Европа по времето на Тръмп

• 46 846
  • 977
  •   1
Отговори
# 660
Имах три баби - три сестри. Като ги налегнеше носталгията говореха какви хубави времена били, какво било, що било, а аз се спуквах да споря, че не е така. Изпокарвахме се жестоко!
После си дадох сметка, че същите тези жени направиха всичко възможно да ме изучат в чужбина, да ми осигурят дом там, да ми помагат работейки безспир, за да се отласна от това, което сега лелеха. И спрях да споря - слушах ги и ги оставях да си спомнят хубавите си години - защото са били млади, нужни и щастливи! Нищо общо няма със социализма.
Не се ядосвах - НОСТАЛГИЯТА е голяма емоция!

# 661
  • София
Не е съвсем същото. Едно е баба ти да си спомня колко хубаво е било тогава. Съвсем друго е някой с бомби и ракети да ти налага неговия светооглед.
Между другото, моята баба имаше хубави спомени от царска България.

# 662
Е, да де - спомня си жената кога е била млада и щастлива!
Не забъркай носталгията с войната!

Дядо ми е участвал във втората свтовна война. Като дете го питах виждал ли е германци. Виждал бил като бил на караул. И аз с разширени очи го питам дали ги е убил.
- Не - казваше ми той - как така ще ги убия? Какво са ми направили? Вдигах пушката и стрелях във въздуха. Те правеха същото и всеки се махаше.
Дядо ми не е участвал в битка, защото се разболява и едва оцелява от болест - прибира се болен. Всичките му другари са избити до крак.

Последна редакция: вт, 25 мар 2025, 23:55 от the Дорис

# 663
  • София
Югославия е изкуствена държава - мини империйка под сръбско управление, малкото СССР. Късмет имаме, че Гошо Тарабата и Тито са се скарали кой да е вождът, защото и ние щяхме да сме "югославяни". Изумявам се как българин защитава шовинистите сърби, които с помощта на москва за 3-4 десетилетия превърнаха българите от географската област Македония не само македонска "нация", но и в българомразци. Западът много закъсня с намесата си във войната в Югославия.
И до ден днешен, ако пътувате от Хърватска насам, не е удачно да питате никой хърватин в каква посока е Белград. Сигурно пак Западът е виновен.

Не е защита на Югославия, а защита на принципността и заклеймяване на лицемерието и двойния стандарт, лъснал покрай Украйна. Все хубави и важни каузи, валидни дори да мразиш сърбите, комунистите или друга група, избрана на случаен принцип. Всъщност, обсъждаме геополитика, а там чувствата нямат място и няма защо да имат. Каквото за сърби, това и за украинци или всеки друг, за когото се сетим!

# 664
Чета вчера - нова директива за шофьорските книжки. Четири години да се транспонира в националното законодателство, след това всяка държава ще има период за подмяната. Има - няма 10 години.

Това е Европа - затънала в блатото на бюрократщина, бумащина (тази дума винаги ме подсеща за вица за Заека и Вълка), а при нас в периферията ефект почти не се усеща след толкова време.

Пълен контраст с управлението на Тръмп - там са резки движения, всеки ден. Това му харесват хората, че се правят кардинални промени, бързо, рязко, хората имат нужда да виждат бърз резултат от действията на политиците. Вече сме 2025 г., младите мислят в 30 секундни интервали. Всичко е забързано, и се забързва още повече.

Освен това досега не съм чула да обвиняват Тръмп че това, което прави е извън законовите норми, т.е. всичките му решения са законово обосновани и в рамките на действащата нормативна уредба.

Е, да ми каже някой Урсула например на кое законово основание прие ReArm Europe? Знам, че ставам досадна с питанията за закона, ама май и на европейско ниво се оказва, че законът е врата в полето. Българска жалка реалност....

# 665
Да речем, че това на Урсула е бързо и рязко движение, като за 30 секунден интервал. Ако седнат да нищят закон, нали пак в бюрокрацията ще затънат.

# 666
  • София
Това са блянове за диктатура, в каквато сме живяли и айде нЕма нужда пак да идва. Цената на демокрацията е такава, решенията се взимат бавно, за да се чуят всички мнения.
Иначе на Тръмп много наредби си падат в съда, колко уволнени върнаха на работа само. Да не говорим, че половината той сам после си ги маха - митата ги променяше има-няма по два пъти на ден. Плюс, че основното, което прави, е да говори, не да действа. Нито войни е спрял, нито икономиката е оправил, нито (слава богу!) е нападнал Гренландия, Канада и кой знае кой още близък партньор.
Махна третия пол и сложи транс хората на мушка, горе-долу това направи. А и премахна медицинските и социални помощи за бедни, супер.

# 667
Да речем, че това на Урсула е бързо и рязко движение, като за 30 секунден интервал. Ако седнат да нищят закон, нали пак в бюрокрацията ще затънат.

Бързо движение, ама ефектът какъв е? За обикновения европейски гражданин питам.

# 668
  • София
На база руския агресивен закон прие ReArm Europe.

# 669

Бързо движение, ама ефектът какъв е? За обикновения европейски гражданин питам.
Най-много да останем без яйца, виж Тръмп как добре се справя.

# 670
Бърди,  специално за книжките

https://bnr.bg/post/102133663/es-vavejda-2-godishen-izpitatelen- … za-mladi-shofyori

Признавам, че не съм чела оригинала, но

-трябва мед. преглед, ама може и без (наречено е самооценка за благозвучие)
-стават елекронни, ама може и да не са  ( всяка държава може да издава и изисква физически)
-специални мерки за водачите по 21, защото  са висок риск , ама ще  може да се кара камион на 18 (освен ако на национално ниво не се реши на 17)
-валидни 15 години, ама може и 10, ако...

Ами то всичко може. В голяма степен и всичко и сега си  е така, но предстои дълга имплементация....

Демократично от 2018 не може да се реши по каква схема ще спрем минаването на лятно часово време, а по-лошото е че няма дори идея как да се деблокира ситуацията.  Това струва на бизнеса доста....

Ето два съвсем елементарни примера на сравнително лесни неща, за които има широк консенсус, но продължаваме да се тутаме. Светът се движи със съвсем друга друга скорост, докато ние демократично размахваме пръст. Аз съм силно ПРО Европа, но много АНТИ последната и предпоследната комисия.  Тия не могат на вързано куче хлаб да дадат,  а творчеството  им рискува да  превърне континета ни в държава от третия свят  в икономическо отношение. 

# 671
Специално за часовото време и смяната на стрелките... благодарим на португалския  тъмен субект, бившият ни министър-председател, който беше по него време председател на европейския съвет, и в пряк текст си каза- хората искат да се спре смяната, ама ние сме свикнали по старому Rage ...и изпусна срока за подписване, умишлено Rage
Демокрация Sad

# 672
Това всяка страна сама да си се товари със заеми за отбрана явно поне засега няма да стане.
https://www.politico.eu/article/southern-europe-ursula-von-der-l … ance-italy-spain/

# 673
  • София
То, думи не ни останаха от възхищение. Безмълвно ги уважаваме.

# 674
Въпроса е, че ако се намерят 800 милиарда, то докато завърши проекта сигурно цената вече ще е двойна. И това ще представлява само първоначалната вноска. Смятайте, че техника и оборудване ще изискват пресонал, обучение и поддръжка защото военните играчки са много скъпи и там едно болче, което можете да намерите в магазина за 50 стотинки, в армията ще е 10 кинта (валута по избор). И се залага такава яка въдица, че на Петроф 1/3 от данъците ще отиват за Ханс и Пиер да хвърлят по едно око на радара докато зяпат мачове от Европейската лига в някоя военна база чакайки руснаците да нападнат. И те двамата на 45 ще се пенсионират, а Петроф ще му вдигнат пенсионната възраст на 82, че не му стигат да си плати за заема на Урсула.

Общи условия

Активация на акаунт