Пазарът на недвижими имоти в БЪЛГАРИЯ, какво се случва реално - тема 88

• 32 485
  • 746
  •   1
Отговори
# 45
Екстер, дали можеш да изкопаеш от някъде броя на ипотеките към момента или % от населението, което има ипотека? Същия въпрос и за друг вид кредити? Не ме интересува кой колко голям кредит има (всеки му според възможностите си е теглил), но ми е интересно какъв % от народа има кредит или два, три Simple Smile

# 46
  • София
Такава информация може да има само БНБ, понеже тя изисква информацията от всички кредитни институции. Но няма информация за общия брой кредити, а само за новите, предоговорените, изплатените и необслужваните /по вид, по размер и т.н./. Публикуват едни таблици метър широки, но и там не може да се извлече информация или поне аз не се ориентирам правилно, губя много време и накрая ми писва Grinning
Но ако открия ще ги кача Blush

# 47
За общ брой кредити може да се види тук: https://www.bnb.bg/Statistics/StMonetaryInterestRate/StDepositsA … rlyData/index.htm

2 868 662 броя (но общ брой на кредитите, не на кредитополучателите). Тези над 25 хил. лв. са 419 788 броя, но няма разбивка по обезпечение, за да се прецени донякъде колко са ипотечните.

# 48
  • София
Така де, но в категорията "домакинства и НТООД (Нетърговски организации, обслужващи домакинствата)" влизат освен физическите лица, също така и едноличните търговци, синдикатите, политическите партии, фондациите, сдруженията, църквите и религиозните общества, читалища, културни организации, спортни клубове и други. Много се размива Blush

# 49
Да, но това е и информацията, която постъпва в БНБ. Simple Smile

# 50
Оценките към  различните банки  от независим оценител се правят по критерии спуснати от конкретната банка;
За да приемат оценката, при изготвянето и трябва да са спазени критериите на конкретната банката; Има еднни правила за изготвянето на такава и допълнителни за конкретния потребител;

# 51
  • София
Да, но това е и информацията, която постъпва в БНБ. Simple Smile
Гого, е това е човека с инфото Grinning
Дай инфо от Централния кредитен регистър де, задоволи любопитството ни Grinning

# 52
Не мога, за съжаление. Нямам право. Grinning Но можем да дискутираме публично достъпната информация, доколкото я тълкувам, разбира се. В друг ресор съм. Simple Smile

# 53
  • Бургас
Много интересен ми беше този разговор и загубих около час и нещо от живота си Simple Smile
https://youtu.be/Q69hknWJxsQ?si=tEXHuPymO-EMqYE3

Синтезирам:
1. Поляци търсели да купуват край Бургас и споделяли, че искат да имат "нещо, ако се наложи да бягаме". Интересно ние къде ще бягаме, щом поляците търсят сигурност при нас...
2. Пазарът няма да се промени кой знае колко през тази година. Цените... намекнаха, че може и да растат.
3. Брокерски мушенгии - затваряне на офертите, криете на оферти, точно с цел да се вземе двойна комисиона. Съвет: ако видите под обява на дадена агенция или брокер "само за частни лица", не работете с такъв брокер.
4. Дамата е член на АРБИ и спомена етичния кодекс и какво се случва, ако дадена агенция го наруши с фалшиви обяви и т.н. Поне за мен това е знак, когато ми трябва брокер, да потърся първо сред техните членове.

И финалът на разговора - тези, които се чудят дали да купят, или да продадат, ще продължат да се чудят и пак няма да са на пазара Simple Smile "Аз познавам такива хора, които от доста години са в чудене" Simple Smile

# 54
Цитат
2 868 662 броя
В България има около 2м пенсионера, 1м деца. Грубо около 3м работоспособни хора.
Ако приемем, че 2 милиона са на физически лица, то излиза, че 2 от 3 имат ипотека. Grinning
Вероятно логиката ми е тотално сбъркана.

# 55
Поляците от кого ще бягат - от Путин ли (че не ми се гледа цяло видео)?
Той Путин 1/3 от една държава едвам завладя за 3 години, че ще завладее още 5-6 догодина ли?

Опасността за мен не е Путин, а по-скоро икономическата ситуация. 2-3 години след Ковид яко печатане на пари, нови дългове, икономически подем (изкуствено предизвикан, но все пак подем). А следващите 2-3? Ако я караме пак така, ще свършим задлъжнели до шия. Ето тази година планират нови 18 милиарда лева дълг да вземат - ако има 3 милиона работещи в България се падат по 6к на човек. Докато се харчат добре - а като дойде време да се връщат? Няколко години още така ако я караме, ще дойде време да се плащат сметките.
И повечето държави в Европа са така. Не че в САЩ са много по-добре, въпреки големите приказки на Тръмп.

# 56
Цитат
2 868 662 броя
В България има около 2м пенсионера, 1м деца. Грубо около 3м работоспособни хора.
Ако приемем, че 2 милиона са на физически лица, то излиза, че 2 от 3 имат ипотека. Grinning
Вероятно логиката ми е тотално сбъркана.
Абсолютно е сбъркана!
Кредит е и да си купиш на изплащане гардероб от икеа например.
Дори и кредитите над 25 х лв не са критерий, щото голяма част вероятно са потребителски

# 57
Аз попитах за ипотеки, предположих, че ми се отговори за такива. Но хайде, излиза че на трима, двама имат кредити. Пак не е лошо Grinning

# 58
Ами върни се пак да прочетеш, както и следващото мнение.
Нищо не показва тоя брой, нищо.

# 59
Поляците от кого ще бягат - от Путин ли (че не ми се гледа цяло видео)?
Той Путин 1/3 от една държава едвам завладя за 3 години, че ще завладее още 5-6 догодина ли?

Опасността за мен не е Путин, а по-скоро икономическата ситуация. 2-3 години след Ковид яко печатане на пари, нови дългове, икономически подем (изкуствено предизвикан, но все пак подем). А следващите 2-3? Ако я караме пак така, ще свършим задлъжнели до шия. Ето тази година планират нови 18 милиарда лева дълг да вземат - ако има 3 милиона работещи в България се падат по 6к на човек. Докато се харчат добре - а като дойде време да се връщат? Няколко години още така ако я караме, ще дойде време да се плащат сметките.
И повечето държави в Европа са така. Не че в САЩ са много по-добре, въпреки големите приказки на Тръмп.

Полша е в НАТО. Шанса да ги нападнат е почти нулев. А за щатите, според има голяма вероятност да се влоши икономиката както са се захванали да режат държавни служители и разходи. Ако това се случи, в Европа няма как да не се усети.

Общи условия

Активация на акаунт