Източване на здравната каса или не?

• 3 072
  • 50
  •   1
Отговори
# 15
  • София
Стендовете, лобитата и частния интерес са отвартителен бич в инвазивната кардиология.

# 16
Братовчедка ми беше влезнала в частна болница и ми разправя, че от 4 пациентки в стая 3 от тях са пратени от един и същи лекар за коронарография.

# 17
 Майка ми я предупредиха да не се съгласява, тя им отказа и набързо я изписаха, с предупреждението, че ще се върне за стендове, но дано не е късно, 10 години си кара без тях.

# 18
Семейна позната, отказала коронарографията. Почина 2 седмици по-късно от масивен инфаркт.

# 19
Точно  заради това, че лъжат, хората не им вярват и наистина нуждаещите са  потърпевши.

# 20
Как мога да проверя дали има направена фалшива операция на главата на майка ми и  дали не са източили ЗК? Имаше подписан документ за съгласие за операция. Майка ми почина на 27.06.2024 г.

# 21
Как мога да проверя дали има направена фалшива операция на главата на майка ми и  дали не са източили ЗК? Имаше подписан документ за съгласие за операция. Майка ми почина на 27.06.2024 г.
Отивате в НЗОК/РЗОК с Удостоверение за наследници и подавате молба за достъп до данните на вашият близък.

# 22
  • София
За здраве се отделят много пари и ако не се източваха толкова много щеше да има и за профилактика, и за покриване на по-скъпо лечение. Фалшиви хоспитализации, надписани манипулации, ненужни операции, обществени поръчки, със силно завишени цени, направени за конкретен изпълнител.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 19:59 от Mrs Jan

# 23
Не са виновни лекарите за всички недомислици в здравната ни система. Просто са намерили начини да оцеляват. И не всички машинации, които правят, са в ущърб на пациентите.
Скорошен пример: моя близка има здравословен проблем, а най-добрият медикамент за нея не се покрива от ЗК, поне не и с нейната диагноза. И лекарят е принуден да постави друга диагноза, за да може жената, която е пенсионерка, да се възползва от реимбурсирането и да плаща всеки месец, до края на живота си, въпросното лекарство 4 пъти по-евтино, отколкото ако го купува свободно.

# 24
И познатата била убедена, че я лъжат и искат да източат здравната каса с коронарографията. Е.... иншаллах!
Крадецът /касата/ вика "дръжте крадеца". И хората, нали са съвестни, същи Павлик Морозовци, гонят и държат!
Как Сийка, редовно се налага. При проверка, обаче!!!!
Да добавя: бонусите на проверяващите от здравната каса се формират като процент от наложените глоби! Satisfied
Найс, а? Е как няма да искат будните граждани да им сигнализират! Еле пък сега, откакто паднаха лимитите в болничната помощ и с мъка на сърце се налага да изплащат изработеното. Имат интерес от глоби и глоби, за да може да си компенсират разходите.

Последна редакция: вт, 25 фев 2025, 19:37 от ra2

# 25
Това, което кака Сийка е написала е малко по-различно.

ra2, кражбата си е кражба. Съгласна съм, че не трябва да има глоби, или поне не само глоби за нагли кражби като вписване на несъществуващи операции или пък извършването на ненужни такива с ясното съзнание, че са ненужни. Вместо това трябва да има отнемане на лекарски лицензи и затвор.

Време беше някой от медицинското съсловие тук да се възмути, че имало будни граждани. Ама няма, не и достатъчно. Една възрастна жена на 85 години само има. От колко други такива случаи има оплакали се?

Всяко стадо има мърша, и няма какво да се защитава мършата вместо да се изхвърли, защото ще се умирише цялото стадо покрай нея. Ако останалите от стадото са читави, няма да защитават мършата. Иначе ще е нормално хората да си мислят, че цялото стадо е зле, и няма да правят коронография, когато наистина трябва.
Като ги защитавате и крадците, сами на себе си правите лоша услуга.
Защо не ни убедите, че тези крадци са само малки изключения? Няма да стане с отричане на проблема.
По реакциите съдя, че краденето е масово.

# 26
Какви глоби, те са комбина. Аз съм ходила за запитване и оплакване, въобще не ми приеха нито запитването, нито жалбата, казаха, че било както казал доктора. Същото запитване го пуснах към Министерство на здравеопазването и като им занесох отговора ,,ама госпожо, защо правите така, защо ни прескочихте, защо не дойдохте първо при нас, щяхме да решим проблема". Стана на моето, но трябваше да хабя нерви да пиша до министерство  и сега още като ме видят питат какво искам, изобщо не гледат дали ми се полага или не, дават.

# 27
И здравните, и инспекторатитее по образование са абсолютен фарс. Съществуват и се разрастват откъм бройка, за да има администрация съответно електорат. Дейността им е отчитане на дейност - изказвам лично мнение и наблюдение. Но това не отменя факта, че хората просо не подават сигнали, не си търсят правата. Ако това се случва регулярно, все пак е някаква форма на гражданска позиция и контрол.

# 28
С уговорката, че нямам никакво наблюдение върху частни здравни заведения и работя специалност, в която няма хирургия, с ръка на сърце мога да кажа, че не съм се сблъсквала с "ненужни операции" и "нагли кражби". Ако искате- вярвайте, ако искате- недейте. Пациенти минават с документация, нея съм гледала.
Болниците са търговски дружества, по търговски закон, приходите са от извършена и отчетена работа, основно плащания по здравната каса и регламентирани от нея, за държавните болници. Всяко търговско дружество, доколкото смисълът е този, трябва да излиза на печалба, иначе ще фалира. Цените на прегледите и пътеките са фиксирани, не могат да се променят. Обичайно са под себестойност. Печалба може да дойде или от оборот, или от насочване към по-скъпа пътека, в рамките на приемливото и реалистичното. Оборотът има горна граница- броят легла е фиксиран, минималният престой по пътеките също и се спазва.
ВАС излезе с решение, че лимитите в болничната помощ падат, окончателно. И касата няма полезен ход както досега, да определя колко хоспитализации по определена пътека ще плати. Преди така беше- изработени за тримесечие брой пътеки, по тази пътека извършено лечение- не го плащат, надхвърлен лимит. Някой дали би бил ок- работил, но му казват, че няма да го платят, защото е работил повече отколкото трябва?! А хора с остри състояния няма как да бъдат върнати, щото, нали, лимитът свършил! И касата го казва- плащаме- неплащаме- длъжни сте да работите толкова, колкото болни дойдат. Досега така беше- над лимита го работим, на сигурна загуба. И частните болници осъдиха касата за тая работа. И сега касата страда. Чуди се как да намали хоспитализациите. Чуди се как да не ги плаща, както досега. И тръгват проверки. И започват апели към гражданите- да сигнализират за действия на потенциалните престъпници- изпълнители на болнична помощ.
Проверките не ксасаят нищо друго, освен попълването на документи и изисквания от касата- кои точки и запетайки кога са нанесени, от кого и защо. Изискванията се множат ежедневно, бюрократични, буквоедски, времеемки- тук код на дейност, там МКБ, и то едва при проверка се оказва, че се били появили нови, т.е изникват в движение, десетки. Всичко е с една единствена цел- буквоедските проверки по документи да открият буквоедски пропуски в попълване на документацията и - разбира се- да отпадат пътеки, да не ги плащат, пък и ако дойде мегдан за глоба- уха! супер! Така че представите на пациентите, че проверките са по същество за осъществена медицинска дейност са неверни- само буквоедство по хартиите са.
Будните граждани трябва да насочат своята будност към абсурдите на здравната каса. Да спрат да приемат, че тя е ангел белоснежен, а изпълнителите са сатани. И да потърсят начин системата да се промени.
Според писанията на здравната каса всеки има право на безрбой направления и изследвания. В същото време амбулаторно работещите лекари имат лимити на дейността. Не могат да пуснат повече направления и изследвания от лимита. Ако го направят- глобяват ги. Ако не дадат направление, а човекът се оплаче- пак го глобяват. Според моята лична лекарка брой направления, разделени на брой пациенти- пада се 1,5 направления на човек на година. И решението на амбулаторията е да праща за изследвания и консултации към болнична помощ- т.е хоспитализации.В момента лимитите за доболнична помощ не са паднали.  Лимити за направления за хоспитализация няма.
Ако не паднат, а такава мисъл не се въди в бюрократичните кратуни, които болен са виждали или на картинка, или преди 30 г, когато са били студенти, хоспитализациите ще се множат, ненужни и безсмислени, хората ще си губят времето да лежат дни за изследване, дето трае часове, а ние ще бъхтим като говеда ненужно, на поточна линия.
Ако някой има търпение да ме прочете и еле пък ако ме и разбере, ще съм щастлива.
Системата е порочна и трябва да се промени. Но никой не иска  да пипне и с пръст, вече 20 г.
И аз викам "вън търговците от храма", но какво от това?!

Последна редакция: ср, 26 фев 2025, 11:17 от ra2

# 29
Не всичко разбрах , но прочетох.
 Изнудване и извиване на ръце.
 Частните търсят от пациентите доплащане, защото не могат да си позволят загуба. лекарите са си същите  и  в  държавното.
 Но "на частно" има ред и грижа, въпрос дали  е   с лъгане, но имат конкуренция  и  интерес да няма изцепки.
 Имат организация. Изследват цялостно,  поне от моя  опит, като влязох ,минах навсякъде проверка на здраве до уточняване на диагноза, което в държавна едва ли правят.
  Това е различно, а апаратурата е  нова, съвременна, повече точна от "на око" и усет на лекаря, да , трябва и  усет , дарба, да поставиш диагноза, което  малко  лекари могат по дарба свише. Лекуваш симптомите, като не стигаш до проблема.
 И е различно от задължителната профилактика, про форма, за парите от Касата.

Че има нарушения и  точене, то къде няма крадци. Ако има  възмездие - ще намалеят.
 Че работят по-добре и доплащането не е непосилно, в повечето пътеки, да оставим крайните случаи - убедена съм.
 Особено болен въпрос са децата - много е важно точно и навреме да бъдат лекувани, от това се спестява много, не само пари в бъдеще, но и на семействата им, на самите пациенти  нататък в реализация в живота. В добро здраве  и възможности се  вписват и тези ,които сега  остават извън  нормален ,смислен живот.

Повече зор е в психичното здраве, и  то  има масово изкривяване за нормалност, но е друга тема.

Общи условия

Активация на акаунт