Професия учител - 21

• 38 086
  • 739
  •   2
Отговори
# 180
Ще почерпиш една тортичка след цялата сага MoneyRolling EyesSimple Smile

# 181
Тези, чиито училища са преминали атестация, може ли да споделите как преминава и колко време трае? Чувала съм, че обхваща 1 месец.

# 182
Сагата при мен ще се проточи явно до края на ретроградния Меркурий... Във "Вътрешните правила за заплатите" така извъртено е написано:
"За педагогически специалисти със стаж до 10 години /учител/ - 1850 лв. За пед. специалисти със стаж над 10 години
/старши учител/ - 1910 лв." Първо се опитаха да ме убедят, че трябвало да изпълнявам условията хем по ал. 1, хем по ал. 2, демек трябвало да имам 10 години стаж + ПКС 3, за да стана старши учител. Laughing С извадка от Наредба 15 пред мен - все едно аз не разбирам български. Triumph Личен състав пък тръгна по другата линия да ме убеждава - че без да имаме атестиране нямало как... Поисках да си видя досието. В системата са ми въведени само 4 обучения, понеже сме били преминали от Админ+ към НЕИСПУО, не се знае какво се е случило с останалите и имам кредити само от последните две години в системата. При атестирането това щяли да гледат - последните две години... Да не съм се притеснявала...Wink Unamused

# 183
  • Майничка
Amy_nka, доколкото зная, гледат се 4 години назад. Най-добре си сканирайте удостоверенията за кредити и си ги качете в портфолиото.

# 184
Да, gargamela, усетих на къде вървят нещата.
Но така или иначе най-малко три кредита е минимума за 4 години. По-малко не може да имаме. И с четири въведени обучения в системата все си ипълнявам критериите за старши учител по чл. 71 ал. 2. Последната дума ще я има директорът.

И все пак, ако получа писмен отказ, какви са алтернативите? Да се обърна към Синдиката? Да се обърна към РУО? Към Министъра? Да сменя училището? Какво? Вътрешните правила не може да са в разрез с наредби. Нали?

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 02:02 от amy_nka

# 185
  • Пловдив
Нали имате синдикален в училище! Сигурно плащате членски внос? Синдикатите са затова, да защитават правата на членовете си, не просто да прибират едни пари срещу 8 дни отпуска.
Обърнете се към синдикалния писмено.

# 186
  • Майничка
Дори за не сте член на синдикат, пак можете да се консултирате с техен юрист.

# 187
И аз се интересувам как преминава атестирането.

# 188
  • Добрич
Скрит текст:
Абсолютно се опитват да те извъртят, но не виждам как едни вътрешни правила могат да са над наредбата. Според последното изменение точката за атестация, ще важи от 01.01.2026г.

А това "картите за дифернцираното били един вид атестация" не е сериозно! Да си прочетат наредбите, а да не си фантазират така лаишки. Входирай си заявлението с всички документи и снимано изменението, което ви копирах. Трябва да ви откажат обосновано. Не че няма вратички и тук...нали ви писах за приятелка назначена за старши, но не с +60лв каквато е разликата между учител и старши учител, а с +30...защото все пак няма заветните 10г, но и не може на същата заплата като учител да остане. Уж с вътрешните правила щели да променят точно този казус, за да е "легално всичко", но нищо не са променяли. Та като имат желание, ще намерят как да стане на тяхната...но какъв е смисълът и що за демотивация е това. Много добре знаете всички колко пари  вземат за стаж старши учителите  и тези +30 лв спестени от младия колега...голям кеф.

ПС. Много директори не са запознати толкова навътре с наредбите, да не говорим за измененията. Може просто от незнание да се опитва да те откаже от "идеята за старши учител' Rolling Eyes
Крамбъл, жива и здрава да си, колежке! Flowers Hibiscus Cake
Прилагам съвета ти веднага и да видим какво ще стане...
Предлагам Вела да качи следния пост в следващата заглавна, понеже има още до  01.01.2026.
https://bg-mam.ma/p/1696879/49318035
Както и примерен текст за Зявление за старши учител:
https://bg-mam.ma/p/1696879/49319944
За следващата тема ще го имам предвид. Сега не мога да редактирам.

☆☆☆  
Атестирането е загуба на време и нерви.

Избирате комисия от членове, с включен представител на РУО и секретар, който обобщава всичко (на мен се падна последната чест, два пъти)...

Всеки си прави портфолио (което после никой не гледа)...
Попълвате и предавате атестационната карта заедно  с портфолиото на секретаря. Той ги препраща на всеки член на комисията. После ги получава обратно и обобщава резултатите за всеки по отделно.

Нас ни караха, когато се оценяваме задължително освен точките, да пишем и текст за аргументиране.

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 14:53 от Вела

# 189
Спорим с колеги. Едните твърдят, че заплатите ще се увеличат с 15 процента, а дроги казват че със 125 процента от средната. Аз телевизия ме гледам. Нещо съм изтървала от вчера ли? Бил приет бюджета снощи май...

Цитат по повод приетия снощи бюджет учителската заплата ще стане 125% от средната брутна работна заплата.

Това е различно от договорката по-рано за 15 процента или аз нещо не разбирам?

Последна редакция: пт, 21 мар 2025, 13:48 от Полина@

# 190
Скрит текст:
Абсолютно се опитват да те извъртят, но не виждам как едни вътрешни правила могат да са над наредбата. Според последното изменение точката за атестация, ще важи от 01.01.2026г.

А това "картите за дифернцираното били един вид атестация" не е сериозно! Да си прочетат наредбите, а да не си фантазират така лаишки. Входирай си заявлението с всички документи и снимано изменението, което ви копирах. Трябва да ви откажат обосновано. Не че няма вратички и тук...нали ви писах за приятелка назначена за старши, но не с +60лв каквато е разликата между учител и старши учител, а с +30...защото все пак няма заветните 10г, но и не може на същата заплата като учител да остане. Уж с вътрешните правила щели да променят точно този казус, за да е "легално всичко", но нищо не са променяли. Та като имат желание, ще намерят как да стане на тяхната...но какъв е смисълът и що за демотивация е това. Много добре знаете всички колко пари  вземат за стаж старши учителите  и тези +30 лв спестени от младия колега...голям кеф.

ПС. Много директори не са запознати толкова навътре с наредбите, да не говорим за измененията. Може просто от незнание да се опитва да те откаже от "идеята за старши учител' Rolling Eyes
Предлагам Вела да качи следния пост в следващата заглавна, понеже има още до  01.01.2026.

☆☆☆  

Избирате комисия с включен представител на РУО и секретар, който обобщава всичко (на мен се падна последната чест, два пъти)...

Попълвате и предавате атестационната карта заедно  с портфолиото на секретаря. Той ги препраща на всеки член на комисията. После ги получава обратно и обобщава резултатите за всеки по отделно.

Нас ни караха, когато се оценяваме задължително освен точките, да пишем и текст за аргументиране.
А идват ли в училището да гледат как се провеждат занятията или оценяването е само с портфолио?

# 191
Работя в общинска детска градина. Увеличението при нас ще е 14.07%

# 192
До дни ще публикуват в държавен вестник. Ще го.чета тогава. Гласуваното и прието снощи е различно от договореното преди време.

# 193
  • Добрич
Скрит текст:

Скрит текст:

☆☆☆  

Избирате комисия от членове, с включен представител на РУО и секретар, който обобщава всичко (на мен се падна последната чест, два пъти)...

А идват ли в училището да гледат как се провеждат занятията или оценяването е само с портфолио?

Само по документи (портфолио и личната оценка).
В атестационната карта няма поле за оценка на посещаван урок. Разгледайте примерни атестационни карти и ще стане ясно.

# 194
При нас портфолиото е електронно. Ще се изисква ли разпечатване?

Общи условия

Активация на акаунт