Августовски бебета 2024 - Тема 4

• 23 656
  • 752
  •   1
Отговори
# 90
Гери, да дъвче кора от хляб с лимец е възможно най-добрия вариант за глутен, по мое мнение. Първо, че обичат да хващат в ръка разни неща и да ги дъвчат/ лигавят, второ, че ще е домашен хляба.
Бейби96, прилича ми на избиване на зъбки. Откога е така детето? Според мен зарязвай всичко и я оставяй да спи само върху теб, колкото и когато трябва. Явно минава през нещо и има нужда от близостта на мама. Остави сега интервали, кошарки и схеми, прави това, което на нея ѝ харесва.
От новородено е така, но сега е още по трудно сигурно от месец два три, като бебе пак плачеше, но поне спеше...а сега...венците й са подути и има една бяла точица отдолу, дано след избиването на първите два зъба се успокои, чувала съм че страшното било на първите два

# 91
Гери, тук съм чат пат, но ми писна да мрънкам колко съм смотана със захранването и така... Но като виждам как всичко е една огромна импровизация и си зависи от разбиранията на родителите, малко ми олеква...

И аз като Сиска искам да питам за играчките. Моето си няма механична, дето да щъка насам-натам, нито пък някаква с бутони, че да учи за причинно-следствени връзки, затова приемам идеи. Че не знам и как да ги търся по магазините, нещо не ме разбират търсачките какво искам...

# 92
  • Пловдив
Magrat, имам играчки за един детски център 🤦🏽‍♀️ бебето си играе с одеалото, кучето, и тук-таме с някоя силиконова гризалка - играе НЕ я дъвче, макар да съм показвала. Музикалните с бутоните, ако случайно натисне добре, ако аз тръгна да му поставям пръста почва да реве. От вчера реших да му пускам аудио приказките на Дисни белким поне свикне да слуша приказки, че брат му хич го няма там. Във ваната си играе с една гумирана книжка. Развъртам играчки и все тая. Това бебе ми показва, че няма никакво значение, че си отгледал друго дете по същия начин.
Захранването е точно захранване, почти няма изядено пюре - първите няколко пъти се напрегнах, след това му казах майната му и когато замести хранене - тогава. Ако не ще е поредното злоядо дете, за което само слушах в яслата и градината. И на двете места учителките и лелите много хвалиха баткото ми как всичко си изяждал и всеки път ги гледах така 🙄 тогава просто не можех да повярвам, че това е някакво постижение. Предполагах, че това са деца, чиито майки не дават всякаква храна и т.н. /познавам жени неядящи примерно домат и съответно не дават и на детето/.

# 93
  • София
Бейби, аз залагам на зъбки и докато пробият венеца, ще бъде по-неспокойна. Много гушкане, гел за венците и това е. При моите деца гелчето на Бочко доста помага.
Сара е много далеч от изяждане на цяло бурканче пюре, а пък да заместя хранене дори не опитвам. Не бързам, тя си показва колко ѝ се яде. Обикновено ѝ давам или на обяд към 12-1, или следобед към 4. Последно като ново опита сладък картоф и ѝ хареса. За месото още не съм мислила. Най-вероятно ще го варя и ще го давам директно на малки късчета, да си дъвче. С двамата по-големи така правех, докато почнаха да ядат от нашата храна. При тях захранването се получи смесица между пюрета, ЗВБ и каквото си “откраднат” от нашата маса. И двамата не са ящни, имат предпочитания и рядко си изяждат всичко. Щом са здрави и енергични, няма какво повече да желая.
За играчките - не бих казала, че играчките са чак толкова важни за тяхното развитие. Бебетата така или иначе откриват всичко сами, по техния си начин, особено като пропълзят и проходят. Всякакви щуротии имаме и ние, подарени, купени, оставени от приятели от техните деца. Сара сама си избира с какво да си играе, но най-много обича да си играе с нас, с хора. Човешкия контакт и вниманието ги зарежда, защото те са си човеци като нас, просто много мънички.

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 06:59 от vondito

# 94
А от къде купи бодито от мериносова вълна?

От тук, много са качествени нещата, страхотна материя. Имат и на английски, аз поръчвам от немския сайт. Но трябва да се перат на ръка или на програма за вълна, иначе се свиват. Поръчвам ги с доставчик (dostaviam.com), за 4 лв стигат горе долу за 1 седмица до София.

https://www.dilling.de/produkt/baby-langarm-body-aus-merinowolle … 73b847cfad2c5b7b8

И моето бебе си играе с всичко друго, но не и с играчките си! В момента хит са всякакви кабели, вчера ми измъкна шнура на анцуга и си игра 15 минути с него Smiley Най-обича да си докопа сам нещо и да си го дъвче и разучава, например списания. На този етап наистина играчки не им трябват. Скъпото куче на Фишър прайс почти не го поглежда...

Маги, всички първескини се чувстваме смотани, аз лично от самото раждане насам, по всякакви въпроси Stuck Out Tongue Захранването си е точно както е писала Деси, пробване на нови храни, по преценка на родителите, а бебето колкото изяде, толкова. Вече съм убедена, че освен ако няма медицински причини, няма никакъв смисъл да се следват тези безумни схеми тип Хип. Струва ми се важно просто да се следват някои основни принципи за безопасност, например без сол, без силни подправки в началото, плавно въвеждане на нови храни, обръщане на внимание при реакция, в някакъв момент 7-8м  да почнат да се дават по-едро смляни или направо парчета. Общо взето не мисля, че интелигентни хора могат да объркат нещо, само се притесняват излишно.

# 95
  • София
+1 на мнението на Герка. Общо взето няма какво да се обърка, само принципите за безопасност са важни.

Аз и преди съм рекламирала една играчка. Много ни помогна, когато времето по корем беше мъка, а сега седи в скута на мама/тати и пак я натиска, тя пее, свети и малката много ѝ се радва. Има три езика испански/английски/френски. Има мелодии, имена на животни и на цветове.
https://www.baby.bg/product/aktivna-igrachka-baby-einstein-glow- … light-bar-796882/
Другото много успешно е едно мече, което лази и стимулира и бебето да лази. Огромен недостатък за мен е, че е на немски, но не ми се връщаше, а и тя и така му се радва. В описанието уж пишеше, че е на английски.

Да се оплача, от една седмица берем неуспехи със събирането на урина. Вече не вярвам, че е възможно. Head Band

Последна редакция: чт, 20 фев 2025, 08:54 от kuklichka_

# 96
Едва сега успявам да наваксам и да се включа. Баткото тийн беше лепнал грип Б и успяхме да опазим бебетата. Той самия го кара една идея по-тежко, отколкото очакваше, 3 дни не стана от леглото и мрънкаше като по меметата за болен мъж (да го броя ли вече за мъж? 🤔😁)

Наде, прегръдка и от мвн 🤗💖 Надявам се и в къщи да сте все по-спокойни. Дано ви помагат адекватно оттук нататък лекарите. 🍀

Веднага да се включа в отбора на нешофьорките с книжка. Ами без опит, страх ме е и това си е. Виж колелото е друго нещо. На две гуми имам много опит и не ме е страх да си карам, но с две бебета ще замразя тази работа за неопределено време. Хубавото е, че обичам и да ходя. Свалила съм едни 2 килца, сигурно от ходене.

Моите бебоци се захранват като по учебник. Всичко ядат с апетит. Само вчера Светослав не си изяде цялата каша, но според мен си беше много хапнал и затова. Давид все още не преглъща добре и не отваря уста хубаво като Свети. Имам 2 теории: при него още може да се дължи на скъсената юздичка на езичето, ако не е била премахната напълно. Научи се да суче, а сега ново предизвикателство. Както и да му давам лъжицата, половината или малко по-малко винаги избутва навън. Като че блика от устата въпреки него. Втори вариант, по-малко вероятен и в по-малка степен: заради двата си зъба все гледа да захапе лъжицата с тях и затова отваря плитко уста. Лъжа го да отваря широко и чакам да отвори така, но пак си излиза. Ами какво да го правя, милото. Старае се, вижда се, но това е резултата. Аз въведох глутен без схема. Имам многокомпонентни каши, но дадох еднокомпонентна. По стечение на обстоятелствата беше пшенична. Преди това започнах с оризово-царевична и редувах с елда. Яйцето е добре захеанено, дадох и два пъти заешко. Аз избрах да не правя месни пюрета. Достатъчни са ми зеленчуковите, а и нямам месо, на което мога да се доверя, че е безопасно за бебе, а и честно хич не ми се търси. Вземам пюрета и заготовки, тъкмо да видя как ги приемат. Още не съм дала цяло готово пюре на едно ядене, за да видя харесват ли ги. Засега всеки ден гледат как им приготвям храната, ритуално вадя купичките, лъжичките им, слагам лигавчета, сядат в стол. Изяждат по 180 - 200 г пюре, но не знам дали имат заместено хранене. Могат да сучат по всяко време, непосредствено преди и след пюрето и мисля, че никога няма да откажат това. Мисля все пак, че може да се брои за заместено. Ще разберем на следваща консултация. Продължават да си качват и са по 7700/7500. На мен ми беше ясно, че ще дърпат при захранването както големия ми син, който наддаваше малко на кърма, но със захранването настигна нормите. Втория пък само на кърма качваше много и като го захраних, прибавяше по 200 - 300 г на месец.

Започнаха да си поуспокояват нощния сън, но пак си спят с мен на спалнята. Вечер нямам сили и мотивация да ги местя по леглата им. Пробвахме таткото да се върне при нас, но вече е съвсем тясно. Ще чакам по-спокоен за мен период и ще започна да ги местя всяка нощ в леглата.

През деня обаче с будното им време се скапвам. На земята на килимче ги слагам и кълна се, нямат повече от 15ина спокойни минути там. Аз се опитвам да свърша нещо, но те и двамата ме искат, като се редуват кой ще мрънка повече. Светослав е готов да пълзи, но си е наумил, че вместо това ще му е по-лесно да проходи. Та в поза за пълзене навирва дупето и прави крачки с крака, но не и на колена. Вчера дори взе да се издърпва на лакти. Иначе се полуизправя до седнало положение и се подпира на ръка, но явно всичките му активности бързо го изморяват. Като добавим останалите, хранене, преобуване, гърне и то идва време за сън. Както си стои на килимчето, изведнъж се разплаква. Аз го вземам, давам му малко да суче и е заспал. Давид е по-мрънкащия от двамата, но днес го засякох, че ме извика, само за да ми бръмчи с уста като дойда.

Относно играчките, рехабилираторката имаше едно мишле, което прави набор от номера: смее се, пее, заспива, подскача като го клатиш (звук) и напомня за себе си, когато го изоставиш. Ако някой се сеща къде да го търся, моля да каже, понеже на нея приятелка и го купила от сайт и не знае кой е. Харесват ми също така пластмасови играчки като колички и конструктор в едно. Сега ме е яд, че не взех от лидълските комплекти. Трябваше да събвра от 2,не можах да избера кои да са и над 50 лв. не ми се даваха, а всъщност видях, че бебоците се радват на такива играчки и тепърва ще са хит. Иначе играят с всички играчки, но особено притегателни са неща като: очилата ми, крема за мазане, химикал, порт на зарядно (вече имаме два осмукани за 2 дни), разклонител, подмятат и гърнетата, когато не ги ползват.

Относно градусите и обличането. Предвид че спят с мен, спряхме да ползваме чували. Давид все още се поти, но не всяка нощ. Главата и гърба, та не виждам смисъл да слагам екстра дрехи. Тънка пижама, боди и гащенца или само боди. Спряхме да слагаме и чорапи. Явно са топлокръвни и двамата, защото днес примерно е 19 гр в спалнята, варира до 20 - 21. В хола през деня е 21 - 22. Върху бодито с блузка, надолу панталонче и чорапи или чорапогащник. Светослав е унищожителя на чорапите и ги сваля за отрицателно време, а и има тънко краче и му е лесно. Та миналата седмица даже не му слагах чорапи, нямаше смисъл. Явно съм прихванала нещо от холандците. Те си слагат децата да спят на 16 гр. Освен че било здравословно, са и доста стиснати...

# 97
Здравейте, според вас нормално ли е бебе на 6м и две седмици да се изправя на краката си и да я оставям ли да го прави? Струва ми се рано за изправяне?
Иначе лази напред на колене и почти е седнала сама ако има значение.

# 98
Благодаря ви за подкрепата, момичета Simple Smile

Някой беше писал, че е пробвал пюрета БиоНино, може ли да споделите още впечатления, който ги е пробвал?

# 99
Деси, благодаря за препоръката за дерматолог. Ще изчакам няколко дни да види дали неглижиращото лечение на нашата оеди ще помогне. Изписа фенистил капки за едни пъпчици по челото на бебето. Според мен са от претопляне, но и вкъщи е много топло и от неделя все още ги има тези пъпчици. Факт от вчера давам фенистила и сякаш се поскриват. Спрях и жълтък да давам, както и една каша от просо( не, че е от нея, но знам ли на мен много неприятно ми миришеше като храна за кокошки) 🤪😅. Мисля е бил претоплен.
Аз и за баткото и сега си взимам чувалчета на Енджъл бейби. Бях пробвала от тези, които жени шият и се рекламират по групите, но са доста по-дебели и различно ушите. Приличат на Енджъл бейби, но до там. Доволна съм само от тях, имат и благородна мисия! При едно закупено чувалче, даряват едно на някоя болница, винаги идват с картичка с името кой е опаковал чувалчето и понякога е детски почерка, много е сладко това според мен. Мога само да ги хваля!
За Шийн, а преди и от Али съм взимала мога да кажа, че част от нещата по магазините са от там директно. Имаме приятели, които си зареждат целия онлайн магазин от там. Пазарувам си декорация за дома, дребни предмети, дървени играчки, клипсове за биба(тук са в пъти по-скъпи) и дрехи за себе си. Чета отзивите и гледам реалните снимки преди да избера нещо. Според мен е политика на очерняне с цел да се печели от вече внесената стока.
Напоследък забелязвам и едно свръх производство и свръх консуматорство, което мен ме плаши и периодично се старая да с е освобождавам от някои вещи като на тяхно място не вземам друго.

# 100
Аз съм вземала от шейн домашни декорации и одеала за детето - досега с дребни изключения все доволна съм оставяла. Най-добрата ми покупка е едно шерпа одеало с муселин от едната страна. Просто е страхотно. Дрешки не смея да вземам.

Много гледах преди чувалчета на Angel baby, но просто ми се струват скъпи като крайна цена с доставката. Така и не поръчах, но не отричам, че на снимките изглеждат много красиви.

# 101
Чувалчетата от баткото ги ползвам сега и не са мръднали, а се перат и сушат в сушилня всяка седмица или по-често. От някаква жена шити купувах и на първото сушене се прецакаха циповете, а да са били с 10лв по-евтини от ейнджъл бейби. 

Забелязах, че малката има лека синехия, някой сблъсквал ли се е с това, препоръки за детски гинеколог в София?

# 102
Моето момченце иска да го държим изправен , не седнал.Направо се набира и не знам дали е полезно да стои изправен.
Ако го изправя на пода направо си прави крачки , редува крачетата и тръгва с пета напред.Умира си от кеф , но гледам да не му позволявам.
Големите ми спяха с чували до 3 годишни , много бях доволна.Но дребния чувала го дразни , макар и с крачета , му пречи да се върти както той си е наумил и вече втора седмица е без чувал.
Бионино съм вземала аз , харесват се и са много хубави!
Белтъка на яйце някой давал ли е? Споделете как.

От вчера към безглутенови каша добавям по малко овесена.Другата седмица вкарвам пилешко ( и за сега ще стопирам месата , въвела съм и пуешко и заешко) и ще дам каша спелта.След спелтата мисля направо пшеница.
Междувременно ще направя домашно гхи и ще слагам към домашните пюрета.

# 103
Здравейте, според вас нормално ли е бебе на 6м и две седмици да се изправя на краката си и да я оставям ли да го прави? Струва ми се рано за изправяне?
Иначе лази напред на колене и почти е седнала сама ако има значение.

Абсолютно нормално е, просто и вие сте от бързаците. Момчил се изправи за първи път сам в кошарата няколко дни след като направи 6м. Оттогава се изправя по всякакви мебели.

Вятър, аз последните 2 чувала на Angel Baby взех втора ръка от OLX, в идеално състояние. Често има обяви за стоки, които са нови или почти не са ползвани. Включително и аз пускам разни неща там.

И аз се интересувам как ще дадете белтък.

# 104
Момичета, не е ли твърде рано за белтък? Нямам претенции за достоверност, понеже не помня от къде го научих, че белтъкът е доста по-сериозен алерген от жълтъка и хич не е препоръчително да се дава на бебета под годинка, както и пчелен мед.

Аз се интересувам по-скоро от подходяща възраст за въвеждане на ягоди, понеже си имам в градината и не знам като им дойде сезон дали малчо ще е готов за тях.

Общи условия

Активация на акаунт