За бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 29 096
  • 765
  •   1
Отговори
# 555
Освен да хвърля тестото, нали? Confused

Ти сериозно ли?!
Grinning съвсем сериозно питах
Скрит текст:
Направих го набързо вечерта с идеята на следващия ден да го пека, тъкмо да си втасва в хладилника. На сутринта обаче миришеше на алкохол, като вкиснато. Знам, че и маята също дава леко подобен дъх, но не, това си миришеше кофти и различно. Усетих се да помириша есенцията лимон - на преседяла ракия миришеше и като видях срока Rolling EyesFlushed, стояло е някакво неотворено шишенце от Лидл със срок до 2021 г. (нямам идея как не съм го забелязала, поне през месец подреждам този шкаф и щателно оглеждам сроковете). Това беше толкова вкиснато, че ако не пишеше Лимон, нямаше и да разбера с какъв аромат трябва да е. Направо ме хвана страх да не е станало токсично.

# 556
  • In transit

Ти сериозно ли?!
Скрит текст:
Направих го набързо вечерта с идеята на следващия ден да го пека, тъкмо да си втасва в хладилника. На сутринта обаче миришеше на алкохол, като вкиснато. Знам, че и маята също дава леко подобен дъх, но не, това си миришеше кофти и различно. Усетих се да помириша есенцията лимон - на преседяла ракия миришеше и като видях срока Rolling EyesFlushed, стояло е някакво неотворено шишенце от Лидл със срок до 2021 г. (нямам идея как не съм го забелязала, поне през месец подреждам този шкаф и щателно оглеждам сроковете). Това беше толкова вкиснато, че ако не пишеше Лимон, нямаше и да разбера с какъв аромат трябва да е. Направо ме хвана страх да не е станало токсично.
Би трябвало да се изпари тази миризма по време на печенето, поне да не е толкова силна, колкото казвате. А всъщност изпекохте ли го въпросния козунак или не? Grinning

# 557
С ябълковия оцет, дали ще боядисат яйцата?
Задължително ли е да се използва винен оцет?

# 558
Намерих в хладилника сирене камембер, на което скоро изтича срокът на годност. Мога ли да го замразя, защото не се очертава скоро да се консумира? Преди хапване ще се пече.

# 559
  • Варна
И на двата въпроса - да.

# 560
  • София
Имам шам фастък на прах. Искам от него да направя паста  и тя е плънка за козунака.С какво подходящо да го смеся вода или мляко или нещо друго?Май и пудра захар трябва да добавя.

# 561
Имам шам фастък на прах. Искам от него да направя паста  и тя е плънка за козунака.С какво подходящо да го смеся вода или мляко или нещо друго?Май и пудра захар трябва да добавя.

Може да го смесите с крема сирене Филаделфия.

# 562
  • In transit
Ето ти две изпитани рецепти:
Паста/тахан от шамфъстък

Крем за мазане от шамфъстък

Този шамфъстък на прах, който имаш, ако е турски, има голяма вероятност да не е истински шамфъстък. Препоръчвам ти да си купиш ядки шамфъстък, суров или печен, звз сол и да си направиш хубава паста. Вода не се слага вътре, ще промени консистенцията и вкуса.

# 563
Скрит текст:

Ти сериозно ли?!
Скрит текст:
Би трябвало да се изпари тази миризма по време на печенето, поне да не е толкова силна, колкото казвате. А всъщност изпекохте ли го въпросния козунак или не? Grinning
Не посмях, едно заради миризмата, друго - заради токсичността (на изтеклата химическа добавка). Ама знам си аз да не слагам подобни глупости.
Вечерта омесих ново тесто и късно опекох друг идеален тестов козунак.

# 564
Може ли да ми кажете как да си направя сладко от замразени вишни?
Открих във фризера два пакета, купувани отдавана и реших да ги направя на сладко, но ако може някой да даде указания, моля.

# 565
monii, аз редовно правя сладко от замразени плодове. Нищо различно от това да правиш сладко от незамразени. Предполагам вишните са без костилки. Слагаш ги в тенджера или по-голям тиган, както са замръзнали, наръсваш със захар и вариш на среден огън. Не добавяш вода. Докато се размразяват, те си пускат достатъчно течност. От време на време разбъркваш и отпенваш. Към края слагаш щипка-две лимонтозу и насипваш веднага в бурканчета.

# 566
Благодаря,
Не знам дали да ги размразя предварително, дали да слагам вода и захар и по колко?
Вишните са без костилки, пакета е 450гр., т.е. 900 гр.вишни.

# 567
Не ги размразявай. Те от топлината ще се размразят и ще пуснат вода. Може да сложиш само супена лъжица вода, да не започне да се карамелизира захарта и бъркай често в началото, докато не пусне течност и захарта се разтвори в нея.

# 568
Захар колко да сложа?

# 569
Не размразяваш, слагаш директно. Вода също не слагаш. За захарта малко зависи. Аз правя сладкото 1:1, т.е. на килограм плод слагам килограм захар. Така го правеше баба, така го правя и аз. Но, когато правя малко количество сладко, което ще ползвам веднага или в рамките на месец слагам по-малко.

Общи условия

Активация на акаунт