💛 Юнски бебета 2024г. - Тема 5💛

• 13 638
  • 757
  •   1
Отговори
# 375
  • София
Аз пак да питам нещо за тази риба 😅 не знам защо толкова ме е страх от нея.

Значи като дам сега едно цяло бурканче рибка със зеленчуци, кога пак да дам, за да я броя въведена? Мислех утре, ама да не дойде много ударно…

# 376
Кремона, сподели за хляба когато имаш време. Вкъщи мъжа ми го прави, но мога някой път да го изненадам.
Ето линкчета към двата хляба:
Единият е с домашна подправка, във видеото ще чуете, много е приятна, винаги си я "забърквам". Аз добавям и семена и семки вътре, но поръсвам и отгоре.

Лененото семе трябва малко да се счука, за да е така полезно, както са всеобщо обявени качествата му. Преди 6-7 години си купих машинка за мелене на кафе, заради лененото семе 🤭 съвсем лекичко го "зъбвам" в нея. Често слагам семето в салата.

1. https://m.youtube.com/watch?v=hShcS-A4f7Y&t=217s&pp=ygUh0LLQutGD … x0gcJCU8JAYcqIYzv
2. https://www.youtube.com/watch?v=LJOGVq2bNew&t=241s

В този канал има и хляб с лемец, не ми е любим, обичам пуФкаф хляб 🤭 но е интересен вкус. Обичам хляб с квас, но нещо не се справям дългосрочно със захранката..
Братовчед ми прави страхотен хляб с квас, вече повече от 20 години! Просто му се възхищавам! 🫶🤗

Между другото, обожавам салати и мъжът ми ми поръча от китайците центрофуга за зеленолистни, която само я натискам и тя се върти! Без усилие! Има и копче "стоп", много е готина. Ако някой проявява интерес, ще го помоля да ми я покаже от кой сайт е, за да споделя тук. Вътре мия коприва, спанак, зелена салата, манголд, рукола и кейл ,а изцеждам всичко това, плюс лапад.

Преди 10 дни (през почивните такива), с децата набрахме доста лапад от поляните под нас и с кеф си го изцеждах в нея, след чистене на жилата и миене (не забравяйте да отстраните жилата, за да не горчи)! 😎 Чакам копривата!

Пробно отворих линкчетата и видях, че първият не беше точен, беше на страница с хлябове, не на точния. Коригирах го.

Последна редакция: чт, 20 мар 2025, 18:35 от КремонаЛиза

# 377
Момичета, идвам с въпрос за яслата. Вярно ли е, че ако подам сега документи за класиране за септември, трябва задължително да пусна детето, ако то е класирано? Защото аз смятам да подам, но да не я пускам, защото ми казаха, че така един вид се пази място още от сега.

# 378
  • София
Няма логика да ти пазят място една година. Трябва да го запишете, ако се класира, иначе губите мястото. Така знам аз, поправете ме, ако греша.

# 379
Пазене до 1-2 месеца, повече не може. И става на договорка с директорката. После ако не го пуснеш губиш мястото.

# 380
И аз знам, че пазят място най-много 2 месеца. То е малко тъпо да пуснеш сега документи, да те приемат евентуално и да не я запишеш. Взимаш място на някой, който има нужда от това място. Даже за мен 2 месеца е много. Макс е редно 1 месец. Да кажем имаш планирана почивка, разболее се, предстоят ваксини, но макс месец да може да се отлага ми се вижда резонно. Ако е за някое по-малко градче да кажем може да стане номера, но за София е абсурдно някой да ти пази толкова време място.

Ти кога искаш да я пускаш? Другите какво мислите? Аз клоня повече да я пусна догодина по това време. Ще е на година и 8/9 месеца. Септември ще е на година и 3/4 месеца и ми се вижда още малка. Други казват, че като са по-малки по-лесно свикват. Колебая се още. То до кога се подават документи за Септември? Пълна Индия ми е с тези градини. То няма да ни приемат в държавна, но трябва да кандидатствам все пак за помощта от държавата за частната ясла.

# 381
Благодаря, момичета! Добре са ме подвели  ама аз сама съм виновна, че се връзвам. Мисля да я пускам септември догодина, живи и здрави. И аз се съмнявам, че за държавна ще станат нещата. Но пък не знам за частна как стоят нещата. Нито като прием, нито като цени.

# 382
За частна е по-лесно. Като си плащаш и всичко е точно 😃 Най-добре разучи няколко в твоя район и си говори с тях. Със сигурност си имат свои изисквания. Не мисля, че при тях има някакъв строг прием. Все пак сигурно е хубаво група деца да тръгнат заедно, а не на части. Това, което знам за частната ясла, която е най-близка до нас и половината блок са там - 800 лв на месец, 11 лв на ден храна. Като, ако не ходи - не плащаш за храна и имаш някакво облекчение за таксата. Вече самата ясла ще ти каже при колко дни се намаля таксата, кога трябва да предупредиш и други такива. Тази нашата няма изискване детето да ходи, да не носи памперс и да е отучено от биба, но някои могат да имат такива изисквания. Някои ясли също имат камери и може да ги гледаш по цял ден в реално време. И сигурно има още особености, но ти сама ще си проучиш всяка по отделно. И зависи кой квартал си. Може и да изкараш късмет да я приемат. Приятелка в Люлин я приеха от първо класиране. Тук в блока (Младост) майка на 3 деца не й взеха последното, та май казваше, че е писала писмо до районния кмет. Като цяло в южните квартали няма шанс. Аз и за това се настройвам за частна. Ще пусна документи за държавна, няма как, но никакъв шанс да ни вземат.

# 383
Мисля, че можеш 1-2м да отложиш, после, ако човек реши да си тарикати с бележки от лл в даден момент директорката вика родителите на разговор, поне така стана при мои приятели. Те искаха да си пуснат детето, но учителките бяха скандални.

Аз имам въпрос. Ако искам да тръгне др година на 1,5г или нещо подобно кога се кандидатства? Аз хич не искам да ходи на ясла, но ми обясниха ( ако е вярно) че ако не ходи на държавна ясла и дет градина после за първи клас няма да стигнат точките, или поне не за кварталните удобни по локация у-ща. Това малко ме шокира, защото обмислях частна градина и после в кварталното у-ще.

Иначе въведох риба днес😝 вече офиц е на 4 яденета. Не спира да яде😁 изяжда по цяло бурканче, ама и мляко пие по не малко😂😂😂

# 384
Не ви е лесно в големите градове с недостига на ясли и градини, пък и училища. Ние живеем в малък град и тези проблеми не стоят, но има други недостатъци.
Магито много порастна последните 2-3 седмици - пълзи из целия апартамент вече, изправенето и плонжирането е ясно. Както е права пуска ръце и остава така няколко секунди. От няколко дни казва думички - мама, бебе, Магиги Simple Smile , айди. Не изтърва нищо от поглед Simple Smile Тежи над 11кг и вече ни е трудно с носенето Simple Smile Утре става на 10м и не мога да повярвам колко бързо лети времето. Мисля да задържа връщането на работа максимално. Посредните седмици са ми мн изнервени - баба ми получи инсулт и докато организирам ежедневието й беше кошмар. Живее в др населено вясто и ходя през 2 дни да нося готвена храна. От понеделник ще получава кухня и малко ще се облекча. Наех жена, която да я обслужва физически. Няма и кой да ми помага - сестра ми е в чужбина и помага само със съвети.

# 385
Лина, може и да ми е стара информацията, но докато жевеехме в София, в доста ранен етап бяхме решили детето ни да е в частна детска градина. Смятахме после да е записан в ОУ "Захарий Круша" - държавно училище. Тъй като ние живеехме на 30 секунди пеша от училището (:
Бяхме го съгласували с човек от "сферата" и това беше "ок" план. Ако в последните 7 години, нещо се е променило...

Колкото до частните ясли/градини, щом детето не присъства, не се плаща. За второ дете правят намаления, за трето още повече. Така че, раждайте! 😁
Второ и трето ще успееш да ги накиприш в едно детско заведение и да се възползваш от преференциалното ценообразуване, само ако е и с училище, освен ако не си твърде смела.. 😂

Във Варна повечето частни училища са със детска градина и съответно яслена група. Там "Големите", т.е. 3 годишните от първа група, наричат яслатата - "бебетата" 😂😂😂

# 386
В Пловдив началните училища са по разпределение според адреса на местоживеене. Нямат такава точкова система.

# 387
В Пловдив началните училища са по разпределение според адреса на местоживеене. Нямат такава точкова система.
Мисля, че и във Варна е така.
 Що се отнася до държавно, разбира се, не поясних. 🤭

# 388
Кремона, сиг съм, че това, че ако не ходи детето - не плащаш не е така. Или поне не във всяка градина.  В тази, в която работя, плащаш дори да отсъства. Което реално го разбирам, защото наем, ток, заплати си вървят.

# 389
Да, възможно е, Лина, да не е практика на всяка градина. За училищата, таксата си върви, освен, ако не кажеш че ще отсъства цялата седмица, и тогава е изключен от кетъринга - съответво не се плаща за него. Но в градината таксата варира, когато детето отсъства. Пример, от 805лв (след намаление за второ дете), се е случвало да се плаща 670-680, 700 и нещо. Защото е отсъствало и не е бил пълен месец на градина. Но това не важи за всички, разбира се. 🙂 зная и градина, в която ако дълго време се отсъства, се плаща месечна такса 200 или 300лв(вече забравих), за да се пази място.

Общи условия

Активация на акаунт