Градинарство - моето хоби 36

• 37 748
  • 753
  •   1
Отговори
# 645
  • София
Аз също имам първата в 10л имам и 2л малка, но в жегитр махам накрайника и поливам в корените, поливала съм и отгоре, но обикновено свършва с изгорели пъпки и листа. Но в повечето случай си действам с маркуча, а лейката съм я оставила за торове.

# 646
  • Пловдив
Аз усилено садя всякакви завземащи пространство растения, и те не завземат нищо Joy а едва кретат
Пропуснала съм ако е коментирано преди .Какви са растенията?
 При мен , като е мулчирано с борови кори ,само размножаващите се  растения с подземни корени се разрастват .Самозасяващи се със семена -не .И с тази Вербена ,ще стане като при Phloxx-във фугите на паветата Simple Smile  .
 Имаме еднакви ружи от съседката ,подарени от друг съсед .Моята една издънка не е дала от капещи цветове ,заради боровите кори , а нейната се раздава подобаващо  в това отношение .

Мариета,много ти благодаря !Реших ,че ще заменя Дамери с Хоризонталис и във Флората ми излезе още по-подходящ -Queen of carpet .Сегашния ще го подаря .
  Лейка и аз се каня да купя ,но това с пръскането на вода върху растението не е добра идея .Дори и да е вечер .В момента поливам 3-4 растения,до които не стига капковото ,с кофа .

# 647
  • София
Ами... Зависи и от растението и от сезона... Ментата и лавандулата се кефят на пръскане, доматите също чат пат пръскам вечер и живват, други направо гният или изгарят на другия ден... Пролетта си се кефеха почти всички... Все пак растения са и дъжд трябва да носят, сигурно зависи и от водата, температура, твърдост и тн.

# 648
  • Пловдив
Пак съм с въпрос Simple Smile Някой има ли декоративна трева Дешампсия ? А,обикновена Непета(nepeta mussini) ? За нея ме интересува дали цъфти дълго ,

# 649
И аз да попитам, червеният ми клен нещо не върви, да пробвам ли с промяна на мястото и кога да стане това?

# 650
Зависи колко е голям.Аз бих го преместила докато спи-ноември/февруари.

# 651
  • густо майна Филибето
Пак съм с въпрос Simple Smile Някой има ли декоративна трева Дешампсия ? А,обикновена Непета(nepeta mussini) ? За нея ме интересува дали цъфти дълго ,

Махнах дешампсията заради многото самосев. Докато тревичките са малки, не се различават от тези на тревните площи, а после , когато започнат да се отличават, се изкореняват трудно Simple Smile
Ако самосевът не ти пречи, мога да ти препоръчам Eragrostis Elliottii , невероятно нежен, започва рано да пуска класове и го прави непрекъснато. Синкав оттенък на листата, дълги тънки листа, много много ефектен. Бих казала, че е любимата ми трева. За съжаление и тя много се сее, заради което не я гледам вече.

И аз да попитам, червеният ми клен нещо не върви, да пробвам ли с промяна на мястото и кога да стане това?

В какъв смисъл не върви? Аз имам горчив опит с дисектумите, това са тези с много насечените листенца. Много се влияят от поливането и почвата. Ако е оскъдно, не изглеждат добре, ако е обилно, боледуват от гъбични заболявания и умират.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 23:12 от Ljuboznatelna

# 652
  • Пловдив
Любознателна,да си призная ,на теб разчитах за мнение за тревите .Досега нямам самозасяла се (miscantus,cortaderia,pennisetum little bunny,acorus ogon,hackonehloa -сигурно с грешки съм ги написала Simple Smile )Единственото ,което се самозася е Перовская ,и то,във фугите на паветата . .Еragrotis не я откривам  никъде .И разсадник Зелена пролет няма да работи август,а там бях набелязала неща . Искам нещо за между цветята със средна височина по-изправено .Сега открих на едно място pennisetum setacium и се чудя дали да поръчам за проба .Не ми е приятно  да поръчвам само  едно растение и доставката да е  по-скъпа от него
Anguished .  Купих  и Стипи ,не издържах Simple Smile . Толкова са хубави и ги взех  готови за ресане Joy .Но ,с треви бордът  се раздвижва и изглеждат съвсем различно .
  И за да има поне някакъв смисъл този пост ,давам отзив за  два  разсадника с онлайн доставки ,които са ми изпращали системно най-хубави растения ,все едно аз съм си ги избирала - hrasti.com , clematis.bg .

# 653
  • Варна
А,обикновена Непета(nepeta mussini) ? За нея ме интересува дали цъфти дълго ,
Аз нямам непета, но племенникът ми в неговата част на двора отглежда. И цъфти, много цъфти. Това е село на 15 км от Варна.

# 654
  • густо майна Филибето
Аз си купих Шизахириум Ха Ха Тонка, обаче той само ми се смее и е като препариран, не мърда!  Изкара зимата, реших, че тази година ще ми покаже какво може - не! Стои 10см и това е!
Той отговаря на това което искаш, струва ми се. Но все пак нямам опит 😂
Хубава изправена трева, но по-висока е Каламагростит Овердам. Листата му са пъстри - зелено и бяло. Започва да изкарва класове рано,още юни, и първоначално на цвят са леко виолетови и пухкави. После стават бежови и накрая като се изсеят - бели и тънки. Бях го загубила и тази година си взех отново. Но става 80-90см.
Взех го от Зелена пролет, две стръкчета малки в малка саксийка, направо разсад. Не били разделени 😂 Аз ги  събрах, че на нищо не приличаше. И изобщо напоследък много растения ги продават с размер на разсад и луди цени. Sad
Виж тук най-добре ще добиеш представа по моето описание
https://nezabravkaflowers.com/product/calamagrostis-x-acutiflora-overdam/

Непета също не успях да видя цъфнала. Пълво дундурках една три години, докато видя цвят, накрая забелязах, че още като тръгне, котките започват да я "стрижат". Като заякна, пусна и тук-там цвят. Преместих един семенак, той поотрасна, и днес какво да видя - Педро си хапва от непетата Joy

Редактирам.
Доста се порових в албумите, но открих хубава снимка, от началото на юни.

Видях и други треви, които вече нямам. Мюленбергия имам, но вече не цъфти, подозирам, че много я поливам на новото място.  За съжаление прави този розов пух чак в края на септември. Пред нея е сибирски сподиопогон. Зад нея мискантус зебринус, а някъде назад е размятал четири метрови класове ериантус равенае. Ериантус вече нямам, но някак се е насял на полето отсреща, и не е толкова впечатляващ, но пак извисява по някой клас.
И не знам дали се забелязва, но отляво също висят класове на Andropogon gerardii. Него го загубих като го преместих, заради засушаване стана. Правеше голяма сребриста туфа полегнали тънки стебла, и пускаше много високи класове. Есента се оцветяваше много ефектно в зелено/жълто/лилаво.

А това е кортадерията, която ставаше над три метра. Една зима измръзна, и избиха тънки стебла околовръст.  За да е прибрана през зимата, а връзвахме така Simple Smile

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 23:55 от Ljuboznatelna

# 655
  • София
Включвам се с въпросче за компост. Преди бях питала, почти дъм сигурна, че тук говорехме за компостер..., така и не купих но си направих една купчинка в градината... Някой друг месец си беше вс ок... Сипвам си там окосена трева и сухи листа опадали от дърветата, има количество клони от трошачка, мятам малко пръст.... Много рядко някоя обелка, нарязана от диня, цитрус или нещо такова, малко пепел, 2-3пъти утайка от кафе... Последно като правех песто, метнах и ненужните клонки от босилека, което беше преди седмица някъде... Ииии от 3-4дни всяка сутрин почнах да я заварвам така

От вс страни с дупки такива и разхвълятно наоколо иначе си я правя хубава спретната...
Първия ден я разрових, обърнах няма никой/нищо... Не мисля да са плъхове, защото не виждам какво да им хареса, дупките са големички, на някой да му се е случвало...идеи какво може да е... Да го дразни миризмата на босилек? Някой да си копае да зимува?

# 656
  • София
Ейнджъл, всичко изхвърлено ти е по правилата! Wink Хубаво е да е оградено мястото. Нямам представа кой е харесал да рови там, но за да се случи процесът на компостиране (по-бързо и по правилата), трябва и да се полива от време на време. А най-добре е да е закрито и отгоре, за да не го вали през мокрите сезони, и да се полива периодично, да кажем веднъж в седмицата. Така червейчетата остават там и обработват. Засуши ли се, се оттеглят дълбоко в земята.
Сега да не си помислиш, че за моят се грижа по правилата! Трупам само, напролет ще трябва да го обърнем и да извадим вече готов компост.

# 657
  • София
Поливам като поливам наоколо, сега на няколко дни в жегите всеки ден. Даже от долу си е вече почти черна пръст с малко примеси... Вчера обрах един лук, който беше нацъфтял, нарязах и метнах стъблата, тази нощ имаше само бегъл опит за ровене в единия край, явно лука не се хареса😅

Докато пиех кафе през двора прелетя една лисица, видовете, които ни посещават се множат.

# 658
  • Пловдив
Лук и цитрусови не са подходящи за компост.

# 659
  • София
До колкото съм чела няма никакви проблеми, докато лука е в умерени количества, а цитрусите не мухлясват. Даже цитрусите са богати и полезни.
https://www.epicgardening.com/composting-citrus/

Ако успея както ми се искада си разчистя малко лехичка за рози от камъни, мисля направо да позарова голяма част от купчината там, да си се доразлага в земята...

Последна редакция: пн, 25 авг 2025, 10:47 от Angel_Dust

Общи условия

Активация на акаунт