За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 134
  • 765
  •   1
Отговори
# 510
Не съм правила и не бих опитала. Със сигурност фурната ще се справи, обаче това са яйца. Малко като темперирането на шоколада. Дори и да може ще продължат да го правят на водна баня.

# 511
  • Варна
 Може, правила съм, на ниска Т, 140-160' , около 50 мин.
Произволен линк от НЕТ-а
https://www.mycookingbookblog.com/krem-karamel-v-tava-pechen-bez-vodna-bania/

# 512
Аз топя шоколад и на водна баня, и директно (точно на посочените в предишния ми пост степени) - няма никаква разлика в качествата му.
Спазвам си обаче технологията на топене и темпериране и в двата случая.
Благодаря, Пеева!
Питам тук, защото на произволни линкове в интернет намирам какво ли не, ама вие сте изпитани и се доверявам безрезервно Simple Smile Досега не съм имала повод да съжаля.

# 513
  • София
Може ли да ми препоръчате марка тиган, който не залепва и сте доволни?
Преди година купихме от била с някакви точки и не залепваше изобщо, много бях доволна, но от два месеца започна да залепва всичко. Мих го с какво ли не, по дъното няма нищо видимо.

# 514
Пекла съм крем карамел без водна баня и в несъвременна фурна - стана.

Въпрос - захарните поръски държат ли на печене?

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 12:45 от zenata

# 515
  • Русе
Скрит текст:
Може ли да ми препоръчате марка тиган, който не залепва и сте доволни?
Преди година купихме от била с някакви точки и не залепваше изобщо, много бях доволна, но от два месеца започна да залепва всичко. Мих го с какво ли не, по дъното няма нищо видимо.

Ползвам тези вече две години и съм много доволен. Покритието на тигана е е мръднало. Малко са скъпички, но си заслужават.

# 516
  • София
........................
Да!

# 517
  • Mediterraneo
Щом в кукъра успявам да направя перфектен крем карамел без нито една шупла, не виждам защо да не стане без водна баня. Аз и във фурната съм правила без водна баня, но ми излиза шуплест. Никога не е оставала и харка от него, де.

# 518
Зависи и от поръската, някои започват да се разтопяват и да губят вид.
Понеже масово всички се стягат за козунаците по Великден, предполагам че на козунак мислиш да слагаш такава шарена поръска? Ако е така, винаги ти е вариант готов изпечен козунак да мажеш горещ със захарен сироп и да поръсиш да залепне. Така си знаеш че ще остане в същия вид със сигурност и не го мислиш.
Аз като пишман сладкарка дето не пече сладки неща достатъчно често че да е винаги уверена за такива детайли, гледам да играя на сигурно.

# 519
  • Sofia
Зависи и от поръската, някои започват да се разтопяват и да губят вид.
Aбсолютно!   Трябва да се пробва.
Например за конфетите и от сорта (от Лидл)  държат.  Обаче щоколадовите дето са сред "захарните поръски" тази седмица не мисля.  Само капките съм сигурна, че издържат.
Ето ги конфетите и капките в едни бисквити при мен.

# 520
Който ползва често, вероятно си знае конкретното нещо как се държи. Но който като мен пипва такова нещо супер рядко... Не мога да ги мисля, карам по описания метод, аз такива работи само по повод правя и не ми се рискува.

# 521
  • Русе
+1 за шоколадовите капки. Държат.

# 522
Говоря само за захарните поръски, не за шоколадовите, еле пък капки.
Не са за козунак, хаха! Вярно, че всички са на тази вълна.

# 523
  • Sofia
Ми то и шоколадовите се водят "захарна поръска". 

# 524
То много неща може да се "водят" нещо си, неточности колкото желаеш. Мисля, че се изясни какво питам. Благодаря за отговорите. Ако някой е ползвал конкретно тези, които показах, ще се радвам да сподели.

Общи условия

Активация на акаунт