Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 513
  • 746
  •   1
Отговори
# 90
Питах го за слушалки и аз, даже му предложих аз да му ги платя. Имал си, но не можел да чуе музиката, както ще звучи за хората в клубовете, ако е със слушалки, затова така слушал. Иначе каза, че спазвал часовете от 2 до 4 и след 22 ч. Даже искаше да си разменим телефони, за да ме информира по вайбър кога ще пуска музика, да съм подготвена. Аз работя от къщи и не ми помага това, че ще ме предупреди, но какво да се прави, здраве да има.

Това не е точно така.
Със слушалки може да чува това, което иска и както иска, без да притеснява съседите. Още повече че апартамента му няма размерите на дискотека, за да чува звука по същия начин - въпрос на акустика.

ММ свири на пиано и композира музика като хоби, миксира различни инструменти и стилове и почти винаги със слушалки. Дори през нощта, ако му хрумне нещо, не чуваме дори ние в къщи, що остава за съседите.

Въпрос на разбиране и възпитание е при този съсед. Според мен не е трябвало да му предлагате да му купувате слушалки - той да си купува онова, което му е необходимо, за да не пречи на другите. По-скоро му кажете, ако не иска да работи със слушалки, да инвестира в музикално студио или да направи той шумоизолация на апартамента си.

Можете да говорите и с домоуправителя, да направите събрание и т.н. Също и със съседите от входа, а и с тези от другата страна на апартамента му. С повече хора ще е по-лесно за вас.

# 91
Цитат
Имала съм този проблем със съседи отгоре. Голяма греда, наистина...
Продайте го. Съжалявам, че го казвам, но този проблем ще е винаги или години наред, млад техно диджей
Наскоро са го купили.Да допуснем, че се преместят другаде, каква е гаранцията, че и там няма да има диджей или проблемен собственик с гадно заболяване?Аз съм ЗА да се говори с диджея, че в жилищна сграда не става така.Да си наеме/направи студио.Разговори др. съседи в близост, събрание и т.н.

# 92
И какво, продавате и друг да се ядосва? Затова назад в темата за брокерите говорех за отговорността на брокерите. Продават жилища с проблем - трябва да се споменава или да се отказва от тая сделка. А вече всеки си преценява за какво ще го купува тоя апартамент. Ако например ще го отдава под наем или AIRBNB ще е ОК донякъде, ако съседка е някоя възрастна жена с проблем психически и шуми или нежелаеща да си оправи теч - ОК ще изчака купувача, ако го взима само за бъдещи нужди да се решат нещата по естествен път след някоя друга година. Или теч от покрива, и нежелаещи съседи да събират пари - ами ще отбият от цената за ремонта.

Или пък в случая, ако купувача  е някое борче или фитнесманияк и няма да му пука за проблемни съседи. След първото провинение на диджея може да се окаже със спукани тъпанчета от шамарите, та и слушалки няма да му помагат. Ще ходи на пръсти отгоре и ще шепне.  Та може да се окаже, че диджея ще продава по спешност жилище с проблем.

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 04:42 от Seiko7075

# 93
Да се настоява за шумоизолация при него е много добра идея.
Но ако колоните опират в земята, ниските вибрации ще се предават.
Събрание също.

# 94
Моето мнение е: малко по-хард със съседа. Без обичайното възпитано моля, ако обичате. Ако са малки деца ще спре шума като поизрастнат, но какафонията над Вас някога с този съсед - йок!! Както е писал Seico. много зависи кой ще отправи молбата към съседа - дали "една нежна жена" или "борче" от по порасналите на ръст. Е, никой не иска размяна на грубост, но пък това да отрезви съседа, че решение може да намери, като си потърси студио и там да си упражнява вокалните и музикални щения.

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 19:46 от kriakla

# 95
  • в пералнята
Аз през студентските си години имах съквартирант drum & bass диджей. Въобще нищо не си е миксирал без слушалки, хем при тях е значителна разлика заради баса.

Вкъщи всички свирим на пиано, купила съм е-пиано, независимо, че живеем в къща и всеки си свири със слушалки. То всеки като се упражнява по 1 час на ден, смятай, че половината ден някой дрънка. Ами досадно е.

# 96
Защо не репетира в дискотеката през деня? Така ще усеща бас-а най-добре.

# 97
Когато търпим нещо,
независимо дали е шум, скандали,
бясно каране на велосипед или тротинетка в пешеходна зона - единственото което получаваме е -
още много от същото....

# 98
tomeva, много съм съгласна с т.3. Сега на купувачите дадох копие от НА, акт16, схема  още на предв. договор. Много се зачудиха - купували са само веднъж преди това и чак на сделката брокерът им дал копие от НА. Ами не е редно. Аз мога да извадя копие и да направя пълни проверки на всеки имот (още повече, че в момента в кадастъра всички данни са публични), но не всеки може.

Бихте ли ми казали дали е възможно да има проблеми с имот,ако липсват данни в кадастъра за него?

# 99
  • Бургас
Възможно е да има, възможно е да няма.
Но ако няма данни в кадастъра, ще има спънка при сделки, защото нотариусите я искат. Искат я и за изваждане на данъчна оценка.
В кадастъра има грешки, неточности, те постоянно се отстраняват, имотът може да се нанесе. Дано да няма и разминавания в различните документи, защото и това става.

# 100
  • София
Само ако го продавате. Ще ви трябва заснемане.

# 101
И при нас има проблем със скицата. Хем продавано и преди, а сега видяхме че правоъгълникът на апартамента е обърнат на 90 градуса. Simple Smile

# 102
  • София, Bulgaria
Че то, ако в Кадастъра всичко е наред, значи " нещо не е наред" . Това е шега. Но имоти,  където има и земя, като къщи, парцели и дори само апартаменти често има грешки. Коригират се, но отнема време и си е процидура в зависимост от случай.
Имало е случай цял един етаж да не е нанесен в Кадастъра.
За това преди да излезе имотът на пазара трябва да се подготвят документите. За да има време за корекции, ако се наложи.
Това е в интерес и на двете страни. Ще предпази и продавача, да не се превърне в неизправна страна, заради не спазване на срокове.

# 103
  • Бургас
"Разрешеното строителство на жилища в София намалява силно през 2024 г. в сравнение с 2023 г., показва анализ на данните на столичното Направление "Архитектура и градоустройство" (НАГ), направен от "Капитал". През миналата година в София са влезли в сила 2001 разрешителни, което е почти 25% (или 666 броя) по-малко, отколкото предходната година. Още по-стръмен е спадът в разрешената площ (РЗП) - 35% до 1 738 344 кв.м. При тази динамика логично намалява и средната разрешена площ на едно разрешително. Ако през 2023 г. тя е почти 4.7 хил. кв.м за жилищен проект, през 2024 г. пада до 3.3 хил. кв.м.

Това е най-сериозното свиване на строителната активност в последните години в София. То сигнализира за промяна в инвестиционния климат, може би и в търсенето на ново строителство на най-големия имотен пазар в страната."

https://www.capital.bg/biznes/imoti/2025/03/03/4748232_razreshen … sofiia_namaliava/

Много подробна статия с детайлен анализ по квартали.

# 104
Може би големите строителни акули виждат неща, който малките цаци с по 3-5 апартамента нямат достатъчно инфо за да направят правилните изводи GrinningGrinningGrinning

Последна редакция: пн, 03 мар 2025, 13:13 от sweet13

Общи условия

Активация на акаунт