Професия учител - 21

• 39 231
  • 739
  •   1
Отговори
# 375
На нас нищо не са ни дали да попълваме. Мисля, че тези 15 дни трябва да останат. Винаги родител ми звъни и ми казва, че ще пусне по семейни причини. Всичко минава през мен. Лекарите не искат да останат, защото няма кой да им плаща за бележките. Виждала съм пред лични лекари бележки по 5 лв или 7 лв. Това не е нормално!

# 376
  • Добрич
Справката за отсъствията би трябвало да я направят системните администратори, това им е работата. На цялото училище наведнъж.

Какво значи "се злоупотребява" с отсъствията по семейни причини? Те са по семейни причини и могат да се ползват за каквото родителите решат (болести, помен, екскузия и пр.).

Лично аз съм категорично против да ги махат или да намаляват броя им.

Дъщеря ми е вече студентка, но тя с медицински бележки не е отсъствала от училище, защото не боледува,  даже класната го беше изтъкнала (последният антибиотик го пи април 2008 г.).
По семейни причини се е налагало да пускаме по някой ден до класния ръководител, но не всяка година.
Вече в гимназията ползваше дните за края на юни, за да започне работа, както и повечето ученици от класа и (Добрич е до морето и летният сезон е привлекателен за гимназистите и работодателите).

Всичко друго е наред, точно до тези дни опряха!...

Нашите ученици са малцинства и често нямат пари за да платят за медицинска бележка... Особено при няколко болни деца в семейството (едновременно). Предпочитат да купят лекарства...

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 12:08 от Вела

# 377
Тази анкета е от някоя "калинка", която нито има представа как работи системата (доколкото разбрах, част от информация не се въвежда в исканите детайли), нито има елементарни познания как трябва да се правят анкети, анализи и т.н.

# 378
  • София
Злоупотребява се с бележките и още как, въпреки че попълних ,,не мога да преценя". Големите ученици масово си извиняват така дни, когато не им е кеф да идват на училище.
А Вие в качеството си на медицинско лице ли доказвате злоупотребата ?!?

Не е нужно да съм медицинско лице, за да установя кой по какви поводи ползва бележки по семейни причини.

# 379

Не е нужно да съм медицинско лице, за да установя кой по какви поводи ползва бележки по семейни причини.

Нека да дефинираме какво означава да се злоупотреби с бележка за отсъствие по семейни причини. Ако имате предвид, че бележката не е издадена от родителя, това е отделен казус.
Тези, които не им е кеф, отстъстват системно през цялата година, а не 15 дни.

# 380
трябва да останат тези 15 дена. Аз ги ползвам и като са болни децата - как да ида, и да вися, пред кабинета с часове? Да лепна и аз някой вирус. Когато сме ги водили на състезания, също подписвам такава бележка. Просто, родителите не сме малоумни, и можем да приоритизираме кое е най-доброто за нашето дете, в даден момент. Защо трябва да си играем на котка и мишка? Не разбирам просто.

# 381
  • Пловдив
Колеги, някой да забеляза как умело въпросът с 15 дни отсъствия "засенчи" темата за едни имоти на една грандама?
Царе са на камуфлажа, признах ги.

# 382
  • Пловдив
Колеги, аз дълго се чудих дали да посоча "да" на въпроса със злоупотребите. И накрая реших да си кажа. Ами да, злоупотребяват.
Примери: гонят ученик от клас, реве на мама, тя на мен - давам бележка
Решава ученик да не влиза в час, защото ще го изпитват, реве на мама, тя на мен - давам бележка
Писва им да са в училище, защото навън е топло, приятно или просто скука, реват на мама, тя на мен - давам бележка.
Писали му двойка, той бесен, напуска часа, реве на мама, тя на мен - давам бележка.
И много много други.
Като е спазена наредбата, като е разрешил родител, как да откажа.
Освен това, учениците смятат, че тези бележки са за задължително ползване. Веднъж в месеца ме питат колко им остават.

Аз на друго се учудих в анкетата, която ми отне близо 2 часа, за да прегледам, проверя и изброя. Как да знам колко дни от семейните причини са по здравословни, като изрично пише в наредбата, че родителят не е длъжен да посочва прична за отсъствието?

Последна редакция: вт, 08 апр 2025, 17:24 от *ashley*

# 383
  • София
Колеги, някой да забеляза как умело въпросът с 15 дни отсъствия "засенчи" темата за едни имоти на една грандама?
Царе са на камуфлажа, признах ги.

ДС номерца. Simple Smile

# 384
  • European Union
Явно сме попълвали различни анкети. В нашата питаха само дали се злоупотребява с бележките според нас.

При нас не се пише отсъствие, ако изгоним ученик от час. Нали не можем да отказваме достъп до образование. Изпращаме го при педагогическия съветник и след това се свързваме с родител, за да се отстранят причините за изгонването, т.е накривяваме му шапката.

Във всички останали изброени случаи от Ашли, бележката по семейни причини не работи. За да извиня отъствие по семейни причини, трябва родителят да ми се е обадил предварително. Или правя изключение само един път и отново напомням на родителя, че е длъжен да ме уведоми предварително. И те си извиняват всички тези единични отсъствия с медицински бележки.

# 385
  • Пловдив
Да, съгласна съм. И аз многократно повтарям, че искам предварително да ми се поиска бележка.
Ама в наредбата пише до три дни след отсъствието. Как отказвате?

# 386
  • European Union
В наредбата пише, че родителят подава бележката предварително, а ако това е невъзможно, уведомява класния ръководител в първия ден на отсъствието.

# 387
При мен не злоупотребяват. Направо да се чудиш... Но си ги търсят де и искат, особено когато момичетата са в цикъл с болки, или на зъболекар или наистина семейни причини, като да ходят някъде семейно. Но ето април месец е и още нямам дете с изчерпани дни.

Последна редакция: ср, 09 апр 2025, 16:40 от ЗЛОДЕИДА

# 388
Може ли някой, който е учител в подготвителен клас в София, да ми пише?

# 389
Злоупотребява се с бележките и още как, въпреки че попълних ,,не мога да преценя". Големите ученици масово си извиняват така дни, когато не им е кеф да идват на училище.
А Вие в качеството си на медицинско лице ли доказвате злоупотребата ?!?

Нима? За протокола-не съм ползвала нито един ден от въпросните петнадесет  по семейни причини за моя син.Медицинско лице съм
А вашите твърдения...замислете се, когато обобщавате.😉

Общи условия

Активация на акаунт