За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 160
  • 765
  •   1
Отговори
# 450
  • Русе
Скрит текст:
Благодаря на всички за отговорите Simple Smile Тук и пудингите на Йоткер ги няма, та да пробвам Simple Smile Изборът е беден, залагат си на местните продукти. Тук е Норвегия, за тези, които не разбраха. Живея в средно голям град, така че не мога да съм 100% сигурна, че в Осло и другите големи градове няма магазини, където да има повече избор, но мои познати там поне не намериха.

И да, наричам си го нишесте, защото така си го наричахме у нас, когато и майка ми правеше бисквитена торта с нишесте. С този специален пудинг, за който питам, се получи много добре, но трябваше тортата да стои в хладилника 4 часа, за да се сгъсти крема. С обикновеното нишесте на прах, което купувах в България, се сгъстяваше при стайна температура.

Марчева, благодаря за предложението за помощ езика, но мисля, че след почти 40 години тук точно това не ми е проблем Simple Smile Царевично нишесте се продава тук, пробвах, но просто не се получи вкусно по моите критерии, дори с овкусяването. Затова попитах къде в София или Пловдив мога да си взема готови пакети Simple Smile Ще проверя магазините, които сте препоръчали Simple Smile Дано намеря някъде Simple Smile

И не, на линка от немския Амазон ми изписа, че този продукт не се изпраща в посочената от мен държава.
Но ако не намеря в магазин, ще поръчам от този български сайт, докато съм в България. Дано имат бърза доставка Simple Smile

Здравей!
 В интернет намерих, че норвежците продават пшенично нишесте онлайн.. Просто е нужно да се добави към него само ванилия /на прах или течна/. Навремето си спомням че крема за бисквитената торта го правехме с брашно и смес от вода и мляко, като добавяхме аромати.

# 451
Майка ми никога не е правила крема с нишесте - мляко, яйца, захар и сгъстяване с брашно. Слага се и ванилия, естествено, не знам дали не му слага и малко масло като стане готов. Малко по-дълго се вари отколкото с нишесте но иначе не е нещо сложно за правене.
Не мога да кажа точни пропорции защото аз такова не правя но из нета е пълно с рецепти за такъв сладкарски крем.
Да, пакетите на Йоткер са улеснение, разбира се, но не са задължителни за направа на бисквитена торта. И аз съм ги пробвала веднъж, вкусът наистина е достатъчно близък до този крем който вари майка ми.

# 452
  • In transit
Натка, права си. Едно време сладкарския крем се правеше с брашно, защото беше евтино и достъпно. Но, с царевично нишесте става по-нежен и гладък крема, не е измислица на д-р Йоткер. Даже сладкарите казват, че с оризово нишесте става най-добре, но у нас не се намира лесно и е скъпо, ако го има.

# 453
Аз не казвам че е приумица, а че не е задължително за да се направи бисквитена торта, нито пък да трябва да е точно този продукт в пакетче, понеже дамата се затруднява да го намери а иска торта.

# 454
А какво е това? Спомням си една позната преди години ми казваше, че е много вкусно, ползва го в кулинарията, но друго не помня. Показа ми снимки от нета.

# 455
  • Русе
Скрит текст:
А какво е това? Спомням си една позната преди години ми казваше, че е много вкусно, ползва го в кулинарията, но друго не помня. Показа ми снимки от нета.

Десерт с млечна извара
Как да го използвате:

Разтворете  съдържанието  в чаша с  250 ml мляко .
Загрейте още  250 мл прясно мляко  в тенджера и когато  заври , добавете  предварително разтворената смес,  докато заври отново.

Разсипете в съдовете и ги оставете  да престоят 4 часа в хладилника. Ако не искате да се образува кремов слой на повърхността, покрийте съдовете с алуминиево фолио.
Съхранявайте на свежо и сухо място. След като се смесят, дръжте в хладилник.

https://ibericofoods.com/spanish-food/cuajada-royal-dessert-mix-48-g-16-servings/

# 456
Fenris, такива пудинги, кремове и нишестета се продват почти във всеки хранителен магазин в Бг. Не е нещо, заради което да трябва да обикаляш или да търсиш само в големите вериги. Така че, спокойно ще можеш да се снабдиш, когато си идваш или пък някой близък може да ти прати по всяко време.

# 457
  • София
.........
Марчева, благодаря за предложението за помощ езика, но мисля, че след почти 40 години тук точно това не ми е проблем Simple Smile Царевично нишесте се продава тук, пробвах, но просто не се получи вкусно по моите критерии, дори с овкусяването.  Simple Smile..................
Ооооооо, Норвегия
Скрит текст:
успях да я видя за Коледа,  основно Осло, но ми беше малко времето, уникално преживяване беше,  организирахме  си частно пътуване 3 семейни двойки , бяхме възхитени. 
Да, исках да помогна, като смятах, че си отскоро я в Германия , или Испания и щях да напиша как е на немски, примерно, но ти си знаеш всичко.

# 458
Пейч, значи това е млечна извара, така ли? Какво е по- различното от нашата такава? Тук предлага ли се подобен продукт?

# 459
  • Бургас
Вчера купих три малки козунака със стафиди. Бяха топли и изглеждаха много добре. Днес опитах да ги нарежа за закуска, но не можах - като глетави вътре, като недоопечени. Иначе вкусни. Ще се получи ли добре, ако направя онзи десерт, дето се прави от козунак на дъното на тава и отгоре се залива с мляко, яйца, захар и ванилия? Или да ги накъсам и препека/изсуша на 100-120°С във фурната първо? Какво друго мога да ги направя? Даже на гаргите навън ме е страх да ги дам, че може да ги уморя.

# 460
  • Русе
Скрит текст:
Вчера купих три малки козунака със стафиди. Бяха топли и изглеждаха много добре. Днес опитах да ги нарежа за закуска, но не можах - като глетави вътре, като недоопечени. Иначе вкусни. Ще се получи ли добре, ако направя онзи десерт, дето се прави от козунак на дъното на тава и отгоре се залива с мляко, яйца, захар и ванилия? Или да ги накъсам и препека/изсуша на 100-120°С във фурната първо? Какво друго мога да ги направя? Даже на гаргите навън ме е страх да ги дам, че може да ги уморя.

Ако сте ги носили топли в найлонова опаковка, така стават - глетави. Топлите козунаци трябва да са в хартиена опаковка.

# 461
  • Варна
 Бих заложила на вариант 2 - изсушени до лека коричка във фурна, харесва ми.

# 462
Аз ги правя със крем от заквасена сметана, кисело мляко и захар, като ги редя на пластове. Слагам и стафиди ,ядки, въобще каквото имам. Течността от киселото мляко напоява козунака и става един много приятен и сочен сладкиш.

# 463
  • In transit
Нарежи ги на филии и ги запечи, да поизсъхнат и да се препекат. После, ако прецениш, че стават за ядене и нямат вкус на недоопечени може да ги направиш с яйца и мляко или на френски тост, т.е пържени филии, като ги потопиш пак в смес от яйца и мляко или сметана.

# 464
  • Русе
Ето две рецепти за сладкиши с козунак. Но, първо нарежи на филийки козунака и сложи на слаба фурна да изсъхне.
https://ipeychev9.blogspot.com/2014/04/blog-post_22.html

https://ipeychev9.blogspot.com/2015/04/blog-post_20.html

Общи условия

Активация на акаунт