Професия учител - 21

• 39 250
  • 739
  •   1
Отговори
# 300
Не съм фен на Янка Такева, нито съм следила какво точно е излезнало като информация и какъв е случая, но от това, което съм чула, ми се струва, че логически погледнато тя нищо незаконно не е направила. Въпросът е обаче всички тези имоти, които купува и ще отдава под наем, когато генерират доходи къде ще отидат парите от наеми? Тоест каква е целта на парите? Губят ми се спомени кой колега беше споменал, че миналата година цените са били по 120 лв за учители на някой запустял курорт, на 6 км от плажа. (Това е слух, който съм чула). Аз не бих се възползвала от това учителско “намаление” в дивата пустош, но предполагам има хора, които ще го направят, интересното е къде ще отидат парите от тези наеми, защото не са малко. Каква е целта на парите, получени от наеми? Ще купува още имоти? И ще ги отдава до безкрайност? Губи ми се всякакво чувство за цел на парите, но последно време не следя новините, може би Вие сте по-запознати.

# 301
4. ПКС даже е намалено с 1 лев (от 45 на 44)

# 302
Сега гледам, покъртително е. Толкова пари за ПКС-та и 6 години от живота, а 1 ПКС е увеличено с 3 лв, за цял месец, като махнем данъците 2,34 лв направо не знам къде да ги похарча - семки ли да си купя или дъвки. Бих черпила едно кафе човека, който беше настървен срещу учителите, но дори и кафето вече е 3,80 лв, така че ще се придържам към дъвките. Grinning

# 303
  • Пловдив
Не е така, старото е 38.  Доколкото имам тук документация старите са:

А новите:

Освен ако не съм пропуснала някое увеличение, но ми излиза само увеличения на заплатите.

# 304
Аз сравнявам с това на община Бургас за миналата година

# 305
  • Пловдив
И в община Пловдив е повече, но ние говорим за национални договаряния.

# 306
И в община Пловдив е повече, но ние говорим за национални договаряния.
Колко са за Пловдив?

# 307
За Бургас пише 75 лева , а сега става 62 лева за 3 ПКС. Вече не знам аз какво да очаквам. А ще го взема чак май. 😄

# 308
  • Пловдив
От различните КТД-та - национално, общинско, на ниво училище - се взема това, което е най-изгодно за служителя.
Много често моя директор като стане дума за нещо неуточнено и ми казва "обади се на мъжа си да го включат в КТД-то", а когато говоря с него той ми отговаря "ами сключете си в училище КТД и директорът да ви го включи. Колеги, няма как да се опише всичко в тези няколко страници, затова се сключват и останалите, за да има по-добри договорености. Естествено е най-добре да си договорите в училище колкото може повече, но са малко директорите, които го правят.
В Пловдив:

# 309
Да, взема се най-изгодното. Бургас са с най-високото ПКС,  поне което съм виждала. Няма да ви ги намалят Simple Smile
В доста общини мисля са така закръглени към горната сума като Пловдив - 5ПКС 33лв на 35лв и тн. Може и сега да ги мръднат с още 2-3 лв горница.

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 20:36 от Крамбъл

# 310
  • Пловдив
Във вътрешните правила в училище също може да се увеличат. Ние го правим от години, не с много, но все пак малко повече от КТД (общинско).

# 311
Във вътрешните правила в училище също може да се увеличат. Ние го правим от години, не с много, но все пак малко повече от КТД (общинско).

Могат, както и парите за облекло (и вероятно още неща), но на малко места става реално. При нас от няколко години все ще го правят и не става нещо. Чакаме този анекс, онзи..и то минала годината. Но е много хубаво, че има и такива реални практики. Дано са повече.

Редактирам се, понеже ми стана интересно как е в останалите общини и проверих 2-3. Дано повече общини да вземат пример от Бургас. По всяка точка имат разлика в заплащането нагоре, както и предполагах,  но за облекло определено са с най-голяма разлика от Варна и Пловдив, които проверих (като не съм търсила допълнителни анекси):
Пловдив - 500 лв
Варна - 600 лв
Бургас - МРЗ (933 лв за миналата година / 1077 лв за тази)

Последна редакция: пн, 31 мар 2025, 23:12 от Крамбъл

# 312
  • Пловдив
Имам познати в много училища в Пловдив, парите за работно облекло тази година варират от 500 до 1300 лв. Директорите решават колко могат да дадат.

# 313
Да, "не по-малко" от тази сума е, но около мен повечето са на долната граница. Строго се "придържат" към наредбите Rolling EyesLaughing . Нека има разнообразие Smirk

# 314
  • Върху лъчите на Слънцето.
Сега гледам, покъртително е. Толкова пари за ПКС-та и 6 години от живота, а 1 ПКС е увеличено с 3 лв, за цял месец, като махнем данъците 2,34 лв направо не знам къде да ги похарча - семки ли да си купя или дъвки. Бих черпила едно кафе човека, който беше настървен срещу учителите, но дори и кафето вече е 3,80 лв, така че ще се придържам към дъвките. Grinning
Може при Вас да са го плащали повече.
От 105 лв. става 113 лв.
Не, че 8 лв. са много... Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт