъчна и при някои желанието за социализация се появява значително по-рано.
Аз не съм посещавала нито ясла, нито детска градина (с изключение на два месеца на възраст 5+г). Мъжа ми са го пуснали на ясла още на 1г. И двамата сме интроверти по характер. Обаче аз съм много по-социална и общителна, по-лесно заговарям непознати, по-лесно правя “small talk” и тн. Като тръгнах на училище така бях зажадняла за социални контакти, че целият клас ме харесваше, имах много приятели, бързо станах “популярна”. Баба ми ме беше образовала до голяма степен и в първи клас не научих нищо ново. Благодарна съм на семейството си, че са ми спестили въпросните институции и смятам, че възпитанието и грижите, които съм получила в домашна среда, са били най-доброто, което са можели да ми дадат. Излишно е да казвам, че съм абсолютно против задължителната детска градина, особено от 4г възраст!

# 568
Аз също почти изместих и закуската.
Правя ѝ всеки ден различна закуска-  трахана, кус-кус, попара - шипков чай, сухар, козе сирене и краве масло, започнах да и правя домашни бисквити и ги мачкам с АМ, направих ѝ маслинов пастет, извара от краве мляко, обичам да си приготвям домашни нещица - хем ми е спокойно, хем и ние си хапваме. Любимата ѝ закуска е 1/4 Авокадо с 1/3 жълтък, извара, 2 бебешки лъжички кис.мляко и рапично олио, а в другите мънички отделения на чинийката ѝ слагам от маслиновия пастет и някой плод.
Когато бързам ѝ правя млечна каша и добавям плод.
Днес яде домашно телешко кюфте, ама баш кюфте 😃, може би изяде 1/4 от него, но мноооого ѝ хареса. Проявява  по-голям интерес към нашата храна 😃

Последна редакция: вт, 01 апр 2025, 00:05 от Mom to be

# 569
Със сигурност няма да го пускам на ясла на есен. Много са малки още, а и по скорошният ми опит с дъщеря ми - не бих изпуснала тези моменти. Децата са деца само веднъж, толкова много първи неща се случват и се изгражда връзка между детето и родителят.

Относно социализацията в яслата…за един месец каката е ходила 8 дни на ясла…

Общи условия

Активация на акаунт