Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 493
  • 746
  •   1
Отговори
# 75
  • Somewhere beyond the moon and stars
Tomeva,
Идеите са добри, надявам се професията ви да бъде регулирана най-накрая! Hug
Ако продължите обсъждането, мога да посоча още три проблема и да подхвърля идеи:
- регулиране на забрана за комисиона от двете страни по сделката, освен с изричното им съгласие;
- задължително посочване в обявата от коя от страните се дължи комисиона;
- конкретна регулация на “ексклузивното” брокерство при масови продажби, напр. когато инвеститор продава сградата си чрез определена агенция; предвиждане на отстъпка от стандартната комисиона и регулация на прекратяване на договора в хода на изпълнението му при настъпване на конкретни условия.

# 76
  • София, Bulgaria
Tomeva,
Идеите са добри, надявам се професията ви да бъде регулирана най-накрая! Hug
Ако продължите обсъждането, мога да посоча още три проблема и да подхвърля идеи:
- регулиране на забрана за комисиона от двете страни по сделката, освен с изричното им съгласие;
- задължително посочване в обявата от коя от страните се дължи комисиона;
- конкретна регулация на “ексклузивното” брокерство при масови продажби, напр. когато инвеститор продава сградата си чрез определена агенция; предвиждане на отстъпка от стандартната комисиона и регулация на прекратяване на договора в хода на изпълнението му при настъпване на конкретни условия.

Сложно е, тези неща противоречат на други права и свободи от други закони. Адвокати и представители на институции го обясняваха.

# 77
  • София
Уффф, вече чета утрешната преса:
„От Асоциацията за развитие на брокерите на имоти  (АРБИ)  уведомяват, че развитието на брокерите се стопира поради технологични причини. Поради това асоциацията сменя името си на Асоциация на работещите с абсолютно безправни илоти (АРАБИ)! Предаде агенция Mamata News!“

# 78
  • Бургас
tomeva, много съм съгласна с т.3. Сега на купувачите дадох копие от НА, акт16, схема  още на предв. договор. Много се зачудиха - купували са само веднъж преди това и чак на сделката брокерът им дал копие от НА. Ами не е редно. Аз мога да извадя копие и да направя пълни проверки на всеки имот (още повече, че в момента в кадастъра всички данни са публични), но не всеки може.

# 79
  • Somewhere beyond the moon and stars
Не виждам рязко противоречие със закон в повечето маркирани моменти.
Както и да е, важното е да се започне отнякъде. Надявам се да си осигурите достатъчна браншова подкрепа, което ще е критичната точка!

# 80
  • София
За парцел 400 кв.м може ли да се издава разрешително за строеж. Става въпрос за вилната зона на с.Герман. Познати ми казват, че за 400кв.м не издавали разрешителни за строеж.

# 81
Моята сделка мина вчера, ЕПК 44 кв.м за ремонт в Младост 1, за собствено ползване. Кредит от ОББ, 2.18% годишна лихва. Дотук добре. Разочарованието дойде днес, сменям жилище най-вече заради проблеми със сегашните съседи над мен, днес бях в новия апартамент, оказа се че над мен живее техно диджей, който "твори" музика на воля, в апартамента ми става дискотека. Ще кажете защо не проучи съседите, проучих - беше ми казано млада двойка живее, пак питах домоуправителката, не е имало оплаквания от тези хора досега, просто аз съм изтеглила късата клечка да съм под тях. Бях в темата за шумоизолациите, няма надежда при басов звук от горе. Голяма греда...

# 82
Интервю от преди 3 години за цените на имотите. Не знаех , че в 2022 , само 17% сделки са били с ипотечни кредити,  сега  са почти 60%.
https://m.youtube.com/watch?v=2jXJBRpuiaE

# 83
  • София
dd309, първо - честито! Второ - няма начин предварително да разбереш за подобни проблеми.
Като купувах моето ЕПК продавачката подробно ми обясни за съседите. На 9 ет. живеел кротък дядка - ОК. Но след 3 - 4 г. дядото почина, дойде внучката - бял боклук с гадже нелегален арабин. Пиеха, крадяха, просеха, освиниха входа. Денонощно дънеше музика и си преместих спалнята в друга стая. После и двамата починаха през 1 г,  наследниците продадоха имота. Сега е заключен.
На твое място бих го пооправила и пуснала под наем - за там винаги има кандидати.

# 84
  • Бургас
Честито!
Кофти е това с диджея. Слушалки няма ли за него?

Последна редакция: сб, 01 мар 2025, 19:52 от Tintina

# 85
  • в пералнята
Този диджей няма ли си слушалки?

# 86
Питах го за слушалки и аз, даже му предложих аз да му ги платя. Имал си, но не можел да чуе музиката, както ще звучи за хората в клубовете, ако е със слушалки, затова така слушал. Иначе каза, че спазвал часовете от 2 до 4 и след 22 ч. Даже искаше да си разменим телефони, за да ме информира по вайбър кога ще пуска музика, да съм подготвена. Аз работя от къщи и не ми помага това, че ще ме предупреди, но какво да се прави, здраве да има.

# 87
Ако шуми извън нормалните нива, няма право. Имаше наредба. Моят братовчед и той ДиДжей, но си бяха взели под наем гараж или някакво помещение. Според мен, ако не оправиш проблема в началото, винаги ще те тормози.

# 88
Моята сделка мина вчера, ЕПК 44 кв.м за ремонт в Младост 1, за собствено ползване. Кредит от ОББ, 2.18% годишна лихва. Дотук добре. Разочарованието дойде днес, сменям жилище най-вече заради проблеми със сегашните съседи над мен, днес бях в новия апартамент, оказа се че над мен живее техно диджей, който "твори" музика на воля, в апартамента ми става дискотека. Ще кажете защо не проучи съседите, проучих - беше ми казано млада двойка живее, пак питах домоуправителката, не е имало оплаквания от тези хора досега, просто аз съм изтеглила късата клечка да съм под тях. Бях в темата за шумоизолациите, няма надежда при басов звук от горе. Голяма греда...
Имала съм този проблем със съседи отгоре. Голяма греда, наистина...
Продайте го. Съжалявам, че го казвам, но този проблем ще е винаги или години наред, млад техно диджей😬
От опит, шумоизолацията не помага. Само и единствено, ако се направи кутия в кутия, т. е. изолация от всички страни от Децибел или подобна фирма.
Правихме такава преди 15 години на спалнята на роднини, тогава излезе към 10 хиляди лева. Сега ще поне по 3 цената.

# 89
Няма ли съседи от другите му страни, те как живеят?

Общи условия

Активация на акаунт