Нужни ли са големи подаръци за учителите за всеки празник?

• 5 510
  • 150
  •   1
Отговори
# 135
Бих искала да използвам темата да повдигна въпроса за събирането на пари между родителите за "консумативи", като: "мокри кърпи, кухненска хартия, копирна хартия, и други"?? Детската градина не е ли законово длъжна да подсигурява въпросните консумативи? Или конкретно тия държавни пари отиват другаде (в нечий/и джоб/ове), а не по предназначение ? И после от детската градина удобно реват, че нямат бюджет ?
Като някой родител ревне, че нямали чашки за вода децата ми става лошо. Как пък да нямат чаши за вода! Или пък като стане въпрос за грандомански проекти като изграждане на катерушки в двора на градината, градинки, понеже и това съм виждала! Не съм казала, че човек трябва да е непукист в каква среда пребивава детето му, а че не е това начинът!

# 136
Конкретно тези консумативи, които си изброила са екстри, т.е. не са задължителни, може и без тях. Сигурно родителите настояват, но който не желае, не е длъжен да се включва.
Ние такива глезотии не сме купували, май само хартия, но то с един пакет се кара две години сигурно. Можело и без нея, но сме преценили, че с нея ще е по-добре.
Чашки за вода как да нямат? Не ми се вярва. Може би родителите искат пластмасови?
По принцип необходимият минимум е осигурен от държавата. Всичко друго е по настояване на родителите и не е задължително. Но пък и няма лошо родителите да осигурят някоя друга екстра, за да де чувстват децата по-добре. Без изхвърляния, разбира се. Макар че това понятия е различно за всеки.

# 137
По настояване на родителите, друг път. Ние всеки месец носим мокри кърпи, сухи, кухненска хартия, торбички за боклук И пакет пластмасови чаши, защото не можело с многократни!!! Детето ми вече е 4-та група и мъкна тези неща всеки месец от първа яслена група. Без чашите, защото първата година бяха с шишета.
Другото дете отскоро е в различна градина, там още преди да започне ми поискаха пари за сменен през лятото балатум (100 лв.). Консумативите се купуват централно от някаква ентусиастка, но пак се събират пари за тях. Още не са ми поискали, за да знам колко.
Та, не е кой знае колко нормално, но е често, да не кажа постоянно, срещано.

# 138
С еднократните чаши е по-хигиенично, особено в грипно и ковидно време.

# 139
Ами явно си зависи от градината. Ние сме купували само флумастери и малко хартия, че все не достигаха.
Кърпички, пликове за боклук, чашки и пр.за мен не е нормално да се искат от родителите. Явно трябва масово родителите да откажат и да парират тези искания.

# 140
С еднократните чаши е по-хигиенично, особено в грипно и ковидно време.

Произвежда невероятно много боклук и няма да спре нито грип, нито грипчето и други вируси. Многократните да не би да се ползват от няколко деца? Пак се пие по веднъж от тях - би следвало да има повече на брой, отколкото са децата, после се отделят за миене. Не да хвърляме по хиляди пластмасарии месечно.

# 141
Нали не си мислите, че след всяко пиене, някой ще ги мие? Вариант е всяко дете да си носи шишенце с вода.

# 142
Има още по-практични варианти, обаче персоналът и децата трябва активно да участват. Децата да пият от чаши от твърда пластмаса (не се чупят, но се мият в миялна) и на всяка чаша има защипана щипка със символ (за малките деца) или с името (за по-големите). Всяко дете си познава символа или името и си пие само от неговата чашка. После тези чаши се мият в миялната машина. Същата система се ползва за кърпите им (когато са с хавлиени), за шкафчетата, ако си мият зъбите след хранене. Всяко дете може да се справи. Отнема време, но е нещо, което се научава и не се хабят излишни ресурси. Съвсем близо е до семейната обстановка. В никое домакинство не се ползват еднократни пластмасови чаши и хартиени кърпи за ръце.

# 143
Не се мият след всяко пиене. Както съм и написала.
Съгласна съм за индивидуалните чаши, но не пластмасови, а метални. За мен няма значение дали ще купим 27 гравирани или 70 негравирани. Ама не можело. По 100 пластмасови от човек на месец. 2700 чашки от мека гадна пластмаса. Чудно. Но пък явно много хигиенично! 😂

# 144
Това късогледство винаги ме е убивало, ама ….”тука е така”.

# 145
  • София
Пластмасовите чаши нали са забранени в ЕС, вкл. у нас. Позволени са картонените, а другите не би трябвало да се продават. Къде ще намерите толкова много пластмаса?

# 146
  • Deutschland
Все още на много места в България предлагат кафе в пластмасови чаши. Дано наистина да ги забранят.

# 147
  • София
Те са спрени от производство. Поне по закон уж. Явно само останали стари количества и се опитват да ги разкарат. Аз отдавна не съм попадала на такива.

# 148
Картонените не съдържат ли пластмаса?

# 149
  • София
Възможно е. Не би трябвало принципно, но нямам представа.
Все е ненужно генерирано на боклук.
Категорично не бих приела да осигурявам боклук.
Най-малкият си има надписано шише и си пие от него в градината. Така беше преди и с големите деца. Вечер го моя у дома, сутрин го връщаме.

Общи условия

Активация на акаунт