За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

  • 28 229
  • 765
  •   1
Отговори
  • Мнения: 9 444
Добре дошли в новата тема 🍀🍓🍒🍍🍕🥗🎂🍭🧁
Старата тема, ако някой нещо е забравил в нея 😉 https://m.bg-mamma.com/?topic=1725625.msg49340932

# 1
  • Мнения: 7 311
Благодаря, Пейч!
Правилно си разбрал, че съм почитател на сладкото, обаче тиква така и не проядох - как ли не ме пробваха от детството ми, та до днес (ММ много обича печена с мед и орехи и само за него правя, както и с крем карамел).
Все пак може да се изкуша от твоите многобройни и обещаващи предложения, ако не за мен, то за ММ - със сигурност ще ги оцени.
Не знам дали са недозрели тиквите, но и двете настъргахме наведнъж и пакетирах една част за фризера, а от друга направих тиквеника. Ще рече в такъв случай, че и двете са били недозрели?

# 2
  • Мнения: 24 510
Ако действително не са сладки и ароматни, бих ги пробутала в някоя кремсупа заедно с други зеленчуци, но на тиквеник няма голям смисъл щом няма да ги усетиш в него.
Последното лято с тия жестоки жеги, на места погоряха и тиквите, тук-там познати си засяваха наново че да откъснат по някоя. Не знам дали е правено и при по-мащабно отглеждане това, но тия от втората реколта съответно не всичките узряха, то нямаше кога.

# 3
  • Русе
  • Мнения: 6 124
Скрит текст:
Благодаря, Пейч!
Правилно си разбрал, че съм почитател на сладкото, обаче тиква така и не проядох - как ли не ме пробваха от детството ми, та до днес (ММ много обича печена с мед и орехи и само за него правя, както и с крем карамел).
Все пак може да се изкуша от твоите многобройни и обещаващи предложения, ако не за мен, то за ММ - със сигурност ще ги оцени.
Не знам дали са недозрели тиквите, но и двете настъргахме наведнъж и пакетирах една част за фризера, а от друга направих тиквеника. Ще рече в такъв случай, че и двете са били недозрели?

Навремето бях се прекарал да взема такава тиква. Прибутаха ми я за сорт "Цигулка" в един магазин. Беше някъде по това време Вътре беше много по светла от нормалните. Нямаше почти аромат. И стоеше някак набръчкана отвътре и отвън. Изпекох я на парчета с много мед, канела и сушени сини сливи. Изяде се, но не беше нашето. По принцип си отглеждам на вилата тикви - само балки и цигулки.
 

# 4
  • Мнения: 1 494
Купувам прясно мляко от местен фермер. Реших да си направя извара. Уж е лесно, лятото ми се е случвало понякога да се пресече, сега обаче имам 2 неуспешни опита. Първият път сложих няколко капки лимонов сок, вторият почти половин лъжичка лимонена киселина. Млякото си се свари и никакви парцали, отиде за кисело. Къде греша?

# 5
  • Мнения: 24 510
Половин лъжичка май не е много, то зависи и млякото колко ти е било де. Но поне аз бих го разтворила първо в малко топла водичка, преди да добавя към млякото.
Според мен просто не е била достатъчно киселината за това мляко което си сложила.

# 6
  • Русе
  • Мнения: 6 124
Скрит текст:
Купувам прясно мляко от местен фермер. Реших да си направя извара. Уж е лесно, лятото ми се е случвало понякога да се пресече, сега обаче имам 2 неуспешни опита. Първият път сложих няколко капки лимонов сок, вторият почти половин лъжичка лимонена киселина. Млякото си се свари и никакви парцали, отиде за кисело. Къде греша?

# 7
  • In transit
  • Мнения: 14 164
Пепи, благодаря за темата! Hug

Кубратова, тиквите, като престоят и губят аромата си, особено тия от магазина, дето не знаеш от колко месеци отлежават в хладилници. Хокайдо запазва аромата си, от наблюденията ми напоследък.

Сийка*, малко лимонов сок си сложила. Около 2с.л. се слагат на литър мляко.

# 8
  • Мнения: 24 510
Вярно и че кое време е вече... Майка ми настоява че настане ли Март месец, тикви от миналата година не се ядат повече, според нея едва ли не отровни стават. И си го спазва религиозно, те при нея са домашни и знае от кога са, в супермаркетите нямам представа дали не внасят и от другаде.

# 9
  • Мнения: 1 494
Изглежда много малко киселина съм сложила, страх ме беше да не киселее после на вкус. Ще пробвам пак този път с кисело млеко, като от клипчето. Благодаря ви.

# 10
  • Deutschland/HE
  • Мнения: 7 150
Ние вземаме мляко от ферма и дъщеря ми иска да опитаме да направим моцарела. Млякото е прясноиздоено и не пастьоризирано, аз си го варя. Сиренето става супер, но с киселото мляко удрям греда.
Някоя изпитана рецепта?

# 11
  • Мнения: 3 854
colibri, по-скоро ти обясни как точно правиш киселото мляко, за да видим къде е грешката. Аз както и да го правя, все си става - в хладилник, на стайна температура. Каква закваска слагаш, колко лъжици?
Моцарелата не се ли прави с биволско мляко?

# 12
  • Русе
  • Мнения: 6 124
Скрит текст:
Ние вземаме мляко от ферма и дъщеря ми иска да опитаме да направим моцарела. Млякото е прясноиздоено и не пастьоризирано, аз си го варя. Сиренето става супер, но с киселото мляко удрям греда.
Някоя изпитана рецепта?

https://ipeychev9.blogspot.com/2014/02/blog-post_17.html

# 13
  • София
  • Мнения: 12 213
Пепи, благодаря!
Тиквите вече не са хубави, февруари е и са изостанали по складовете, изфиряса ли са.

# 14
  • Русе
  • Мнения: 6 124
Скрит текст:
Пепи, благодаря!
Тиквите вече не са хубави, февруари е и са изостанали по складовете, изфиряса ли са.

Така е, но не всички сортове.
Тази я пекох преди няколко дни. Превъзходен аромат и сочност.

Общи условия

Активация на акаунт