Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 829
  • 735
  •   2
Отговори
# 360
# 361
  • au bout du monde
Предполагам не пиеш хормон, за да са такива стойностите. Как се чувстваш?

Нищо не пия.
Стойностите преди се лутаха между 3-4.56.
Симптоми избухливост, раздразнителност, забравяне, разсеяност, напълняване.

# 362
Отидете на ендокринолог.

# 363
  • София
Здравейте момичета,
Някой водил ли си е детето при д-р Антоанета Костова да сподели отзиви? Ние ходим при Вучкова, но няма свободен час в близките 2 седмици и искам да направим по-бързо консултация.

Аз водя дъщеря ми при нея. За мен е стериотипен доктор, не изоиса даже вит. Д, при условие, че и беше на долна или под долна граница, не помня вече. Но гледа всеки път на ехограф, гледа норми по едни таблици.

Водих я и при Средкова, внимателна, повече обяснява, гледа я пак на ехограф. И двете не изписват за сега хормон за нея.

# 364
  • София
Благодаря много catty. Изглежда и детските ендокринолози само гледат показателите да са в референтни граници, но не и оптимални или имат други схващания за оптимални стойности.Sad ЩЖ е ОК при нас на ехограф. И вит. Д и В 12 бяха на горни граници през есента. Междудругото за първи път чух, че ФТ4 се повлиява от приема на някои витамини от В-групата. Т.е излизали по-ниски стойности при изследванията и “замаскирали” реалното ниво на ФТ4. 🤨

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 21:54 от Skiorche

# 365
А обясни ли, защо не изписва вит. Д ако е под долна граница? На моя младеж е под долна граница,  изписаха му вит.Д, пие го, ще видим какъв е резултата след 2 месеца. Миналата седмица му е станало лошо при покриване на норматив от 200 метра по физическо. За щастие оценката не е от значение, но се чудя дали да не говоря с учителката. Предпочитам да е в час и да играе, той също, но се притеснявам.

# 366
  • София
Охлювче, в пубертета се случват такива неща (прималяване, прилошаване, че и припадане). Няколко мои познати са споделяли подобни случки. Може да му е паднало кръвното рязко, да не е пил достатъчно течности. Едва ли причината е вит.Д. Другите изследвания ОК ли са?

# 367
Не съвсем, МАТ му е двойно над горна граница, Т4 му е на долна граница 0.74. Минахме през ендокринолог, имаме план на действие, но с физическото натоварване не са съвсем наред нещата. Преди две години беше с високо кръвно, което в последствие се успокои. Тогава ходихме и на кардиолог, защото продължи около 3 месеца.
Втори тийнейджър ми е,  уж съм наяснo Yum

# 368
Скрит текст:
Привет!

От известно време не следя темата, но имам нужда от коментар на резултатите от изследване на дете на 6 години.
При децата пак ли се има предвид оптималните стойности от първа страница на темата или тълкуването е различно при тях?

За по-малките деца може да се допуснат малко по-високи стойности от нашите, но общо взето след 6-8 годишна възраст трябва да се гледат като за възрастен.
Ето една таблица, тя е с малко по-различни единици за Т4 от нашите, но просто да се ориентираш как се променят във времето

Моето мнение е, че се виждат наченки на проблем, не работи съвсем оптимално жлезата. Съвета ми е да се проверят желязо, В12 и вит.Д, ако има дефицити да се попълват.
На моя син първите му изследвания са на 5г и ТСХ беше точно на горната граница, Т4 беше под средата...аз се поуспокоих, първо, че е малък и са по-високи стойностите за тях, второ той беше с много дефицити на витамини. Но факт, че не успяхме да избягаме от проблема и по-късно се влошиха вече видно нещата.
mibobo, благодаря за коментара!
И да, витамини Д и В12 са на долна граница.

# 369
Ние ходим при Вучкова, но няма свободен час в близките 2 седмици и искам да направим по-бързо консултация.
Часовете на Вучкова в МЦ Лозенец ги пускат последните дни на месеца, така че може и да успеете за след 2 седмици. Просто се обадете да питате кои точно дни ще ги пуснат.

# 370
  • Sofia
Днес пуснах изследвания след консултация с ендокринолог. Час имам на 10.04.Моля за някакъв коментар. Не пия нищо към момента

# 371
Днес пуснах изследвания след консултация с ендокринолог. Час имам на 10.04.Моля за някакъв коментар. Не пия нищо към момента
На каква възраст сте? В кой ден от цикъла са правени изследванията? Кой ендокринолог поиска обратен Т3? FSh и LH, естрогена  се правят около 3 ден. По останалите хипофункция без автоимунен процес. Висок кортизол. Антимюлеровия е изключително нисък. Възможно е да имате дефицит на вит Д, който дефицит фалшиво намаля антимюлеровия. Половите +антимюлеровия в това изследване (ако са направени в правилния период ) говорят за проблем с яйчниковия резерв. Твърде възможно е процеса да се влияе от хипофункцията.

# 372
  • Sofia
21 ден от цикъл.Миг преди 50-те Wink с редовен за момента цикъл.,но много оплаквания като кг +,нерви,потене,косопад....
Говорихме за обратния Т3 с доц.Малина Петкова.Аз настоях за него след прочетеното в тази тема.Той обаче ще е готов след 1 седмица.

# 373
С тези оплаквания проверете вит Д и б 12, както и железен панел. Предполагам , че и глюкоза/ инсулин ще трябва. Но трябва да работите над хипофункцията и кортизола. Намалите ли кортизола, може да въведете хормон и процесите ще се успокоят. Извинете за въпроса с годините, но с изследването за яйчниковия резерв ме притеснихте. Много млади момичета са с вашия резерв.

# 374
  • Sofia
Няма проблем щом аз задавам въпрос ,значи трябва и да съм готова да отговоря  Simple Smile
Изследвах витамин Д,Б12,желязо и феритин през м.януари.Желязото беше добре.Всички останали в долна граница

Общи условия

Активация на акаунт