Разбира се, смисълът на подобни уелнес класации не е да следваме машинално всяка стъпка. Но ни дават храна за размисъл и идеи за експерименти. Какво ми липсва напоследък? Какво жадувам? Какво ми тежи? За какво не намирах време напоследък, а трябваше? Може би ще се доближите до отговорите на тези въпроси, след като прочетете какво е модерно сега в грижата за себе си и какво е “аут”.
На какво казваме "Да":
Shinrin yoku или да се свържем с природата по японски
Името на тази практика означава “да се окъпеш в гората”. Японците отдавна са открили ползите от разходките сред дърветата – намаляват стреса и кръвното налягане и ни помагат да проясним мислите си.
Да обичаш себе си - какво наистина стои зад думите

Дигитален детокс
На мода идват фиксираните часови интервали, в които съзнателно избираме да не ползваме екранни устройства.
Слагане на ред в хаоса
Да се освободим от ненужното и да сложим ред в пространството си спестява време, създава уют, но и успокоява ума. Приложете го спрямо предметите у дома и в офиса, но и в дигитален аспект.
Качеството пред количеството
Стигаме и до затрупването с ненужни вещи, което категорично е “аут”. Това да избираме малко, но качествени неща, които истински ни радват и ни служат в практичен аспект, също е форма на грижа за себе си.
Уроци по дишане
Различните дихателни практики са мощен инструмент за освобождаване от тревожността. Те могат да ни помогнат значително и да подобрим фокуса си. За начинаещи груповите практики с инструктор могат да бъдат особено полезни.

Финансова грамотност
Значително можете да намалите стреса в живота си, ако се научите да боравите по-успешно с парите си. Затова и финансовата грамотност се класира като вид грижа за благополучието и дори за здравето ни.
Как да управлявате парите си по-добре? Въпроси и отговори с Мира Кръстева
Партита без алкохол
На преден план излиза mocktail културата или пиенето на коктейли без алкохол по време на парти. Забавлението е възможно и без да “вдигаме градуса”. Ползите от това за здравето са категорични, а и спомените ви от преживяването ще са много по-ясни на следващия ден!
На какво казваме "Не":
Работата без почивка
Тежката работа без да си даваме въздух води до изтощение и до риск от бърнаут. Модерно е да поддържаме баланс на работа и да си правим редовни паузи за отдих от задачите.
Doom scrolling
Термин за безцелното и безпаметно скролване във фийда в социалните мрежи. Това доста непродуктивно занимание може неусетно да изяде часове от времето ни, а освен това намалява способността да се концентрираме.

Самокритиката
Особено когато е прекалена. Негативните мисли и постоянните съмнения в качествата ни и в представянето ни пречат на личното щастие. Можем да си помогнем, като се наблюдаваме и идентифицираме тези мисли – и след това ги заменим с позитивни мантри.
Мултитаскингът
Постоянното превключване от едно към друго води повече до ненужен стрес, отколкото до ефективност. Затова е много по-добре да намалим темпото и да се концентрираме върху едно занимание или задача в даден момент.
Ежедневният новинарски поток
Повечето новинарски емисии преливат от негативни и тревожни послания. Ако прекалява с гледането и четене на новини, човек неусетно става критичен и винаги очаква най-лошото.
Успяхте ли да се освободите от нещо излишно през отминалата година?
Клюките и завистта
Нужно ли е да обясняваме защо?
Туризмът на всяка цена
Пътуванията могат да бъдат прекрасен начин да се заредим и да разширим мирогледа си. Но планирането на едно пътуване след друго, сякаш сме на състезание, има обратен ефект. Блъсканиците около големите забележителности в пика на сезона – също. По-добре е да се спрем на по-малко дестинации, но да се насладим спокойно и по-пълноценно на преживяването.
Оземпик
Бързото отслабване без усилие, но и без оглед на здравето ни, не е добра идея и всеки разумен човек е наясно с това. Доброто решение, когато искаме да свалим килограми, е търпеливо и дългосрочно да въвеждаме здравословни навици в ежедневието си.
Кои от тези практики бихте приложили или пък вече прилагате, за да се чувствате по-добре?
), качество пред количество от години ми е на пиедестал така или иначе. Работя върху финансовата си грамотност. Макар и почти да не консумирам алкохол вече, съм далеч дори от идеята за партита без такъв.
Дишането го овладявам от известно време, но не винаги съм в необходимата ми за целта кондиция.
. Бих искала тази година да направя няколко "екстремни" пътувания, в такава група съм във ФБ- хора, които летят с ранен полет до европейски град, разглеждат музей/галерия/ парк, имат хубав обяд и се прибират с вечерен полет на същия ден.
, а относно оземпик-