Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 80

• 23 810
  • 735
  •   1
Отговори
# 405
Реверсивния Т3 няма нужда да се изследва. Най-често е висок, когато се приема твърде много Т4, а конверсията е лоша. Тогава Т4 се превръща в обратен Т3. Затова не е решение да се приема твърде много Т4, а когато той достигне задоволителни нива към горната граница, тогава да започне да се добавя и Т3.
Вярно е, че симптомите на хипо са от ниско ФТ3, но това ФТ3 не може да се получи от много Т4, защото с течение на годините  конверсията е затруднена по много причини. При млади хора, до 25 години, може и да върши работа монотерапията, но след това вече си трябва и чисто Т3. Така е при повечето хора.

# 406
Благодаря ви.
А този реверсивен т 3 се чудя дали и него да не пусна.
Пусни го. Аз уж съм с много добра конверсия, а реверсивния Т3 е в небесата.

gyga, за момента не мога да коментирам симптоми, защото са разнообразни и вече не знам кое от какво е. Много здравословни проблеми и стрес ми се събраха, симптомите на част от тях се припокриват и не знам кое на какво се дължи. Малък пример - от известно време не мога да спя добре, което е симптом на хиперфункция. Да, ама едновременно с това съм и стресирана. И вчера разреших една  ситуация и тази нощ спах много добре. Затова за известно време ще гледам и лабораторните резултати и така.

roxx, при мен и FT4, и FT3 и реверсивния Т3 са високи. Уж досега конверсията изглеждаше съвсем наред. Чудя се какво да правя, дали би могла да ми дадеш съвет?

# 407
Благодаря ви.
А този реверсивен т 3 се чудя дали и него да не пусна.
Пусни го. Аз уж съм с много добра конверсия, а реверсивния Т3 е в небесата.

gyga, за момента не мога да коментирам симптоми, защото са разнообразни и вече не знам кое от какво е. Много здравословни проблеми и стрес ми се събраха, симптомите на част от тях се припокриват и не знам кое на какво се дължи. Малък пример - от известно време не мога да спя добре, което е симптом на хиперфункция. Да, ама едновременно с това съм и стресирана. И вчера разреших една  ситуация и тази нощ спах много добре. Затова за известно време ще гледам и лабораторните резултати и така.

roxx, при мен и FT4, и FT3 и реверсивния Т3 са високи. Уж досега конверсията изглеждаше съвсем наред. Чудя се какво да правя, дали би могла да ми дадеш съвет?

Излишното Т4 се конвертира в обратен Т3. Но щом и трите са високи, над горната граница, намали Т4 малко. Ти Т3 не приемаше май

# 408
Roxx, сега започнах Т3 по 1/8, като видях реверсивния. Намалявам постепенно еутирокса.

# 409
Sol y Sombra, радвам се да те видя отново. Simple Smile

# 410
Roxx, сега започнах Т3 по 1/8, като видях реверсивния. Намалявам постепенно еутирокса.

А колко е ФТ4? По-добре ли ти е с Т3?

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 14:25 от roxx

# 411
Acid_BurnAcid_Burn
# 25512 март 2025, 15:01 ч.
Моите резултати излязоха и са много интересни:
FT4 25 pmol/l  (11.90 - 21.60)
FT3 6.26 pmol/l (3.10 - 6.80)
Reverse T3 - 574 ng/dl (310 - 950) или 1289.78 pmol/l.

Според намеренето в нета - съотношението реверсивен Т3 към FT3 трябва да е между 10 и 20, а моето е 4,85.

Прилагам линк към калкулатора. https://www.optimaldx.com/calculators/free-t3-reverse-t3-ratio-calculator

От 7 февруари съм на 250 мкгр Еутирокс.

Да отбележа, че нямам никакви симптоми на хиперфункция, даже съм сънлива и пак все търся къде да полегна. Очите ми са сухи, имам мозъчна мъгла и се задъхвам лесно, макар и не чак толкова, колкото преди месеци.

Някакви идеи?

roxx, коментарът ми от 12 този месец. Намалих еутирокса на 237,50 мкгр и включих и Т3.

# 412
Да, интересни са. Когато се приема хормон е трудно да се стигне до хиперфункция с типичните симптоми като при Базеда. Аз съм стигала фт4 30 и нямах хипер симптоми, а просто се чувствах зле - с тежест в гърдите, умора, задъхване. Но моето ФТ3 беше по средата на референтните. И аз по същия начин намалих т4 и включих т3 директно на 4 приема и след две седмици някъде се почувствах по-добре, даже идеално. Оттогава си ги поддържам на горната граница (към 21-22). Дано успееш да ги нагласиш тез  хормони. Трудна работа е. Докато свикнеш да усещаш тялото си и да разпознаваш сигналите минават три години.

# 413
Acid,
Когато RT3 е висок, симптомите и това, което се случва в тялото е като хипофункция.
Защото ролята на RT3 е да блокира FT3 и да не му позволи да влезе в клетката и да свърши някаква работа там.
Търси начини да намаляваш реверсивния. Според мен е правилно намаляването на т4 в твоя случай.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 14:58 от steli4ka s

# 414
Скрит текст:
Acid_BurnAcid_Burn
# 25512 март 2025, 15:01 ч.
Моите резултати излязоха и са много интересни:
FT4 25 pmol/l  (11.90 - 21.60)
FT3 6.26 pmol/l (3.10 - 6.80)
Reverse T3 - 574 ng/dl (310 - 950) или 1289.78 pmol/l.

Според намеренето в нета - съотношението реверсивен Т3 към FT3 трябва да е между 10 и 20, а моето е 4,85.

Прилагам линк към калкулатора. https://www.optimaldx.com/calculators/free-t3-reverse-t3-ratio-calculator

От 7 февруари съм на 250 мкгр Еутирокс.
Да отбележа, че нямам никакви симптоми на хиперфункция, даже съм сънлива и пак все търся къде да полегна. Очите ми са сухи, имам мозъчна мъгла и се задъхвам лесно, макар и не чак толкова, колкото преди месеци.

Някакви идеи?

roxx, коментарът ми от 12 този месец. Намалих еутирокса на 237,50 мкгр и включих и Т3.
Аз бих намалила още еутирокса и бих проверила желязо (и феритин) и вит Б12...

# 415
По повод симптомите на реверсивен Т3, в това видео, което сподели steli4ka се коментираше и "сковано рамо". Цяла зима страдах от сковани рамене и след два - три приема на Т3 раменете ми се отпуснаха.
Някой попита дали има смисъл да се изследва rТ3, според мен би трябвало да е задължителен маркер.Аз вдигах дозата на Т4 и всъщност се влошавах, защото продължавах да съм в хипофункция от натрупване на rТ3.

# 416
Оф, момичета, много ме разколебахте сега...

Точно бях решила леко да вдигна дозата на T4, защото ми излезе малко по-нисичък на последните изследвания, сега се зачудих дали да го правя. И моят реверсивен не е перфектен, макар да не е чак на горната граница.

# 417
Гърне, виж съотношението реверсивен Т3 към Т3 (бях дала линк в мой коментар).

Пенева, отново суплементирам с желязо. Не е поднормено, феритинът е горе-долу добре, но с моя огромен полип постоянно губя желязо и хематоложката ми не иска да чака да падне.

# 418
Да, точно то не ми е особено добро. Май е близо до твоето. Затова казвам, че сега се чудя дали да държа FT4 чак на горна граница.

Но пък - обективно - преди реверсивният ми беше още по-висок. Значи, все пак, е спаднал до известна степен, след старта на T3.

# 419
Ще се опитам да извадя същественото от това видео на Amie Hornaman, както и от друго нейно, но ще отнеме време, че доста ангажименти имам сега.
Тази лекарка е доста навътре в материала. При нея идват най-тежките случаи. В другото си интервю говори и за Т2.

Общи условия

Активация на акаунт