Професия учител - 21

• 39 239
  • 739
  •   1
Отговори
# 345
На мен ми е неприятно това непрекъснато следене и коментиране кой какво часове има кой кога е дежурен, кой какво може и не. Ами тази година имам много по-малко часове отколкото предходните години,  не ми е много ок, но имам колеги, които непрекъснато повтарят то тази година нямаш часове, едва ли не нещо прекрасно има в това, ами няма как да се разсъждава така, нито работят моят работа, нито имат мои ангажименти. Коментират това, което е очевадно за тях, а дали за мен е със същата стойност това което виждат? Никога не смятам, че трябва да се сравняват несравними неща.

Разбирам какво имате предвид, но това, което обяснявате е чиста завист от колеги. Докато аз говоря за сравняване от страна на ръководството към нас, тоест ръководството е преценило, че учител Х. заслужава 300 лв по-голяма основна заплата. На какво основание ръководството ни сравнява нас учителите и прави различни заплати? Да излезнат на съвет и да обявят - този, който прави примерно открити уроци или еди какво си, ще получава повече с еди колко си пари или за тази дейност ще има ето такива премии. А не да се прави скришно. Когато нещо се прави тихомълком създава впечатлението, че е нечестно и нередно. Аз не мога да сравням колко по-тежки са часовете по ФВС, възможно е, но след като ръководството сравнява тяхната работа с нашата и ги възнаграждава с повече пари, нормално е в резултат и хората да отвърнат със сравняване и да зададат въпроса.

# 346
Относно диференцираното заплащане, тази учебна година ме сложиха в комисията... И при нас картите за класните ръководители/предметниците и учителите ЦДО са еднакви, но се постарахме критериите и показателите да отговарят и за тях. И мога да кажа, че горе-долу точките бяха близки до тези на класните ръководители.
Според мен обаче класният ръководител е нормално да взема повече точки от учителя ЦДО, не защото е нещо повече от него, а просто има повече задължения в тази си роля.

# 347
Съгласна съм. Има задължения, които са изцяло негови. Там аз претенции да драпам за точки нямам. Говоря като цяло. При нас например ние никога няма как да водим клубове. Дори някой да иска, нямало как. По проекти също не помня някой да е бил включен или допуснат да работи.

# 348
Колеги, имам един въпрос - учителите от  ГЦОУД(занималня) имат ли право да поставят оценки? Не питам за похвали, а за оценки?
Примерно след устно изпитване на ученици ?
Благодаря Ви предварително!

# 349
Колеги, имам един въпрос - учителите от  ГЦОУД(занималня) имат ли право да поставят оценки? Не питам за похвали, а за оценки?

Не. Нямаме такава опция в ел. дневник, освен ако не заместваме колега.

# 350
  • Пловдив
Към учителите в ГЦОУД: вместо да се оплаквате във форума, можете да инициирате промяна в картите за диференцирано, създаване на карта за ГЦОУД. Всеки септември на ПС има точка за промяна на критериите в картите за следващата учебна година.
Много са ми интересни някои колеги, които рязко губят интерес, като им възложат да се ангажират с изработването на критерии, но после са недоволни от същите тези критерии.
Просто трябва да запомним, че картите за диференцирано се променят преди началото на новата учебна година. По тях работим през цялата година. И октомври се оценяваме

# 351
Колеги, имам един въпрос - учителите от  ГЦОУД(занималня) имат ли право да поставят оценки? Не питам за похвали, а за оценки?

Нямат право и те го знаят, но аз съм писала плюсчета и минуси за дадени ситуации и съм им казвала, че те ще помогнат към оценките им, които ще им пише учителят сутрин, като се съгласумам с него. Обикновено това помага и учениците наистина започват да се стараят, за да имат високи оценки при учителя сутрин.

# 352
Полин@, подайте писмено възражение срещу оценката, ако можете да понесете негативната реакция след това.
РЕзко им се променя настроението и започват да се оправдават как са се объркАли.
Мачът е игран, но уточнявам, че е с човек, дефицитен кадър.
Преценете рисковете.

# 353
  • Върху лъчите на Слънцето.
Тия карти са "отбиване на номера". Все пак е хубаво, че ви дават да ги попълвате.
Но дори и да го направите, винаги неудобните са орязани. Дори и да имат доказателства за работата си. И понеже се убедих, че няма смисъл да се боря с вятърни мелници, още преди години спрях да го мисля и да се ядосвам. Така ми е по-здравословно. Сама птичка пролет не прави. А щом винаги съм от "подкастрените", то и желанието да свърша нещо допълнително се е изпарило и пасувам.
Все ще дойде ден, в който всеки ще си получи заслуженото.

# 354
  • Добрич
Съгласна съм. Има задължения, които са изцяло негови. Там аз претенции да драпам за точки нямам. Говоря като цяло. При нас например ние никога няма как да водим клубове. Дори някой да иска, нямало как. По проекти също не помня някой да е бил включен или допуснат да работи.

Клубове и проекти през ваканцията.

Познавам дете, което юни през първата седмица от ваканцията беше заето всеки ден с подобна дейност.

# 355
Не ни позволяват ваканцията, защото ни пускат в отпуск още първите дни след приключването на годината за съответния клас.
Темата е и за споделяне на професионални казуси и ситуации. Казвам го по повод това, че се определя като оплакване. Аз лично карта ще изработя. Ще я представя в края на лятото, за да се запознаят с нея и да може да се гласува на съвета септември. Обаче съм сигурна, че септември ще я върнат "за коригиране" и тогава за кога ще остане? За някой си друг септември ли?

# 356
Здравейте, от 6 години съм учител, но в момента съм в болничен, защото съм с рискова бременност. Притеснявам се да попитам работодателя, затова се надявам, че тук мога да получа отговор.
От 01.03 съм в болничен, като въпросът ми е при предстоящото увеличение на учителските заплати аз ще получа ли (няма как да подпиша нов трудов договор по време на болничен), съответно живот и здраве когато се върна на работа ще получа ли съответното увеличение или ще бъда на по - ниско работно заплащане в сравнение с колегите?
Благодаря предварително!

# 357
Здравейте, от 6 години съм учител, но в момента съм в болничен, защото съм с рискова бременност. Притеснявам се да попитам работодателя, затова се надявам, че тук мога да получа отговор.
От 01.03 съм в болничен, като въпросът ми е при предстоящото увеличение на учителските заплати аз ще получа ли (няма как да подпиша нов трудов договор по време на болничен), съответно живот и здраве когато се върна на работа ще получа ли съответното увеличение или ще бъда на по - ниско работно заплащане в сравнение с колегите?
Благодаря предварително!

Здравейте,  на мен майчинството ми свърши преди 2 месеца и веднага започнах да чистя отпуската. Аз също се чудех дали ще продължа да чистя отпуска със старата заплата или ще подпиша договор с новата. В крайна сметка ме извикаха и подписах с новата заплата, като на другите колеги. Ако не се лъжа това го решава директора - може да подпишеш веднага след майчинството с новата заплата,  но може и постепенно да ти увеличава заплатата, в зависимост на каква заплата си била съответната година и колко дни отпуск имаш от нея. Все пак нека се изкаже някой колега, който е по-вещ в тази област.

# 358
  • Пловдив
Заплата се увеличава при реално изработени дни. По време на отпуск - независимо какъв е - платен или болничен не може да се увеличава.

# 359
Много Ви благодаря за изчерпателния отговор!

Общи условия

Активация на акаунт