Източване на здравната каса или не?

• 2 968
  • 50
  •   1
Отговори
Източва ли се така здравната каса или не? Каква друга причина може да има за вписано лечение в епикриза, което не е извършено?
В случая е написана операция в епикризата, но такава не е направена. Какво мислите за разследването на Жоро Игнатов?

https://www.youtube.com/watch?v=vUmJZxSlGvg

"Възрастна жена твърди, че не е оперирана, както пише в епикризата и. След мой сигнал до НЗОК е извършена проверка в УМБАЛ „Еврохоспитал – Пловдив" ООД. Длъжностните лица-контрольори от РЗОК - Пловдив са установили следното: 1. Несъответствия в документацията. 2. Нарушение на установения ред за работа с медицинската документация. На лечебното заведение е наложена санкция „финансова неустойка", предвидена в Националния рамков договор."

# 1
  • София
Източват я, да.
Но, по- лошото е, че се извършват ненужни манипулации с тази цел, някои пряко са опасни за живота.

# 2
  • Бургас
Аз лично съм потърпевша от подобна схема.Отивам при специалист с направление в голяма болница и той ми пуска изследвания на регистратурата си давам личната карта за да ме запишат.Пускам си изследванията той ми ги преглежда изписва ми лекарства и по живо по здраво към дома.От както имам кеп реших да си инсталирам електронно здраве да си следя направления и прочие и какво да видя.Когато съм била на преглед при въпросния специалист изненада имам и три дена болничен престой.Е добре де кому е нужно това ами ако наистина ми се наложи да постъпя в болница 🤷🏼♀

# 3
Аз лично съм потърпевша от подобна схема.Отивам при специалист с направление в голяма болница и той ми пуска изследвания на регистратурата си давам личната карта за да ме запишат.Пускам си изследванията той ми ги преглежда изписва ми лекарства и по живо по здраво към дома.От както имам кеп реших да си инсталирам електронно здраве да си следя направления и прочие и какво да видя.Когато съм била на преглед при въпросния специалист изненада имам и три дена болничен престой.Е добре де кому е нужно това ами ако наистина ми се наложи да постъпя в болница 🤷🏼♀
Това, което сте го описали се случи на мой близък. Да не става въпрос за една известна очна клиника?

# 4
  • Beyond the stars
Източва се откакто съществува.
По тази причина и не се създаде единно електронно пациенско досие, в което да влязат и прегледи/услуги по допълнително здравно, и такива по НЗОК.
Както Ms.Gorgeous подчета, най-страшното е, не когато записват неизвършени манипулации, а когато извършват ненужни, за да усвоят средства.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 11:30 от Вълшебство

# 5
Да, източва се. Майка ми си инсталира приложението с достъп до здравното досие и се оказа, че личната й лекарка всеки месец отчита преглед, назначаава изследвания, направления и т.н. без това изобщо да се е случило. Говорим за системни злоупотреби в продължение на повече от няколко години.
Съответно тя подаде сигнал. Уведомиха я, че ще направят проверка. Мина доста време и когато потърси обратна връзка за развитието на проверката, стана ясно, че няма злоупотреба, а нещо с документите се било объркало Grinning На въпросната лекарка е наложена парична глоба. Смятайте тази жена колко пациенти има и със сигурност ситуацията с майка ми не е единичен случай. Но за мен поради липсата на медицински специалисти в страната, всичко се потулва и се минава с едни глоби, а реално това е кражба.

# 6
  • Бургас
Това, което сте го описали се случи на мой близък. Да не става въпрос за една известна очна клиника?
Да явно им е практика!

# 7
  • София
Eто ви още една схема. Отивам на операция. Лекарят ми е нещо като познат и като ми даде листа с необходимите изследвания ми каза кои да си направя аз и кои могат и в болницата да направят. Отивам при личната и тя ми обясни, че почти всичките тези изследвания си влизат  в здравната пътека към операцията. Демек ако аз си ги направя, болницата ще си ги пише, че тя ги е правила без това рално да се е случило. Направих само тези, които не се поемат от пътеката. Отивам да ме приемат и сестрата почва едва ли не да ми се кара защо не съм направила предварително всички изследвания. Явно си им е практика по всякакви начини да точат касата. После ама нямало пари. Не, има, но не отиват по предназначение.

# 8
Източва се доста наскоро си влезнав в здравното досие  от 2018 до 2024 50 % от написаните манипулации, изследвания  не са ми правени.

# 9
  • София
На мен всяка една манипулация ми е точна, нямам много, но нямам и отклонения.
В семейството ми е така, личната ни беше прекрасен доктор, но за съжаление почина.

# 10
  • Beyond the stars
В този ред на мисли, понеже ми напомнихте, че скоро не бях влизала в здравното досие.
Какво би следвало да означава, че преглед/изследване са финансирани от Министерство на здравеопазването ?Не от НЗОК (такъв запис фигурира за други прегледи с направеление), а от министерството.

Става въпрос за два платени от мен прегледа в частен медицински център.

# 11
Източва се доста наскоро си влезнав в здравното досие  от 2018 до 2024 50 % от написаните манипулации, изследвания  не са ми правени.
Подадохте ли сигнал?
Все ми се струва, че ако повече хора подават сигнал и съответно правят проверки на лекарите, може малко да се посвият с нереалните прегледи и изследвания.
Бюджетът за здравеопазване хич не е малък. Но се източва брутално. Странно е, че се правят толкова много частни болници и изобщо за всяко нещо искат да те хоспитализират - просто дърпат от здравните пътеки. Това всеки го знае, но има много лобизъм и частни интреси в здравния бизнес. Плюс много корупция.

# 12
Касата сама се точи. Да паднат лимитите в доболничната помощ и готово. Няма да се лежи 5 дни в болница за 1 скенер.

# 13
Една от любимите на българските кардиолози процедура/изследване е коронарографията която по НЗОК мисля, че е към 4 500 лв.
Да, здравната каса се източва жестоко и безмилостно, а след това лекарите плачат колко малко се отделя за здравно осигуряване.
Според статистиката за 2024 година, рекорден брой хора са вкарани за болнично лечение.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 13:21 от Dresly

# 14
Ами стендовете, който влезе в кардиология, не излиза без стенд.

Общи условия

Активация на акаунт