Нужни ли са големи подаръци за учителите за всеки празник?

• 5 429
  • 150
  •   1
Отговори
# 90
Вие май сте объркали адресатът на въпросите си. В темата се изказахме, хора, които не намират подаръците в този размер за нормални.
В какво превъщам децата си - в осъзнати хора, защото винаги коментирам открито ще дам ли пари за подарък или не.
Аз не съм против подаръците като цяло. Учителките в детската градина на едното ми дете бяха великолепни. Детето беше силно привързано към тях и само поиска като завърши градината да им купи личен подарък. Подкрепих го с две ръце и не смятам,че това е било урок по корупция. Плакахме и двете с учителката когато и подари подаръка. Това е за мен урок по заслужена благодарност.
Когато преценя, че няма да дам пари за подарък на учител също винаги обяснявам на детето защо.
В последната година ми се наложи да контактувам с много лекари в различни болници. Винаги нося символичен подарък на тези, които положиха истинска грижа по моите стандарти и това съвсем не са всички. Хората заслужават да се почувстват уважени щом качеството на работата им рязко се отличава от масовката, но аз уважението го разбирам като кутия с бонбони, а не като гифт карта за 500 лв.

Не ми е известен случай на някое дете да са му писани високи оценки, защото майка му е касиер на класа - подаръкът никога не е бил поименен, а от класа като цяло, независимо колко хора са дали пари. Така че за мен това не е корупция.
Обаче момчето ми твърди, че се чувства дискриминиран по полов признак от един от учителите си - правил забележки за дисциплината само на момчетата, но не и на момичетата. Дали сме говорили с учителя - да. Дали има ефект от разговорът - не. Дали намирам това за полезен житейски урок за момчето ми - също да. Нека разберат, че такива неща съществуват.

# 91
Подаръци над 100лв според закона се декларират. Това е достатъчно като причина защо не се подаряват и не се приемат такива. И си е точно корупция!
А към подаръците често има картичка "подписана" от децата, чиито родители са дали пари.

Просто трябва да се даде повече гласност да се наложат няколко глоби на училищата и много бързо ще се прекрати тази практика. Ама няма да стане защото всички са свързани и повечето го смятат за нормално. Наблюдава се в по бедните държави, не само в България, и си имаше даже диагноза. Ама и това няма как да се обясни на определени

# 92
Парите в пликче.... при нас никой за сега не е обелвал дума за такова нещо.

# 93
  • София
Това вече би бил върхът на унижението.

# 94
  • Пловдив
Откъде дойде това за парите в пликче?

# 95
  • София
С идеята да не ги декларират.

# 96
  • София
Има определенияв закона. В ЗМДТ, ЗДДФЛ, ЗН, ЗЗД и ТЗ.
Зависи кой и как чете закона.
Необлагаеми са подаръци между роднини и близки приятели, между членове на семейството и т.н.
Нека учителите и родителите с пликчета да доказват колко близки са си!

# 97
Някой може ли да докаже, че някой е получил пликче и какво има в пликчето?  Който не иска да дава, не дава, не могат да го задължат. Учителите и лекарите по манталитет са като сервитьорите- всички приемат бакшиш  с ,,ама нямаше нужда" и доволна усмивка.

# 98
  • София
Може, стига да реши. Че и за подкуп може да бъдат съдени всички замесени.
Слава Богу, познавам много лекари и учители с достойнство. На такива ъс " сервитьорски" манталитет не бих поверила нито децата си, нито здравето си.

# 99
  • here and now
Докато се страхувате, че децата ви ще бъдат отхвърлени, неглижирани и т.н. и давате охотно или неохотно, тази практика ще продължава.
Както писах, изпращам детето си възпитано и подготвено на училище и не смятам, че дължа нещо повече.
Учителките ѝ не ме харесваха, но пък даваха винаги за пример моето дете. Имало е моменти, в които при конфликт за заемали страната на детето на майката активистка, но сме говорили вкъщи и съм обяснавала, че живота не е особено справедлив, че хората грешат и т.н.

# 100
Не са нужни големи подаръци, но подаръци, с които да се засвидетелства уважение, според мен са нужни. Ние винаги подаряваме за 8 март и не само на класната, но на всички учителки, които ще имат часове с класа на тази дата. Но не подаряваме някакви огромни подаръци, а някакви интересни букети - ръчно изработени, обикновено от групата "Купи от майка на дете с увреждане", тефтер, чаша, сувенир или книги. Всички родители сме единодушни, че по този начин възпитаваме в децата уважение към учителите и жените изобщо. Тази година подарихме и на Коледа, защото празнуваха в училище. Пак беше нещо дребно - коледна чаша и книга. Не се сещам дали друга година сме давали за Коледа. Моето дете обикновено носи последния ден преди ваканцията малки коледни украси и раздава на всички учители, с които има часове в този ден. До колкото знам и другите деца правят така. Също и на 1 март раздава мартеници на всички учители и деца. За края на учебната година подарявахме в 4 клас, не се сещам какво беше, но едва ли е струвало повече от 100 лв. Пари събираме в началото на учебната година заедно с помагалата, но не повече от 10-15 лева на дете.   От тия пари се купува и почерпката за децата за Коледни тържества или някакви други празненства.
Още от детската градина, през началното училище и сега в прогимназията, винаги родителите сме били единодушни по въпроса с подаръците.
Огромни подаръци като спа-почивки, екскурзии и скъпи бижута и на мен биха ми се сторили странни и дори нелепи, при все че одобрявам като цяло подаръци и ги правя с огромно удоволствие.

# 101
  • София
Мартеница, по 1 цвете, по 1 коледна фигурка - разбира се, но нека са от самото дете до всички учители и съученици (или както прецени детето). Да не са масовка, а жест. От детето. Това винаги бих подкрепила с удоволствие.

# 102
Ох ! Тази тема е супер ! При нас - 3 група се събират пари на родителската среща - 100 лева за разни неща в групата ( моливи, играчки и тн. ) 28 деца са... Отделно , всеки месец даваме и по 10 лева за вода . Има група във Вайбър на активните майки 😆😆😆. Там вече се събират пари за подаръци на учителките и лелката. ( Не пропускаме празник, включително и рожден ден !) Два - три пъти съм давала , защото идеите за подаръците ми харесваха , а и сумата беше минимална - 10 лв. После нещо някои майки изтрещяха и почнаха да искат по 30 лева. Подаряваха се неподходящи книги за възрастта на учителките, златни бижута и меденки и всякакви изг@зици. От началото на трета група, не съм давала и лев за подаръци, не комуникирам и с майките, че не ми понася на нервите 😁. Сега, с огромно нетърпение, се надявам да приемат детето ми в предучилищна
в училище . Макар , че като ви чета , явно навсякъде е едно и също. Когато аз учех, също сме събирали пари за подарък и най - безумното нещо беше - нощница и комплект чаршафи 🤯😆😆😆. Та явно винаги е имало подмазвачество ...

# 103
  • Пловдив
Цитат
Подаряваха се неподходящи книги за възрастта на учителките...
Какво значи това - детски ли?

# 104
Цитат
Подаряваха се неподходящи книги за възрастта на учителките...
Какво значи това - детски ли?
Не , но нещо от сорта на - " Километри любов по Коледа" ... За мен, това не са подходящи книги за жени с внуци ... Може да съм старомодна , знам ли ...

Общи условия

Активация на акаунт