Августовски бебета 2024 - Тема 4

• 23 703
  • 752
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Благодаря ви за препоръките, момичета!
Вятър и мъгла, записах си вече час при Диана Линкова. Много съм благодарна!

Относно ваксината - на този етап няма да поставяме. Мой роднина фармацевт ми намери, но нека се има предвид, че трябва да се вземе и втора доза, да се определи категорично кога се поставя. После има още реимунизации, общо са 4 с тази ваксина.
В момента в големите складове няма, очаква се. Имало е преди месец, вече няма.

# 541
Споделям това интервю с доц. Мангъров тук, мисля, че съдържа полезна информация.

https://bnr.bg/horizont/post/102135659/doc-d-r-atanas-mangarov

Не мога да си обясня как ваксината срещу най-разпространените видове менингококи изобщо не е регистрирана в България…

Вики, в Германия имате ли я в имунизационния календар? Bexsero се нарича.

Последна редакция: сб, 29 мар 2025, 17:25 от GerKa99

# 542
Момичета, може ли да препоръчате раница за носене на тези вече пораснали бебета? Никога не съм ползвала с каката, с него до момента също.
Искам обаче да взема, че ми се разхожда из Витоша. Предпочитам нещо с което ще гледа напред и по възможност или не много скъпо, или с възможност за тестване.

# 543
Lallzz, от къде си? В София има много опции за тестване. Аз си взех Isara the One, но има и други удобни Neko, Belenka. Разликата е в твърдостта на колана. На всеки е удобно различно. Но като се пробва, ще видиш. Ергобейби са известни, но казват, че са от изкуствена материя. А другите са от памучен слингов плат и регулируеми. Заслужават си инвестицията, продават се и на старо.

Можеш да наемеш и купиш на старо от Бузи.бг. Тяхната консултантка е топ, много мила. Има група Бебеносещи приключенци, виж я. Идеята ми да купиш от консултант на старо е, че е проверил катарами и т.н. Въпреки че много мами продават раници в гаранция. Виж и групата Бебеносене с любов, има и суичъри втора радост.

Не се препоръчма да гледат напред. Превъзбуждат се и не им е много ергономично за гръбчетата. Маааксимум за 15-20 минути. Те обикновено след 15-20 минути си заспиват така или иначе, а преди това.чудесно си гледат и настрани. После като почне да седи стабилно, можеш да носиш и на гръб Simple Smile

В колко часа най-късно давате твърда храна през деня?

# 544
Момичета, може ли да препоръчате раница за носене на тези вече пораснали бебета? Никога не съм ползвала с каката, с него до момента също.
Искам обаче да взема, че ми се разхожда из Витоша. Предпочитам нещо с което ще гледа напред и по възможност или не много скъпо, или с възможност за тестване.

Ние сме с Ergobaby Adapt и сме много доволни. Вече почнахме да го носим на гръб - много по-удобно и ергономично, бебето се кефи, гледа, не натоварва толкова, колкото отпред. Мисля, че повечето раници стават и за носене на гръб за бебета, които могат да седят. Единственият недостатък е, че ако заспи трябва да го местим отпред защото му увисва главата назад.

Най-добре да отидеш на консултация и да вземеш раница под наем за проба защото на различните хора са им удобни различни модели. Препоръчвам Сгушени с две ръце.

Днес Момчил яде картофено пюре с варено яйце, сирене, маслини и гхи. Картофите размачках с вилица, сиренето натроших с ръце, а останалите неща нарязах много на ситно. Стана много вкусно.

# 545
Имам Ergobaby Omni Breeze, yдобна ми беше с каката, сега я ползвам и за малкия. Имам со така Каvka Multiage, тя е подходяща до около 4 години. Ползвах я с каката беше ми също много удобна! Взехме и нея, защото на таткото Ергото не му е удобно.

Lenny lamb също са удобни раници, носила съм такава около месец, беше на една приятелка!

# 546
  • Пловдив
Маги, и преди сън пак давам пюре аз, защото само хвърлям храна. Така поне за деня може да изяде едно бурканче.
Вчера така го дадох на два пъти, днес взех от ДМ със сьомга, на обяд хапна по-малко от половината, сега за вечеря ще видя дали ще изяде остатъка.

# 547
Аз тази вечер отворих пюре с риба треска на Хип и окончателно приключих с тази марка. Детето го яде, но според мен е гадно.

Всъщност вчера вечерта детето отказа мляко и ревна за пюре. Та вчера яде свинско със зеленчуци и грис халва за десерт. Тази вечер яде пилешко със зеленчуци и плодово пюре. Понеже пилешкото ми се видя малко (остатък от днешния обяд - беше под 20% от бурканчето), отворих и рибното пюре. Много ме радва, че детето го яде, понеже аз имам направо органическа непоносимост към риба и не ми се щеше да си ограничава храненето като мен. Дано излезе от него любител на рибата. Пък аз някак ще се прежаля да му правя скумрия на скара през лятото.

# 548
Ама вечер колко часа е? Аз не мога да оправя математиката. Примирно днес стана в 7.30, яде мляко, защото през нощта не беше ял. И на мен ми стана леко лошо, защото след около 3 часа хем се очаква да яде каша, хем да спи. А той като му се спи, не е много по-яденето на твърда храна.

Същото е и със следобедната каша, тя понякога се пада преди следобедния сън, който може и в 17 да започне и втората каша идва в 19 и се чудя не е ли късно...

# 549
Вики, в Германия имате ли я в имунизационния календар? Bexsero се нарича.
Щях да питам онзи ден за кой тип менингококи за ваксината говорите, сега вече разбирам. В Германия отдавна има за тип Ц, но тя е мисля около годинката. От миналата година в препоръката влезе и официално тази за тип Б (точно Бексеро). Коментирахме с педиатрите ни, че Макси я няма, но може да му се сложи също и в момента и двамата са с по две дози (при Лео октомври и декември), като ако не се лъжа, казаха, че при Макси с това приключва, а Лео има още една доза. Не съм чела споделеното интервю, само отговарям за тук.

Маги, аз последно давам вечеря в момента често около час преди да го сложа в леглото. Нещо и на мен тези дни не ми излиза математиката с хранене и спане понеже сменям режима на сън и трябва да седна да го помисля кое къде ще се измести. Не ми е удобно така, защото след вечерята по принцип уж трябва/искам да имам някакво време преди кърменето преди сън, а аз кърмя и тогава започвам вечерната рутина, т.е. половин час преди заспиване. Фактически тези дни горе-долу го вдигам от масата и го слагам на гърда, но ще го сметна тези дни и по-скоро около 2ч преди сън да започне вечерята го виждам.

# 550
  • Пловдив
Аз не следя часове, днес например след 21 яде пюре, малко след това, докато стоеше в баща му яде млечна салата. Завърши след 22ч, с малко мляко в леглото.

# 551
Вечер стига да не е нова храна, предлагам и аз, ама.. с нейните три хапки дето влизат в стомаха май не съм фактор Joy
Направих кисело мляко и дори и него не иска, явно самата консистенция не и харесва, щом освен пюре и това отказва. За сметка на това яде баница на тиган, нея я хареса.
Аз към момента ще изчакам с ваксините, защото нямам и с кого да ги обсъдя.  В процес на търсене на нов лл съм, защото се усещам, че намирам сегашния за некомпетентен по много въпроси и ми писна да си самоназначава  изследвания, а всяко боледуване да отследявам и на частно.. БЦЖ при малката е с видим белег, при баткото не е, но лл не пожела да направи манту, пак някакви странни доводи..

Аз нося с Tula free to grow, доволна съм, ползвам я ежедневно. За ergobaby имам отзиви, че сравнено с тулата се усеща повече тежестта, а знам, че са доста хвалени, та с едно на ум. Казали са вече, че не се препоръчва да се носи с лице напред, но така или иначе специално за планина и според мен на гръб е по-удобно.

От баткото съм запомнила, че пюретата на ДМ с риба миришат ок, а всички други са бляк. И аз не съм по рибата.

# 552
  • Пловдив
И аз почти не ям риба и не приготвям. Намерила съм си от едно място, където правят вкусна скумрия на скара и си взимам чат-пат. Лятото ям дребни видове /цаца, меджид и подобни/ с бира. Сьомга пушена много обичам, открих в Лидл една с подправки - добре е направена.
Ивайло и той отказа домашното кисело мляко, но както казах хапна млечна салата с баща му 🤷
Сега се чудя, понеже не вярвам с него да се получи и захранване на глутена по схема, дали да не му взема директно някакво пюре с паста/макарони и да се приключи. Реално съм захранила с всичко останало.

# 553
Деси, ако Ивайло има вече зъби спокойно можеш да му дадеш да опита и филия хляб. Нищо няма да му стане. Ако предпочиташ да е пюрирана консистенция, в Кауфланд има едно пюре на К-био, съдържащо нудли, домати и още нещо. Гъсто е и бързо засищащо. Според мен е вкусно, но естествено е безсолно. Аз давам и пшенични пръчици на Слънчо, защото в периода на зъборастеж вършат много по-добра работа от десетките гризалки, които съм купила. От три дни вкъщи отново е ад. Все едно някой ми смени детето. Ако до още 3 дни не поникнат тези зъби, ще търся екзорсист, заклевам се.

Бебешките бисквити от спелта на ДМ са жив отврат. То няма как и да е друго, понеже нямат глутен, нямат яйца, нямат млечна съставка и въобще са сухи, та сухи. И безвкусни, трошливи, и въобще много гадни. Ронят се на едри парчета и не омекват достатъчно от слюнка, та почти успях да си задавя детето. То и себе си мога да задавя с тях. Силно непрепоръчвам.

# 554
  • София
Минавам да кажа, че може скоро да имаме зъбче. Венецът е срязан, та ще видим.
С хремата нищо не се случи, няма сополи, чистим, правим инхалации - нищо. Кашлица няма. Тотална мистерия... Бях се вкарала във филма, че пак ще протече като миналия път.
Вчера му ограничихме дремките и тази сутрин спа до 8, успях да се наспя и си е друго.
Чета, че доста раблти давате вече, само.мога да дв надявам към рибата да няма алергия. Но моят човек е по плодовите каши.

Общи условия

Активация на акаунт