Европа по времето на Тръмп

• 47 087
  • 977
  •   1
Отговори
# 600
Всички слагат тигана, а тя рибата е в морето. Няма да я мисля сега Урсула, не вярвам и някой да взима пари точно от нас, вероятно най-бедната държава в ЕС. Ще ни ползват базите и толкова.

Гледам какво се случва в Сърбия, сега в Турция и си мечтая да бяхме всички толкова гражданско активни и в реала, както сме тук.

# 601
Аз съм 50 кила, айде вече може и да съм 60. Grinning Не съм пъзла, но ако някой 100 кг боксьор ми скочи, може и с 1 удар  да ме убие.
Също така съм доста бърза и бягам прилично, но имам позната, която има медал от олимпийските игри. Не си въобразявам, че мога да я надбягам.
Да имаш реалистични очаквания не е пропаганда.
Пропаганда е, ако като учителката ми от втори клас по родинознание по цял ден говориш за другаря Тодор Живков и ревеш на речите му.
Ама мисля,.че беше искрена жената.Grinning

# 602
  • София
Наистина в този форум пишат главно жени и те са скарани с техниката, а все пак.... Урсула щяла да се въоражава само дето, за да произвеждаш оръжие ти трябват 2 неща- метал и енергия. В момента в Германия съкращават драстично металургичните предприятия, а горива няма,щото руските не са демократични. Не е зле да се помисли по тия неща.
Малко числа, че жените разбираме от тях, ако не от техника Rolling Eyes
https://www.hithorizons.com/eu/insights/arms-and-defense-industry-in-europe
Според базата данни HitHorizons в Европа има 2764 предприятия, произвеждащи оръжие. Най-много компании са базирани в Обединеното кралство (659 предприятия, представляващи 24% от всички предприятия, включени в този доклад), следвани от Руската федерация (260 компании), Германия (214 компании), Италия (208 компании) и Франция (199 компании). 20 държави имат най-малко 30 компании, работещи в оръжейната и отбранителната индустрия.
Четете, моля и не пишете голи опорки

# 603
Llo,
Не знам какво наричаш опорки. Всичките ми твърдения са подкрепени с източници, ако се съмняваш във фактите и числата, които поствам, ще се радвам да видя официален източник, който ме опровергава.
Броят на фабриките е второстепенен критерий, защото важното всъщност е общият обем на продукцията.

В момента Европа внася 78 % от военното си оборудване, т. е. произвежда 22%. ( анализ на Bruеgel  - влиятелен европейски think tank по въпросите на отбраната).
https://www.bruegel.org/analysis/what-role-do-imports-play-european-defence

European Defence Industrial Strategy (EDIS) предвижда  до 2030 делът на европейското производство в отбранителната индустрия да се повиши до 35%.  EDIS не споменава конкретни стъпки за постигане тази доста амбициозна цел.

https://defence-industry-space.ec.europa.eu/document/download/33 … DIS_factsheet.pdf

Всички индустрии работят със суровини и енергия. Първичните суровини  в Европа са често внос, а енергията е най скъпата в света. Можеш да погледнеш рапорта  на Марио Драги за заплахата от деиндустриализация, там ги пише тези неща.   Надявам се ще се съгласиш, че за производството на оръжие ще са нужни стомана и специални сплави, химически продукти от разнообразно естество и т.н….. Слагам линк  към плана за действие комисията за подкрепа на европейското производство на стомана , публикуван на 19/3 / 2025 и отчитащ новата стратегия за Rearm Eurоре. Все същите бъртвежи за carbon neutral,  grean industrial dial и ужасяваща липса на конкретика.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_25_805

# 604
Конкретиката ще дойде съвсем скоро от германските оръжейни заводи.

Европа удобно беше държава в летаргия. Това не значи, че няма капацитет. Имаме едни двайсетина години изоставане, но нищо критично. На първо време има голям шанс да привлечем поне част от научния капацитет на САЩ. Събуждането е неприятна изненада и за Русия, и за САЩ. Китай се надява да намаже от ситуацията, но ще видим, според мен нагласата и за развитие на европейското производство.

# 605
  • София
Llo,
Не знам какво наричаш опорки. Всичките ми твърдения са подкрепени с източници, ако се съмняваш във фактите и числата, които поствам, ще се радвам да видя официален източник, който ме опровергава.
Броят на фабриките е второстепенен критерий, защото важното всъщност е общият обем на продукцията.

В момента Европа внася 78 % от военното си оборудване, т. е. произвежда 22%. ( анализ на Bruеgel  - влиятелен европейски think tank по въпросите на отбраната).
https://www.bruegel.org/analysis/what-role-do-imports-play-european-defence

European Defence Industrial Strategy (EDIS) предвижда  до 2030 делът на европейското производство в отбранителната индустрия да се повиши до 35%.  EDIS не споменава конкретни стъпки за постигане тази доста амбициозна цел.

https://defence-industry-space.ec.europa.eu/document/download/33 … DIS_factsheet.pdf

Всички индустрии работят със суровини и енергия. Първичните суровини  в Европа са често внос, а енергията е най скъпата в света. Можеш да погледнеш рапорта  на Марио Драги за заплахата от деиндустриализация, там ги пише тези неща.   Надявам се ще се съгласиш, че за производството на оръжие ще са нужни стомана и специални сплави, химически продукти от разнообразно естество и т.н….. Слагам линк  към плана за действие комисията за подкрепа на европейското производство на стомана , публикуван на 19/3 / 2025 и отчитащ новата стратегия за Rearm Eurоре. Все същите бъртвежи за carbon neutral,  grean industrial dial и ужасяваща липса на конкретика.

https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/ip_25_805
Всъщност суровините за европейската отбранителна индустрия идват основно от Китай, САЩ и Южна Африка. Вече обработените суровини са от САЩ, Япония и европейски играчи. Въпрос на търговски отношения.
По отношение на Bruegel статията, тя всъщност подкрепя моята теза:
Европейският съюз иска да намали зависимостта от вносно отбранително оборудване, но зависимостта изглежда е преувеличена.
...В него се посочва, че „78% от отбранителните придобивания от държавите-членки на ЕС между началото на агресивната война на Русия и юни 2023 г. са направени извън ЕС“ и се позовава като източник на Maulny (2023). Maulny (2023) освен това изчислява, че САЩ са осигурили 63 процента от вноса на военно оборудване в ЕС между февруари 2022 г. и юни 2023 г. или 63 процента от общите покупки на военно оборудване – документът е двусмислен по този въпрос. Той не предоставя нито източник за своите числа, нито методология за това как са получени.

Последна редакция: нд, 23 мар 2025, 11:24 от llo

# 606
ЛЛО, ако имаш по-добри числа с по- ясна методология ще се радвам да го прочета.
Методологията на сметките в линка ми е описана в цитатите в документа. (Волф и съавтори от 2024). Става въпрос за публичната база данни Kiel_Military_Procurement_Tracker_Release поддържана  от Kiel institute of World Economy.  Ето ти линк към самите данни.

https://www.ifw-kiel.de/fileadmin/Dateiverwaltung/IfW-Publicatio … er_Release_1.xlsx

Военните продобивки и военното оборудване са две различни неща.
Най-елементарният пример са гаубиците и сателитните данни.  И двете са военни придобивки, но оборудване е само първото. Друг пример за военна придобивка, която не оборудване е плащането за поддръжка на самолени, ракетни системи и т.н.

След като EDIS- управляван от ЕК,  планира да увеличи съществено дела на европейската  военна индустрия до 35%,  ще се съгалисш ли, че в момента този дял е съществено по-малък.  Или и ЕК не знае какво смята?

# 607
  • София
Заключението на тинк-танка е:
Цифрите изглежда показват, че картината на зависимостта от доставчици извън ЕС, дадена от Европейската комисия в EDIS, е неточна. Всъщност целта от 50 процента за военни покупки от ЕС вече е изпълнена . Дори ако настоящата ситуация увеличава вноса на отбрана от страни извън ЕС, вероятно тази тенденция ще се обърне, след като приключи спешната нужда от оръжия поради инвазията на Русия в Украйна.

# 608
Сиреч планът е изпълнен предсрочно, ЕК  (EDIS) се е объркала какво смята, но все пак ще трябва да. изхарчат кредит за 800 милиарда за нещо за което няма нужда?

# 609
  • София
Обсъждахме Каква роля играе вносът в европейската отбрана, не кредит за 800 млрда.

# 610
Идеята е, че Русия с нейната икономика с размерите на италианската е в състояние да произвежда военна продукция, с която цяла Европа не може да постигне паритет. Такива твърдения приличат повече на руска пропаганда.

Не е обявяван кредит за 800 милиард, а за 150 милиарда.

Мерц възнамерява да направи съкращения в социалните плащания и в миграционните разходи. На първо време драстични съкращения на сумите, които се предоставят на лица, отказали предложената им работа.

# 611
  • София
800- те млрд заем са другата страшка или искреното неразбиране за предложението на ЕК. Всъщност заемът е 150 млрд, а другите 650 млрд са от увеличаване на разходите за отбрана за всяка членка с 1.5 от БВП в рамките на 4 години. Та така за тезите ти , Ън/F major.

# 612
800- те млрд заем са другата страшка или искреното неразбиране за предложението на ЕК. Всъщност заемът е 150 млрд, а другите 650 млрд са от увеличаване на разходите за отбрана за всяка членка с 1.5 от БВП в рамките на 4 години. Та така за тезите ти , Ън/F major.

Кредит не са, но трябва да се вземат отнякъде, т.е. нещо да се съкрати, от нещо да се вземе. Дали ще е от кохезионни фондове, дали ще е от публични разходи. Т.е. страшката си е съвсем основателна. Всъщност лично мен това ме притеснява повече отколкото кредита.

# 613

Тезата ми си е баш на място и гласи, че ЕС няма нито финанси, нито капацитет - научен и производствен, нито време, за да се доближи до сащ или Русия поне в такива приемливи граници, че наистина да може да се пази сама, ако с наложи. Да се благодарим, че руснаците няма да се занимават с нас, а Тръмп ще постигне каквото иска с натиск и шантаж. Бълнуванията на Петроф как ще привлечем хора с възможности да ни вдигнат нагоре от сащ ме развесели много. Ще чудо, ако задържим някои такива да не ги дръпне Америка, но не съм голям оптимист.

# 614
Всъщност останалите 650 милиарда са бъдещ вътрешен дълг на всяка една членка на ЕС,   Този разход  услужливо няма да се брои за прескачане на  максималния разрешен % дефицит,   който е 3% от брутния вътрешен продукт. Дефицитът е заем от следващите поколения и представлява  грубо казано изхарчване на 1000 при приходи от  950.   Липсващите 50 от дърветата ли се берат?

Ако вземеш назаем 650 лева от брат ти и 150 от банката, дължиш общо 800, въпреки че в кредитния регистър пише само 150, а брат ти може да е по-опростителен със вноските, ако тоя мецес нямаш пари.

Ето едно стегнато обяснение защо и как дефицитът поражда дълг.
https://www.cbpp.org/research/federal-budget/deficits-debt-and-interest

Общи условия

Активация на акаунт