ДНЕВНИК - да отслабнем заедно - тема 118

• 51 323
  • 756
  •   2
Отговори
# 60
  • София
По принцип строгият пост изключва всички животински продукти.

# 61
Не съм запозната наистина, а и тя спомена яйца и извара така че го счетох за вегетарианско по-скоро а не за досущ веган. Изрично пишеше че месото иска да махне просто. А той баш пост по канон не е и само в храната но в тема в диетичния раздел това е на дневен ред.

# 62
Климактериумът е най-страшното нещо /хипербола/, в живота на повечето жени. Не говоря за психическите усещания, вълни, раздразнителност, а за качването на кг. Ако още от самото начало не се увеличи физическата
активност, много бързо се натрупват, свалянето им е многогодишна битка. Когато говорих с ендокринолог /жена/, тя ми каза - ами то в учебниците ни си пише - качване от 15-20 кг. Е, ако е така, защо само се говори за неприятните усещания, а превантивно не се казва за това. Аз качих 17-18 кг /колкото когато бях бременна/ и ми отне години да се отърва от тях. Признавам, освен диети, физическата ми активност почти липсваше /по ред обективни причини, но и известен мързел/. Но, дори и да се справиш с тях, с годините може да се появят и други метаболитни проблеми /ИР/, ендокринни /ЩЖ/, които още повече влияят на процеса със свалянето. Лошото е, че научаваш някои уроци когато е доста късно. Не е необратимо, но не стига, че остаряваш, гравитацията си действа навсякъде по тялото, но всеки ден да следиш кантара за някакви си 200-300 гр. минус, си е твърде подтискащо.

# 63
… тя спомена яйца и извара така че го счетох за вегетарианско по-скоро а не за досущ веган. Изрично пишеше че месото иска да махне просто. А той баш пост по канон не е и само в храната но в тема в диетичния раздел това е на дневен ред.

Точно така. Постът като пост не е за диетичен форум. ☺

Месото искам да махна, при това само за 2- 3 седмици; риба, яйца, млечни си остават. Даже рибата по време на пост, поне Коледния, е разрешена в определени дни. За Великденския такъв не съм запозната, може и там да е така. Така или иначе, не става дума за строг пост. Бобовите също имат добро съдържание на протеини. Тофуто… но то не ми е от особено любимите неща за хранене, а може би просто не съм попаднала на читава рецепта как да го правя. 🙄

# 64
  • София
Щом няма да е пост, можеш да си вземеш протеинови шейкове. И както каза, бобови. Тофуто не е лошо мариновано и в супи.

# 65
Години наред спазвах постите, през великденски пост риба е разрешена на Благовещение и ,мисля, Цветница.
Никога не съм можела да ям и да не пълнея. От дете имам проблеми с килограмите, при все че бях злояда.

# 66
За Великденския пост риба е разрешена на благовещение 25.03. За друго разрешение не се сещам.

# 67
Тофуто си е странно наистина, но пък ако решиш да му дадеш шанс - то общо взето приема вкуса на това което му добавиш, та имаш поле за изява. Пак е нещо, поне ад обичам да експериментирам с овкусяване. Е, аз не точно с тофу но тя тръпката си е същата 😁 Забавно си е.
Но ако напишеш и търсиш рецепти които са просто вегетариански или без месо, ще се избегне дискусията за църковния пост дето явно не ти е цел в случая.
Много зависи и какво гонишш по принцип като хранене - дали смяташ калории, дали гониш определени съотношения в/б/м, дали друго.

# 68
Само два дни може през великденския пост риба, така е. Но морските дарове се водят постна храна. Та скариди, миди и прочее са разрешени.
Аз тофуто така и не го харесах. Винаги съм с едно наум за тая соя, а и дори навън, където уж майстори го правят, не ми е вкусно 🤷🏻‍♀️

# 69
Много зависи и какво гонишш по принцип като хранене - дали смяташ калории, дали гониш определени съотношения в/б/м, дали друго.

Броя калории и гоня минимум 100 гр протеин на ден.

Тофу съм пробвала да готвя, овкусявала съм по различни начини, но все не ми се е услаждало. Отделно, също имам едно наум за соеви продукти, но за 2- 3 седмици бих се прежалила.

Ще се радвам, ако някой вегетарианец (не веган) се включи с примерни менюта и идеи.

ПП. Да поясня- нямам нищо против и веган менюта и включвания, просто на мен за момента не биха ми били полезни/ интересни.

Последна редакция: нд, 23 фев 2025, 18:43 от TuЛи

# 70
Идвам при при вас със свински  тръс за полезни идеи. Качих доста килограми вследствие на преживян стрес и сега ще си налягам парцалите да ги смъкна.
Ако някой обича цвекло, вареното в лидл(като за набързо)  е доста добър вариант за салатки или разядки. Нахутът и елдата пък са хранителни.

# 71
Климактериумът е най-страшното нещо /хипербола/, в живота на повечето жени. Не говоря за психическите усещания, вълни, раздразнителност, а за качването на кг. Ако още от самото начало не се увеличи физическата
активност, много бързо се натрупват, свалянето им е многогодишна битка. Когато говорих с ендокринолог /жена/, тя ми каза - ами то в учебниците ни си пише - качване от 15-20 кг. Е, ако е така, защо само се говори за неприятните усещания, а превантивно не се казва за това. Аз качих 17-18 кг /колкото когато бях бременна/ и ми отне години да се отърва от тях. Признавам, освен диети, физическата ми активност почти липсваше /по ред обективни причини, но и известен мързел/. Но, дори и да се справиш с тях, с годините може да се появят и други метаболитни проблеми /ИР/, ендокринни /ЩЖ/, които още повече влияят на процеса със свалянето. Лошото е, че научаваш някои уроци когато е доста късно. Не е необратимо, но не стига, че остаряваш, гравитацията си действа навсякъде по тялото, но всеки ден да следиш кантара за някакви си 200-300 гр. минус, си е твърде подтискащо.
Точно затова говоря,как успя да смъкнеш тези 17-18кг.
Аз от няколко дни хапвам само вечер леко да видя ще имали някакво раздвижване,че ми писна.

# 72
Единственото за което се сещам като протеин за вегетарианско хранене е грахов протеин пудра като добавка.
На мен ми беше много вкусен.
В събота успях да направя 30 000 крачки като тичах 15 км и раходих останалите, но настинах пак. Вчера разходка и над 12 000 крачки, днес ще видя.

Бабите ни не са работели на стол по 8 часа на ден, нито са държали на релеф на бедрата лятото. Моите бяха пенсионерки когато се родих. На 70 едва ли ще държа на релеф, но на стави ще държа абсолютно.
Абсурд да допусна да кача безобразно. Връщам фастовете от днес, ще вляза в Март под 55 кг, и Април 50.
Леля ми на 80 е слаба, бивша спортистка е, все още се състезава, да ми е жива и здрава.  Плувкиня е, има нов клуб, и пълна стая с медали и купи.Не докосва захар и брашно от много години. Като и гледам студентските снимки, в стойки на ръце, в Скорпион, със същите бедра като моите сега е.
Майка ми в климактериума рязко отслабна, имаше проблеми със съня. Кой знае как ще е при мен, но фамилна обремененост нямам поне, и знам какво правя, което е най-големия плюс.

Тази седмица ще съм на яйца и риба, въглехидрат ще е от домати, и то не всеки ден, и не много.

# 73
Много обичам да си мисля за храненето на бабите и дядовците ни и затова колко сме се самопрецакали. Дядо ми, любимият ми дядо, почина преди 2 г. на почти 92 г. Това е човек, който е имал тежка професия, преживял е много смърти на любими хора на млади години и почина на 92 от старост. Обичаше да казва, че е бил и в казарма - това като фактор, който оказвал влияние на качеството му на живот в последните години. Все го сравнявахме с една негова братовчедка, която беше доста по-пъргава от него, а бяха един и същ набор. "Ама тя не е била в казарма, не е била на пост на -20". Сигурно е бил прав.
Хранеше се просто, постно основно, пийваше си. Всичко, с което се хранеше, беше без съдържание. За мен това е единствената причина. Просто си объркахме телата с тези пакетирани храни. Говоря и за себе си, разбира се, аз съм с метаболитен синдром. Вече, когато разбирах от хранене, от макроси, гледах как той яде предимно въглехидрати и едва ли не съдех. Но той на моите години не е ял от пакетчета. Месото е било месо, готвено, не колбаси. Десертите - домашни, ястията - готвени. Спомням си и летата като бяхме с братовчедка ми при тях, ни правеше "сладолед", така му казваше - кисело мляко (ние си го квасяхме, взимахме мляко от съседите, имаха крава), ягоди от градината и захар. Колко от сегашните готови плодови млека могат да се похвалят с три съставки?
Тук дори не мога да упрекна стреса на съвременното общество. Дядо ми беше полицай, виждал е неща, които никой човек не трябва да вижда или да причинява на други хора.

# 74
не само - ние българите ядем много като големина на порциите и като калоричност на съдържанието - така сме свикнали и така е прието - и ако не ядеш много, винаги се намира кой да коментира
да не говорим и за начина, по който сме възпитавани "дояж го, може и без хляб" - гладен или не, натъпчи се, за да не се хвърля

Общи условия

Активация на акаунт