Градинарство - моето хоби 36

• 37 237
  • 753
  •   1
Отговори
# 15
След като прецъфтят ги вадиш и прибираш на сенчесто и проветриво място да изсъхне зелената част.Късна есен ги засаждаш отново.

# 16
  • На морето!
Аз бих ги извадила като пожълтеят листата, след като прецъфтят.
На новото място след средата на октомври може да ги засадите. Дупката трябва да е два пъти по-дълбока от луковицата.

# 17
Имам една грудка Амаралис в саксия, на балкона в един тъмен шкаф е прибрана. Сега видях, че е избило зеленичко, да я вадя ли на светло и да започна да поливам или? Закупих ги есента и не съм гледала досега такова цвете.

# 18
Тези, които взехте от луковиците на Лидъл, засяхте ли такива, които излизат януари-февруари? При мен излязоха някакви единични от тези месеци, ама само тънички стръкове. Нищо не цъфна. Постарах се да спазя на каква дълбочина да засадя и какво да е разстоянието между луковиците.

# 19
  • София
Кое трябва да цъфти януари февруари?
И не зависи ли от надморска вис, микроклимат и тн

# 20
Направо не помня. Аз толкова много накупих, с идеята да излизат през различни месеци. Пазя си опаковките и довечера като се прибера, ще пиша кои са. Дали зависи от надморската височина и климат, не знам. Гледах как бяха обозначени месеците на цъфтеж на опаковката.

# 21
  • София
Мисля основно кокичета, евентуално минзухари да са февруари. Но ето например при мен кокичетата(не са садени от мен), прецъфтяха, днес се разхождахме нагоре в Рила, тепърва цъфтят... Дивите ми зюмбюли и те сега подават листа, заедно с вс мои садени лукувици... Та си мисля, че общо добре се движат нещата. Минзухарчета гледа нагоре в планината на слънчеви поляни пред седмица две, но долу в селото не съм виждала. Та не знам според мен няма за нищо абсолютно точно време. Предполагам, че ще дойде и цъфтежа при теб, аз лично днес ми се стори че виждам къде ще тръгне цвета на моите зюмбюли в лазанята ми (поне на 2бр), като цяло не мисля, че ще останат нещата само на листа.
Аз пусках тези дни снимка в цветарската, горе долу до тук са(да кажем до днес още малко са дръпнали и тук там нещо ново се подава)
Скрит текст:

Последна редакция: нд, 02 мар 2025, 23:07 от Angel_Dust

# 22
И моите са така. В момента има кокичета цъфнали, друго не. Някои листа се показаха по време на дългата есен и началото на зимата, седят си такива, други сега са избили. Като гледам други дворове, нормално е. Имам в саксии и в земята. Само в една саксия, която е доста засушена, почти нищо не е тръгнало и я полях и ще я места.
Моята драма е със семената за цветя. Сега е студено, а после има много ама много мравки и всичко изяждат. Чудя се дали да не набуча сега малко семена.

# 23
  • София
И аз се чудя за семена... Моята драма е, че нямам къде да слагам разсад, освен навън, а дали ще стане ако ги наредя на етажерка и през ноща с покривало или ще е студено за семена?

# 24
Прегледах пакетите, само минзухари са ми били февруарските луковици. Не знам защо съм се заблудила, че и януарски съм взела. Благодаря за споделеното. Успокоихте ме, че ще излязат и ще цъфнат. Пообиколих сега из градина и видях, че и други са започнали да се показват.

Честит празник!

# 25
Момичето с новата градина, като прецъфтят луковиците веднага ги вади и засаждай на новото място, което си избрала. Гарантирам ти, че в 99% от градините тези луковици никой не се занимава да ги вади и съхранява незнайно къде до есента. Само си отбелязвай къде какво садиш, защото листата на луковичните бързо ще изчезнат и има опасност да ги прекопаеш след някой месец.
Ако са отдавна може да са се размножили и да са доста нагъсто, като пресаждаш им дай малко място около всяка луковица.
Дълбочината на засаждане е важна също, може твоите да са потънали с времето. Като садиш гледай всяко да е на дълбочина три пъти колкото луковицата.

# 26
Лалета ,нарциси и зюмбюли местиш след като прецъфтят . Трябва да оставиш листата повече време - да пожълтеят и вадиш с правата лопата . Можеш първо да ги извадиш и после да ги сортираш и тогава да им режеш листата . Аз пък бих ги садила веднага защото ако ги оставиш лятото вече е много горещо и може да изсъхнат така ще са си в земята и ще се развиват там . Не си играя да ги вадя есента и после пак да ги садя моите са адски много . Ти като ги извадиш можеш да сложиш само едрите луковици , а малките да не изтощават големите . И бих садила на копки по 5- 6 примерно . Забелязала съм , че когато са кошерина се развиват много по - добре . Е лятото ще поливаш от време на време . Розите ако не са рязани можеш да ги орежеш . Гледам някои ги оставят на 1 пъпка , аз ги оставям на 2- 3 .
Амаралиса го вади на светло вече и поливай . Отдавна трябваше да е цъфнал . Като прецъфти му отрежи листата той пак ще покара и ще цъфне .

# 27
Здравейте! Имам един лимон, който е захванат от семка преди 7-8 години. Станал е вече към 1.20-1.50. Не е цъфтял и предполагам, че ако не се присади, няма да има лимони, но може би вече е късно за такова нещо... Някой успял ли е да стигне от семка до лимони без ашладисване? Също така има големи твърди зелени бодли - това нормално ли е за културен лимон, или бодлите са защото е подивял?

# 28
Ще се възползвам от съвета на Алиса за луковиците, защото моята градина е малко хаотична, че е от две години и сея с идеята за ми се хванат растенията. Сега вече долу-горе имам концепция и ще пренареждам.
Чакам с нетърпение да видя кое е оцеляло от големия студ.
Като пътувам, имам навика да си събирам стръкчета от растения и което се хване.

# 29
  • Стара Загора
Момичета,допитвам се и аз за съвет. Какво засаждате в саксии или в градината заедно с лалета и зюмбюли, така че хем да ви е цветно / зелено цял сезон, хем да могат луковиците спокойно да пробиват напролет?

Общи условия

Активация на акаунт