Професия учител - 21

• 39 240
  • 739
  •   1
Отговори
# 330
  • Пловдив
Не разбирам какво имате предвид. Има увеличение - на всички с минимум 15%. Ако някой директор иска може да даде на някой учител повече  пари. Условието да е заложено в правилата за работната заплата в училището.
Пари за увеличението са отпуснати.

# 331
Имам предвид, че заради предпенсионните увеличения, които направи предишния директор и натрупванията на няколко задължителни увеличения при новия, сега заплатите ни се различават с по 200-300 лв и свиват рамене и казват, заварено положение. Но и не ги товарят с нищо. Примерно колежката по ФВС взима по-голяма заплата от мен, а нито е класна, нито подготвя за матури, нито е квестор, нито провежда нещо. И понеже е много ценен кадър и плащат и бензина. Когато помолих веднъж да ме сменят от класно ръководство, имах здравословни проблеми и ми казаха, че няма хора, няма кой да е класен, посочих няколко колеги, които години наред са свободни, точно като нея, ми се навикаха и ми казаха, че тя не можела. Е да, но може да взима 300 лв повече. Grinning

# 332
Аз доколкото зная, гориво/пътни се плащат на всички пътуващи, парите не са от бюджета за издръжка, а се превеждат по друго перо. Тоест, всеки колега с местожителство различно от населеното място на училището може да получава пътни, след представяне на билети/касова бележка за заредено гориво. Като изплащат зареденото гориво не на 100%. Аз не получавам пътни и може да се бъркам, но имам пътуващи колеги, а и на ПС е коментирано.
Това с колегите, които вечно не могат е навсякъде. И точно те, ако ги слушаш, много работят, а като се стигне до действия, се оказват с неотложни ангажименти.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 13:42 от lalla^oopsi

# 333
  • Бургас
С предния директор имахме едни такива "методисти", на които седмичното разписание така беше направено, че нямаха часове понеделник или петък. С години почиваха по три дни в седмицата, реално. Да са живи и здрави, де...

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 15:30 от rosi81

# 334
На мен ми е неприятно това непрекъснато следене и коментиране кой какво часове има кой кога е дежурен, кой какво може и не. Ами тази година имам много по-малко часове отколкото предходните години,  не ми е много ок, но имам колеги, които непрекъснато повтарят то тази година нямаш часове, едва ли не нещо прекрасно има в това, ами няма как да се разсъждава така, нито работят моят работа, нито имат мои ангажименти. Коментират това, което е очевадно за тях, а дали за мен е със същата стойност това което виждат? Никога не смятам, че трябва да се сравняват несравними неща.

# 335
Във вашите училища картите за диференцирано заплащане различни ли са за класен ръководител и за възпитател? На моето работно място картата е една. Работя там от почти десет години и в ролята си на възпитател почти нямам какво да попълнят там. Имаше предложение да предложим наша карта, която да се разгледа, гласува и евентуално одобри. Някак идеята се уби в зародиш. Ще съм благодарна, ако споделите как е при вас и евентуално да ми покажете на лични, ако имате индивидуални примерни карти.

# 336
Във вашите училища картите за диференцирано заплащане различни ли са за класен ръководител и за възпитател? На моето работно място картата е една. Работя там от почти десет години и в ролята си на възпитател почти нямам какво да попълнят там. Имаше предложение да предложим наша карта, която да се разгледа, гласува и евентуално одобри. Някак идеята се уби в зародиш. Ще съм благодарна, ако споделите как е при вас и евентуално да ми покажете на лични, ако имате индивидуални примерни карти.
При нас са общи и ние също почти няма какво да пишем, класните взимат точките. На нас ни пускат еднакви суми да ни замажат очите и това е.

# 337
При нас са различни за учителите в ЦДО, но и ние почти нямаме какво да попълним там, защото не ни дават възможности за изява.

# 338
Не са еднакви при нас сумите, но е нечестно. Писала съм си точки за подготовка на деца за състезания. Считам, че както колежката ги подготвя сутрин, същото правя и аз упражнявайки ги в следобедните часове. Нейните точки са зачетени, моите задраскани. И ред подобни примери. Редно е картите да са различни. Много ми е любима точката с участието в подобряване на материалната база на училището. Половината ми библиотека е в училище. Всички игри, които съм купувала за своите деца са там. Десетки са. Картони, лепила, маркери и какво ли още не. Точката е задраскана. Трябва да купя и даря на училището принтер ли, за да ми дадат една точка равняваща се на 20 лв?
Има нещо много сбъркано като цяло в ситуацията

# 339
  • София
Не са еднакви при нас сумите, но е нечестно. Писала съм си точки за подготовка на деца за състезания. Считам, че както колежката ги подготвя сутрин, същото правя и аз упражнявайки ги в следобедните часове. Нейните точки са зачетени, моите задраскани. И ред подобни примери. Редно е картите да са различни. Много ми е любима точката с участието в подобряване на материалната база на училището. Половината ми библиотека е в училище. Всички игри, които съм купувала за своите деца са там. Десетки са. Картони, лепила, маркери и какво ли още не. Точката е задраскана. Трябва да купя и даря на училището принтер ли, за да ми дадат една точка равняваща се на 20 лв?
Има нещо много сбъркано като цяло в ситуацията
В последното училище, в което работих картите за диференцирано бяха еднакви за учители по предмети и учители ЦДО. Не виждам смисъл да бъдат еднакви. Точките на учител ГЦОУД са намалени, защото няма от къде да си ги добавят. Трябва да има специална карта за тях.

# 340
  • European Union
А вие опитвате ли се да възразите? Нали ви дават картите за подпис.
И освен че си давате точки в самооценката, описвате ли защо ги давате? Някак си не ми се струва реално да напиша, че съм подготвяла Иванчо и Марийка за олимпиада и да ми задраскат точката. Може да я задраскат ако си я дам и те не се сетят кои деца съм подготвила.
За пореден път се убеждавам какъв късмет съм извадила с моята работа.

Между другото аз не знам какви са заплатите на колегите. Знам, че не са еднакви, защото си сравнявам моята с тази на близка приятелка, но не знам за другите.

# 341
На мен ми писна да описвам и да ми задраскват точките. Затова и вече не си давам зор да "помагам" с подготовката на колеги, които после обират точките (за това, че се водят по предмет).

# 342
  • Майничка
Полина, при нас последните 2-3 години задължително се изисква аргумент и  доказателство за допълнителните точки. Приема се снимка, скрийншот и т.н. Т.е., ако си обогатил материалната база - даваш пример и посочваш като доказателство копие от фактура, кас.бележка или протокол + снимка.
При нас има една точка "реализира спонсорство", която аз не ползвам, но би била идеална за учител ЦДО при дарени материали от родител.

# 343
Ако това ми дава 2 точки от 5, аз няма да се хабя да събирам доказателства. Т.е., въобще не разбирам защо дава 2 а не 5 от 5, ако съм изпълнила условието.

# 344
И ние се аргументираме. Отзад има лист и половина за аргументи. Празен никога не съм го предавала. Последната година ми бяха задраскали точката, че работя с максимум деца-25 на брой. Трябвало да да са поне 26, за да ми зачетат точките. Влязох устно в пререкание с ръководството и пак нищо.
По повод готвените деца за състезания поименно не съм ги изброявала, но медалистите от всеки клас са ясни най-вече на ръководството и отзад отбелязвам брой деца класирани на общинско или национално ниво.
С колежката класен работим дълги години заедно и то добре. Нищо против жената нямам, нито спрямо другите класни. Просто картите са пригодени предимно за тяхната работа и когато ти зачеркнат и малкото точки, които си успял да отработиш и отбележиш е нечестно и демотивиращо.

Последна редакция: нд, 06 апр 2025, 21:18 от Полина@

Общи условия

Активация на акаунт