За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 27 192
  • 765
  •   1
Отговори
# 15
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 6 543
colibri, по-скоро ти обясни как точно правиш киселото мляко, за да видим къде е грешката. Аз както и да го правя, все си става - в хладилник, на стайна температура. Каква закваска слагаш, колко лъжици?
Моцарелата не се ли прави с биволско мляко?

Проблемът с киселото мляко е от закваската, не съм в България. Опитвах и с мляко на Ситово, но не се получи. Лятото ще си купя закваска на ЛБ и ще опитам отново. Сега ми е интересно за моцарелата.

# 16
  • Мнения: 1 463
Заквасвам често мляко. Доскоро използвах Верея 3.6 по БДС, но ми става безвкусно. От скоро купувам ЛБ 3.6% и много ми хареса. Става си леко кисело.

# 17
  • София
  • Мнения: 12 185
Скрит текст:
Пепи, благодаря!
Тиквите вече не са хубави, февруари е и са изостанали по складовете, изфиряса ли са.

Така е, но не всички сортове.
Тази я пекох преди няколко дни. Превъзходен аромат и сочност.
..............
Случил си на добра тиква, но по това време вече си е на късмет

# 18
  • Русе
  • Мнения: 5 965
Скрит текст:
Скрит текст:
Пепи, благодаря!
Тиквите вече не са хубави, февруари е и са изостанали по складовете, изфиряса ли са.

Така е, но не всички сортове.
Тази я пекох преди няколко дни. Превъзходен аромат и сочност.
..............
Случил си на добра тиква, но по това време вече си е на късмет

Ориентирам съм към белите /балки/ тикви с дебела кора. Те са по издръжливи. Важно е също как се съхранява, да не замръзне тиквата. На вилата винаги ги покривах с черги заради минусовите температури.
Тиквите тип "Цигулка" и жълтите са по нежни, с тънка кора и често по това време загниват.

# 19
  • In transit
  • Мнения: 13 749
colibri, по-скоро ти обясни как точно правиш киселото мляко, за да видим къде е грешката. Аз както и да го правя, все си става - в хладилник, на стайна температура. Каква закваска слагаш, колко лъжици?
Моцарелата не се ли прави с биволско мляко?

Проблемът с киселото мляко е от закваската, не съм в България. Опитвах и с мляко на Ситово, но не се получи. Лятото ще си купя закваска на ЛБ и ще опитам отново. Сега ми е интересно за моцарелата.
Ето как се прави моцарела. https://www.youtube.com/watch?v=p5AVDTup71c Най-важното е да ползваш прясно мляко, което не е от магазина - пастьоризирано или УХТ.

# 20
  • Мнения: 1 463
Да се включа и аз за тиквите. Избягвам да купувам цигулки, предпочитам белите. Баба ми едно време казваше, че цигулките ги давали на животните и това ми се е набило в главата. Друг е въпросът, че ги оставяха дълго време на  слънце след обиране, вероятно за да станат по- сладки. Сега все са ми безвкусни, въпреки че ги обожавам, но компенсирам с доста захар.

# 21
  • Мнения: 22 476
Те по магазините са Матилда, някакъв хибриден сорт цигулка се води, сладък и с тънка кора и се сготвя по-бързо също. Но са си различни от белите на вкус, така си е. Майка ми и тя на тях си държи, посяха 2 гнезда цигулки само заради сестра ми това лято, че сестра ми казва че по-лесно храносмила цигулките, поне тези от магазина. Те пък точно те не оцеляха жегите, да видим какво ще стане.

# 22
  • София
  • Мнения: 12 185
Преди няколко страници някой питаше за картофени кюфтета, извинявам се ,че не помня кой беше, а от друга страна ми напомни, че мога да ги завъртя за обяд, завъртях ги, снимката е съвсем нова

https://cookwithmarcheva.blogspot.com/2019/10/blog-post_65.html

# 23
  • Мнения: 9 378
Ние вземаме мляко от ферма и дъщеря ми иска да опитаме да направим моцарела. Млякото е прясноиздоено и не пастьоризирано, аз си го варя. Сиренето става супер, но с киселото мляко удрям греда.
Някоя изпитана рецепта?
Да, така правя https://pep-4o.blogspot.com/2015/04/blog-post_93.html?m=0

# 24
  • Мнения: 98
Когато се ползва купешко кисело мляко за подкваса, след време закваската изражда ли се?

# 25
  • Мнения: 1 794
Когато се ползва купешко кисело мляко за подкваса, след време закваската изражда ли се?

Този въпрос вълнува и мен.
Дори по-скоро друг въпрос - този "бандит" бактерията, Lactobacillus bulgaricus, който пътува без билет в купешкото мляко, което вземам с мен, на хиляди км от Бг, постепенно спада силата му..
Иначе ми се получава добре киселото мляко, даже много добре, но после започва да отслабва..

# 26
  • Мнения: 6 896
Аз рядко правя кисело мляко, но от мама съм запомнила, че закваската се изражда и купуваше ново мляко по някое време.

# 27
  • София
  • Мнения: 8 355
Само киселото мляко на ЕлБи Булгарикум се прави по стандарт. Всъщност тази държавна фирма е единствения държавен млекопроизводител и единствената оторизирана от държавата да поддържа и произвежда бактерията. Разбира се и другите компании си я произвеждат, но официалната е само тази.

Едно време на женския пазар в софия имаше едно малко павилионче където продаваха закваската им. Сега нямам идея дали съществува.

# 28
  • Мнения: 677
Какво се готви на Голяма задушница, освен варено жито/кекс/баница ?

# 29
  • Мнения: 1 794
Аз рядко правя кисело мляко, но от мама съм запомнила, че закваската се изражда и купуваше ново мляко по някое време.

Кубратова и аз така знам. Но си мислех си как да поддържам по-дълго време "жива" бактерията. Иначе за едно кисело да пътувам до Бг..

Купувала съм и пакетчета с бактерията от аптека, не ми хареса млякото с тях.

Последния път взех кисело Боженци, доста време оцеля тази бактерия 🙂

Общи условия

Активация на акаунт