Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 488
  • 746
  •   1
Отговори
# 60
  • Бургас
Миналата година бяхме за седмица във Варшава. Много ми хареса. Включително и новото им строителство, че в такъв квартал бяхме отседнали. На връщане самолета беше пълен с поляци. Искрено се чудех какво ще правят в Бургас? На море отивали. При това нееднократно. Някои може и на огледи да са били, знам ли Simple Smile

Полша много си е патила от Русия, много... та разбирам този страх, може да не е основателен, но е първичен...

# 61
ако има 3 милиона работещи в България се падат по 6к на човек.
Няма и толкова:

Скрит текст:

Последна редакция: чт, 27 фев 2025, 19:26 от maslenka

# 62
Поляците от кого ще бягат - от Путин ли (че не ми се гледа цяло видео)?
Той Путин 1/3 от една държава едвам завладя за 3 години, че ще завладее още 5-6 догодина ли?

Опасността за мен не е Путин, а по-скоро икономическата ситуация. 2-3 години след Ковид яко печатане на пари, нови дългове, икономически подем (изкуствено предизвикан, но все пак подем). А следващите 2-3? Ако я караме пак така, ще свършим задлъжнели до шия. Ето тази година планират нови 18 милиарда лева дълг да вземат - ако има 3 милиона работещи в България се падат по 6к на човек. Докато се харчат добре - а като дойде време да се връщат? Няколко години още така ако я караме, ще дойде време да се плащат сметките.
И повечето държави в Европа са така. Не че в САЩ са много по-добре, въпреки големите приказки на Тръмп.
Чичо Адолф от Али Експрес завладя около 18 процента от територията на Украйна за три години....
Но, лошото е,че нанесе щети за над 600 милиарда долара....
Що се отнася до новият дълг на нашето кралство, и това че се пада по 6 хиляди на работещ човек.....
Новите ОЛЕД модели(2025) на LG стартират на такива цени за 65 инча...
Ще го преживеем ....Все пак през 1997 заплатите бяха по 4-5 долара, а курса долар лев 1-3000 ....

# 63
Ако работещите са 2м, то идва грубо 9к.
За една година как да е, ама следващата, а по-следващата? Тези пари се взимат за пенсии и заплати, не за инвестиции т.е ще са нужни всяка година за напред, не еднократно. Освен ако догодина не им намалят заплатите, но нали не намалявали според приказката тук. И то ще е тази година 9к, догодина 12к, 15к и тн. За 4-5г ще се натрупат 70-100к. Ама ние сме баровци.

# 64
Що се отнася до новият дълг на нашето кралство, и това че се пада по 6 хиляди на работещ човек.....
Новите ОЛЕД модели(2025) на LG стартират на такива цени за 65 инча...
Ще го преживеем
Ти може да го преживееш, но то важи за всички работещи, вкл. тези с доход 2-3 хиляди на месец (средния).
6к за годината прави по 500 лева на месец повече да изкарва всеки работещ - но не за себе си, а за да покрие новия дълг.
Не мисля, че е малко - като за нашите условия.
* Сметката е условна - сега да не се захванете. Няма механизъм, по който държавния дълг да се разпределя между гражданите по равно - дължим го всички солидарно. Вкл. и от тези, които получават, пак се взема обратно: например ако на ченгетата вдигнат заплатите с 500 лева, като ги похарчат в магазина 100 от тях се връщат като ДДС пак в бюджета.

# 65
Проблема с високия държавен дълг е че това ни лишава от бъдещи полезни инвестиции. Например в инфаструктура, ДГ, у-ща, пътища, иновации и тн. Държавата от години не инвестира в НИЩО друго освен пенсии и заплати на държавни служители, които не произвеждат НИЩО. Това са пари, които няма да генерират нищо и няма да изкарат печалба. И за мен това е по-големия проблем, защото излиза, че ние си плащаме, за да се влошава средата ни на живот и теглото става все повече. В даден момент ще се усетим, че в това няма логика. За тези, които ще ми кажат, че на запад е така, ами идете на запад и вижте дали е така. Плюс това западните държави въпреки че имат висок дълг, те имат и лостове да взимат от други държави (ние сме една такава държава), а ние нямаме такава позиция. Ето например САЩ сега ще ограбят Украйна. Ако ние си отворим устата да поискаме нещо (не че нашите безграбначни политици ще го направят), защото сме давали и ние помощи и оръжие на Украйна (че и реактор им подарихме) ще ни се изсмеят и ще ни изгонят от масата.

# 66
  • София
Мениджърите продължават да очакват продажните цени в строителството да се повишат през следващите три месеца
https://nsi.bg/sites/default/files/files/pressreleases/Economy2025-02_ZWT2DYY.pdf
Да не кажете, че не съм ви предупредил...

# 67
  • Бургас
Днес ходих при нотариуса да запазя час за продажбата. Жената каза, че никой нищо не продава в момента и ме посъветва веднага да купя нещо друго, щото догодина по това време цените ще са...
Още не сме взели акт 16 на предпоследната ми придобивка, а е скочила с 15 000 евро отгоре за няма и година.

# 68
Аз наистина не вярвам, че цените ще са уау нагоре догодина. Да, факт, и преди не вярвах.
Да, факт, всичко се налива в имоти.
Но в частния сектор ако се вдигат още заплатите, или ще внасят работници, или ще се изнасят фирми. Не сме толкова производителни и уникални. Предимствата са ни ниски данъци и ниски заплати. Или бяха. Може би няма да стане веднага, защото чуждите компании бюджетират няколко месеца ПРЕДИ, а не няколко месеца след старта на годината и ние ги изненадваме непредвидено с вдигане на прагове и други данъчни промени. То на такава динамика бизнес трудно би издържал.

# 69
Днес ходих при нотариуса да запазя час за продажбата. Жената каза, че никой нищо не продава в момента и ме посъветва веднага да купя нещо друго, щото догодина по това време цените ще са...
Още не сме взели акт 16 на предпоследната ми придобивка, а е скочила с 15 000 евро отгоре за няма и година.

Това е нож с две остриета. Тези които не продават сега ще са бъдещи продавачи утре. И в щатите беше така, на места нямаше много обяви за продан и сега изведнъж особено в южните щати има цунами от предлагане обаче понеже лихвите са високи има по- малко купувачи  (предимно купувачи с кеш) и за това на продавачите им се налага да се конкурират с намаление на цената. Остин беше доста гореща дестинация през Ковид обаче цените са паднали над 20% от пика през 2022.

# 70
  • Бургас
Аз не съм много съгласна с нея, че не продават, защото обяви има, строителите също продават, в Бургас е пълно с ново строителство в покрайнините, но се почуди, факт.

# 71
Аз не съм много съгласна с нея, че не продават, защото обяви има, строителите също продават, в Бургас е пълно с ново строителство в покрайнините, но се почуди, факт.

Има някаква вероятност да няма сделки защото има по- малко купувачи. Във Варненския форум някой писа наскоро че три нотариуса са й казали че им е замрял бизнеса от Ноември.

# 72
  • София
Не ми се вярва. Януари има 23% повече раздадени пари като кредити, сравнение с януари 2024. Не знам колко е увеличението на цените, но и то да е 23% би трябвало сделките да са поне като януари 2024г., а тогава си имаше доста.

# 73
  • София, Bulgaria
📢На 27.02. в Интер Експо Център желанието за регулации в брокерския бранш, с цел повишаване стойността на услугата и имиджа на професия, събра над 400 брокера на събитието,  на имоти на тема  „Обсъждане на законопроекти за брокерската дейност“. Много се включиха и  онлайн стрийминг на живо.
📌Във втори панел един от въпросите, които обсъдихме с представители на Агенции с различна структура бе:  ❓„ Какво е нужно да се регулира за отношенията с клиентите?“
За мен най-важното е Законът да работи  в посока издигане имиджа на професията на едно по-високо ниво. Как ще стане това? Като премахнем слабите места, където се чупи доверието. А кои са основните:
 ✅1-во слабо място е:  образование, обучения и квалификации. Всеки клиент очаква да има срещу себе си един грамотен човек поне  с базови познания.  Тук бих искала да имам избор, къде да се обучават хората в екипа ми.  Нека има конкуренция между ЦПО и Академии, стига да са сертифицирани по съответните изисквания. Всяко обучение да завършва с валиден документ за квалификация.
 ✅ 2-ро слабо място е:  технология на сделката.  Това е много критична точка, в която клиентите много често се разочароват от бранша.
 ✅3-то слабо място е: Практиката „Дай тук едни пари, аз ще ти дам едни документи“. Купувачът има право да знае какво ще купи по документи и от кого, преди да заяви, какъвто и да е финансов интерес.
 ✅4-то слабо място е: Обявите само за частни лица, които ограничават и купувачи и продавачи.  И ги принуждават да наемат и плащат на брокери, които те не са избрали. Тук добавям и фалшивите, подвеждащи обяви.
 ✅5-то слабо място е: Договорите за посредничество, Протоколи за оглед, Договори за депозит, гаранции… и т.н. Договори, които уреждат отношенията между брокер и клиент. ⚖️Законът трябва да е БАЛАНСИРАН В ЧАСТТА СИ ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА БРОКЕР и КЛИЕНТ.  Ако някъде има колебание, бих дала предимство на клиента.
❗️Като един типичен представител на малките Агенции за недвижими имоти смятам, че  Законът трябва да защитава еднакво интересите на всяка една агенция, на всеки един брокер. Като им даде възможност  да работят. Нека единствения критерий, за това да бъде качеството на предлаганата услуга. 🎯

Едно стъпало сме напред! За първи път от 30г. От Браншът зависи да се саморегулира и продължи напред.

П.С. Много съм доволна всички усилия си струваха. Събитието беше перфектно, без нито един бъг, което е голямо постижение за хора, на които това не им е бизнеса.

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 19:54 от tomeva

# 74
Проблема с високия държавен дълг е че това ни лишава от бъдещи полезни инвестиции. Например в инфаструктура, ДГ, у-ща, пътища, иновации и тн. Държавата от години не инвестира в НИЩО друго освен пенсии и заплати на държавни служители, които не произвеждат НИЩО. Това са пари, които няма да генерират нищо и няма да изкарат печалба. И за мен това е по-големия проблем, защото излиза, че ние си плащаме, за да се влошава средата ни на живот и теглото става все повече. В даден момент ще се усетим, че в това няма логика. За тези, които ще ми кажат, че на запад е така, ами идете на запад и вижте дали е така. Плюс това западните държави въпреки че имат висок дълг, те имат и лостове да взимат от други държави (ние сме една такава държава), а ние нямаме такава позиция. Ето например САЩ сега ще ограбят Украйна. Ако ние си отворим устата да поискаме нещо (не че нашите безграбначни политици ще го направят), защото сме давали и ние помощи и оръжие на Украйна (че и реактор им подарихме) ще ни се изсмеят и ще ни изгонят от масата.
Нищо не  сме подарявали - https://www.capital.bg/biznes/energetika/2023/07/06/4504402_parl … torite_za_belene/
И доста сме получили - https://www.svobodnaevropa.bg/a/ukrayna-pomosht/33303956.html
И доста сме спечелили - https://offnews.bg/ikonomika/balgaria-e-spechelila-1-6-mlrd-evro … sledn-804489.html

Общи условия

Активация на акаунт