Моля за съвет

• 5 929
  • 203
  •   1
Отговори
# 90
От цялата тема разбрах, че не е проблем липсата на внимание, а че финансовият аспект е изключително важен. В крайна сметка въпросните родители не са обръщали внимание и на двете си деца, просто едното е имало повече джобни и по-скъпи придобивки(най-вероятно по-голямото). И това се премисля в продължение на толкова години...
Сега се набляга на вещите на родителите - две коли, едната чисто нова. Два апратамента, три къщи и т.н.
В детството си, ако не сте имали законовата възможност да работите, сега, извинявам се за грубостта, сте на 35 и вината да нямате "чисто нова кола" не е на родителите Ви.
Майка Ви и баща Ви могат да са мултимилионери, но това не ги задължава да издържат и Вас - изработили са си ги. Най-високата възраст, на която едно дете може да търси издръжка от родителите си, е 26 (и то при условие, че следва висше образование) Simple Smile

Когато един човек прехвърли заветните 18 по начало трябва да се вземе в ръце (всяка доброволна помощ, разбира се, е добре дошла). Оттам насетне всяка неслука не е по вина на родители, сестри, мъже, а на самите нас.

Последна редакция: вт, 18 фев 2025, 13:53 от darbie9596

# 91
  • Пловдив
Цитат
Когато един човек прехвърли заветните 18 по начало трябва да се вземе в ръце (всяка доброволна помощ, разбира се, е добре дошла). Оттам насетне всяка неслука не е по вина на родители, сестри, мъже, а на самите нас.

Как пък ти даде сърце да и го кажеш това????

# 92
  • Beyond the stars
Цитат

Добре, според вас какво трябва да кажем ?
Факт- кофти родители.
Факт - кофти времена.
Дори да е факт, че само за заема са я направили. (което май беше основното питане в темата).
Нищо от това няма тепърва да се промени и да продължава да дълбае в тази посока е абсолютно излишно и непродуктивно за всички.

# 93
  • Пловдив
Цитат

Добре, според вас какво трябва да кажем ?
Факт- кофти родители.
Факт - кофти времена.
Дори да е факт, че само за заема са я направили. (което май беше основното питане в темата).
Нищо от това няма тепърва да се промени и да продължава да дълбае в тази посока е абсолютно излишно и непродуктивно за всички.

Ирония, сарказъм.........SmileSmile

# 94
Авторката щом е на 36, значи е родена през 1989. А средно образование е завършила през 2007 или 2008 - в разгара на кризата.
Според НСИ, средната работна заплата за 2008 е била 524 лв, а минималната - 220 лв. За да са били родителите в положението, в което се описва, че са били, явно са получавали заплата между минималната и средната. При това положение звучи много странно да са купували ботуши за голямата дъщеря от 140 лв, докато ядат хляб и маргарин Simple Smile

# 95
  • София
За да живее чужденец в твой имот, то трябва да му се издават нотариално заверени декларации на шест месеца, което е досада голяма.

Авторката смята не е обичана, както хиляди други деца на прехода.
Някои си затъха там, други рано са се осаферили, че нищо не се полага в този живот и са издрапали.

Тук червената лампа ми е новия мъж и живота му свободен електрон.

# 96
  • Пловдив
Цитат

Айде нова травма ........Голяма помощ, няма що

# 97
Е, да кажете, че е непродуктивно "за всички" - кои са тези всички?? За мен и някои коментиращи е продуктивно. Ако за Вас не е, никой не Ви кара да четете насила.

# 98
Ето идея: след като даже личният ви лекар е в града, идете да живеете там. Какви са там наемите? Може да са по-високи, но пък и доходите там би трябвало да са по-високи, и предлагането на работа да е по-голямо.
Взимам за пример Горна Оряховица. Двустаен тухлен струва 55 000 евро, а под наем 350 лв за двустаен и 880 лв за тристаен. Не знам къде живееш в момента и кой е града до вас, но който търси, намира, така че потърси.

За ипотека: Имате ли брак с този чужденец? Ако да - без него не можеш да вземеш заем, защото ще искат да е съдлъжник, а и ако купиш нещо, той ще стане съсобственик. Което не пречи да питаш в банката и пак да говориш с него, защото в момента хвърляте грешни пари в някаква яма, вместо да влизат във вашия имот. Тогава той ще си има адрес - негов си, на вашия общ скромен апартамент. Няма да зависите от никого и никакви нагли личности няма да ви правят на маймуни. Не че няма да се опитват, напротив - но тогава няма да сте зависими от тяхното благоволение. Нека да си живеят в трите имота и да си карат двете коли, едната нова.

А за това, дали е нормално да те родят заради опрощаване на заем - не е нормално и не са те родили затова. Отглеждането на едно дете изисква много повече усилия, време и пари, за да роди някой дете само за това. Но даже и да е било така, нали са те родили! Сега вече всичко зависи от теб. Никой не може да те направи жертва, ако сама не се изживяваш като такава.

Майка ти ти е казала това за заема или, защото е безкрайно глупава и не е осъзнала, че ще те нарани, или защото точно е целяла да те нарани и смачка. Аз не бих й простила нито едното от двете, не съм по прошките. Хващай си пътя, смени си града, не искай нищо от тях. Ако се обадят - кратичко и "чао, бъдете живи и здрави". Толкоз.

И най-важното: не допускай твоето семейство да сте смачкани, както ви описваш ти самата. Пари имате, дете имаш, какъв ти е проблемът, та да се молиш на някакви кияци да те карат до някъде си? Хората са измислили градския транспорт, а и винаги можете да се преместите в града при джи пи-то.

Яааа малко вдигни глава и им тегли една на тези... Царуването им приключва, когато ти решиш и спреш да се молиш, и спреш да се чувстваш зависима.

# 99
  • София
Понеже съм суетна, може ли да се върнем на ботушите и да уточним цената на сестрините?

# 100
  • София
Остави миналото, гледай си бъдещето и особеностите в него.

Да дълбаеш за ботуши и филии с пастет - точно нищо продуктивно няма да получиш.
Насочи се към някаква вид помощ, защото и ти няма да съумееш да си функционален родител така.

# 101
  • Beyond the stars
Е, да кажете, че е непродуктивно "за всички" - кои са тези всички?? За мен и някои коментиращи е продуктивно. Ако за Вас не е, никой не Ви кара да четете насила.

Ти, детето ти, мъжа ти  - хората, които би следвало да те вълнуват - техния живот, щастие и благосъстояние.
Ако темата е да се оплачем колко са гадни наште, всеки, сигурна съм, може да даде своите 5 стотинки по нея, но това как ще помогне?
За пореден път - родителите ти няма да се променят, отношението им няма да се промени, нещо от тях ще получиш единствено като наследство (евентуално). Това е. От там нататък от теб зависи как ще живееш с тези факти.

# 102
Може би там е ключът от бараката, и авторката просто пренасочва негативните си емоции от един адресат, към друг. Направих си труда да прочета предишните и теми, защото някой спомена, че тя не се оплаква за първи път.
Професионалната помощ е наложителна.

Остави миналото, гледай си бъдещето и особеностите в него.

Да дълбаеш за ботуши и филии с пастет - точно нищо продуктивно няма да получиш.
Насочи се към някаква вид помощ, защото и ти няма да съумееш да си функционален родител така.

Hands Plus1

# 103
  • София
Не помня цените на ботушите, но горе-долу в този период заплатата ми беше около 430-470 лв. Даже моята беше от високите тогава, понеже имах и ДМС-та (по груби сметки между 2000 и 2010 г. е проблемният период). Представям си как на тези пари родителите са давали по 70 лв на седмица на голямата дъщеря, по 21 лв. на малката и купуват ботуши за по 140 лв. Месечно излиза 504 лв. само за джобни на децата и за прословутите ботуши за тийнейджърката. Нещо сметките не ми излизат.

# 104
  • Пловдив
Цитат
Нещо сметките не ми излизат.

Някой разбра ли .......колко точно е бил заема и какви пари са икономисани от раждането на авторката

За един приятел питам ,че прави едни сметки тука Rolling Eyes

Общи условия

Активация на акаунт