Да на дихателните упражнения и “Shinrin yoku”, не на алкохола и завистта

• 1 391
  • 10
  •   1
Отговори
Кои са модерните начини да се чувстваме по-добре през 2025 година? Списание Forbes обобщава в своя статия от началото на тази година, а ние вземаме от нея по-интересното.

Разбира се, смисълът на подобни уелнес класации не е да следваме машинално всяка стъпка. Но ни дават храна за размисъл и идеи за експерименти. Какво ми липсва напоследък? Какво жадувам? Какво ми тежи? За какво не намирах време напоследък, а трябваше? Може би ще се доближите до отговорите на тези въпроси, след като прочетете какво е модерно сега в грижата за себе си и какво е “аут”.

На какво казваме "Да":

Shinrin yoku или да се свържем с природата по японски

Името на тази практика означава “да се окъпеш в гората”. Японците отдавна са открили ползите от разходките сред дърветата – намаляват стреса и кръвното налягане и ни помагат да проясним мислите си.

Да обичаш себе си - какво наистина стои зад думите

Дигитален детокс

На мода идват фиксираните часови интервали, в които съзнателно избираме да не ползваме екранни устройства.

Слагане на ред в хаоса

Да се освободим от ненужното и да сложим ред в пространството си спестява време, създава уют, но и успокоява ума. Приложете го спрямо предметите у дома и в офиса, но и в дигитален аспект.

Качеството пред количеството

Стигаме и до затрупването с ненужни вещи, което категорично е “аут”. Това да избираме малко, но качествени неща, които истински ни радват и ни служат в практичен аспект, също е форма на грижа за себе си.

Уроци по дишане

Различните дихателни практики са мощен инструмент за освобождаване от тревожността. Те могат да ни помогнат значително и да подобрим фокуса си. За начинаещи груповите практики с инструктор могат да бъдат особено полезни.

Финансова грамотност

Значително можете да намалите стреса в живота си, ако се научите да боравите по-успешно с парите си. Затова и финансовата грамотност се класира като вид грижа за благополучието и дори за здравето ни.

Как да управлявате парите си по-добре? Въпроси и отговори с Мира Кръстева

Партита без алкохол

На преден план излиза mocktail културата или пиенето на коктейли без алкохол по време на парти. Забавлението е възможно и без да “вдигаме градуса”. Ползите от това за здравето са категорични, а и спомените ви от преживяването ще са много по-ясни на следващия ден!

На какво казваме "Не":

Работата без почивка

Тежката работа без да си даваме въздух води до изтощение и до риск от бърнаут. Модерно е да поддържаме баланс на работа и да си правим редовни паузи за отдих от задачите.

Doom scrolling

Термин за безцелното и безпаметно скролване във фийда в социалните мрежи. Това доста непродуктивно занимание може неусетно да изяде часове от времето ни, а освен това намалява способността да се концентрираме.

Самокритиката

Особено когато е прекалена. Негативните мисли и постоянните съмнения в качествата ни и в представянето ни пречат на личното щастие. Можем да си помогнем, като се наблюдаваме и идентифицираме тези мисли – и след това ги заменим с позитивни мантри.

Мултитаскингът

Постоянното превключване от едно към друго води повече до ненужен стрес, отколкото до ефективност. Затова е много по-добре да намалим темпото и да се концентрираме върху едно занимание или задача в даден момент.

Ежедневният новинарски поток

Повечето новинарски емисии преливат от негативни и тревожни послания. Ако прекалява с гледането и четене на новини, човек неусетно става критичен и винаги очаква най-лошото.

Успяхте ли да се освободите от нещо излишно през отминалата година?

Клюките и завистта

Нужно ли е да обясняваме защо?

Туризмът на всяка цена

Пътуванията могат да бъдат прекрасен начин да се заредим и да разширим мирогледа си. Но планирането на едно пътуване след друго, сякаш сме на състезание, има обратен ефект. Блъсканиците около големите забележителности в пика на сезона – също. По-добре е да се спрем на по-малко дестинации, но да се насладим спокойно и по-пълноценно на преживяването.

Оземпик

Бързото отслабване без усилие, но и без оглед на здравето ни, не е добра идея и всеки разумен човек е наясно с това. Доброто решение, когато искаме да свалим килограми, е търпеливо и дългосрочно да въвеждаме здравословни навици в ежедневието си.

Кои от тези практики бихте приложили или пък вече прилагате, за да се чувствате по-добре?

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 10:25 от Пeтя

# 1
Интересна (и полезна, надявам се) тема.
Оказа се, че последните месеци практикувам някои от дадените като полезни практики за сметка на червените такива.

От първите почти трайно у дома са се настанили свързването с природата, редът пред хаоса (а съм от хората, които харесват хаоса по принцип Blush), качество пред количество от години ми е на пиедестал така или иначе. Работя върху финансовата си грамотност. Макар и почти да не консумирам алкохол вече, съм далеч дори от идеята за партита без такъв. Grinning Дишането го овладявам от известно време, но не винаги съм в необходимата ми за целта кондиция.
Отдавна съм казала НЕ на безцелното скролване, клюки и завист, туризма на всяка цена. За последното предпочитам да пропусна някоя велика забележителност, но да обиколя на спокойствие близки места и региони. Същото важи и за някакви модерни уж места за хранене- от станали известни по някаква причина заведения за хранене (пицарии, сладкарници и т.н.), през наложили се през социалните медии сладоледаджийници и подобни. В това отношение със семейството ми следваме принципа да посещаваме места за отдих/ хранене, които посещават местните, а не туристите.
Прекалената самокритика и манията по бързо отслабване или въобще постигане на някаква идеалистична цел на всяка цена никога не са били присъщи за мен черти.
За съжаление, срудно е да се избяга от новинарския поток, но със сигурност може да се ограничи, както и постфактум да се филтрира.
Мултитаскингът, обаче, ми се получава и в него съм добра.

# 2
  • Glasgow
Аз правя реален социален детокс,  ограничавам контакти с особи, взаимодействието с които ме натоварва и се чувствам изцедена след среща. Да на туризма, дори да се струва безсмислен за някои. Много по зареждащ ми е дори един следобед на място, където не съм била, отколкото кафе с натоварваща особа (осъзнавам, че и аз съм такава за някои, та им правя услуга Simple Smile. Бих искала тази година да направя няколко "екстремни" пътувания, в такава група съм във ФБ- хора, които летят с ранен полет до европейски град, разглеждат музей/галерия/ парк, имат хубав обяд и се прибират с вечерен полет на същия ден.

Бих искала да поработя върху самокритиката. Дори на един тест неотдавна след семинар на работа, с най обикновени въпроси от рода на- обичате ли изкуство>? четете ли? плащате ли сметките си навреме?
 бях изненадана от резултата, точките по които съветват да работя бяха - да не съм толкова самокритична, да не се  омаловажавам (belittle), да се науча да казвам "не".

# 3
Завърнах се към шиенето на гоблени и се запалих по редене на пъзели, така разтоварвам мозъка си.

# 4
Казвам ''ДА'' на нещата,които практикувам: Разходки в парка,сред природата-това ме зарежда духовно и физически.Ред в хаоса-винаги се стремя всичко да е на мястото,Дгиталният детокс-избягвам да съм в постоянен контакт с екранни устройства,които допълнително натоварват зрението.Категорично ''НЕ'' на всички вредни неща,които пречат на емоционалното и физическо натоварване!

# 5
Аз също сравнително наскоро наредих пъзел 1000 части. Много “дзен” ми се отрази.

Също така и социалният детокс по Джокер- тотално съм спряла всевъзможна комуникация с персони, които са ми неприятни или ме натоварват- както оффлайн, така и онлайн.

# 6
  • Пловдив
Казах "ДА" на реформър пилатеса, на масажите и лекото кардио. Чета книги.
В списъка с нещата, които да направя съм приготвила пъзели.
Опитвам се да не правя нещата на всяка цена и ежедневно да правя нещо, което ми носи радост.

# 7
Всичко с ДА прилагам ежедневно, но имам да казвам НЕ на работата без почивка (докато не свърша конкретната задача), самокритиката и мултитаскинга. Значи имам мнооого още да работя…

# 8
Благодаря за интересното четиво.
Казвам ДА, на разходките сред природата, не на алкохола, ред в хаоса. Не съм сигурна, че като жена мога да приложа без проблем Качеството пред количеството. Wink

# 9
Да! “да се окъпеш в гората”, само че в моята си градина-най-добре ми действа , почти до медитация го докарвам, и с плевене, и садене...
Научила съм се, да не се преработвам , по трудния начин, та на  „Работата без почивка“ отдавна съм казала Не! „Мултитаскингът“ го мога, и съм добра, но в 99% от случаите е безсмислен и недооценен / на работното място/, та също съм си го забранила.
Новини, клюки и завист- само в разумни граници,все пак не съм светица Laughing, а относно оземпик- Sweat Smile

Трябва да работя по въпроса за „Дигитален детокс“/доста трудно, като работя все пред екран, а вечер и други общи задължения имам/, за ,, Слагане на ред в хаоса“/ имам си един почти-Плюшкин вкъщи/, за друго, обаче се засилих да пиша в темата- Самокритиката!
Тя ми е Ахилесовата пета, цял живот се боря с нея,  предразположена съм към самокритика, четох някъде ,че  социални и психологически фактори често са ключови в оформянето на тази черта. "Вечното гласче отвътре" – онази постоянна вътрешна критика, която ни съди, сравнява и подлага на съмнение.

# 10
  • Sofia
В забързания ритъм на живот който водим всекидневно е нормално да имаме нужда от спокойствие, спорт сред природата и детокс от дигитални устройства. Опитвам се да съм активна, като ходя на спортни занимания поне 4 пъти в седмицата, през по-топлите дни уикенда посещаваме гората и планината в близост до вилата ни до София. Четенето на книги, рисуването на всякакви мандали и платна е истинско удоволствие за мен а и за сина ми който е в 4 клас и всичко творческо му е близко и много интересно. Четенето на книги за мен на български език,  понякога и на английски език, а за дъщеря ми изцяло на английски език е изключително облагородяващо и ценно. Ако мога с нещо още да си помогна това е дишането, макар че посещението ми на йога практика е от 1 година не съм овладяла спокойно и нормално дишане.

Общи условия

Активация на акаунт