Номинации за най-голяма муня (тема 12)

• 77 322
  • 789
  •   1
Отговори
# 675
CvEtEmOе историята ти ми напомни за сходна случка. Работя и аз като всички студенти преди години , каквото съм намерила. Бях в една пицария в мола, в която можеш да си направиш пица по твой вкус. Идва един мъж на средна възраст и ме пита червените чушки люти  ли са ? И аз  отговарям: не, благи са 😁. Мига човечеца на парцали , аз стоя и чакам да ми каже дали иска или не . Той неразбиращ още : ама не разбрах , люти ли са Grinning Схващам , че не ме разбира и му казвам , че не са люти хах.

# 676
Много ми хареса благи чушки. От кой край е изразът?

# 677
От македонския край- Благоевград, Петрич, Сандански.

# 678
  • София
Ее, благ/блажко като синоним на "сладко" май не е само там.
Зи4e, която е родопчанка, пише в рецепта: "Ако галите блачко, повече захар". Блачко е умалително от благо.

Последна редакция: чт, 24 юли 2025, 15:05 от Cuckoo

# 679
В съчетание с чушка не го бях чувала. Хареса ми.

# 680
Чувала съм да казват сладки чушки, като обратното на люти. За червен пипер също - или е лют, или е сладък. По моя край не използват много-много думата благо, макар че мисля че малко хора не биха я разбрали.
Но пък... точно в тая тема ли ще придиряме на някого че нещо не се е сетил?? Ами че той ще е от нашите Joy

# 681
  • София
Наскоро чета разсеяно рецепта за сандвич с подправена извара, нормално да има пипер. На снимката - няколко слоя наредени като сандвич, обаче такъв червен плосък хляб не съм виждала. В първия момент помислих за прошуто или друг колбас и са зачудих къде е въглехидратът (по Зоната).
Когато някой отбеляза, видях, че пиперът всъщност бил червена чушка на филии, намазана с изварата. Погледнах количеството - 200 г. Представям си някой да беше сипал 200 г червен пипер (подправката) Simple Smile

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 10:54 от Cuckoo

# 682
Имах такива интересни оплитания с англоговорящи. По принцип около мен никой не казва на чушките пипер или пиперки, само чушка е всичко. Пипер е сухото в бурканчето ми в кухнята.
Да, ама на английски чушка си е pepper, а пък червеният пипер е paprika Grinning Ей там вече стана интересно като рекох че ще слагам red pepper по инерция Grinning Споменавала съм че аз чушки не обичам и не ям. Съответно изкарах акъла на хората - тая пък сега какво се чалдиса, нали вчера се мръщеше да не слагаме в храната...
По него време ежедневно ми се налагаше да обръщам постоянно от български на английски и обратно, та ставаха разни забавни неща така, особено покрай храни.
А майка ми още умира от смях като се сети как учеше бившия ми че камби е различно от чушки, мисля че съм разказвала и друг път. За тях си е все пепър. Е, bell pepper ама подробности сега, те от другите чушки почти нямат и често казват само pepper. И го завеждам аз на село и много хареса едни червени камби че бяха в сезон точно тогава в градината. Толкова горд че научил как е на български...
Още са ми пред очите, застанали лице в лице, майка ми сочи и му казва че е камба... а нашият гордо и старателно бучи ЧУУУШКА! ДА! Joy Думата камба на него нищо не му говори и съответно я игнорира, той нали е научил за чушката, пък и другото не всичко е разбрал. Майка ми се агитира вече, учителка е, как пък тъй няма да успее да го научи, ама ха! А аз просто хвърлих кърпите, то от смях какво повече да направя. Не бях във форма да обяснявам аз, ние останалите вече цвилехме около тях Grinning

# 683
  • на Мелмак
Ооо, точно в Банско на пазара видях за първи път надпис "Благ пипер". Даже го снимах и в къщи на бурканчето така го написах, много ми хареса. Ако намеря снимката, ще я пусна.

# 684
  • някъде другаде
Чувала съм от продавачка на зеленчуци за чушлета "Сладко люти"

# 685
  • София
Когато завържеш чантата за колана в колата...
Нямам представа как го постигнах 🤔

# 686
Ох, много се смях с чантата и колана. Като се спомена чанта, едно време съм засичала тук някаква тема за това какво са намирали жените в чантите си. Имаше бисери точно като за тази тема тук. LaughingLaughingLaughing

# 687
  • София
Не зная дали нещо може да бие умрялото врабче Sob, което прибрала съфорумка, мислейки го за декоративно пухче. https://bg-mam.ma/p/1175485/41323397

Последна редакция: пт, 25 юли 2025, 11:06 от Cuckoo

# 688
Врабчето беше култово, едва ли някой може да го забрави него Joy
Тая снимка със завързаната чанта освен че ми е жал, сега ме вкара в размисъл как е постигнато това Grinning

# 689
Леле това с врабчето е върхът на мунщината! Топ!!!

Общи условия

Активация на акаунт