Професия учител - 21

• 37 903
  • 739
  •   1
Отговори
# 15
При нас съветите са от 19:00 (когато свърши втора смяна).

# 16
От известно време при нас се прави извън работно време и на учители в ПГ и НЕ, но и от ЦДО.
Обезщетяват ли ви по някакъв начин? Изплащат ли ви извънреден труд. В случая сме хора, имаме и лични ангажименти, семейства, а и това е извън работно време.

# 17
Съветите са според кефа на шефа.  И в 14:00ч., и в 17:30ч. сме имали съвети, но признавам си, в 19:00ч. не сме имали.

# 18
Колеги, имам нужда от съвет. На половин щат съм, но съм в комисия, която се събира често час след моето работно време, тъй като те са до по-късно. Това означава поне 2-3 часа да стоя след работното си време. За мен е непосилно, тъй като работя и на второ място. Всеки път като се събираме и аз бързам да си тръгна, тъй като ме чакат и на второто ми работно място, чувам подмятания. Наистина не знам как да постъпя. В крайна сметка, ако искаха да съм по цял ден при тях можеха да ме наемат на цял щат, имаха тази възможност, но съм на половин и трябва да ходя някъде допълнително.

# 19
  • Добрич
В училището на дъщеря ми, когато бяха на две смени намаляваха часовете в деня на съвета.

# 20
Много, ама много съм разочарован от учителите днешно време! Това НЕ Е професия, а призвание! Както за лекари и съдии! Няма такова нещо - интереса е от високата заплата и големия платен отпуск, няма познание на материала, няма и отношение към децата! За протокола - родителите ми бяха Учители по време, когато бяха с най-мизерните заплати през соца! За учебните програми без коментар... И за това имаме такива деца, после се чудим и маем защо са слаби и неграмотни!

# 21
Явно си млада и по-неопитна и затова успяват да ти се качат на главата. Още УТРЕ, ама УТРЕ, а не другата седмица, или след 5 дена - отиваш при тези колежки и им казваш, че срещите не са ти удобни по време и попитай какво предлагат, за да ти е удобно и на теб. Какъв ден и час - да е такъв, че да ти е удобно. Това е. Ако има мрънкане - помоли да ти кажат към кого да се обърнеш, за да попиташ за допълнително заплащане, тъй като те ангажират в извън работно за теб време. И, каквото и да ти казват - казваш НЕ, и така си отстояваш позицията. Иначе все от теб ще трябва да минава. Ако техните часове са по-други - попитай да се съберете преди твоя първи час, така че да нямаш ти загуби на време.

Колеги, имам нужда от съвет. На половин щат съм, но съм в комисия, която се събира често час след моето работно време, тъй като те са до по-късно. Това означава поне 2-3 часа да стоя след работното си време. За мен е непосилно, тъй като работя и на второ място. Всеки път като се събираме и аз бързам да си тръгна, тъй като ме чакат и на второто ми работно място, чувам подмятания. Наистина не знам как да постъпя. В крайна сметка, ако искаха да съм по цял ден при тях можеха да ме наемат на цял щат, имаха тази възможност, но съм на половин и трябва да ходя някъде допълнително.

# 22
  • София
Няма такова нещо - интереса е от високата заплата и големия платен отпуск, няма познание на материала, няма и отношение към децата!

Дали тази висока заплата и платен отпуск не се крият от учителите, защото всички ги забелязват, но не и самите учители? Thinking Като игра на криеница малко отива положението.

# 23
  • Някъде по Дунава
Пак ли почнахме да си мерим заплатите?! С моята "голяма заплата" от 1700 лв добре че живея в малък град и собствено жилище. Не знам как бих оцеляла, ако плащах наем или ипотека в друг град.

# 24
  • Варна
Здравейте!
Каква е най-подходящата гимназия за подготовка на дете, което иска да стане учител в детска градина? Ясно ми е, че след това трябва да завърши предучилищна и начална педагогика. Въпроса ми е за подходяща гимназия за израстване като личност и човек, който успешно след това да гледа и обучава деца, а не самия ценз за това.

# 25
  • Бургас
Въпроса ми е за подходяща гимназия за израстване като личност и човек, който успешно след това да гледа и обучава деца, а не самия ценз за това.
Намерете гимназия с добра среда и учители, няма значение конкретния профил толкова. "Да гледа и обучава деца", доколкото е свързано с емпатия и социални умения, не е до гимназия. Ако толкова осъзнато детето иска да става детска учителка, значи си я "има маята за това", както казват старите хора. Но в такава крехка възраст нещата са динамични, а и докато завърши...

# 26
  • Върху лъчите на Слънцето.
Когато учителят е с четвъртокласници може ли да бъде квестор на НВО 4.клас?
Не.
А относно съветите - влизали ни в работното време. Също и ангажиментите със състезания в почивните дни и по провеждане на всякаквите изпити (приравнителни, за оформяне на оценка за СФО и т. н.)
И никой не пита дали имаш ангажименти и семейство...

Последна редакция: пт, 28 фев 2025, 19:02 от Странна птица

# 27
  • Пловдив
Работното време в България е 8 часа по КТ. Ако сте на работа от 12 до 18 и след това оставате на съвет не е извънреден труд, той е в рамките на работния ден. Ако сте били първа смяна  и след това отидете на съвет от 17 или 18 часа сте имали почивка и също не се нарушава 8-часовият работен ден. Не може да искате обезщетение за това.

# 28
  • European Union
Случвало ми се е да работя по 9 и по 10 часа, в събота и неделя, вечер. Но това са няколко дни на фона на много повече, в които не прекарвам пълни 8 часа в училище. Чак такова издребняване е напълно ненужно.

# 29
Здравейте. Аз работя като учител в ЦДО и имам следното питане. Учениците ни в клас са 26, при мен следобед са 25 ( тъй като избора на родителите бе , че детето им им ще посещава частна занималня). Та, когато учителката им отсъства ми оставят това дете следобед? По принцип той не фигурира при мен в дневника, и става така, че аз съм резервният вариант “гледачка”. Как се процедира по закон? Вчера четох Заповедта за ЦДО, че групата се сформира до 1 септември с подадени заявления. Моля някой ако е по наясно да обясни! Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт