Европа по времето на Тръмп

• 46 808
  • 977
  •   2
Отговори
# 720
Тези разговори - "Всичко можем" са типично в стила - "НИЕ ще го направим, ама нека тия НИЕ е някой друг, не аз!" А аз е само много щедър на акъл ...

И пак да попитам жадуващите за въоръжаване децата си ще пратят ли в казарма СЕГА, защото то и да има оръжие - ХОРА трябват на фронта и да държат и карат тези оръжия за убиват?
Аз се идентифицирам с принадлежност към ЕС, затова говоря в това лице и число. Който се идентифицира с Русия, разбира се, не е съгласен.

Все един и същи въпрос. Идеята и да предотвратим войната, а не да пращаме някого на фронта. Не сме виновни, че хора като Хитлер, Сталин, Путин и Тръмп разбират само от аргумента на силата. С преговори и отстъпки просто не става. Тези хора трябва да бъдат убедени, че военната експанзия има прекалено висока цена и може да не успее.
Украйна воюва при петкратно превъзходство на Русия в човешка сила благодарение на собственото си превъзходство в дроновете.

# 721
  • София
А, моят въпрос е дали прорусите, които бяха така активни за връщане на казармата, биха пратили децата си СЕГА с това старо въоръжение и хлопащи съветски ламарини? Thinking Ама наистина интересно как самите не знаят какво искат от живота - да се връща казармата, защото само джендъри има, а в същото време са против превъоръжението. С камъни ли ще се борят неджендър терминаторите в казармата? Trollface

# 722
На моменти се замислям какво не ви е наред!
Навсякъде ви се привиждат "русофили", "проруси", "путинисти!. Както бе казано всеки, който не иска да се гушка съз Зеленски е враг.
Поразена съм, когато видимо мислещи хора се държат като сектанти!
Петров, казавам ти го за милионен път - БЪЛГАРКА съм! Идентифицирам се с БЪЛГАРИЯ! Интересува ме ние ТУК да сме добре и в безопасност!
Слез на земята! Стига глупости!

# 723
И аз съм българин и искам да ни е добре в България. Това няма как да стане, като стоим и чакаме Четвъртото освобождение.

# 724
  • София
Навсякъде ви се привиждат "русофили", "проруси", "путинисти!. Както бе казано всеки, който не иска да се гушка съз Зеленски е враг.
Петров, казавам ти го за милионен път - БЪЛГАРКА съм! Идентифицирам се с БЪЛГАРИЯ! Интересува ме ние ТУК да сме добре и в безопасност!

Добре, как я виждаш тази наша безопасност?
С НАТО/Русия/сами?
С ЕС/Русия/сами?
Със старо въоръжение/ново въоръжение
С ПроЕС лидери или с антиЕС лидери? Това, което ви избягва, е че всички т.нар. "АнтиУрсула" (т.е. антиЕС като цяло) политици в ЕС държави, са крайни шизофреници. Видяхме какво стана в Румъния и как нашите #Възраждане отидоха да подкрепят Джорджеско, защото има антиЕС възгледи, но също така желае да си възвърне Южна Добруджа.
Как я виждаш тази наша безопасност?

# 725
И аз това се питам откакто тръгна подкрепата за Тръмп. Хора в Европа се радваха как се връщала нормалността и как щял да громи джендърите. Сега продължават да рационализират всичките му безумия и всеки ден се чудя някакъв сън ли е и къде отиде здравият разум.
Та, слез на земята и ти и се замисли дали ще си в безопасност след поделянето на Украйна между Русия и САЩ, легитимирането на властта на Путин в Украйна, свалянето на санкциите от САЩ срещу Русия и давайки й пълен достъп до международните пазари. Как мислиш Путин ще се задоволи ли с частта от Украйна, или ще натиска по един или друг начин за Прибалтиките или пък за още по-голямо отслабване на Европа, а защо не и за разпадане на НАТО в сегашната му конфигурация. Дай да видим досега Путин колко споразумения е спазил? Каква е вероятността човек да прави нещо рецидивиращо и ние да се надяваме, че следващия път ще бъде по-различно?
А страните от Южна Европа дали няма да си кажат еми ето войната свърши, дай поне да оправим икономиките си, търгувайки с Русия. Това ще е още един повод за раздор в ЕС.  За нас в Източна Европа няма нужда и да отварям дума. Ще има да маршируваме пак под звуците на Кат' Русия няма втора...
Дъждец, ще ми посочиш ли къде съм твърдяла че Тръмп трябва да ни оправи проблемите?  Той е може би последния wake up call, който ще получим, за Нти път го пиша.
И какво трябва да се направи според теб? Да се чака още 10 години с надеждата, че Европа ще се индустриализира, ще излязат ненадейно евтини ресурси и ще се надяваме Путин и Тръмп да спят зимен сън дотогава?
Няма как да стане това. Двата процеса трябва да вървят паралелно. Дори единият може да даде тласък на другия за реформи. Ресурсите за нас винаги ще са скъпи освен ако по чудо не се уредим ние с копаенето в Украйна, което няма да стане.

# 726
Въпросите горе не са към мен, но ще кажа своето мнение, защо пък не?

Цитат
. Как мислиш Путин ще се задоволи ли с частта от Украйна, или ще натиска по един или друг начин за Прибалтиките или пък за още по-голямо отслабване на Европа, а защо не и за разпадане на НАТО в сегашната му конфигурация.

Прибалтийските ще отидат към Русия независимо кой какво иска, защото са били част от СССР, а Русия иска бившите си части обратно в своята орбита.
Отслабването на Европа е неизбижно, но не благодарение на политиката н Путин, а на некадърността и глупостта на управлението на ЕС.
НАТО е напълно възможно да се разпадне, но не защото Русия така казва, а ако САЩ поискат. Тръмп дава такива заявки, ще видим....Thinking

Цитат
А страните от Южна Европа дали няма да си кажат еми ето войната свърши, дай поне да оправим икономиките си, търгувайки с Русия. Това ще е още един повод за раздор в ЕС.  За нас в Източна Европа няма нужда и да отварям дума

Ще добавя тук не само Южна, но и Централна Европа. Администрацията на Тръмп работи за това и ако стане, ще е най-големия дюшеш, който тази част от Европа може да хвърли. Специалното отношение на САЩ към южната част, доминирана от консервативни управаления, ще се отрази много добре на икономиката и има шанс да не затъне, обратно на  либералната част, която няма как да не потегли надолу, ако продължава да се държи за неолиберализма. А по-евтини суровини никога не са били във вреда на никоя икономика.

Нямам никакво съмнение ,че Путин и Тръмп ще се договорят за това как ще изглежда света, те просто нямат друга алтернатива, освен някакво приемливо съгласие. Мисля, че принципно вече са се разбрали, но още не могат да се разберат за някои неща. Щом го пистигнат, войната ще свърши. Украйна ...за нея остава да разберем в подробности  кой какви парчета ще вземе.

# 727
  • Deutschland/HE
Как с лека ръка определяте съдбата на хората. Путин и Тръмп решават, а всички други нямат право на мнение и трябва да им целуват ръка.

П.С. Само ще ти кажа, че хората бягат от Беларус, защото нямат достъп до нови лекарства и терапии. Може да се ползва само беларуско и руско производство. Помисли си дали ти се иска такъв живот.

# 728
Ън, и за вас тези прогнози са повод за радост?
Русия няма нужда да казва нещо за НАТО. Достатъчно е да предизвика напрежение тук и там в Европа, да натисне някой бутон на откачалките в Щатите.

Не е вярно, че няма друга алтернатива. Навремето Буш как успя да спре иранската програма за ядрено оръжие с натиск и санкции. Проблемът в случая е, че САЩ не иска вече партньорство с Европа, дори и да си плащаме повече.
Даже им идва много добре легитимирането на завоеванията на Путин, като един прозорец на Овертон- подготовка за техните териториални претенции.

Мен ме притеснява дали Мерц ще се поддаде на глупостите на SPD и Зелените. С новия пакет има надежди Германия да стане двигател, но ако CDU-то не натиснат останалите, ще гледаме пак потиката на Меркел, нищо че са водеща сила.

# 729
Ф, не разбирам съвсем тезата ти - много е скъпо и нямаме пари, затова да не се занимаваме с въоръжаване ли?

Не можем да си позволим да е веднага, защото  директните ни конкуренти контролират   почти на 100 % основни производства и  ключови суровини. Те трябва да се върнат в Европа, преди да се предприема каквото и било друго. Примерите за лекарствата и барута по-горе далеч не са единствени.  Оптимистично го виждам възможно след 4-5 години, ако не правим много глупости. 

Трябва да се създаде бизнес климат, които не е враждебен на индустрията, вместо всеки ден да има новина, че затваря ХУ.  Енергията трябва да стане достъпна.  След газа, който идва по тръба, следващата опция са ново поколение АЕЦ.  Те и по-евтино излизат в дългосрочен план. (Скобка.Тук отчитаме съществения принос на зелените и ЕК, които превърнаха АЕЦ  в мръсна дума, направиха проучванията и добива на газ / нефт в Европа практически невъзможни, върнаха въглищата в Полша и Германия и де факто закачиха цялата германска промишленост на един единствен енергоизточник).

Творчеството на ЕК със свръх -регулацията и бюрокрацията трябва сериозно да се преработи опрости(да не казвам отмени).

Бързи и ефикасни анти-дъмпингови мерки. Това ще подразни Китай, но ако не го напавим, не виждам какво изобщо ще произвеждаме през 2035.

Осигуряване на директни доставки на стартегически суровини.  Политиката на Китай за JV а Африка е пример как тихо и полека някои си оплетоха кошницата.

Смяна на схемата (силно забързване) на вземане на решения в ЕС.

Това  не съм го измислила аз- пише го на комюникетата на металургични, химични и подобни алианси, които се опиват да не си затворят бизнесите в Европа, и все по-трудно им се получава.  Лошата новина е, че ще е скъпо и отнема време. Ако издухаме заема за американски пушкала, 2030 ще сме си там, където и сега, плюс пари за връщане. 

В момента разчитаме предимно на американски сателитни данни,  финансирането на Европейската космическа програма ми се струва по-умно от безкрайното плащане към чуждестранна такава.
Комунягите, при с разклатена икономика се втурнаха да се състезават със САЩ във въоржаването. Помним как свърши.  И не, не ми харесва позицията, в която е Европа, но отричането на действителността не я отменя.

# 730
Ън, и за вас тези прогнози са повод за радост?
Русия няма нужда да казва нещо за НАТО. Достатъчно е да предизвика напрежение тук и там в Европа, да натисне някой бутон на откачалките в Щатите.

Не е вярно, че няма друга алтернатива. Навремето Буш как успя да спре иранската програма за ядрено оръжие с натиск и санкции. Проблемът в случая е, че САЩ не иска вече партньорство с Европа, дори и да си плащаме повече.
Даже им идва много добре легитимирането на завоеванията на Путин, като един прозорец на Овертон- подготовка за техните териториални претенции.

Мен ме притеснява дали Мерц ще се поддаде на глупостите на SPD и Зелените. С новия пакет има надежди Германия да стане двигател, но ако CDU-то не натиснат останалите, ще гледаме пак потиката на Меркел, нищо че са водеща сила.

Това да не се прави разлика между изводи, резултат на наблюдения върху събитията, и разглеждането им като лични чувства на наблюдаващия, го приемам за инфантилно. Мога да споря с някой, който ми казва, че не е съгласен с моите изводи, и ми излага собствените си, но не и когато ме питат ти от кой отбор си и щом не си от локото, значи си лош.

# 731

Добре, как я виждаш тази наша безопасност?
С НАТО/Русия/сами?
С ЕС/Русия/сами?
Със старо въоръжение/ново въоръжение

Как я виждаш тази наша безопасност?

За да търсиш безопасност трябва първо да си създадеш хипотетични, но и реалистични теории КОЙ е врага и те напада - ясно е, че няма да ни нападне Урогвай.
Мен от нападение на една изтощена Русия хич не ме е страх, но от други много се притеснявам /написах го многократно и ме изтриха/ - ако те влязат всички знаем, че НИКОЙ няма да ни помогне.
Цялата ни стратегия по отбраната се базираше да ги ЗАБАВИМ от 3 до 6 ЧАСА и то като подържахме армия и някакво военнослужение. Сега вече няма за къде никого да забавяме.
Ти кажи /доколкот разбирам си историк, а аз имам базови познания от училище в часовете по история/ в коя война Великобритания или Франция или Германия са били с нас /освен на хартия/? Кога са помогнали?

Питаш с кого да градим своята безопасност, и съвсем тенденциозно се опитваш да ме харзулнеш. Защо не си изброила съседните държави с които МОЖЕМ да изградим общо сътрудничество в областта на отбраната?

Повтаряте едно и също като хипнотизирани за войната идваща от Русия и мижате, че Сърбия е извадила кибрита, а Косово, Албания и Хърватия му подават съчки и намесват и нас ...

Отдолу са в пълно бойно снаряжение и бълбукат да изригнат. Нали знаете как се откланя масово недоволство - с война /общ враг/!! Защо не ги смятате за опасност?

Имате ли представа каква е войсковата мощ и готовност на Румъния и Гърция?

# 732
  • София
Дорис, не искам да те хлъзна, изброих ти варианти, чакам да отговориш как ти виждаш нещата. Може и друг сценарий да посочиш.

Относно врага, то врагът е Русия. Защо:
- инфилтрира проруски субекти в правителствата и парламента, които всячески саботират развитието на държавата. Има ли нужда да ги изброявам, или са очевидни?
- финансират сериозна хибридна пропаганда, която има за цел да ни отдалечи от пътя към Европа - масова дезинформация по медиите и социалните мрежи поддържана от ботове
- Подкрепя всякакъв вид сепаратизъм из Европа (Косово, Испания/Каталуния, Босна, Молдова)
- Открито мешателство във вътрешните дела на европейските държави - опитът за преврат в Черна гора, за да предотврати пътят ѝ към НАТО, същият се опитаха да подготвят в Румъния преди месец.
- Постоянни кибер атаки срещу националните платформи за сигурност на ЕС/НАТО държави, включително и при нас.
- През месец подпалват заводи в Източна Европа за барут, оръжия
Ние вече сме нападнати, а ти още се чудиш кой е врагът.

НЕ може да разчитаме само на съседните държави да изграждаме нашата безопасност. Сърбия преди месец пусна филм по националната си телевизия, че всички земи до Искър ѝ принадлежат, защото видиш ли всички са сърби, но с промити мозъци и ще си ги възвръща. Същата в момента инфилтрира сериозна анархия в Косово и Босна.
Унгария поддържа цялата антибългарска пропаганда в Македония, даже и от ВМРО се осъзнаха и Джамбазки също излезе с редица потвърждения по темата.
В Румъния, ако не бяха го отстранили, имаше вероятност да спечели кандидат на партия, която през октомври открито поиска връщането на Южна Добруджа в границите си. Тази партия е финансирана от Русия. За това са ми интересни субектите покрай Копейкин знаят ли кого точно подкрепят, или трябва да извадя карта как октомври развяваха карта на Румъния с Южна Добруджа към нея?
Евентуално може да се работи с Гърция и Турция, ако Ердоган бъде свален/заменен с по европейски ориентиран лидер, но и те са на приливи и отливи. Гърците поне ги знаем, че ще действат винаги съобразено с Великобритания и Франция и никога на своя глава.  
Трябва да разчитаме на сплотено НАТО и ЕС, което активно да се пребори с хибридната война на Русия вътре в границите си, което към момента не се случва с така желания резултат.

Може би най-важното нещо, заради което Путин трябва да бъде спрян в Украйна, е именно неговата пропаганда, с която залъгва, че защитава малцинството си, заради което анексира територии. Ако бъде оправдан заради това от международната общност, вече нищо не спира Ердоган да подходи по същия начин и с нас и страховете ти ще бъдат оправдани. За това Путин трябва да бъде спрян на всяка цена в Украйна преди да разшири агресията и на други места.  
В този ред на мисли още очаквам отговор от Валентина дали турския трябва да стане национален език, както тя даде пример с руския в Украйна.

Относно въпроса ти за Англия, Франция и Германия, ще го разделя.
Великобритания ни помага при Съединението, Батенберг започва сериозна дипломация със Запада, но бива свален от русофилски преврат нареден от Александър III именно заради погледа си към Запад.
Германия през Първата световна война изпраща войски в България, за да ни помагат срещу Русия, финансира цялата ни отбрана и превъоръжава цялата българска войска с най-модерното за времето си оръжие. Усилено ни помага в Добруджа срещу руснаците с войски, а Австро-Унгария изгражда македонския флот, който брани с българите.  
А, през Втората световна война ние пазим неутралитет, поради което не се и налага тяхната помощ, но немски самолети/пилоти имат основна роля в отбиването на редица бомбардировки над София. В парк Възраждане, ако не се лъжа, има паметник на немския летец Герхард Венгел.
Интересни са отношенията с Великобритания и САЩ след смъртта на Борис III. Водили сме много добри преговори с тях да се присъединим и капитулираме пред тях, за да се освободим от съюза с Хитлер, но точно на финалната права ОФ извършва преврат и червената армия нахлува, а останалото е история.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 00:07 от Lunna Sonata

# 733
С част от нещата, които си написала съм съгласна, но другите са предположения и то прекарани през русофобска призма. Това същото ако замениш руска с турска пак е в сила - и субекти, и пропаганда, вмешателство, сепаратизъм и то по-много по-подмолен начин.

Надяваш се на по-европейски заместник на Ердоган - 1. той няма да се откаже така лесно; 2. ами ако не е по-европейски, а още по-зле?

Да, така е - случилото се в Украйна отправи директно послание, че който е силен може да прави каквото си иска. Това вече е факт и европейската политика показа колко е слаба и свеждаща се до празни приказки. От тук нататък спасението е по единично и всички участници го знаят - разпилели са се като пилци и всеки си строи оградата. България сега трябва да се сниши, да е много, много хитра и пресметлива да премисля всеки ход.

Ти попита за съюза на Косово, Албания и Хърватия срещу Сърбия. Не споменах, за да не звучи, че нагнетявам напрежение, но в българската преса тиражира ли се, че съюзилите се държави за отбранително сътруничество са поканили и България да се включи към тях? Ние вече предложения за съюзи имаме! Въпросът е КОЙ е врага и към момента на прага на няколко зреещи конфликта, директно до нашия дом, то Русия ни е най-малкия проблем.

# 734
  • София
Няма русофобия в този ми коментар, Дорис. Просто изтъкнах събития, които са факт. Нима нямаме проруски политици в парламента, които козируват пред Митрофанова изпъчени пред руския флаг и присъстват на срещи на БРИКС? Thinking Или не са гърмели заводи за оръжие в България? Или нашето МВР и МВнР не е знаело за шпионите, които са заловени в Англия и Австрия? Или бабите с 1 приятел във фейсбук, последвали страницата само на руското посолство, които пишат коментари на български с ё/ы и да казват, че са категорично против ЕС? За руско-българския гаф на Радев и Михайлов дори няма да коментирам.
А, ако ти се струват русофобия, то явно проблемът не е в мен, а в политиката на дадената държава.

Този съюз, в който сме поканени, вече е факт, защото държавите са членки на НАТО. И сме поканени по въпрос свързан с Босна, в която има и български контингент, част от войска на НАТО, която съблюдава. Същото и с Косово. А, да, оказа се, че и Русия стои зад сръбските провокации към Косово и Босна. Изненадани? Не мисля.
Ето и за Каталуния. 
https://www.politico.eu/article/russian-group-offered-catalan-se … cording-to-judge/
И Босна
https://www.theguardian.com/world/2025/feb/26/pro-russia-bosnian … eparatist-actions
https://www.reuters.com/world/europe/bosnian-serb-leader-dodiks- … atist-2025-03-27/

Дорис, ние сме в НАТО. Не ни трябват други, допълнителни съюзи, с още членки на НАТО. Къде е смисълът на това?
И, не, не съм съгласна, че трябва да се снишим. Ясно трябва да покажем, че ние вървим към Европа и не толерираме мешателство в държавата ни, което да ни отдели от този път. В момента сме седнали на стол, който ни осигурява финансова и военна сигурност. Не може да се снишаваме, за да левитираме между два стола, единия от които е руския ръждив с 2 от 4 крака и без седалка и другия на НАТО, който все още е стабилен. Нали знаеш за тези, които се чудят между двата стола накрая на какво сядат?

Общи условия

Активация на акаунт