За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 119
  • 765
  •   1
Отговори
# 30
  • София
  • Мнения: 12 239
Какво се готви на Голяма задушница, освен варено жито/кекс/баница ?

Ако питаш какво се подава - основното е червено вино, питка и жито. Другото са подробности. Някои приготвят или купуват от храните, които са харесвали починалите.

# 31
  • Мнения: 1 526
Когато се ползва купешко кисело мляко за подкваса, след време закваската изражда ли се?
Тук много хубаво е обяснено:
https://bg-mam.ma/p/567804/18231102

# 32
  • In transit
  • Мнения: 13 734
Valerie, точно киселото на Боженци не мисля, че е много добро за закваска, защото съдържа сухо мляко.

# 33
  • Мнения: 1 446
А какво мислите за млеката и продукти на Елена?
Аз от там пазарувам,но нещо все не ми харесва напоследък

# 34
  • Мнения: 1 794
Valerie, точно киселото на Боженци не мисля, че е много добро за закваска, защото съдържа сухо мляко.

Mikkey, и аз се учудих, защото отдавна не бях го купувала, от години. Всеки път сменям и купувам различни видове. Но последният път ме изненада точно Боженци.

Иначе сухото мляко е голям проблем и при сирената, включително Грана, Пармиджано и др. Уви.

# 35
  • Мнения: 10 370

Едно време на женския пазар в софия имаше едно малко павилионче където продаваха закваската им. Сега нямам идея дали съществува.

там си е. вече има и фирмен магазин на елби, та и там продават.

# 36
  • София
  • Мнения: 3 301
Когато се ползва купешко кисело мляко за подкваса, след време закваската изражда ли се?
Тук много хубаво е обяснено:
https://bg-mam.ma/p/567804/18231102
Прочетох, добре обяснено.Но възникна въпрос.Едно време преди да е имало промишлено производство откъде са взимали ново кисело мляко за подквасване?Значи след като се изражда бактерията твърдението,че бактерията я има във въздуха не е вярна?

# 37
  • Мнения: 97
С допълнителен въпрос съм относно киселото мляко. Преди около месец подквасих, прясното ми мляко е домашно, киселото е Каменяк (за мен то е истинско, с доволно количество каймак, вкисва си ако не се изконсумира бързо).

Добре се заквасва, ползвам уред, който поддържа 42 градуса, 3 часа са ми необходими за бурканчета 180гр.

Едно от бурканчетата съм го забутал в ъгъла още от преди месец. Сега го опитвам, нищо му няма, нито е възкисело, нито е развалено. Как така един месец седи и си е окей? До хигиена ли опира в случая?

# 38
  • Мнения: 1 463
Цитат
"Когато Streptococcus thermophilus например е много повече от Lactobacillus bulgaricus, млякото не е кисело на вкус и не може да вкисне. Но това не означава, че е лошо или опасно за здравето."
Така, че съвети от рода - чакай го да вкисне, за да разбереш, че е истинско, не ми вдъхват вяра. Бацили има, но те са убити.

# 39
  • Мнения: 10 370
Че какво да му е? Домашното кисело мляко е много траен продукт.

# 40
  • Мнения: 1 526
Натуся, в миналото закваските са изолирани  от естествени природни източници – храсти, цветя, билки, подбрани така, че да се получава продукт, който да е с постоянно качество.

# 41
  • Русе
  • Мнения: 5 962
Домашното овче кисело мляко наистина има по голяма трайност, но кравето не толкова. След няколко дни започва да киселее. Купешките имат някакви добавки и наистина ги правят по дълготрайни.
https://blitz.bg/obshtestvo/spomeni-ot-sotsa-kogato-kiseloto-mly … a_news499051.html

# 42
  • Мнения: 10 370
Е как да няма. Имам буркани на над 3 седмици в хладилника и им няма абсолютно нищо. И по повече е седяло, пак нищо му нямаше и даже не беше супер кисело.

# 43
  • Русе
  • Мнения: 5 962
Говоря от личен опит. А си приготвям в домашни условия повече от 40 години кисело мляко. Краве, овче, козе, а понякога и биволско.
Напоследък по рядко. Трудно успявам да се снабдявам с качествено домашно мляко и да намирам свястна закваска.

# 44
  • Мнения: 10 370
Ами не знам защо е така при теб. Коментирали сме го и с други квасещи мляко - и при тях трае много.

Общи условия

Активация на акаунт