Европа по времето на Тръмп

• 46 624
  • 977
  •   1
Отговори
# 90
Да, и на мен много ми харесва Туск, особено как отговори на глупостите на Тръмп .

https://novini.bg/sviat/eu/896250

# 91
Мерц на първо място. Дано успее да състави бързо правителство и да не го подхлъзнат тия неориентирани елементи от SPD. Макрон не ми е достатъчно категоричен. Но започва да се усеща.

Мъск сам си скапа бизнеса в Германия, изблиците му за АфД отблъснаха много хора. Той за какъв се е взел, че дава наклон на хората в чужди държави как да гласуват? Или си представя, че с два туита ще назначава правителства? Или че като сипе на путинистките партии в ЕС по стотина милиона, ще стане неговата като в САЩ?

Докато американските борси падат, в Европа нещата са много оптимистични:
https://in.marketscreener.com/quote/index/EURO-STOXX-50-INDEX-73 … graphics-indexes/

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 18:16 от Petrof

# 92
Неговите пари (на Мъск) са виртуални, на борсата. Като се скапят акциите, ще фалира и ще стане гол като мишка!

Това предполагам е шега. Лично аз много се смях! 
Първо цъфват налъмите и после Мъск оголява като мишка! Точно в този ред! Възможно е - да! Чакаме налъмите Wink

# 93
Аз и на новите американци им се чудя, как си представят, че на тях цялата тази свинщина, няма да им се отрази. Ако са милионери, може и да не ги засегне много, но малко ми се вижда невероятно такива да пишат тук.

# 94
Нали някой от екипа беше предупредил Тръм, че със съкращенията и рязането на социални програми, удря точно избирателите на МАГА.

# 95
  • София
Ам, 12 % от избирателите му били се отдръпнали, има доста хора пряко засегнати от поръченията за съкращения

# 96
Мерц на първо място. Дано успее да състави бързо правителство и да не го подхлъзнат тия неориентирани елементи от SPD. Макрон не ми е достатъчно категоричен. Но започва да се усеща.

Мъск сам си скапа бизнеса в Германия, изблиците му за АфД отблъснаха много хора. Той за какъв се е взел, че дава наклон на хората в чужди държави как да гласуват? Или си представя, че с два туита ще назначава правителства? Или че като сипе на путинистките партии в ЕС по стотина милиона, ще стане неговата като в САЩ?

Докато американските борси падат, в Европа нещата са много оптимистични:
https://in.marketscreener.com/quote/index/EURO-STOXX-50-INDEX-73 … graphics-indexes/
Макрон е доста по-напред с материала от Мерц. Отделно като направи коалиция със СПД ще го дърпат много назад. Не 200, а над 500 млрд евро/г трябва да изпраска на масата за военната си индустрия, за да може действително за година, година и половина да има оръжия на ниво, и без да са американски. ВСВ са били лидери във всичко в оръжията, но малко късничко. А и Гьоринг е бил наркоман, Хитлер - мегаломан, и така са изтървали чудесни разработки като първия реактивен самолет (Хенкел) още 1938, както и Щурмгевер 43 - целия железен... Огромни, колосални танкове, които не влизат в бой, тежкия Густав и т.н. и т.н. Сега нямат немски военен самолет... Немците са скопена нация, като как точно ще се дървят?
И спрете се с АФД като пропутниска партия, или неофашисти! Нищо подобно не са!

# 97
Макрон. Без никакво съмнение. Огромен фен съм на Макрон.
Ужас. Шегуваш се, нали.

# 98
Нова изцепка на Тръмп от днес, че ЕС бил създаден за да прецака САЩ. ( това беше казано по повод предстоящите мита от 25% за европейски стоки), но пропусна да отбележи, че американските инвестиции в Европа са доста изгодни заради митническите спогодби.
Урсула, подкрепяна от Шолц ( въпреки съпротивата на Макрон, Полша и Италия-Мелони заради протести на фермери) побързаха преди Тръмп да бъде коронясан да подпишат окончателно споразумението с МЕРКОСУР след 25г преговори

# 99
  • София
Макрон. Без никакво съмнение. Огромен фен съм на Макрон.
Ужас. Шегуваш се, нали.
Няма нещо в политиката на Макрон, което да не харесвам. Или поне не се сещам. Трябват ни повече политици като него и много по-малко като Путин/Тръмп.

# 100
Никакво засилване на военната индустрия на Европа няма да даде резултат за една или две години да се откъснат от САЩ.
Дори само за това, че за такъв скок трябват ресурси, евтина енергия и т.н., само да изсипеш парите няма да свърши работа.
Да не говорим  от къде ще дойдат парите  и дали изсипването няма да повлече други проблеми.

Нито един европейски политик не ми харесва. Наблюдавам Мерц с надежди, но по-скоро съм скептична.

# 101
  • Русе
Никакво засилване на военната индустрия на Европа няма да даде резултат за една или две години да се откъснат от САЩ.

Военния бюджет на Европа до преди войната в Украйна е по-висок от този на Русия. Предполагам че и по-ефективно използван. Освен това да не забравяме и Турция. Въпросът е кого ще избере да подкрепи тя - САЩ или Европа. Освен това Китай няма да подкрепи САЩ. Така че САЩ няма много интерес да изоставя Европа. Не че не опитва винаги.

# 102
Турция твърдо подкрепя Украйна,защото Русия винаги е била неин враг.

# 103
Ще видим, както написах според мен рязко превъоръжаване в Европа е невъзможно да се случи в бързи темпове.

На 6 ще има среща на лидерите на ЕС, на която ще изберат специален представител на ЕС за преговорите за Украйна и освен това ще се обсъжда новата отбранителна политика.
След нея може би ще научим нещо повече, до момента съм срещала единствено идеята за специална банка подобна на ЕЦБ, която да финансира разходите за отбрана.

И като го направят този съюз без САЩ какво ще стане? От къде ще взимат разузнавателна информация, сателити, съвременно ПВО и един куп неща, които ги държат само САЩ?
Та ракетите на германците, англичаните и французите са куп желязо без насочването от американците. Защо напират толкова, ако пратят миротворци в Украйна, американците да ги покрият въздушно и с наблюдение от сателити и разузнавателни самолети.

Как се прави такъв качествен скок за 2години?

Никакво скъсване на европейците с НАТО и САЩ няма да има. Могат да прокламират някакво откъсване за бъдеще, но няма да е нито лесно, нито бързо.
Другия вариант бързо на станат самостоятелни от САЩ е да купуват много и бързо от американците. Въпроса е, че на ключовите неща американците със сигурност няма да им дадат собствен контрол и пак ще са зависими.

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 12:42 от Не се сърди, човече

# 104
  • София
Като видях администрацията на Тръмп, то даже още по-добре, че няма да зависим от тях откъм информация и разузнаване. Вижте кой е шефът на ФБР - леко казано е психопат. Написал детска приказка за несправедливостта към малкото кралче приличащо на Тръмп + взел е пари от руска агенция за филми спонсорирана от Путин.
Проблемът е, а може би и успокоението, че Тръмп до 4 години няма да има помен от него и америка може да се върне към нормалността си като лидер в демократичния свят. Да видим.

Общи условия

Активация на акаунт