Как спестявате в ежедневието си? - 2

• 39 936
  • 928
  •   1
Отговори
# 60
  • София

Аз гледам един съсед пести от нафта за отопление . Инсталира печка на дърва , но хубава , и заяочнаха да карат , цепят и редят. Сега все ги гледам навътре - навън за дърва. Според моите преценки доста гори. Не знам получава ли се пестене , ако включим целия труд покрай или не се пести толкова ?

Със сигурност пестят от фитнес! Smiley Но пък харчат повече за храна, щото физическият труд отваря апетит.

# 61
  • Велико Търново
От 3г сме с еко френдли (измишльотина си мислех че е термина) смесители, батерии  и слушалки, но осезаемо добре се справят с разпръскването на водата, без да създават ефекта мъгла, а просто намаляват разхода на вода. Свикнала съм им и мия косата си без проблем. Разбирам колко са еко, когато ми се наложи да пълня бутилка 10л за поливане на нещо. Ами, то стоя в банята по 3 мин, за да се напълни Simple Smile

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 09:49 от skk007

# 62
Четох за по-висжките цени в България, ставаше въпрос за Милка и това, че българския пазар е малък и нивото на доставки също, съответно от там и цената. Германия е над 80 млн. души договорят огромни количества от там и цената е друга. Това беше основното обяснение.
Специално "Милка" се произвеждат от "Монделийз" и в България, в Своге, даже изнасят и за други държави, включително, мисля, и за Германия.

# 63
Даааа това с милката ме разби. За пореден път лапаме като потребители мухи и невероятни обяснения ... и гълтаме,
Значи Германия поръчвала обща поръчка от шоколади за 80 милиона души, пък България за 5 милиона души ... какви са тези глупости, какви са тези общи поръчки и кой успява да ги наизмисля ? Не ми е ясно.
Обаче в Бг ми направи впечатление, че на доста неща като им погледна етикета пише произведено в Украйна .
За милките не знам, но на кока кола, шоколади, десерти и други продукти съм виждала.

aunt Ogg аз се чудих дали ако имаш система за отопление на нафта например , дали тази печка на дърва или камина е за ефективност и пестене или за дом. декорация и комфорт и както ти каза за фитнес

Последна редакция: нд, 16 фев 2025, 10:00 от bella-ciao

# 64
Спомням си някакво предаване, бяха сравнявали състава на течен шоколад, газирани напитки, прах за пране и пр. на едни и същи марки, производство, предназначено за България и за Германия май, и се оказа, че течният шоколад за България бил с по-малко какао и другите по-скъпи съставки, за сметка на мазнините и пр., газираните напитки за България били с глюкозно-фруктозен сироп, по-евтин и по-вреден от захарта, прахът бил пак с по-различен и евтин състав, иначе цената за българските потребители на тези неща същата, че и по-висока, отколкото за другите пазари. И на въпроса защо в България се предлагат с различен състав (реално по-евтини  и вредни суровини), отговорът беше, че били проведени проучвания сред потребителите и българите предпочитали по -евтините и вредни съставки.

# 65
Какво общо има сивата икономика с цените в магазините, те даже са им конкуренция- млекаря ни продава млякото на 1,50 литъра, хубаво мляко с два пръста каймак, за крем карамел слагам 4 яйца на литър и половина мляко и става гъст, зарзаватчията ни продаваше цяло лято хубави и вкусни домати на лев по-дребните и 1,50 едрите и розовите, череши ни носеха на три лева, та как конкуренцията помага  за повишаване на цените? Куфарните  търговци носят от Турция стоки на половин цена от веригите.

# 66
Че и на всичкото отгоре въпросният течен шоколад е с 50% по-скъп в България в момента. И то не само спрямо огромния немски пазар. В Белгия доскоро буркан 700гр. струваше по-малко от 4е, сега да е с 50 цента нагоре. На такива стоки трябва да се налага бойкот, ама не на акции в четвъртък, а ежедневно. 

И за да е по темата - некупуването на преработени храни и джънк носи само ползи. Не само за семейния бюджет, но и здравословно.

# 67
Така е, на мен просто ми беше абсурдно как, видиш ли, ние българите си предпочитаме някакви продукти с различен и по-кофти вкус или ефект заради по-евтините съставки, след като тези съставки тихомълком са били въведени и са заменили оригиналните, и очевидно не са ги въвели, защото предпочитаме нещо, което не сме опитвали. Те сигурно съвсем случайно са по-евтини тези съставки. Ето за Кола кола:

https://www.reddit.com/r/bulgaria/comments/xie9r0/coca_colas_tas … _worse_and_worse/

# 68
Те не го ли забраниха това? Преди година или две имаше скандал и май ЕС прие някаква резолюция по въпроса.

# 69
Много полезна тема.Спестявам като купувам на промоция стоки,които редовно си потребяваме у дома - така почти не ги купувам на редовна цена.В магазин - само със списък и позволявам до плюс два артикула извън списъка.За семейно пазаруване с децата имам предвид.Иначе се започва,да вземем този сладолед,аз много го обичам,виж каква голяма кутия и е намален.Е да,намален е през зимата.После се бута във фризера и там си отлежава,докато мине срока на годност и се изхвърля.Та затова - по едно изключение на дете.Хич не обичам да изхвърлям храна.Или - аааа,любимият ми чипс,искам 5-6 да си имам.Е,едно е достатъчно и то точно чипс,ами ябълки ще ти купя 5-6 да си имаш.Та така създаваме комични ситуации в магазините понякога,но все повече порастват,та и ситуациите намаляват.И да,ако ходим с децата в магазин,първо да се нахранят и тогава,че иначе се граби джънк на поразия.
Иначе за мен лично - често с колеги комбинираме поръчки от сайтове,за безплатна доставка и по- добра цена за повече бройки.

# 70
Те не го ли забраниха това? Преди година или две имаше скандал и май ЕС прие някаква резолюция по въпроса.

Не е точно забранено. Минават по линията ..предпочитание на местното население.
Един вид всеки народ си има свой вкус.
Реално никой не ги съди, иначе биха се оправили нещата.
А, и се купуват. А докато се купуват храни с по-евтини съставки, кой луд ще ги произвежда с други?

# 71
Резолюциите нямат задължителен характер, та ако има такава, с нея са ни отправили добро пожелание. На нас или на производителите, не е ясно.

# 72
Сигурно са погледнали статистиките за консумация на евтината жълта лимонада и им е просветнало какво се пие у нас.

# 73
По повод постът за Ябълкова за прането на кърпи, установила съм, че честата смяна на кърпи и калъвки за възглавници допринася за изчистване на кожни проблеми. Ако в къщата има пъпчасал тийн, би помогнало.

# 74
Днес в месарницата, която харесвам имаше намаление на месата, които най-често ползвам. Взех близо 6 килограма, слагам във фризера и ще имам за поне 10 манджи. Моята спестовна душа е доволна Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт