Професия учител - 21

• 39 209
  • 739
  •   1
Отговори
# 420
  • София
Колега, много е хубаво това, че сте записали още една педагогическа специалност. За жалост както сте разбрали с ИИ е почти невъзможно да си намерите работа. Миналата година наша колега с ИИ и ТП ходи на Н на брой интервюта. Тя е от Шумен. Ходи във Варна, Търговище и имаше интервю в Разград. В училище в гр. Варна за половин щат учител по ИИ са били 25 души, съответно не я избраха. Цяло лято ходи по събеседвания. Накрая си намери работа в едно село, където преподава двата си предмета плюс музика. Сега поне ще може да се пенсионира. Щом искате да се занимавате с изкуство, си помислете за частна занималня, арт работилница или частни уроци, ако имате възможност.

# 421
Здравейте, колеги,
имам нужда от отговор...по-скоро консултация относно ученическите екскурзии.
Има ли задължение класният да води учениците от класа си - говоря за прогимназиален и гимназиален етап? Срещали ли сте подобно изискване и вменяване на подобно задължение като непременно за класния ръководител?
Поставена съм в патова ситуация и искам да знам докъде се простират задълженията ми, а не срещам категорично такова задължение, също и в опита си не съм го срещала.
Благодаря предварително за споделеното мнение!

# 422
Здравейте! Замествам в занималнята на първи клас. Преди мен също са имали заместник. Освен това госпожата, която е следобед, замества класния ръководител. Сега имам големи проблеми с дисциплината . Как да се справя с тях.Може ли да ми дадете съвети? Благодаря предварително! Хубав ден!

# 423
На заваренo положение е трудно. Изредили са се доста колеги. Не допускайте да сте много приятелски настроена спрямо децата. За съжаление само това работи. Познавам си колегите прекрасно. Ред има в класовете, където влиза учител с каменно изражение на лицето.
И аз да си споделя тревогите. На моята класна и предстои пенсиониране. С този випуск ще станат три, които сме извели заедно. Надявам се да поема аз. Чудих се много, трябва ли да отида да го заявя в дирекцията и го направих. Честно казано коментара ми прозвуча все едно отдавна е нагласен човек за бъдещото място. Много ще ми е обидно, ако стане така, защото всеки от евентуално "нагласените" е назначен след мен. И се чудя имам ли ход...Хич не ме бива в подмазването или натягането и е изключено като вариант. Не ми е такава натурата.

# 424
Полина, класната няма ли да се застъпи за вас?
Все пак сте работили заедно, познава ви, ако директора я оценява, ще вземе нейното мнение под внимание.

# 425
Мнението и е, че е редно да съм аз. Поне четирима колеги от тези започнали след мен се гласят за мястото. Ако стане така, както не ми се иска , вероятно ще си търся друга работа. Обидно би ми било.
В близките десет години друг колега няма да се пенсионира, нито ще се отвори нов щат.

# 426
Полина, този филм го гледам отдавна. Назначават се все нови хора, без опит, дори за класно ръководство, вместо тези, които имат опит. Обидно е, но заплатата ти трябва. А пък в ново училище може да ти е въобще трудно да се вредиш (отново и пак всичко е връзки).

# 427
  • Пловдив
Полина,ти имаш едно голямо предимство пред останалите кандидати-родителите. Едва ли директорът би пренебрегнал желанието на група ентусиазирани майки,които искат теб за класен на децата. Пък и така би имало най-малко стрес за децата.  Ей, такива работи много работят.

# 428
Колко съм желана би станало ясно по време на кампанията, а те ще трябва да сформират екипите преди нея. От учениците и техните родители от този и миналите випуски съм била желана и уважавана.
Няма да съм аз. Интуиция. Работата ми е нужна и не съм привърженик на резките промени. Зная, че директорите си звънят при поява на кандидат за работа...

# 429
Точно защото родителите са доволни от работата ти следобед, няма да те пипнат, ще ти намерят нова класна. Confused Ако става въпрос за учебна 25-26, те екипите отдавна трябва да са обявени. Ако говорим за 26-27, то тогава наистина е въпрос на заявяване на желание пред ръководство още сега. Но има ли някой с връзки, каквото и да заявиш, ще се пренебрегне - мястото е запазено предварително.

# 430
Много ме успокоихте😀 За 2026/2027 става въпрос.
Аз си върша през всичките години от желание, но и с надеждата да поема клас. Не се бях замислила, че доволните родители могат да ме "бетонират" на тази позиция. То така аз ще се пенсионирам на тази длъжност без да ми е дадена възможност да се реализирам на другата...

# 431
Така е. При нас, който се е "доказал" на занимания, си остава там вечно и взимат външен за класен/учител по предмет. Параграф 22 е тази позиция.
Моя колежка, изключително съвестен професионалист, два пъти кандидатства за учителско място по БЕЛ и двата пъти взимат външен с обяснението, че тя е чудесна, доказала се е като добър учител и рискуват да "развалят" добрия ред в заниманията. Simple Smile Тъпо, много тъпо! Леко дори унизително - "Идеален си да пишеш домашни, ама повече отговорности - не".

# 432
И какъв ми е варианта? Да търся обява с обявено място за класно ръководство ли? Не желая да остана завинаги възпитател. При нас възпитателите са от сутринта на работа, защото всички деца на комбинирана форма са дадени на тях. Състезания, открити уроци, музеи и прочие и си все от сутринта на работа. Обичам си работата, но имам семейство, което не виждам.

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 12:32 от Полина@

# 433
  • Върху лъчите на Слънцето.
Здравейте, колеги,
имам нужда от отговор...по-скоро консултация относно ученическите екскурзии.
Има ли задължение класният да води учениците от класа си - говоря за прогимназиален и гимназиален етап? Срещали ли сте подобно изискване и вменяване на подобно задължение като непременно за класния ръководител?
Поставена съм в патова ситуация и искам да знам докъде се простират задълженията ми, а не срещам категорично такова задължение, също и в опита си не съм го срещала.
Благодаря предварително за споделеното мнение!
Здравей!
Класният ръководител няма такова задължение. Не е упоменато такова дори в законите и наредбите, по които работим.

# 434
Полина, ти вече си заявила желание да поемеш позицията. Изчакай, ако не те одобрят, тогава потърси директно ново училище. Аз така бих постъпила.

Общи условия

Активация на акаунт